Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş. În urma consultărilor, Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost desemnat de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Ciucă a fost propunerea Partidului Naţional Liberal pentru această funcţie. 


 

 

 

UPDATE ORA 14.08 Nicolae Ciucă - desemnat candidat la funcţia de prim-ministru

 

Nicolae Ciucă, ministrul interimar al Apărării, a fost desemnat joi de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

Ciucă a fost propunerea Partidului Naţional Liberal pentru această funcţie, la consultările avute cu şeful statului. 

Foto: (c) NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 14.02 George Simion (AUR): Nu o să susţinem varianta Nicolae Ciucă premier

 

Deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, a declarat joi, după consultările de la Cotroceni cu preşedintele, că partidul său nu o să susţină varianta Nicolae Ciucă ca premier, menţionând că dacă nu se va obţine o majoritate în Parlament pentru Nicolae Ciucă, AUR va iniţia procedurile de suspendare a preşedintelui.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO"Nu o să susţinem varianta lui Nicolae Ciucă ca premier, Marcel Ciolacu ca preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Florin Cîţu -, preşedinte al Senatului. Asta se vehiculează. Eu sper ca PSD să nu marşeze la această variantă, să nu facă blat cu Klaus Iohannis (...). Dacă nu va obţine o majoritate pentru Nicolae Ciucă, noi o să iniţiem procedurile de suspendare. Acum, mingea este la PSD", a precizat Simion.

 

UPDATE ORA 13.56 Kelemen Hunor: Dacă propunerea de premier va fi Nicolae Ciucă, ne aşezăm la masă să căutăm o soluţie

 

UDMR a luat act de propunerea PNL privind desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim-ministru, şi se va aşeza la masa negocierilor, după anunţul care va fi făcut de şeful statului, a declarat joi preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor.

 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTOEl a precizat că se va întâlni tot joi cu preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, pentru a purta discuţii pe tema unui viitor guvern, important fiind ca săptămâna viitoare să existe un cabinet cu drepturi depline care să fie votat de Parlament.

 

UPDATE ORA 13.28 Birou Naţional al USR după consultările de la Cotroceni

 

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dacian Cioloş, a convocat un Biroul Naţional al USR după consultările de la Palatul Cotroceni, anunţă Biroul de presă al partidului.

 

Foto: (c) NICOLAE BADEA (C) / AGERPRES FOTOPotrivit sursei citate, liderul USR va face declaraţii de presă după discuţia din Biroul Naţional. 

 

UPDATE ORA 13.25 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis încheie consultările cu delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale

 

Preşedintele Klaus Iohannis încheie, joi, cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament runda de consultări cu partidele şi formaţiunile politice în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

 Delegaţia Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale este condusă de Varujan Pambuccian.

 


Sursa foto: presidency.roPreşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la începutul discuţiilor, că a invitat din nou minorităţile naţionale la consultări deoarece încercarea de săptămâna trecută, când l-a desemnat candidat la funcţia de prim-ministru pe liderul USR, Dacian Cioloş, nu a dus la instalarea unui guvern.

 

UPDATE ORA 13.24 Ciolacu: O soluţie pe termen mediu este un guvern cu largă susţinere parlamentară

 

Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că o soluţie pe termen mediu este un guvern cu largă susţinere parlamentară şi a adăugat că mai mult de jumătate din discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis au fost despre pandemie.
 

 

UPDATE ORA 13.06 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia AUR

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor, în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

 

Din delegaţia AUR fac parte copreşedinţii formaţiunii George Simion şi Claudiu Târziu, vicepreşedinţii Marius Lulea şi Mihai Negoescu şi deputatul Geanina Şerban.
 


Sursa foto: presidency.ro
Copreşedintele AUR George Simon a declarat, miercuri, că mandatul partidului la consultări este clar: ţara trebuie să iasă din actuala criză, cu un premier independent pentru următoarele şase luni, din afara partidelor politice, precum Călin Georgescu.

 

UPDATE ORA 12.36 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia USR

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia USR, în cadrul consultărilor privind desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.

 Delegaţia USR este formată din Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Cătălin Drulă şi Stelian Ion.

 


Sursa foto: presidency.roPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul discuţiilor, că încercarea de săptămâna trecută, când l-a desemnat candidat la funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş, nu a dus la instalarea unui guvern şi trebuie găsită o altă soluţie.

 

UPDATE ORA 12.12 Cîţu: PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier, într-un guvern minoritar cu UDMR

 

Partidul Naţional Liberal s-a prezentat la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier - ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru un guvern minoritar alături de UDMR, a anunţat, joi, preşedintele PNL, Florin Cîţu.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR/ AGERPRES FOTO"PNL, astăzi, a dat dovadă de maturitate şi de responsabilitate şi s-a prezentat la consultările cu preşedintele României cu o propunere de premier pentru a debloca criza politică, pentru a avea un guvern cât mai rapid şi a putea să gestionăm situaţia din Sănătate. PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcţia de premier, într-un guvern minoritar, alături de partenerii cu care am gestionat şi până acum această situaţie - UDMR. Mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români pentru a avea un guvern cât mai rapid, un guvern care să gestioneze situaţia aceasta", a declarat Florin Cîţu, după consultările cu şeful statului de la Palatul Cotroceni.

 

UPDATE ORA 12.07 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia UDMR

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia UDMR, în cadrul consultărilor privind desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.

 


Sursa foto: presidency.roDin delegaţia UDMR fac parte: preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Lorand Turos, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

Klaus Iohannis a afirmat, la începutul întâlnirii, că îşi doreşte ca de data aceasta să fie instalat un guvern.

"V-am invitat din nou la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi, în consecinţă, acum mai încercăm o dată şi îmi doresc tare mult ca de data asta să reuşim", a spus şeful statului.

 

Sursa foto: presidency.ro


 

UPDATE ORA 11.40 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia PSD

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia PSD în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

 Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Alexandru Rafila şi Adrian Streinu Cercel.

 

Sursa foto: presidency.ro


 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat înainte de consultări că social-democraţii doresc să discute cu preşedintele problema pandemiei.

 

UPDATE ORA 11.03 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia PNL

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

 Primii veniţi la consultările de la Palatul Cotroceni sunt reprezentanţii PNL.

Liberalii sunt reprezentaţi de preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

 

Sursa foto: presidency.ro


ORA 06.00 Preşedintele Iohannis are consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

 

Preşedintele Klaus Iohannis are joi, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier, după ce Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş şi, în consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin 1 şi ale art. 103 alin 1 din Constituţia României, a convocat consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Conform programului anunţat, consultările vor începe la ora 11,00, cu Partidul Naţional Liberal. La ora 11,30 sunt aşteptaţi reprezentanţii Partidului Social Democrat şi la ora 12,00, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România. De la ora 12,30 vor fi consultări cu Uniunea Salvaţi România, la ora 13,00, cu Alianţa pentru Unirea Românilor, iar runda de consultări se va încheia la ora 13,30 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

*** Partidul Naţional Liberal a anunţat că îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a anunţat că Florin Cîţu este propunerea de premier cu care liberalii vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui nou prim-ministru.

"Decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru este preşedintele partidului, Florin Cîţu. Aceasta este propunerea cu care vom merge la consultări la Cotroceni. Avem convingerea că vom genera o majoritate în jurul PNL", a precizat Dumitrescu, miercuri, pe Facebook.

Delegaţia cu care va merge PNL la Cotroceni este formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

*** Partidul Social Democrat va merge la consultări, însă o decizie privind mandatul şi delegaţia va fi luată joi dimineaţa, la 9,30, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

"În primul rând mergem, să fim invitaţi. Cum vom merge, vom decide la partid", a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, întrebat dacă la consultările de la Cotroceni PSD va merge cu o propunere de premier.

*** Uniunea Democrată Maghiară din România consideră că prima soluţie ar fi "resuscitarea coaliţiei de guvernare", iar dacă nu este posibil, trebuie găsită o altă soluţie, pentru o nouă formulă de guvernare, a anunţat miercuri liderul UDMR Kelemen Hunor.

El a spus că UDMR nu are o problemă să încerce o majoritate cu Florin Cîţu.

"Sunt mai multe variante, important este să ai curaj să fii flexibil, să cauţi soluţii, şi nu să rămâi baricadat în certitudinile tale, care, până la urmă, sunt valabile doar în cetatea ta. (...) Poate să fie şi Florin Cîţu, nu e o problemă, eu nu voi discuta acest lucru, pentru că nu decid eu, decide PNL şi apoi preşedintele Iohannis. Noi nu avem o problemă să încercăm să facem o majoritate cu Florin Cîţu. (...) Eu cred că prima dată trebuie încercată resuscitarea coaliţiei", a precizat Kelemen Hunor.

*** Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dacian Cioloş, a declarat miercuri că propunerea PNL ca tot Florin Cîţu să fie premier este "o non-soluţie", menţionând că PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.

"Asta nu este o soluţie, este o non-soluţie. Când vrei să spui că nu ai soluţie, spui că vii tot cu acela care a picat deja în Parlament. (...) Florin Cîţu a picat în Parlament. Suntem în situaţia asta pentru că Florin Cîţu a adunat o majoritate puternică în Parlament care a trimis Guvernul condus de el acasă. Cum poţi să spui că asta e soluţia?", a spus Cioloş.

*** Alianţa pentru Unirea Românilor va merge, la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul "clar" că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice, a declarat copreşedintele partidului George Simion.

"Vom participa mâine la Cotroceni cu un mandat clar: ţara trebuie să iasă din actuala criză. Noi am decis deja şi mergem cu acelaşi mandat la consultări: un premier independent pentru următoarele şase luni, un premier din afara partidelor politice, un premier precum Călin Georgescu", a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, George Simion.

El a adăugat că din delegaţie vor face parte, alături de el, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, vicepreşedinţii Marius Lulea şi Mihai Negoescu şi deputatul Geanina Şerban.

Pe 11 octombrie, după ce Cabinetul Cîţu a picat prin moţiune de cenzură, şeful statului l-a desemnat candidat la funcţia de premier pe Dacian Cioloş, în urma consultărilor cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament. Guvernul propus de premierul desemnat, Dacian Cioloş, a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, cu 88 de voturi "pentru" şi 184 "împotrivă". AGERPRES

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

Cioloş: Nu putem să susţinem un guvern minoritar; există posibilitatea de a construi o majoritate

 

PNL îl propune pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier (surse)

 

UDMR participă la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie condusă de Kelemen Hunor

 

Flutur: Plecăm la Cotroceni cu un mandat clar; ne dorim să finalizăm criza, avem probleme grele în ţară

 

Ciolacu: Îmi menţin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar

 

Programul consultărilor de joi ale preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele şi formaţiunile parlamentare


Procedura ce urmează neacordării votului de încredere unui guvern

 

* Consultările preşedintelui cu partidele în vederea desemnării premierului (2019-2021)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.