Mureș: Vizitatorii Castelului Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu, construit în secolul XVII, captivați de istoricul edificiului

 •  România Colorată
779 afişări

Vizitatorii care au participat, vineri, la 'Ziua porților deschise' la Castelul Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu, unul dintre cele mai importante ansambluri ale arhitecturii laice din Transilvania, construit în secolul XVII de principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I, au fost captivați de multitudinea evenimentelor istorice cărora acest edificiu le-a supraviețuit.

e6de2949-421a-4e15-8e33-717bf574b3c5

Despre istoricul complexului arhitectural au povestit specialiștii Muzeului Județean Mureș în cadrul unui ghidaj de specialitate, iar turiștii care au acceptat invitația de a participa la 'Ziua porților deschise' au fost surprinși să afle că domeniul Gurghiului a fost unul dintre cele mai întinse și mai importante domenii regale ale Transilvaniei medievale. Și aceasta pentru că pe parcursul secolelor XIV-XV a fost, de regulă, în posesia voievodului transilvan, a comitelui secuilor sau a vicecomitelui.

Castelul Rákóczi-Bornemisza este situat la poalele dealului pe care tronează ruinele Cetății Gurghiului, atestată documentar în secolul al XIV-lea (1358) și distrusă în urma unui asediu cu tunurile, care a durat aproape o jumătate de an, de trupele imperiale austriece conduse de comandantul Jean-Louis de Bussy-Rabuti, în 1708, în timpul Războiului Curuților.

Castelul din Gurghiu a fost inițial un conac construit la poalele cetății de către principele Transilvaniei Gheorghe Rákóczi I în perioada domniei sale, între 1630-1648, și avea rolul de a-l adăposti pe parcursul partidelor de vânătoare.

Războiul Curuților și repetatele asedii ale cetății au afectat grav castelul, iar după ce acesta a stat un timp părăsit, domeniul Gurghiului a intrat, în anul 1717, în posesia familiei Bornemisza, când Ioan Bornemisza a devenit vicecancelarul țării și l-a primit pentru 99 de ani.

În 1835, după expirarea perioadei de 99 ani de folosință, statul a recuperat domeniul de la familia Bornemisza, după care castelul și clădirile anexe au fost renovate pentru transformarea ansamblului într-un castel de vânătoare al prințului succesor Rudolf. După sinuciderea prințului Rudolf, în 1893, în clădirile castelului a fost inaugurată o școală silvică, care a funcționat până în anul 2000.

Și Revoluția de la 1848 și-a lăsat amprenta asupra edificiului, când a fost devastat, dar a fost refăcut în 1855, iar starea sa actuală de degradare s-a accentuat după mutarea școlii silvice în alt loc.

Castelul din Gurghiu este în conservare, iar Consiliul Județean Mureș care l-a preluat în administrare, a alocat anumite sume pentru restaurarea clădirii porții și a grânarului, pentru reabilitarea acoperișurilor clădirilor importante din acest ansamblu, menite să stopeze accentuarea degradării, până la accesarea unei finanțări europene pentru restaurarea edificiului.

Coordonatorul acțiunii 'Ziua porților deschise' organizată în Castelul Rákóczi-Bornemisza din Gurghiu, istoricul de artă Karacsony Istvan, a declarat pentru AGERPRES că Muzeul Județean Mureș a dorit să ofere vizitatorilor ocazia retrăirii vremurilor din epoca barocă. Cu această ocazie, programul a cuprins activități de pedagogie muzeală, un atelier de dans baroc și un ghidaj al vizitatorilor în atmosfera anilor 1700, prin prezentarea istoricului complexului arhitectural.

Evenimentul de la Gurghiu se încheie, vineri seara, cu un concert de muzică de cameră susținut de trupa Trio Estate, având în repertoriu muzica secolului al XVIII—lea, și anume compoziții de Bach, Mozart sau Händel.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș; editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din România Colorată

Cele mai citite din România Colorată

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe