Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 25 mai, a Zilei Africii, simbol al unităţii africane şi al importanţei acestui continent la nivel global.

"În acest an, Uniunea Africană a stabilit ca temă pentru marcarea Zilei Africii "Consolidarea rezilienţei în materie de nutriţie şi securitate alimentară pe continentul african: consolidarea sistemelor agroalimentare, a sistemelor de sănătate şi de protecţie socială, pentru accelerarea dezvoltării capitalului uman, social şi economic". Tema aleasă subliniază centralitatea securităţii alimentare pentru rezilienţa şi dezvoltarea, la întregul său potenţial, a continentului african, fiind în acelaşi timp deosebit de relevantă pentru gestionarea unor probleme de mare actualitate pentru întreaga omenire", se arată într-un comunicat transmis miercuri de MAE.

Cu ocazia marcării Zilei Africii, Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul la solidaritate, cooperare şi coordonare, care trebuie asumate de întreaga comunitate internaţională şi de toate statele membre ONU, pentru asigurarea securităţii alimentare la nivel global şi respectarea, astfel, a drepturilor universale ale omului.

"România apreciază că tema aleasă de Uniunea Africană pentru anul 2022 este cu atât mai importantă în contextul agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care are consecinţe complexe, inclusiv din perspectiva securităţii alimentare, pentru numeroase state din diverse regiuni ale lumii, multe dintre acestea parteneri apropiaţi ai României şi ai Uniunii Europene. Împiedicarea exporturilor agricole ale Ucrainei, prin blocarea porturilor sau distrugerea lor completă, ori imposibilitatea activităţilor agricole în condiţii de conflict militar deschis sunt doar câteva exemple în ceea ce priveşte maniera în care războiul provocat de Federaţia Rusă se conturează ca risc major la adresa securităţii alimentare a statelor din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia", subliniază sursa citată.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea coagulării şi eficientizării eforturilor de tip multilateral pentru coordonarea răspunsului internaţional la efectele pe scară largă ale războiului din Ucraina, inclusiv în domeniul securităţii alimentare, cu prilejul reuniunii ministeriale "Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală" ("Global Food Security Call to Action"), precum şi în cadrul dezbaterii cu tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", evenimente organizate de SUA la sediul ONU din New York.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa abordării cu prioritate a dificultăţilor corelate insecurităţii alimentare şi a găsirii de soluţii internaţionale coordonate. MAE remarcă şi importanţa conexiunii dintre asigurarea fluxului sistemelor alimentare şi progresul în domeniul protecţiei climei, finanţării dezvoltării şi al altor priorităţi cuprinse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

"Acţiunile multidimensionale întreprinse de România în sprijinul Ucrainei şi al statelor importatoare de produse agricole din Ucraina vizează, pe de o parte, susţinerea economiei ucrainene şi facilitarea exporturilor ucrainene de cereale, iar pe de altă parte, limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global, inclusiv a celor ce afectează statele africane. Guvernul României, alături de partenerii săi economici interni, caută în permanenţă toate soluţiile posibile pentru a asigura tranzitul prin România al cerealelor şi altor produse ucrainene către state terţe. Ca răspuns imediat la provocările impuse de războiul din statul vecin, autorităţile române facilitează tranzitul prin porturile Galaţi (pe Dunăre) şi Constanţa (cel mai mare port la Marea Neagră). În ultimele săptămâni, în contextul invaziei ruseşti în Ucraina, Constanţa a devenit una din principalele porţi de acces pentru transporturile de cereale ucrainene către terţe pieţe. Până în prezent, peste 240.000 de tone de cereale au fost exportate din Ucraina prin Portul Constanţa. Prin aceste demersuri complexe, România rămâne un contributor ferm la securitatea alimentară globală", se precizează în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază rolul cheie pe care agricultura îl poate juca în dezvoltarea cooperării dintre Europa şi Africa, aşa cum s-a discutat de către liderii europeni şi africani prezenţi la cel de-al VI-lea summit UE-UA de la Bruxelles (17-18 februarie 2022).

"România poate împărtăşi expertiză consolidată în domeniile zootehnic, fitosanitar, al îmbunătăţirii funciare sau al utilizării durabile a pesticidelor. Sprijinirea dezvoltării sistemului agricol prin metode inovatoare, inclusiv prin punerea în aplicare a zonei continentale africane de liber schimb (AfCFTA), reprezintă o oportunitate unică atât pentru Africa, cât şi pentru Europa, de a aprofunda comerţul biregional, de a promova investiţiile şi de a realiza o integrare economică favorabilă dezvoltării durabile şi incluziunii sociale", arată MAE.

Ziua Africii se serbează anual la 25 mai şi marchează data la care, în anul 1963, a fost fondată Organizaţia Unităţii Africane, precursoarea actualei Uniuni Africane.

Uniunea Africană stabileşte anual o temă de interes continental sub care să se organizeze manifestările de celebrare a Zilei Africii. AGERPRES/(AS - autor: Antonia Niţă, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.