REPORTAJ Părintele David, ucenic al lui Arsenie Boca: Trebuie să căutăm numai rugăciunea, nu profețiile

 •  România Colorată
8912 afişări

Unul din ucenicii lui Arsenie Boca, numit și "Sfântul Ardealului", este părintele David, de la mănăstirea Sădinca, din comuna Loamneș, județul Sibiu.

0329148b-d3f8-4683-bfc3-c5d56734f524

Comuna se află la peste 30 de kilometri distanță de municipiul reședință de județ și practic, pentru a ajunge la Sădinca, în "pustie" — cum spune părintele David, îți trebuie mașină. Niciun mijloc de transport în comun nu te poate ajuta să ajungi până dincolo de dealuri, unde mai sunt doar vreo șapte case, din care una, a călugărului.

Am auzit de părintele David în urmă cu doi ani, numele lui fiind legat de cel al lui Arsenie Boca. Pentru a afla povestea reală a călugărului căutat de creștini din toată țara, ca să-i ajute, am decis într-o zi să merg la mănăstire. Odată ajunsă acolo, părintele David m-a întrebat ce vreau să știu. Și i-am spus că vreau să le spun oamenilor cum să se roage la Arsenie Boca. Mi-a spus: "Bine. Atunci voi ține o predică și îți voi răspunde la întrebări". Eu rostisem doar o întrebare și m-am gândit că, poate, călugărul nu a auzit bine... Și așa, eu și alți 30 de credincioși, aflați în biserică, am avut parte de răspunsuri la întrebările nerostite, dar gândite, printr-o predică, după o slujbă ținută într-o seară, la Sădinca.

Părintele David l-a întâlnit la vârsta de 11 ani pe Arsenie Boca. Atunci a aflat că va fi călugăr. Deși s-a dus să fie binecuvântat de Arsenie Boca, inițial, acesta a trecut pe lângă copil și nu i-a pus mâna pe creștet.

"Îmi aduc aminte când eram copil și l-am cunoscut și eu pe Părintele Arsenie și țin minte că, trecând prin aleea acea de flori, mirându-mă văzând atâtea flori — și iubesc și acum florile — am rupt o floare și mi-am pus-o în buzunar la cămașă și eram micuț, de 11 ani. Au venit credincioșii așteptându-l pe părintele Arsenie ca să le dea o binecuvântare, dar de mine nu s-a apropiat. Și mă gândeam în sinea mea de copil, 'oare din cauză că am furat o floare?', dar nu era așa. I-am luat mâna și i-am pus-o pe capul meu să îmi dea o binecuvântare", ne-a spus părintele David.

Când i-a atins creștetul, Arsenie Boca i-a spus că va fi călugăr. Și de atunci, părintele David îl cheamă pe Dumnezeu în ajutorul oamenilor.

"Vă amintiți, poate, când părintele Arsenie era în ultima suferință, la Sinaia, unde veneau credincioși din Lisa sau din alte părți, o credincioasă povestea că i-a spus părintelui: 'Părinte, eu ce să fac? Dacă muriți, la cine să mai vin?!', iar părintele i-a răspuns: 'Chiar și după moartea mea, pomenește-mi doar numele, că te voi ajuta'. Am ajuns, acum, încât să ne călcăm în picioare, să mergem la crucea părintelui, să cerem altceva, bani. Am observat că își ating hainele, chiar și hainele cele intime, de crucea părintelui. Dacă voi îl pomeniți și de aici, el vă ascultă", continuă predica părintele David.

Cu voce apăsată, călugărul ne spune să nu ne mai rugăm să avem bani mulți, pentru că nu există asemenea rugăciuni și nu ne ajută.

"Nu are rost să cereți spor banilor, că nu sunt rugăciuni pentru așa ceva. Nu are rost să cereți averi, nu are rost să cereți altceva, cum cereți dumneavoastră: 'părinte, tare mă iubea soțul meu, nu știu ce m-oi face, dar, mi se pare mie, m-am cam înșelat că, de o vreme încoace, vorbește mai urât cu mine'. Rugați-vă ca Dumnezeu să vă dea sănătate!", spune părintele David.

Acesta ne spune că a văzut și el la mănăstirea Prislop, unde este mormântul lui Arsenie Boca, cum credincioșii se împing unii pe alții și vorbesc tare, când stau la coadă.

"Chemați în gândurile voastre pe părintele Arsenie, rugați-vă la toți părinții rugători, numai cu cuvântul 'Părinte Arsenie, ajută-ne!' Nu trebuie să vă înghesuiți! Nu trebuie să faceți business, că am observat, cât stați — câte o oră, două, îngrădiți în gardul acela la Prislop, unde stau gardienii — am observat că, în loc să stați în liniștea rugăciunii, să vă gândiți la necazurile voastre, voi vorbiți ale voastre din lume", arată părintele David.

