Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Sibiu, 1 mar /Agerpres/ - Unul din ucenicii lui Arsenie Boca, numit şi "Sfântul Ardealului", este părintele David, de la mănăstirea Sădinca, din comuna Loamneş, judeţul Sibiu.

Comuna se află la peste 30 de kilometri distanţă de municipiul reşedinţă de judeţ şi practic, pentru a ajunge la Sădinca, în "pustie" - cum spune părintele David, îţi trebuie maşină. Niciun mijloc de transport în comun nu te poate ajuta să ajungi până dincolo de dealuri, unde mai sunt doar vreo şapte case, din care una, a călugărului.

Am auzit de părintele David în urmă cu doi ani, numele lui fiind legat de cel al lui Arsenie Boca. Pentru a afla povestea reală a călugărului căutat de creştini din toată ţara, ca să-i ajute, am decis într-o zi să merg la mănăstire. Odată ajunsă acolo, părintele David m-a întrebat ce vreau să ştiu. Şi i-am spus că vreau să le spun oamenilor cum să se roage la Arsenie Boca. Mi-a spus: "Bine. Atunci voi ţine o predică şi îţi voi răspunde la întrebări". Eu rostisem doar o întrebare şi m-am gândit că, poate, călugărul nu a auzit bine... Şi aşa, eu şi alţi 30 de credincioşi, aflaţi în biserică, am avut parte de răspunsuri la întrebările nerostite, dar gândite, printr-o predică, după o slujbă ţinută într-o seară, la Sădinca.

Părintele David l-a întâlnit la vârsta de 11 ani pe Arsenie Boca. Atunci a aflat că va fi călugăr. Deşi s-a dus să fie binecuvântat de Arsenie Boca, iniţial, acesta a trecut pe lângă copil şi nu i-a pus mâna pe creştet.

"Îmi aduc aminte când eram copil şi l-am cunoscut şi eu pe Părintele Arsenie şi ţin minte că, trecând prin aleea acea de flori, mirându-mă văzând atâtea flori - şi iubesc şi acum florile - am rupt o floare şi mi-am pus-o în buzunar la cămaşă şi eram micuţ, de 11 ani. Au venit credincioşii aşteptându-l pe părintele Arsenie ca să le dea o binecuvântare, dar de mine nu s-a apropiat. Şi mă gândeam în sinea mea de copil, 'oare din cauză că am furat o floare?', dar nu era aşa. I-am luat mâna şi i-am pus-o pe capul meu să îmi dea o binecuvântare", ne-a spus părintele David.

Când i-a atins creştetul, Arsenie Boca i-a spus că va fi călugăr. Şi de atunci, părintele David îl cheamă pe Dumnezeu în ajutorul oamenilor.

"Vă amintiţi, poate, când părintele Arsenie era în ultima suferinţă, la Sinaia, unde veneau credincioşi din Lisa sau din alte părţi, o credincioasă povestea că i-a spus părintelui: 'Părinte, eu ce să fac? Dacă muriţi, la cine să mai vin?!', iar părintele i-a răspuns: 'Chiar şi după moartea mea, pomeneşte-mi doar numele, că te voi ajuta'. Am ajuns, acum, încât să ne călcăm în picioare, să mergem la crucea părintelui, să cerem altceva, bani. Am observat că îşi ating hainele, chiar şi hainele cele intime, de crucea părintelui. Dacă voi îl pomeniţi şi de aici, el vă ascultă", continuă predica părintele David.

Cu voce apăsată, călugărul ne spune să nu ne mai rugăm să avem bani mulţi, pentru că nu există asemenea rugăciuni şi nu ne ajută.

"Nu are rost să cereţi spor banilor, că nu sunt rugăciuni pentru aşa ceva. Nu are rost să cereţi averi, nu are rost să cereţi altceva, cum cereţi dumneavoastră: 'părinte, tare mă iubea soţul meu, nu ştiu ce m-oi face, dar, mi se pare mie, m-am cam înşelat că, de o vreme încoace, vorbeşte mai urât cu mine'. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să vă dea sănătate!", spune părintele David.

Acesta ne spune că a văzut şi el la mănăstirea Prislop, unde este mormântul lui Arsenie Boca, cum credincioşii se împing unii pe alţii şi vorbesc tare, când stau la coadă.

"Chemaţi în gândurile voastre pe părintele Arsenie, rugaţi-vă la toţi părinţii rugători, numai cu cuvântul 'Părinte Arsenie, ajută-ne!' Nu trebuie să vă înghesuiţi! Nu trebuie să faceţi business, că am observat, cât staţi - câte o oră, două, îngrădiţi în gardul acela la Prislop, unde stau gardienii - am observat că, în loc să staţi în liniştea rugăciunii, să vă gândiţi la necazurile voastre, voi vorbiţi ale voastre din lume", arată părintele David.

Ucenicul lui Arsenie Boca ne îndeamnă să nu citim acatistul părintelui fiindcă acesta nu e canonizat: "Rugaţi-vă: 'Părinte Arsenie, roagă-te pentru mine, păcătosul!' E cea mai mare rugăciune".

