Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Târgu Mureş, 15 sep/Agerpres/ - Slănina şi untura de porc de Bazna vor fi promovate de Fundaţia ADEPT din Saschiz, în perioada 22-26 septembrie, la Salone del Gusto de la Torino, un eveniment internaţional de amploare organizat de Slow Food, în cadrul unui proiect ESSEDRA de dezvoltare durabilă a zonelor rurale.

Specialistul pe Dezvoltarea Afacerilor Agricole din cadrul Fundaţiei ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin, a declarat joi, pentru AGERPRES, că promovarea porcului de Bazna face parte din proiectul Environmentaly Sustainable Socio Economic Development of Rural Areas - ESSEDRA, implementat de Slow Food în parteneriat cu ADEPT.

'(...)Deocamdată, noi ducem la Salone del Gusto de la Torino, care are loc în perioada 22-26 septembrie, organizat de Slow Food o dată la doi ani, ducem anul acesta slănină şi untură de porc de Bazna. Pentru că în Italia, deşi sunt mediteraneeni şi consumă în general mâncare mediteraneană, există zone în care au crescut şi ei porci negri, dar nu prea se găseşte untură şi slănină. Oamenii care ştiu ce înseamnă, îi duc dorul. Noi ducem pentru ei', a arătat Ben Mehedin.

Reprezentantul ADEPT susţine că, deşi există o idee preconcepută potrivit căreia slănina porcului de Bazna ar avea colesterol 'rău', iar din acest motiv a pierdut teren în faţa altor rase, analizele au scos la iveală exact contrariul.

'Porcul de Bazna a devenit faimos pentru că zona aceasta este una care se bizuie mult pe consumul de slănină. Porcul de Bazna are cam jumătate-jumătate raportul carne-slănină, era foarte apreciat, a fost foarte căutat mult timp, doar că în ultimii ani a apărut această spaimă a colesterolului şi din acest motiv i-a scăzut importanţa economică. În detrimentul porcului de Bazna se crede că a părut mai interesant un alt tip de porc şi cel de Bazna a cam pierdut teren. Porcul de Bazna este un produs local care merită să fie promovat. Vestea bună este că noi am făcut analize la slănina porcului de Bazna şi a reieşit că nu are colesterol din acela rău. Acum urmează să mai facem nişte analize comparative cu alte rase, ca să avem date comparative', a subliniat Ben Mehedin.

El a arătat că ADEPT urmăreşte promovarea şi dezvoltarea produselor de porc de Bazna 'pentru că are o carne foarte gustoasă'. Ben Mehedin a spus că promovarea porcului de Bazna a început deja şi că în acest an va apărea un articol despre aceste produse în Slow Food Almanac 2016.

Anul acesta Fundaţia ADEPT se va implica în organizarea Festivalului Porcului de Bazna, programat în 16-17 octombrie, unde va veni cu programe gen Bike&Brunches, un atelier de tranşat carnea şi activităţi pentru copii.

'Chiar şi Ministerul Agriculturii are un program de sprijinire a raselor vechi şi porcul de Bazna intră în acesta. Am luat legătura cu Institutul de Cercetări de la Turda că vrem sprijinul oamenilor de ştiinţă astfel încât aceştia să spună care sunt porcii care aparţin acestei rase, în cazul celor care nu au pedigree pentru porcii din curte. Are nişte caracteristici, picioarele albe, bandă albă pe umeri şi el e negru. Aşa e porcul de Bazna, dar mai sunt şi alte caracteristici pe care oamenii de ştiinţă trebuie să le precizeze. Prezidiul acesta - la Bazna - a identificat câteva gospodării care deţin acest porc. Noi vrem să încurajăm şi oamenii din zona Saschiz să crească acest porc, dar cred că asta se va întâmpla numai după ce produsele de porc de Bazna o să aibă un oarecare succes', a susţinut reprezentantul ADEPT.

În cadrul proiectului ESSEDER, Fundaţia ADEPT a mai derulat campania 'Hrană ţărănească pentru oameni moderni' prin care a încercat să promoveze principiile Slow Food în rândul consumatorilor.

'Pe lângă faptul că încurajăm oamenii să consume produse sezoniere - avem şi o roată a anotimpurilor în care sugerăm ce mâncare să fie consumată şi când - am elaborat un ghid 'Când faci cumpărături alege cu grijă' şi am promovat produsele curate, nu doar din punct de vedere igienico-sanitar, ci şi modul de realizare a acelui produs, adică fără chimicale, aditivi, gustoase (să aibă gustul zonei) şi la un preţ corect - care sunt principiile slow food.  Noi recomandăm să fie produse de sezon, adică nu mănânci roşii în ianuarie, pentru că roşia nu a crescut niciodată la noi în ianuarie. Mănânc cireşe în iunie, struguri în august-septembrie etc.', a conchis Ben Mehedin. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Mihai Simionescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.