COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului COD GALBEN: 29-05-2025 ora 18 Intre 18:40 si 21:00 se va semnala Local, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Mehedinţi , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 7 aug /Agerpres/ - Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice, a declarat pentru AGERPRES dr. Adrian Abagiu, de la Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependenţilor AENA din cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".
În 2000 se ştia că dintre consumatorii de droguri clasice injectabile 5% făceau endocardită iar acum, dintre cei care consumă etnobotanice 25% fac endocardită şi au fost comunicate cazuri de paranoia ireversibilă de epilepsie la trei luni de consum de etnobotanice, a arătat medicul.
"Ele au apărut ca substanţe în pliculeţe care aveau inscripţionat că nu sunt pentru consumul uman. Se comercializează ca soluţii pentru spălat geamuri, îngrăşăminte pentru plante exotice, săruri pentru baie. Agenţia Naţionlă Antidrog a estimat că sunt 250.000 de consumatori de etnobotanice, dintre aceştia cam 50% fumează, 18% se injectează. Grupul mare de consumatori este sub 18 ani, multe cazuri sunt la grupa 12 - 14 ani. Cu cât consumul începe mai devreme, cu atât degradarea se instalează mai rapid şi mai mult", a detaliat medicul.
Abagiu a menţionat că până să apară etnobotanicele, în România era o populaţie relativ stabilă de consumatori de droguri injectabile, cam 18.000, potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, iar dintre aceştia aproximativ 90% erau în Bucureşti.
"În 2009, când au apărut etnobotanicele, numărul a crescut la aproximativ 250.000. Singurul judeţ unde s-a interzis apariţia magazinelor de vise a fost Sălaj. În opinia mea, cifrele sunt subestimate, sunt spre 500.000 de consumatori. Privitor la numărul celor infectaţi cu HIV, dintre consumatorii de droguri injectabile până la apariţia etnobotanicelor aveam maximum 8 - 9 pe an, în 2011, după ce s-a extins consumul de etnobotanice şi a scăzut numărul seringilor date la schimb, s-a ajuns la 120 cazuri noi cu HIV", a punctat dr. Abagiu.
Potrivit acestuia, în timp ce consumatorii de heroină se injectează de 3-4 ori, cei de etnobotanice se injectează de 6-10 ori pe zi, aproape din oră în oră. Preţul etnobotanicelor a crescut, ele nu mai sunt legale iar dealerul ţine seringa la el şi injectează cinci oameni cu aceeaşi seringă, a subliniat medicul.
El a adăugat că, din cauza creşterii alarmante a cazurilor de infecţie cu HIV printre consumatorii de droguri injectabile, s-a făcut o analiză la nivel european şi s-a decis creşterea numărului de seringi distribuite în centrele de schimb şi achiziţionare a acestora.
Referitor la organizarea centrelor pentru tratarea dependenţei, dr. Adrian Abagiu a evidenţiat că legea drogurilor prevede că se pot asigura tratamente în structuri guvernamentale şi neguvernamentale care respectă criteriile de organizare a centrelor, însă o ordonanţă a Ministerului Sănătăţii stipulează că se pot organiza centre pentru tratamentul dependenţei numai în unităţile cu profil de psihiatrie.
"Noi am primit aprobare ca centru pentru că legislaţia spune că se pot aproba centre de Agenţia Antidrog şi Ministerul Sănătăţii. Noi avem de la Agenţie. Sperăm că se vor revizui şi reglementările Ministerului Sănătăţii", a afirmat medicul. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.