Stigmatizarea persoanelor cu boli mintale, o problemă, spun medicii

 •  Sănătate
498 afişări

O persoană din trei este afectată în prezent de o boală mintală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a afirmat, vineri, prof. dr. Cătălina Tudose, președintele Societății Române Alzheimer, cu prilejul conferinței privind stigmatizarea persoanelor cu probleme mintale.

0782cbe4-bc9b-4a89-8eb2-b35649e5904b

"Stigmatizarea începe cu etichetarea cuiva, astfel apar divizările 'grupul nostru' al celor superiori și grupul lor 'al celor fără valoare'. Stigmatizarea permite menținerea prejudecăților, care duce la pierderea suportului social, determină finanțarea scăzută a serviciilor psihiatrice. Pacientului îi provoacă umilință, jenă, suferință, descurajare, amplificarea tulburărilor psihice, în unele cazuri suicid. Din această cauză, ei vor apela cu întârziere la serviciile și profesioniștii din sănătatea mintală. Vor prefera să se izoleze social, se vor integra cu dificultate în comunitate și vor întâmpina dificultăți în găsirea unui loc de muncă", a arătat Cătălina Tudose.

Aceasta a menționat că, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, sunt angajate, în lume, doar 10% dintre persoanele cu probleme psihice, iar în România 9,8%, dar acestea sunt date aproximative, a subliniat medicul.

Dr. Cătălina Tudose a menționat că încă din anii '90 a atras atenția schimbării atitudinii față de persoanele cu afecțiuni mintale și a apărut chiar și o legislație de destigmatizare.
''În alte țări da, în România nu. S-au desființat spitale mari de psihiatrie, s-au înființat secții pentru adulți de psihiatrie în alte spitale. Asta înseamnă un început de destigmatizare'', a punctat medicul.

În ceea ce privește cele mai frecvente afecțiuni, dr. Cătălina Tudose a menționat depresia pe primul loc, demențele pe locul II, urmate de psihoze, anxietate și adicții.
''Majoritatea cazurilor reprezintă depresiile și demențele, care înseamnă și costuri mari'', a accentuat medicul.

Ea s-a referit și la lipsa serviciilor pentru persoanele cu afecțiuni psihice din afara spitalelor.
"Unele afecțiuni mentale se confruntă cu mai multă stigmatizare decât altele. Schizofrenia este, spre exemplu, mult mai stigmatizată decât depresia. Este de obicei ridiculizată și determină mult mai rar compasiune", a adăugat dr. Cătălina Tudose.

Campania prin care Asociația "Aripi" încearcă să demonstreze talentul și complexitatea persoanelor cu probleme de sănătate mintală se bucură de sprijinul unor personalități din România, precum Felicia Filip, Mircea Toma, Cătălin Ștefănescu.

Asociația a inițiat un proiect ambițios și unic în România, realizarea unui Complex European destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Pictorița Simona Istrate cedează 38 dintre lucrările ei pentru a ajuta la realizarea unei campanii de comunicare anti-stigmă și la promovarea proiectului "Casă cu casă se face sat".

Aceasta face parte dintre puținele persoane cu probleme de sănătate mintală care își găsesc resursele pentru a lupta cu boala și cu prejudecățile venite din partea societății.

Simona Istrate a acceptat ca lucrările ei să fie expuse în vederea vânzării pentru această cauză. Tablourile sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expoziție-tablouri/, iar banii strânși în urma expoziției vor fi investiți în realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighișoara.

"Mă implic pentru că acest Complex înseamnă o șansă pentru noi, persoanele cu probleme de sănătate mintală. Problema noastră cea mai mare rămâne stigmatizarea. Aceasta este mai rea decât boala în sine, își pune amprenta mai puternic", a spus Simona Istrate.

Ideea proiectului "Casă cu casă se face sat" s-a născut în momentul în care Asociația "Aripi" a primit o donație constând într-un teren de 3,75 hectare în apropiere de orașul Sighișoara.

Aici vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, vor fi în total 12 clădiri românești și 26 din spațiul european. Dimensiunea socială înseamnă locuri de muncă protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Complexul va funcționa și va fi condus și coordonat de către persoane cu astfel de probleme. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe