Modifică dimensiunea fontului:
Potrivit Constituţiei şi Legii referendumului nr.3/2000, în România, referendumurile sunt naţionale şi locale (judeţene).
Referendumurile sunt, de asemenea, obligatorii şi facultative. Referendumurile naţionale obligatorii sunt cele organizate pentru revizuirea Constituţiei şi pentru demiterea Preşedintelui României, în timp ce referendumurile facultative (consultative) sunt organizate pentru probleme de interes naţional stabilite de Preşedintele României.
Referendumurile locale sau cele judeţene pot fi, la rândul lor facultative şi obligatorii. Cele facultative organizate pentru probleme de interes deosebit din unitatea administrativ-teritorială iar cele obligatorii sunt organizate pentru modificarea limitelor teritoriale ale unităţii administrativ-teritoriale.Organizarea şi desfăşurarea referendumurilor se pot face oricând.
În România, în perioada mai 1864 - noiembrie 2009, au fost organizate şi s-au desfăşurat 11 referendumuri naţionale şi o multitudine de referendumuri locale.
Referendumul naţional poate fi iniţiat în trei cazuri diferite: revizuirea Constituţiei, demiterea Preşedintelui ţării şi pronunţarea asupra unei teme de interes naţional.
Referendumul local se organizează în patru cazuri diferite: consultarea cu privire la unele probleme de interes local deosebit; consultarea cu privire la modificările unităţilor administrativ-teritoriale; consultarea cu privire la demiterea primarului; consultarea cu privire la demiterea consiliilor locale.
Rezultatele referendumului local privind modificările unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi cele ale demiterii primarului sau a consiliilor locale sunt obligatorii.
Rezultatele referendumurilor locale, ce au ca obiect consultarea cu privire la diverse probleme de interes local deosebit, sunt facultative.
Referendumul local consultativ privind problemele de interes deosebit
Potrivit art. 13, alineat 1 din Legea referendumului nr. 3/2000, 'populaţia poate fi consultată prin referendum cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate'.
Cei care propun anumite probleme ca fiind de 'interes local deosebit' sunt primarul, preşedintele consiliului judeţean sau a o treime din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.
Propunerile de probleme de interes deosebit sunt supuse aprobării consiliilor locale sau judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) (art. 14, alineat (1) din Legea referendumului nr. 3/2000).
Modalitatea prin care consiliile locale, judeţene sau CGMB decid acest lucru este adoptarea sau respingerea prin vot, printr-o hotărâre, a problemei propuse.
Cetăţenii sunt chemaţi sa se pronunţe prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective. Pentru ca referendumul să fie valabil trebuie să se prezinte la urne cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţa publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia. Referendumul local se poate organiza într-o singura zi, care poate fi numai duminica (art. 16 din Legea nr. 3/2000).
Cetăţenii cu reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi au domiciliul pot solicita primarului din acea localitate înscrierea lor pe liste suplimentare. Cu 3 zile înainte de data referendumului nu se mai fac înscrieri în aceste liste (art. 20, alineat 1 din Legea nr. 3/2000).
Campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţa publică a datei referendumului (Art. 30, alienat 1 din Legea nr. 3/2000).
Referendumul local obligatoriu organizat pentru dizolvarea consiliilor locale
Potrivit art. 55, alineat 3 din Legea 215/2003, referendumul pentru dizolvarea consiliilor locale se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.
Referendumul local este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului, compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local şi al consiliului judeţean şi un judecător de la judecătoria în a cărei jurisdicţie se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Secretarul comisiei este asigurat de instituţia prefectului. (art. 55, alineat (5) din Legea 215/2001).
Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. Pentru ca dizolvarea consiliului local să fie aprobată, trebuie să se pronunţe în acest sens cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate (art. 55, alineat (6) din Legea 215/2001).
Referendumul local obligatoriu organizat în vederea demiterii primarului
Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de către locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, în cazul în care acesta 'a nesocotit interesele generale ale colectivităţii locale sau a nu a exercitat atribuţiile ce îi revin'.
Cererea trebuie să cuprindă motivele ce au stat la baza propunerii de demitere, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătura olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.
Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului (art. 70 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale).
Referendumul local obligatoriu cu privire la modificarea teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale
Potrivit art. 22 din Legea administraţiei publice locale, 'Orice modificare a limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective prin referendum'. Rezultatele acestui tip de referendum sunt obligatorii.
Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor si judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare, numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului este obligatorie (art. 13, alineat 3 din Legea referendumului nr. 3/2000). AGERPRES (Ionela Gavril)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.