Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Slatina, 2 sep /Agerpres/ - Închis şi torturat 14 ani de comunişti pentru 'uneltire', urmărit de Securitate şi apoi acuzat de spionaj pentru americani, profesorul de 86 de ani Mihail Giuran din Slatina este preocupat să facă bine pentru semenii săi şi îşi foloseşte pensia şi economiile pentru donaţii şi acte de caritate.

Recent Mihail Giuran a donat Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina două incubatoare pentru nou-născuţi în valoare de 21.000 de euro şi a mărturisit că ar vrea să strângă suma necesară pentru un al treilea incubator.

L-am cunoscut pe Mihail Giuran la el acasă, într-un apartament din Slatina, unde titlurile scrise cu litere aurii pe coperţile cărţilor de pe rafturile prea pline contrastează cu lucrurile modeste din locuinţă, dar în acelaşi timp sunt în deplină armonie cu profesorul, un bărbat înalt, elegant. Cu voce blândă, întreabă cu ce intenţii am venit şi apoi zâmbind tot el răspunde: 'cu gânduri bune'.

Pentru că nu a acceptat compromisuri, a ajuns 'bandit', 'duşman al poporului'. Mihail Giuran a stat timp de 14 ani, din 1950 până în 1964, în închisorile comuniste Gherla, Aiud, Periprava, Craiova, Galaţi, fiind condamnat la muncă silnică pentru 'uneltire împotriva orânduirii sociale'. Apoi a fost urmărit şi persecutat timp de încă 13 ani, acuzat că este spion CIA şi 'cumpărat' de la regimul comunist cu 2.000 de lire, de către un prieten englez, după cum a mărturisit.

'Aveam 20 sau 21 de ani când am intrat în închisoare. Eram împotrivă tot timpul, eram student, ei nu concepeau ca cineva să fie împotrivă şi critic al măsurilor lor. (...) M-au arestat pentru că eram încontinuu împotriva măsurilor luate împotriva mea şi împotriva altora. Vedeţi, pe timpul acela încercau să te facă informator, colaborator, cum spuneau ei şi eu reacţionam nu numai refuzând, ci reacţionam dur, pentru că aşa e firea mea. Nu accept sub niciun motiv să fac compromisuri cu sufletul şi totodată cu concepţiile mele despre viaţă. Şi asta îi supăra rău de tot. M-au provocat tot timpul' îşi aminteşte Giuran.

Era student atunci când a fost arestat şi condamnat cu 'articolul cel mai grav, 209, uneltire împotriva orânduirii sociale'. A stat în celulă cu poetul Radu Gyr la Aiud, iar la Gherla a văzut un 'morman de morţi'.

'Am fost la 13 închisori, dar cele mai groaznice au fost cele de la Aiud, Gherla şi la Craiova (...). Am îndurat bătăi, morţi, torturi. Păi la Gherla, numai într-o noapte ne-au băgat câteva sute de deţinuţi într-o cameră cu ferestrele sigilate, fără aer, şi ne-au spus: până dimineaţă să nu mai fie niciunul. Eu am avut norocul că eram lângă uşă şi am stat cu nasul lângă uşă, pe sub care mai intra aer. A doua zi dimineaţa când au deschis uşa ne-au pus să-i ducem cu pătura în curte pe cei morţi. Era un morman de morţi', afirmă Giuran.

Potrivit acestuia, acum foştii torţionari 'sunt domni la închisoare' şi 'trăiesc la închisoare mai bine decât alţii în libertate'.

'Iată-i pe ăştia pe care i-au condamnat acum! Unul, am fost sub el, Ficior, la Periprava. Eu am fost acolo, la secţia grind. Acolo ne băteau aşa, în mod regulat şi fără motiv. Aşa, simţeau nevoia să bată, să ucidă. Am stat acolo vreo doi ani şi ceva. Şi ce? I-a condamnat la vreo 20 de ani, dar cum? Trăiesc în închisoare mai bine decât alţii, mai bine decât mine. Li se dă tot ce trebuie, sunt domni la închisoare. (...) Nici nu îndrăzneai să ridici ochii la ei. Erau îngrozitori, nu le păsa că eşti fiinţă omenească. Ei ştiau că eşti bandit şi trebuie să fii distrus', spune Mihail Giuran.

În camera în care erau izolaţi deţinuţii, unde era permanent semiîntuneric, Mihai Giuran a descoperit pe un perete un citat din Shakespeare, fapt ce i-a 'mângâiat sufletul'.

'Am fost băgat la Neagra de nu ştiu câte ori şi am o amintire totuşi plăcută şi neplăcută. Era semiobscur. (...) Acolo am descoperit pe zidul Negrei - unde ţi se dădea numai o bucăţică de pâine şi apă caldă la trei zile - următoarele cuvinte din Shakespeare: 'Fii tare cât se poate căci tot în zi sfârşeşte şi cea mai lungă noapte'. Asta îmi mângâia sufletul. Da, şi la urmă ieşeam, (...) am fost foarte rezistent. Şi credinţa care mă făcea să fiu aşa rezistent', afirmă Giuran.

Cu lacrimi în ochi, cu voce joasă, uneori abia şoptită, îşi aminteşte întoarcerea acasă, de Paşte, după anii grei de închisoare: tatăl nu l-a recunoscut din primele momente, iar mama vitregă i-a spus să plece.

'E o poveste cu părinţii ... Hai să v-o spun: Când am intrat, am intrat solid, de 90 de kilograme şi am ieşit o epavă, os şi piele. (...) Am sosit acasă în ziua de Paşti, era noapte, am bătut la poartă. Ce vrei? Păi, dacă puteţi să mă adăpostiţi şi pe mine noaptea asta. Şi maică-mea vitregă a auzit şi a zis către tată-meu: Vezi-ţi de treabă Giurane, lasă-l în pace! Tată-meu totuşi, impresionat, că era un om bun, spune: hai tu, uite, îţi dau voie să stai în fânar, să dormi acolo! (...) În casă maică-mea îi spune lui tată-meu că uite, nu vezi ce ochi sticloşi are ăsta? Ochi de strigoi, ne omoară la noapte. Am rămas într-o bucătărioară, de vorbă şi au început clopotele să bată. Erau Sfintele Paşti. Şi el mi-a spus: e timpul, du-te să te culci. Şi atunci eu i-am spus: tăticule, nu mă cunoşti? Uite, bat clopotele de Sfintele Paşti, e Învierea, fiul tău a înviat. Şi el atunci şi-a dat seama şi m-a îmbrăţişat. Era tăticul meu care avea milă şi aşa ne-am sfătuit toată noaptea, când mama vitregă încă nu mă recunoştea. (...) Mi-era aşa de dor de tată-meu că îl ştiam că era om bun, cu suflet ...', încheie Mihail Giuran, cu glasul aproape înecat în lacrimi, la amintirea revederii tatălui, după anii detenţiei.

Mihail Giuran a păstrat legătura cu un prieten englez pe care îl întâlnise înainte de a fi închis şi cu ajutorul acestuia, dar şi al altor străini pe care i-a cunoscut după ce a ieşit din închisoare, a reuşit să plece din ţară în anii '70.

Conform documentelor obţinute de el de la CNSAS , Mihail Giuran a fost urmărit de fosta Securitate, a fost suspectat de spionaj, informatorii susţineau că era agent CIA datorită contactelor sale cu un profesor american. Din respectivele documente a aflat şi faptul că a fost considerat 'foarte periculos': 'Şi spun ei aici că sunt foarte periculos. Mi-am explicat de ce, de câte ori ne mutau de la o închisoare la alta pe mine mă puneau în lanţuri de mâini şi de picioare şi cu bilă, eram singurul pus în lanţuri când mă transportau, pentru că ei mă considerau foarte periculos'.