Cea mai simplă rugăciune, potrivit părintelui David, este atunci când pur şi simplu iei icoana Maicii Domnului în braţe: "Dacă nu ştii să te rogi, ia icoana Maicii Domnului în braţe şi stai de vorbă cu ea şi îţi afli răspunsul pentru păcatele tale, iar dacă vrei să ştii şi să îţi citeşti sufletul tău, uită-te în oglindă şi întreabă: 'Oare ce am făcut eu atâţia ani de nu m-am spovedit, oare care sunt păcatele mele, oare cum arăt eu, oare pe ce am dat banii, oare cum sunt? Întrebaţi-vă şi vă veţi primi răspunsuri singuri. Toate sunt trecătoare, nu ne aduc nicio bucurie, numai slava lui Dumnezeu, rugăciunea şi iubirea lui ne bucură. Să nu ne gândim la starea materială, că nu ne duce la mântuire, ci la starea sufletească".

Rugăciunea adevărată trebuie făcută încet şi în linişte: "Înaltul, Mitropolitul Ardealului, ne povestea că cineva a trimis o scrisoare la Frăsinei şi s-a îndeplinit rugăciunea, dar scrisoarea nu a ajuns. Numai dacă ne gândim, dacă cerem, şi Dumnezeu ne-a dat darul acela, numai dacă spui din suflet! Aud: "am citit acatist după acatist, Paraclisul Maicii Domnului şi nu nu am înţeles nimic". Dar ia stai şi roagă-te încet, cuvânt cu cuvânt, trăieşte-l în inima ta! Ca şi când ai savura o prăjitură dulce, încet, cu linguriţa. Aşa şi rugăciunea, trebuie să o simţi ca dulceaţa. Să o simţi în suflet, să ştii că e trăită. Şi atunci desigur că trăim cu Dumnezeu".

În biserică, deşi eram câteva zeci de persoane, nimeni nu mişca, nu se auzea decât vocea călugărului, care stătea în faţa noastră şi a altarului.

"Am auzit pe cineva spunând: 'Părinte, am văzut pe Maica Domnului, parcă îmi făcea semne şi râdea'...Gândiţi-vă, că ne batem joc de sfinţi. Trebuie să căutăm numai rugăciunea, nu profeţiile, să nu căutăm să se întâmple ceva, o minune. Nu sunt minuni. Minunea este însuşi Domnul Nostru Iisus Hristos, care ne călăuzeşte, care ne apără, care ne vindecă. Dumnezeu este dragoste, o dragoste care nu se termină niciodată, este ca o apă pură, ca o apă vie. Pentru aceea, pentru Dumnezeu murim, pentru Dumnezeu trăim. Pentru asta, să ne putem bucura în fiecare clipă cu Dumnezeu", explică părintele David.

Şi repetă, din nou, să ne rugăm lui Dumnezeu. Să nu căutăm minuni, să nu căutăm preoţi ghicitori. Pentru că minunea este Dumnezeu.

"Dumnezeu ne dă, dar şi noi trebuie să fim stăruitori întru rugăciune, ca să putem să primim. Vin mulţi pelerini care păşesc pragurile mănăstirilor, cum e şi mănăstirea Sădinca 'Înălţarea Sfintei Cruci', mănăstirea Prislop, mai multe mănăstiri, care caută preoţi văzători cu duhul, caută preoţi ghicitori, care părinţi care să prezică: 'oare mie mi se va întâmpla minunea aceea sau nu'. Nu căutaţi, că nu găsiţi profeţi! Nu găsiţi văzători cu duhul, că nu sunt, că vă mint, vă înşeală şi vă iau banii. Căutaţi în fiecare duminică şi mergeţi la biserică, nu vă întindeţi în pat, ci veniţi şi căutaţi biserica, căutaţi casa lui Dumnezeu!", ne lămureşte părintele.

În biserică se făcuse întuneric. Toată lumea sorbea cuvintele părintelui David. Nici candelabrul de deasupra nu fusese aprins. În final, cu tristeţe în glas, părintele David ne mărturiseşte: "În fiecare duminică, îndemn tineretul spre rugăciune, spre dragoste, spre apropiere faţă de Dumnezeu, spre înlăturarea lucrurilor materiale, nu spre mâncare, nu spre băutură, nici spre fală, nici spre mândrie, ci 'gândiţi-vă să trăiţi cu Dumnezeu'. Este un dar care pătrunde în sufletele noastre şi rămâne acolo ca o pecete. Ar trebui să fie mai multă unitate, mai multă dragoste între noi. Ar trebui să ne iubim, să nu fie ură, să nu fie mândrie, că unde este mândrie, dispare Dumnezeu!"

Ne-a binecuvântat pe toţi şi ne-am despărţit de părinte şi de motanul Tom, din pragul bisericii, continuând să păstrăm tăcerea, până la poarta mănăstirii. Chiar şi dincolo de ea... AGERPRES/FOTO PE FLUX/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.