Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România susţine eforturile depuse de Egipt în cooperare cu partenerii internaţionali în vederea identificării celor mai bune soluţii la dosarele de criză din Africa şi Orientul Mijlociu.
"Nu este întâmplător faptul că atât pentru România, cât şi pentru Europa, Egiptul ocupă un rol privilegiat. Prin poziţionarea sa la joncţiunea dintre Africa, Orientul Mijlociu şi Europa, Egiptul are un rol crucial pentru menţinerea securităţii la nivel regional şi global. România, ca şi Egiptul, este interesată de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi a zonelor vecine, de gestionarea eficientă a fluxurilor migratorii, de promovarea păcii, stabilităţii, a creşterii economice sustenabile şi a dezvoltării durabile. Susţinem eforturile depuse de Egipt, în cooperare cu partenerii internaţionali, în vederea identificării celor mai bune soluţii la dosarele de criză din Africa şi Orientul Mijlociu", a declarat preşedintele Iohannis, în declaraţia comună cu omologul egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.
El a subliniat că "România şi-a păstrat, de-a lungul timpului, o poziţie echilibrată, în perfect acord cu dreptul internaţional, în raport cu toate crizele care au afectat Orientul Mijlociu şi care reprezintă şi în prezent o preocupare majoră".
"România susţine în continuare necesitatea implementării de măsuri de creştere a încrederii în relaţiile israeliano-palestiniene. De asemenea, susţinem, pe această bază, crearea condiţiilor pentru reluarea negocierilor directe în vederea avansării soluţiei celor două state, singura opţiune viabilă de natură să răspundă aspiraţiilor legitime ale părţilor şi să asigure o pace durabilă în regiune. Totodată, România consideră drept o prioritate soluţionarea durabilă a crizei siriene care, de mai bine de 10 ani, a provocat drame uriaşe poporului sirian şi a generat un val mare de migraţie care a afectat stabilitatea şi prosperitatea statelor-gazdă. În acelaşi timp, România sprijină procesele de stabilizare, consolidare instituţională şi tranziţie democratică din Libia şi Irak, fiind, totodată, profund implicată în combaterea terorismului, atât în cadrul alianţei anti-Daesh, cât şi în Sahel, o regiune de care depinde securitatea nordului Africii şi a Europei. Sunt convins că, în continuare, prin abordarea noastră echilibrată şi responsabilă faţă de provocările complexe din zonă, vom reuşi, prin eforturi conjugate, să generăm contexte favorabile avansării unor soluţii de pace durabile", a spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis efectuează miercuri o vizită de stat în Egipt, la invitaţia omologului egiptean.
Şeful statului urmează să se întâlnească, la Parlamentul Republicii Arabe Egipt, cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Hanafy Ali El-Gebaly, iar apoi cu preşedintele Senatului, Abdel-Wahab Abdel-Razeq. AGERPRES (editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
* Preşedintele Klaus Iohannis a început vizita de stat în Egipt
* Preşedintele Iohannis, primit la Palatul prezidenţial din Cairo
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.