COD PORTOCALIU: 17-01-2018 ora 14 Intre 18 ianuarie, ora 01 - 18 ianuarie, ora 17 se va semnala precipitații însemnate cantitativ, predominant ninsori COD GALBEN: 17-01-2018 ora 18 Intre 18:00 si 21:00 se va semnala polei in Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Botoșani, Județul Bacău, Județul Vaslui, Județul Galaţi, Județul Neamţ, Județul Suceava; COD GALBEN: 17-01-2018 ora 17 Intre 17:10 si 20:00 se va semnala polei in Județul Mehedinţi, Județul Olt, Județul Dolj;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 17 apr /Agerpres/ - Peste 600 de cadre medicale din centre de dializă din mediul privat şi public din toată ţara au absolvit cursurile de instruire ale proiectului "Şcoala Medicală Europeană", desfăşurat pe parcursul a trei ani.
Instruirea s-a făcut pentru tehnologiile inovatoare şi proceduri moderne de dializă, fiind primul program de formare dedicat specialiştilor - medici, asistenţi medicali, statisticieni şi tehnicieni.
Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial, a fost implementat de IHS School în parteneriat cu City University London.
Cursurile au fost susţinute de specialişti cunoscuţi în domeniul medical, profesori universitari şi medici din ţară şi din străinătate.
Cursurile de perfecţionare în dializă pentru asistenţi medicali, punctul central al proiectului, au fost susţinute de formatori-asistenţi medicali, pe baza curriculumului european în domeniu.
Prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Centrul de Nefrologie şi Dializă al Institutului Clinic Fundeni, a declarat pentru AGERPRES, cu prilejul finalizării cursurilor, că acest proiect are implicaţii importante asupra pregătirii specialiştilor, dar şi asupra calităţii serviciilor oferite pacienţilor.
"La trei-cinci ani trebuie crescut standardul de educaţie medicală, cursul a actualizat informaţia medicală în scopul creşterii calităţii îngrijirilor. Aparatura se schimbă în timp foarte scurt, astfel că aparatele de acum cinci ani sunt deja depăşite, au apărut altele noi, mult mai performante", a spus medicul.
În prezent, dializa este acoperită în procent de 80% de centre private iar restul, de Terapia Intensivă sau secţii de nefrologie din spitalele de stat, a arătat prof. dr. Mihai Voiculescu.
El a adăugat că numărul pacienţilor îngrijiţi este de aproximativ 9.000 în cele 72 de centre. Dintre aceştia două treimi sunt pe hemodializă iar o treime pe dializă peritoneală.
În România este o zonă endemică pentru bolnavii cu afecţiuni renale, este vorba de Turnu Severin, care afectează şi zona vecină din Bulgaria şi Serbia, a menţionat prof. dr. Voiculescu. El a spus că nu se cunosc cauzele pentru care aici sunt mai mulţi bolnavi renal, presupunându-se doar că ar fi vorba de un anumit metal care poluează pânza freatică.
Dr. Dimitrie Capşa, coordonatorul medical al proiectului, consideră că "IHS Medical School a realizat în totalitate şi cu succes programul, contribuind astfel la îmbunătăţirea îngrijirilor şi calităţii vieţii pacienţilor cu boli de rinichi". AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.