COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic accentuat COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică accentuată COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică accentuată COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 17 Intre 17:00 si 18:00 se va semnala Grindină de dimensiuni medii (2...4cm), averse torențiale 25-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Mehedinţi; COD ROSU: 27-06-2025 ora 16 Intre 16:50 si 17:30 se va semnala vijelie puternică cu rafale > 90 km/h, averse torențiale ce vor acumula 40...45 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii in Județul Bacău; COD PORTOCALIU: 27-06-2025 ora 16 Intre 16:10 si 17:10 se va semnala Grindină de medii dimensiuni (2...4cm), averse torențiale 25-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Gorj, Județul Mehedinţi;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 26 aug /Agerpres/ - Proiectul cadru al legii Asistenţei Sociale în România, adoptat de către Guvern şi trimis către Parlament, încalcă drepturile persoanelor cu dizabilităţi, susţine Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Potrivit preşedintelui CNDR, Radu Sergiu Ruba, în secţiunea 3 din capitolul IV al proiectului, persoana cu dizabilităţi (handicap) este tratată "ca o fiinţă umană neliberă, dependentă de familie şi de intenţiile protectoare confuze ale autorităţilor, fără mijloace de asigurare a propriei autonomii sau independenţe".
În opinia semnatarilor comunicatului de presă, indemnizaţia/alocaţia lunară pentru dizabilitate are o funcţie social - integrativă, ea acordând cetăţeanului în cauză şansa de a fi autonom, chiar independent în relaţie cu mediul social. 'Absenţa indemnizaţiei compensatorii lunare proiectează automat persoana în izolare, încurajează nemunca având efecte toxice, total contrarii obiectivului umanist general de inserţie socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi', se arată în comunicat.
"...În România, sistemul cooperaţiei meşteşugăreşti în care erau încadrate numeroase persoane cu handicap a fost lăsat pradă falimentelor şi jafurilor de tot felul, iar sub aspectul înnoirii formării profesionale şi, pe cale de consecinţă a încadrării în muncă a acestor oameni, statul nu a făcut practic nimic. Parlamentul României nu a adoptat nici până astăzi, ca document distinct, de sine stătător, Directiva UE nr. 78/2000 de nondiscriminare la locul de muncă, un act care în întreaga UE încurajează ocuparea persoanelor cu dizabilităţi şi adaptarea locului de muncă al acestora", susţine sursa citată.
CNDR mai afirmă că prezentul proiect de lege "aruncă" aproape toată responsabilitatea politicii şi serviciilor faţă de persoana cu dizabilităţi pe umerii autorităţilor locale, dintre care "unele nu au resurse nici pentru plata utilităţilor proprii".
"... Numărul semnificativ al cetăţenilor României care deţin certificat de persoană cu handicap fără a fi eligibile pentru asta, a fost şi este cauzat de funcţionarea defectuoasă sau frauduloasă a instituţiilor şi structurilor publice responsabile. Secţiunea dedicată asistenţei sociale a persoanei cu dizabilităţi din acest proiect de lege elimină orice urmă de egalitate de şanse între aceste persoane şi cetăţenii României aflaţi în deplină validitate psiho-fizico-senzorială, reprezentând un act de discriminare revoltător şi o tentativă de aservire a persoanelor cu dizabilităţi faţă de serviciile vagi sau inexistente ale autorităţilor şi faţă de bunul plac al familiei", afirmă conducerea CNDR.
Consiliul consideră că proiectul "încalcă flagrant" convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Reprezentanţii CNDR solicită Guvernului României retragerea secţiunii 3 din capitolul IV al Proiectului legii cadru a Asistenţei Sociale şi avertizează că în cazul în care solicitarea nu va primi un răspuns favorabil din partea Executivului vor cere Parlamentul României respingerea secţiunii 3 din capitolul IV al Proiectului legii cadru a Asistenţei Sociale. AGERPRES/(AS-Roberto Stan)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.