Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a efectuat vineri la Bucureşti prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Oficialul american s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis; la întrevedere a participat şi premierul Nicolae Ciucă, a anunţat Guvernul.

 

 


UPDATE ORA 17:30 Iohannis: Este inimaginabil să vedem astfel de imagini în secolul 21, într-un război din Europa

 

 

Atacuri în Ucraina precum cel asupra maternităţii din Mariupol sau asupra convoaielor umanitare trebuie documentate, pentru a se stabili cine se face vinovat, dar este "cutremurător" să vedem astfel de imagini în secolul 21, în Europa, a afirmat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă comune alături de vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

 

UPDATE ORA 17:15 Iohannis: Este necesar să acordăm sprijin Republicii Moldova; număr foarte mare de refugiaţi raportat la populaţie

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, România şi Statele Unite, alături de alte ţări aliate, au acordat ajutor pe multiple paliere Ucrainei, menţionând şi necesitatea acordării de sprijin Republicii Moldova.

 



"Am discutat astăzi şi despre coordonarea noastră în vederea răspunsului comun la aceste provocări fără precedent, îndeosebi în plan umanitar. România şi Statele Unite, alături de alte ţări aliate şi partenere, au acordat ajutor pe multiple paliere Ucrainei şi poporului său, care rezistă cu eroism, curaj şi hotărâre. După cum cunoaşteţi, am decis operaţionalizarea la Suceava a facilităţii logistice umanitare, un aşa-numit hub, care, inclusiv cu sprijinul Uniunii Europene, are rolul de a colecta şi transporta donaţiile internaţionale în domeniul ajutorului umanitar pentru cetăţenii ucraineni. Am invitat şi Statele Unite să sprijine activitatea acestui centru", a precizat Iohannis, în conferinţa de presă comună cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

 

UPDATE ORA 17:12 Iohannis: Nu avem date care să indice că România ar fi ţintită printr-o agresiune

 

Nu există date care să indice că România ar fi ţintită printr-o agresiune, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

 



"Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune. Pe de altă parte, este foarte clar că această acţiune a Rusiei, acest război declanşat împotriva Ucrainei a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar şi acesta este unitatea NATO şi hotărârea aliaţilor din NATO de a sta împreună şi de a se apăra împreună", a precizat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 

UPDATE ORA 17:05 Vicepreşedintele SUA: Orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război

 

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a declarat, vineri, că "orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război".

 



"O să repet, ne este clar că orice atac intenţionat asupra civililor este o crimă de război", a afirmat Harris, la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a adăugat că este "dureros" să vezi oameni nevinovaţi care trebuie să fugă din ţara lor, doar cu un rucsac în spate.

 

UPDATE ORA 17:03 Iohannis: Este necesară creşterea în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că în acest context tensionat este necesară creşterea în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni.

 



Şeful statului a susţinut o conferinţă de presă comună cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.

"Am discutat, în acelaşi timp, despre necesitatea, în acest context tensionat, a creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre, dar şi a întregii regiuni", a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.

 

UPDATE ORA 16:55 Iohannis: Criza energetică - oportunitate de a trece la independenţa faţă de gazul rusesc, prin investiţii în surse regenerabile

 

Criza energetică poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc prin investiţii în sursele regenerabile, a afirmat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.


"Am analizat împreună cu doamna vicepreşedinte şi perspectivele securităţii energetice. Am fost de acord că această criză poate reprezenta o oportunitate istorică de a trece la o adevărată independenţă energetică europeană faţă de gazul rusesc prin investiţii în sursele regenerabile, în sectorul nuclear civil, prin diversificarea surselor, importuri de gaze naturale lichefiate şi, evident, prin interconectare crescută", a afirmat Iohannis.

 

UPDATE ORA 16:50 Kamala Harris: Considerăm în continuare că diplomaţia e modalitatea de a rezolva problemele; rubla a căzut în urma sancţiunilor

 

 

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti, a declarat că diplomaţia reprezintă modalitatea de a rezolva situaţia din Ucraina, evidenţiind totodată că rubla a înregistrat valori scăzute în urma sancţiunilor aplicate Rusiei.