Ucenicul lui Arsenie Boca ne îndeamnă să nu citim acatistul părintelui fiindcă acesta nu e canonizat: "Rugați-vă: 'Părinte Arsenie, roagă-te pentru mine, păcătosul!' E cea mai mare rugăciune".

Cea mai simplă rugăciune, potrivit părintelui David, este atunci când pur și simplu iei icoana Maicii Domnului în brațe: "Dacă nu știi să te rogi, ia icoana Maicii Domnului în brațe și stai de vorbă cu ea și îți afli răspunsul pentru păcatele tale, iar dacă vrei să știi și să îți citești sufletul tău, uită-te în oglindă și întreabă: 'Oare ce am făcut eu atâția ani de nu m-am spovedit, oare care sunt păcatele mele, oare cum arăt eu, oare pe ce am dat banii, oare cum sunt? Întrebați-vă și vă veți primi răspunsuri singuri. Toate sunt trecătoare, nu ne aduc nicio bucurie, numai slava lui Dumnezeu, rugăciunea și iubirea lui ne bucură. Să nu ne gândim la starea materială, că nu ne duce la mântuire, ci la starea sufletească".

Rugăciunea adevărată trebuie făcută încet și în liniște: "Înaltul, Mitropolitul Ardealului, ne povestea că cineva a trimis o scrisoare la Frăsinei și s-a îndeplinit rugăciunea, dar scrisoarea nu a ajuns. Numai dacă ne gândim, dacă cerem, și Dumnezeu ne-a dat darul acela, numai dacă spui din suflet! Aud: "am citit acatist după acatist, Paraclisul Maicii Domnului și nu nu am înțeles nimic". Dar ia stai și roagă-te încet, cuvânt cu cuvânt, trăiește-l în inima ta! Ca și când ai savura o prăjitură dulce, încet, cu lingurița. Așa și rugăciunea, trebuie să o simți ca dulceața. Să o simți în suflet, să știi că e trăită. Și atunci desigur că trăim cu Dumnezeu".

În biserică, deși eram câteva zeci de persoane, nimeni nu mișca, nu se auzea decât vocea călugărului, care stătea în fața noastră și a altarului.

"Am auzit pe cineva spunând: 'Părinte, am văzut pe Maica Domnului, parcă îmi făcea semne și râdea'...Gândiți-vă, că ne batem joc de sfinți. Trebuie să căutăm numai rugăciunea, nu profețiile, să nu căutăm să se întâmple ceva, o minune. Nu sunt minuni. Minunea este însuși Domnul Nostru Iisus Hristos, care ne călăuzește, care ne apără, care ne vindecă. Dumnezeu este dragoste, o dragoste care nu se termină niciodată, este ca o apă pură, ca o apă vie. Pentru aceea, pentru Dumnezeu murim, pentru Dumnezeu trăim. Pentru asta, să ne putem bucura în fiecare clipă cu Dumnezeu", explică părintele David.

Și repetă, din nou, să ne rugăm lui Dumnezeu. Să nu căutăm minuni, să nu căutăm preoți ghicitori. Pentru că minunea este Dumnezeu.

"Dumnezeu ne dă, dar și noi trebuie să fim stăruitori întru rugăciune, ca să putem să primim. Vin mulți pelerini care pășesc pragurile mănăstirilor, cum e și mănăstirea Sădinca 'Înălțarea Sfintei Cruci', mănăstirea Prislop, mai multe mănăstiri, care caută preoți văzători cu duhul, caută preoți ghicitori, care părinți care să prezică: 'oare mie mi se va întâmpla minunea aceea sau nu'. Nu căutați, că nu găsiți profeți! Nu găsiți văzători cu duhul, că nu sunt, că vă mint, vă înșeală și vă iau banii. Căutați în fiecare duminică și mergeți la biserică, nu vă întindeți în pat, ci veniți și căutați biserica, căutați casa lui Dumnezeu!", ne lămurește părintele.

În biserică se făcuse întuneric. Toată lumea sorbea cuvintele părintelui David. Nici candelabrul de deasupra nu fusese aprins. În final, cu tristețe în glas, părintele David ne mărturisește: "În fiecare duminică, îndemn tineretul spre rugăciune, spre dragoste, spre apropiere față de Dumnezeu, spre înlăturarea lucrurilor materiale, nu spre mâncare, nu spre băutură, nici spre fală, nici spre mândrie, ci 'gândiți-vă să trăiți cu Dumnezeu'. Este un dar care pătrunde în sufletele noastre și rămâne acolo ca o pecete. Ar trebui să fie mai multă unitate, mai multă dragoste între noi. Ar trebui să ne iubim, să nu fie ură, să nu fie mândrie, că unde este mândrie, dispare Dumnezeu!"

Ne-a binecuvântat pe toți și ne-am despărțit de părinte și de motanul Tom, din pragul bisericii, continuând să păstrăm tăcerea, până la poarta mănăstirii. Chiar și dincolo de ea...

AGERPRES (A-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din România Colorată

Cele mai citite din România Colorată

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres