Peste 600 cadre medicale din centre de dializă au absolvit cursuri de instruire pentru tehnologii inovatoare

 •  Sănătate
337 afişări

Peste 600 de cadre medicale din centre de dializă din mediul privat și public din toată țara au absolvit cursurile de instruire ale proiectului "Școala Medicală Europeană", desfășurat pe parcursul a trei ani.

b4a96a79-502d-4b1e-8a3c-61a5f07cb1a5

Instruirea s-a făcut pentru tehnologiile inovatoare și proceduri moderne de dializă, fiind primul program de formare dedicat specialiștilor — medici, asistenți medicali, statisticieni și tehnicieni.

Proiectul, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial, a fost implementat de IHS School în parteneriat cu City University London.

Cursurile au fost susținute de specialiști cunoscuți în domeniul medical, profesori universitari și medici din țară și din străinătate.

Cursurile de perfecționare în dializă pentru asistenți medicali, punctul central al proiectului, au fost susținute de formatori-asistenți medicali, pe baza curriculumului european în domeniu.

Prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Centrul de Nefrologie și Dializă al Institutului Clinic Fundeni, a declarat pentru AGERPRES, cu prilejul finalizării cursurilor, că acest proiect are implicații importante asupra pregătirii specialiștilor, dar și asupra calității serviciilor oferite pacienților.

"La trei-cinci ani trebuie crescut standardul de educație medicală, cursul a actualizat informația medicală în scopul creșterii calității îngrijirilor. Aparatura se schimbă în timp foarte scurt, astfel că aparatele de acum cinci ani sunt deja depășite, au apărut altele noi, mult mai performante", a spus medicul.

În prezent, dializa este acoperită în procent de 80% de centre private iar restul, de Terapia Intensivă sau secții de nefrologie din spitalele de stat, a arătat prof. dr. Mihai Voiculescu.

El a adăugat că numărul pacienților îngrijiți este de aproximativ 9.000 în cele 72 de centre. Dintre aceștia două treimi sunt pe hemodializă iar o treime pe dializă peritoneală.

În România este o zonă endemică pentru bolnavii cu afecțiuni renale, este vorba de Turnu Severin, care afectează și zona vecină din Bulgaria și Serbia, a menționat prof. dr. Voiculescu. El a spus că nu se cunosc cauzele pentru care aici sunt mai mulți bolnavi renal, presupunându-se doar că ar fi vorba de un anumit metal care poluează pânza freatică.

Dr. Dimitrie Capșa, coordonatorul medical al proiectului, consideră că "IHS Medical School a realizat în totalitate și cu succes programul, contribuind astfel la îmbunătățirea îngrijirilor și calității vieții pacienților cu boli de rinichi". AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres