COD GALBEN: 28-02-2021 ora 11 Intre 11:00 si 17:00 se va semnala - local și temporar intensificări ale vântului, cu rafale ce vor depăși 55 km/h in Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Zalău, 15 iun /Agerpres/ - Mâncăruri gătite după reţete din cea mai veche carte de bucate din lume, cea a gastronomului antic Apicius, preparate de celebrul chef Antonio Passarelli şi maestrul bucătar Mircea Groza, în cadrul unei bucătării romane reconstituite în castrul de la Porolissum, vor fi unele dintre noutăţile dar şi atracţiile ediţiei din acest an a Porolissum Fest, manifestare ajunsă la cea de-a şaptea ediţie.

Porolissum Fest - războaie, jocuri şi savori va avea loc în perioada 2-3 iulie, la castrul roman de la Porolissum, în apropierea municipiului Zalău.

"În dorinţa de a dezvolta evenimentul şi de a încerca să-l aducem la o anvergură internaţională, anul acesta ne-am propus două zile de program. Elementul de maximă noutate în raport cu toate celelalte şase ediţii e legat de faptul că am adăugat o componentă importantă de gastronomie antică. O întoarcere în timp în lumea savorilor din antichitate poate să fie un plus de atractivitate pentru pentru festival, de aceea nu avem numai o reconstituire istorică la nivelul punerii în scenă a diferitelor evenimente istorice, ci va fi şi o replicare a bucătăriei antice. Această componentă e susţinută la un nivel promiţător, în sensul în care îl avem ca invitat pe celebrul chef Antonio Passarelli. El va fi îndeaproape susţinut de maestrul bucătar local, Mircea Groza. Pe lângă demonstraţia lui Antonio Passarelli va fi şi un concurs de gastronomie cu reţete preluate din celebra carte din Antichitate a lui Apicius. Vom avea şi o replică a unei bucătării romane, o reconstituire, o încercare de sugerare, atât cât zona ne permite, în aşa fel încât să putem reconstitui şi atmosfera epocii respective", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, instituţie organizatoare a manifestării.

Demonstraţiile şi concursurile de gastronomie antică vor fi secondate de tradiţionalele parade şi lupte ale unor trupe de reconstituire istorică din întreaga ţară, dar şi ateliere interactive prin care se doreşte implicarea familiilor cu copii mici.

"Tot ca un element important al acestei ediţii, ce aduce un plus de inedit, este faptul că pe durata celor două zile de program vom derula o serie de ateliere interactive: prepararea pâinişoarelor romane, a biscuiţilor ştampilaţi, a vinului aromatizat şi a ceaiurilor miraculoase, jocuri romane, modelaje în lut, tirul cu arcul, trasul frânghiei şi aruncarea bolovanului. Principalul segment de public - familiile tinere cu copii, e nevoie să fie mai mult decât privitori la spectacolul istoriei, care se întâmplă în diferitele momente ale zilei", a adăugat sursa citată.

Activităţile de sâmbătă vor avea loc în amfiteatrul roman, recent reabilitat printr-un proiect european. Publicul va putea admira aici antrenamente ale şcolilor de gladiatori, dansuri cu Nimfele Daciei, lupte de gladiatori în variantă feminină, concursuri de tir cu arcul, trasul frânghiei şi aruncarea bolovanului, concursul de pregătit reţete din cartea lui Apicius şi degustarea mâncărurilor, un concert de blues şi, la final, "asediu" nocturn cu săgeţi şi proiectile incendiare.

Duminică, festivalul continuă în faţa Porţii Praetoria, unde la avea loc parada trupelor de reconstituire istorică din Zalău, Cluj Napoca, Satu Mare, Sibiu, Constanţa, Oradea şi Iaşi, introducere şi gastronomie antică sub bagheta lui Antonio Passarelli, dar şi lupte între "daci" şi "romani". AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Diana Dumitru)





Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.