COD PORTOCALIU: 17-01-2022 ora 10 Intre 17 ianuarie, ora 16 – 18 ianuarie, ora 08 COD GALBEN: 17-01-2022 ora 10 Intre 18 ianuarie, ora 08 – 18 ianuarie, ora 20 se va semnala intensificări susținute ale vântului COD ROSU: 18-01-2022 Intre 00:45 si 05:00 se va semnala intensificări puternice ale vântului cu rafale care vor depăși 150...170 km/h, zăpadă puternic spulberată și troienită, vizibilitate redusă spre 0 m in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Guvernul va aproba în şedinţa de vineri, printr-un proiect de lege, plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022.

Potrivit proiectului, publicat tot vineri de Ministerul Finanţelor, bugetul pe anul 2022 prevede majorarea salariilor angajaţilor din sănătate şi din învăţământ cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.

În acelaşi timp, în proiect se menţionează menţinerea în anul 2022 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul din anul 2021, 4.160 lei/an, precum şi acordarea în anul 2022 a voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice. Totodată, documentul prorogă în anul 2023 prevederile referitoare la acordarea indemnizaţiei de vacanţă.

Alte prevederi vizează menţinerea, în anul 2022, a indemnizaţiei de merit la nivelul stabilit pentru anul 2021 (6.240 lei/lună), prorogarea până în anul 2023 a prevederilor Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu privire la alocarea de la bugetul de stat şi bugetele locale a echivalentului a 6% din Produsul Intern Brut şi acordarea din fonduri publice a 1% din Produsul Intern Brut pentru cercetare - măsură prevăzută şi în Ordonanţa Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică. De asemenea, se amână până în anul 2023 măsura de acordare a sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetăţean român şi a cupoanelor sociale pentru educaţie.

În şedinţa de Guvern de vineri urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Conform proiectului, salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile şi sporurile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice nu vor creşte anul viitor, pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare.

Excepţie face personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II "Familia ocupaţională de funcţii bugetare "Sănătate şi asistenţă socială" la Legea-cadru nr. 153/2017 care va beneficia de o majorare a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022, şi cele din luna decembrie 2021.

Alte măsuri pentru limitarea cheltuielilor anul viitor vizează menţinerea în anul 2022 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2021 şi compensarea cu timp liber a orelor suplimentare.

Totodată, biletele de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, nu vor fi acordate anul următor.

Pe de altă parte, în 2022 se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia, cu încadrarea în alocarea bugetară.

Anumite categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, vor fi păstrate la nivelul lunii decembrie 2021.

Executivul va aproba şi un alt proiect de ordonanţă de urgenţă privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027, alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European Plus şi Fondul pentru Tranziţie Justă.

Tot printr-o ordonanţă de urgenţă se va decide cu privire la acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii în anul 2022.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind stabilirea procedurii de restituire la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale a sumelor reprezentând indemnizaţia pentru fiecare zi liberă, decontate potrivit prevederilor OUG nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi ale OUG nr.110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Un alt proiect de hotărâre supus aprobării în reuniunea de guvern vizează alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2021, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de cheltuieli pentru bugetul pe 2022 - pe agenda Guvernului

 

VIDEO Ciucă: Guvernul nu va aproba scăderea plafonului de încadrare a microîntreprinderilor la 500.000 de euro; respectăm Codul fiscal

 

VIDEO Ciucă: Vom stabili de la 1 ianuarie TVA 5% la energia termică pentru populaţie, şcoli, spitale

 

VIDEO Ciucă: Guvernul respectă angajamentele luate faţă de CE privind un deficit de 6,2% din PIB pe ESA, în 2022

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.