"De la început, SUA au încercat să se angajeze în activităţi diplomatice în mod dinamic şi, din tot ce ştim şi din ce am fost martori, Putin nu a arătat nicio intenţie să se implice în acţiuni diplomatice. Am văzut acest lucru şi la conferinţa de la Munchen. Noi am menţinut activitatea noastră. Am observat de la Putin minciuni, dezinformare şi activităţi de agresiune. Noi considerăm în continuare că diplomaţia este modalitatea de a se rezolva aceste probleme şi să ne asigurăm că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe serioase pentru responsabilitate, în ceea ce priveşte ceea ce face Rusia. De aceea am aplicat sancţiuni importante. Bineînţeles, moneda rusă a căzut şi asta este încă o dovadă că măsurile pe care le-am luat sunt măsuri împotriva acţiunii revoltătoare a Rusiei", a arătat ea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

UPDATE ORA 16:36 Vicepreşedintele SUA: Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor

 

Un atac împotriva unui stat aliat NATO este un atac împotriva tuturor statelor din Alianţă, a declarat, vineri, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

 



"Statele Unite ale Americii sunt dedicate prieteniei şi alianţei cu România" a arătat ea şi a amintit că în România există prezenţă militară americană prin rotaţie.


În ceea ce priveşte dislocarea de trupe suplimentare, oficialul american a spus că "este o situaţie dinamică şi vom evalua nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în regiune".

 

UPDATE ORA 16:26 Vicepreşedintele SUA: România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment

 

România "a fost extraordinară în generozitatea şi curajul" demonstrate în contextul conflictului Rusia-Ucraina, a declarat, vineri, la Cotroceni, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

 



"Vă mulţumesc din partea Statelor Unite ale Americii. România a fost extraordinară în generozitatea şi curajul arătate în acest moment", a spus oficialul american.


Ea a adăugat că "o lume întreagă" a văzut sprijinul pe care românii l-au oferit refugiaţilor.

 

UPDATE ORA 16:17  Iohannis: NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României

 

NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României, a subliniat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti.


El a spus că în dialogul cu Kamala Harris a fost asigurat de angajamentul faţă de articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord. 

 

UPDATE ORA 14:01 Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii - primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

 

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a fost primită, vineri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Ceremonia primirii oficiale a avut loc pe Platoul de ceremonii de la Cotroceni, unde sunt prezenţi premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, şi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Ion Oprişor.

 

 

UPDATE ORA 13.29 Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii a ajuns în România

 

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti.

    

Foto: (c) Saul Loeb/Pool via REUTERS


Oficialul american a fost întâmpinat la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

ORA 05.00 Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, vine la Bucureşti; întrevedere cu preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă

Joi, oficialul american s-a aflat în Polonia, iar vineri se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa şi premierul Nicolae Ciucă, a anunţat Guvernul.

Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14,00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare.

Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15,30, vor susţine declaraţii de presă comune.

* Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfăşoară la Versailles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldaţii americani care au venit în ţara noastră.

* Despre această vizită oficială, Administraţia Prezidenţială a spus că prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.

* În contextul prezenţei la Bucureşti a delegaţiei americane, Poliţia Capitalei le recomandă conducătorilor auto ca vineri, între orele 12,00 - 17,00, să evite deplasarea pe DN 1.

"Autorităţile implicate au în vedere ca măsurile de securitate instituite să interfereze cât mai puţin cu activităţile cotidiene ale populaţiei. Astfel, pentru participanţii la trafic vor fi dispuse măsuri de fluidizare a circulaţiei şi, în acest context, Brigada Rutieră Bucureşti solicită conducătorilor auto să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor. Conducătorilor auto le este recomandat ca vineri, în intervalul orar 12,00 - 17,00, să evite deplasarea pe Drumul Naţional 1, pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje", a anunţat DGPMB. AGERPRES

 

***UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.