Pentru a pleca din ţară, de teamă că ar fi putut fi din nou arestat, un prieten de-al său englez a venit şi a plătit 2.000 de lire.

Fiind continuu persecutat nu s-a putut gândi la a avea o soţie şi copii pentru că ar fi avut de suferit din cauza lui. 'Până să intru în puşcărie nu am avut timp (de familie), eram persecutat continuu, am avut aventuri mici, fără importanţă, dar să mă îndrăgostesc, să mă gândesc la o căsătorie, nici vorbă, să las soţie, copii suferinzi de pe urma mea, nici vorbă," a afirmat el.

Profesorul a donat incubatoare spitalului din Slatina şi ajută o familie cu trei copii. 'Totdeauna m-am zbătut în viaţă pentru ceva mai bun, pentru mai bine. Eu sunt un creştin convins şi ştiu sigur că există un Dumnezeu şi trebuie să fim buni şi să facem bine. Şi am început să fac bine, aşa cum pot', mărturiseşte Mihail Giuran.

Animat de dorinţa a de a face bine, profesorul Giuran şi-a folosit economiile pentru a ajuta copiii şi a cumpărat două incubatoare pentru Neonatologia din Slatina, dar gestul său de acum nu este singular.

În urmă cu 14 ani a donat sute de volume în limba engleză Bibliotecii Judeţene 'Ion Minulescu' din Slatina, pentru a ajuta la înfiinţarea unei secţii de limba engleză în cadrul acestei biblioteci publice.

Mihail Giuran este implicat de câteva luni şi în ajutorarea unei familii cu trei copii din comuna Curtişoara. Familia are trei fete, cea mai mică în vârstă de cinci ani, iar mama fetelor este grav bolnavă. 'Le-am făcut la ei un dormitor frumos, cu birouri separate, cu paturi, (...) toată ziua pictează, iar cea mică este deosebit de inteligentă, foloseşte multe cuvinte rare', spune Giuran, adăugând că este mândru de cât sunt copiii de inteligenţi şi talentaţi.

Profesorul Giuran este preocupat şi de modul în care îşi poate ajuta un prieten cu probleme de auz şi şi-a propus să strângă bani pentru a-i lua un aparat auditiv nou, performant.

Despre incubatoarele donate spitalului de către profesorul Giuran, directorul medical al unităţii spitaliceşti din Slatina, Cătălin Pătru, a precizat că sunt noi şi performante, utile în condiţiile în care cele existente aveau peste cinci ani.

'Ca o persoană privată, s-a dus direct pe secţie, a luat legătura cu şeful secţiei, cu doamna doctor Alexe şi i-a spus că vrea să facă o donaţie pentru copii, aşa s-a exprimat. Împreună cu doamna doctor au stabilit ce este cel mai util, care este dispozitivul de care pot să beneficieze cel mai bine şi de ce ar fi nevoie, s-a stabilit şi ulterior s-a făcut donaţia', a relatat Pătru.

Cătălin Pătru a adăugat că achiziţia unor incubatoare noi pentru nou-născuţi era prevăzută în proiectul de reabilitare şi dotare a Neonatologiei, aflat în prezent în derulare. Lucrările de reabilitare a Secţiei Neonatologie au termen de finalizare sfârşitul acestui an. 'Noi mai avem în planul de achiziţii pentru Secţia de Neonatologie inclusiv incubatoare, dar ţinând cont că acestea sunt noi, evident că şi moral şi fizic sunt mai performante. Incubatoarele noastre erau funcţionale, acopereau nevoile, dar cele mai noi sunt mai bune. Teoretic reabilitarea secţiei şi dotarea se finalizează la sfârşitul acestui an', a conchis Pătru.

În ultimele şase luni, aproximativ 160 de copii care au ajuns la Secţia Neonatologie din Slatina au avut nevoie de incubator şi lunar, în medie, peste 20 de copii născuţi prematur sau bebeluşi cu diferite patologii necesită incubator. AGERPRES/(A, autor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.