Peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar, arată datele Societății Naționale de Pneumonologie

 •  Sănătate
129 afişări

Un număr de peste 30.000 de români mor anual de cancer pulmonar, a subliniat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Naționale de Pneumonologie, miercuri, într-o conferință de presă prilejuită de lansarea campaniei "Control pentru speranță".

e87c58c6-d3fb-41b4-8f48-7c1728722050

El a accentuat că evoluția silențioasă și nespecifică a acestei boli face ca să se depisteze în general extrem de târziu. La momentul depistării în cazul a 75% dintre pacienți cancerul se află în stadii avansate, ceea ce duce la o rată de supraviețuire de 17-18% la cinci ani de la diagnosticare. "Această formă de cancer este mai răspândită la bărbați și se află pe locul doi la femei după cancerul de col uterin", a mai spus dr. Mihălțan, menționând ca principală cauză fumatul.

Tratamentul cancerului pulmonar este subestimat în marea majoritatea a cazurilor datorită depistării tardive. Trei sferturi dintre cazurile cu această boală se află în stadii inoperabile la momentul depistării și primesc numai tratament paleativ.

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic la Institutul Marius Nasta, a accentuat asupra frecvenței a acestei afecțiuni, subliniind că dacă pacienții sunt depistați foarte la început șansele de supraviețuire pot ajunge la 90%.

Între semnele care ar putea să-i determine pe oameni să meargă la doctor sunt tusea și expectorațiile.

Dr. Ulmeanu a evidențiat că în România se înregistrează o creștere a numărului de bolnavi la femei, adolescenți, tineri adulți și copii. Ea a spus că anual sunt peste 10.000 de cazuri noi cu acestă afecțiune.

Campania "Control pentru speranță" care s-a lansat miercuri este menită să conștientizeze riscurile cancerului pulmonar în rândul populației din România. De asemenea, campania urmărește înțelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a acestei boli în primul rând la populația cu risc precum fumători, pacienți cu bronșită obstructivă a fumătorului sau persoane expuse profesional, a subliniat medicul.

Obiectivele acestei campanii includ educarea populației privind factorii de risc și atenția care trebuie acordată unui control medical timpuriu, precum și susținerea celor care suferă de această formă de cancer.

Specialiștii sunt în unanimitate de acord că depistarea precoce poate crește spectaculos rata de supraviețuire la cinci ani. "Pentru a putea diagnostica din vreme boala și a crește astfel șansa de supraviețuire a pacienților noștri trebuie să informăm și să educăm populația cu privire la gravitatea bolii și să le arătăm cum un simplu control de rutină poate să le schimbe viața", a subliniat dr. Mihălțan. Diagnosticarea precoce a bolii este posibilă prin intermediul bronhoscopiei. Investigația este o procedură care stabilește cu certitudine în timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.

"La Institutul 'Marius Nasta' din București sunt examinați anual 60% din pacienții din România care necesită bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea populației și a societății civile în general să facem posibilă achiziția de echipamente moderne și performante pentru institut în vederea transformării lui în primul centru de referință pentru diagnostic precoce și tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din România", a spus dr. Ulmeanu.

Pentru achiziția aparaturii moderne este necesară suma de peste un milion de euro, ceea ce presupune un efort susținut. Prof. dr. Emilia Crișan, directorul medical al Institutului a arătat că "acest lucru este imperios necesar cu cât în ultimii ani am înregistrat o creștere dramatică a neoplaziilor cu implicare pulmonară la copii, adolescenți și tineri adulți. Mai mult decât atât institutul atinge anual cifre record, pentru Europa și pentru întreaga lume, în ceea ce privește numărul pacienților investigați prin bronhoscopie. Peste 10.000 într-un an. Comparativ în Europa centrele de referință efectuează 3-4.000 de bronhoscopii anual". AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Sănătate

Cele mai citite din Sănătate

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe