COD GALBEN: 05-12-2021 ora 10 Intre 05 decembrie, ora 20 – 06 decembrie, ora 08 se va semnala ninsori și intensificări ale vântului COD GALBEN: 06-12-2021 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Teleorman, Județul Dâmboviţa;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să-l desemneze pe Dacian Cioloş candidat pentru funcţia de prim-ministru, după ce a avut, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament.

 

UPDATE ORA 18.39 Cioloş, după nominalizarea la funcţia de premier: Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiţi

 

 

Liderul USR, Dacian Cioloş, consideră "o onoare şi o mare responsabilitate" desemnarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de prim-ministru şi precizează că Uniunea Salvaţi România va avea o şedinţă a Biroului Naţional pentru stabilirea echipei de negocieri şi a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

 

UPDATE ORA 18.15 VIDEO Iohannis: Am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că a decis să-l desemneze pe Dacian Cioloş candidat pentru funcţia de prim-ministru.

 

UPDATE ORA 18.16 Consultări la Cotroceni/ Kelemen Hunor: Ne asumăm un guvern condus de un reprezentant UDMR, cu un mandat limitat

 

 

UDMR şi-ar asuma un guvern condus de un reprezentant al Uniunii, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, la finalul consultărilor avute cu şeful statului. Potrivit acestuia, "alegerile anticipate sunt aproape imposibile".

 

UPDATE ORA 17.53 Preşedintele Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă la ora 18,10

 

 

UPDATE ORA 17.34 Consultări la Cotroceni/Simion: Am fost să cerem demisia lui Florin Cîţu din funcţia de prim-ministru interimar

 

Deputatul George Simion, copreşedinte AUR, a declarat luni că i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să-i ceară demisia lui Florin Cîţu din funcţia de premier interimar.

 

 

UPDATE ORA 17.04 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis încheie consultările cu delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis încheie, luni, cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament runda de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale este condusă de Varujan Pambuccian.

 

UPDATE ORA 16.35 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia UDMR

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, luni, la Palatul Cotroceni cu delegaţia UDMR, în cadrul consultărilor privind desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Din delegaţia UDMR fac parte: preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

 

UPDATE ORA 16.03 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia AUR

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, luni, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor, în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Din delegaţia AUR fac parte copreşedinţii formaţiunii George Simion şi Claudiu Târziu, precum şi Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea.

Copreşedintele AUR George Simon a declarat, luni, că formaţiunea sa merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu un protocol pentru alegeri anticipate şi îşi doreşte un premier independent, respingând "orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîţu la Palatul Victoria".

 

UPDATE ORA 15.25 Consultări la Cotroceni/Cioloş: Am transmis că avem o propunere foarte serioasă de premier; preşedintele a spus că va analiza foarte serios

 

 

USR i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea "foarte serioasă" de premier şi un program de măsuri, iar şeful statului a spus că va analiza "foarte serios" această propunere, a declarat, luni, preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dacian Cioloş.
 

UPDATE ORA 15.15 Consultări la Cotroceni/Ciolacu: Dacă o majoritate hotărăşte, se va merge la anticipate, indiferent ce îşi doreşte preşedintele României

 

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că, în cazul în care o majoritate parlamentară va decide că se merge la alegeri anticipate se va merge la alegeri anticipate, indiferent dacă îşi doreşte sau nu preşedintele României, explicând că acea majoritate "va trânti guverne unul după altul". Întrebat în legătură cu afirmaţia premierului interimar Florin Cîţu conform căreia liberalii nu discută cu USR pentru că a votat moţiunea şi dacă, în aceste condiţii, PSD este dispus să negocieze cu PNL pentru un guvern minoritar sau pentru intrarea la guvernare într-o formulă PSD - PNL, Ciolacu a precizat: "Aceste probleme sunt ale PNL şi ale USR, şi nu ale PSD".

 

UPDATE ORA 14.28 Consultări la Cotroceni/Ciolacu: Am transmis preşedintelui că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar

 

 

Partidul Social Democrat a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, luni, la consultările de la Cotroceni, că fără o majoritate consistentă în Parlament "nu se poate vorbi de un guvern minoritar", a afirmat liderul partidului, Marcel Ciolacu.

 

UPDATE ORA 14.14 Anca Dragu: Propunerea de premier din partea preşedintelui trebuie să fie una care să aibă sens

 

 

Preşedintele Senatului, Anca Dragu (USR PLUS), consideră că desemnarea unui premier din partea şefului statului trebuie să fie una "cu sens", precizând că Uniunea Salvaţi România ar putea coagula o majoritate în jurul lui Dacian Cioloş. Întrebată cum îi va lămuri USR pe cei de la PNL şi UDMR să creeze o majoritate cu Dacian Cioloş premier, ea a răspuns: "Pe baza reformelor pe care le punem pe masă. Dacă ne uităm la Constituţie şi la deciziile CCR, propunerea de premier din partea preşedintelui trebuie să fie una care să aibă sens. Trebuie să ne uităm la un premier care să poată coagula această majoritate. Perioada pe care o traversăm acum ar trebui să împingă partidele, chiar şi cele tradiţionale, la mai multă colaborare, la mai multă responsabilitate. Dacă totuşi partidele tradiţionale nu preiau conducerea în această discuţie despre responsabilitate şi despre program de guvernare, atunci noi o facem, USR PLUS. Noi aşa spunem că am putea coagula în jurul acestei propuneri (Cioloş, premier - n.r.). Eu cred că coaliţia PNL - UDMR - USR PLUS este coaliţia care ar trebui să asigure această majoritate".

 

UPDATE ORA 14.05 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia USR

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, luni, la Palatul Cotroceni cu delegaţia USR, în cadrul consultărilor privind desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Delegaţia USR este formată din: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

USR participă la consultările de la Cotroceni avându-l ca propunere de premier pe preşedintele partidului, Dacian Cioloş, după cum a decis, luni, Biroului Naţional al formaţiunii.

 

UPDATE ORA 14.01 Consultări la Cotroceni/Simion (AUR): Venim cu o propunere care sperăm să găsească majoritate - un protocol pentru anticipate

 

 

AUR merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu un protocol pentru alegeri anticipate şi îşi doreşte un premier independent, respingând "orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîţu la Palatul Victoria", a declarat luni deputatul George Simion, copreşedinte AUR, la grupul parlamentar al partidului. El a adăugat că AUR aşteaptă ca şi celelalte partide politice care merg la Cotroceni să vină cu un nume pe care să-l agreeze.

 

UPDATE ORA 13.23 Consultări la Cotroceni/ Cîţu: Când vom avea majoritatea, vom avansa şi propunerea de premier

 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, că liberalii nu au avansat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis o propunere de premier.

 

 

UPDATE ORA 13.04 Consultări la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia PSD

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, luni, la Palatul Cotroceni cu delegaţia PSD, în cadrul consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

 

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, şi trei reprezentanţi ai administraţiei locale.

 

 

UPDATE ORA 12.52 Marcel Ciolacu: Mergem la consultările de la Cotroceni şi cu planul PSD de combatere a crizei sanitare

 

Partidul Social Democrat merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu planul de combatere a crizei sanitare, a declarat, luni, preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.

 

 

UPDATE ORA 12.25 USR îl va propune pe Dacian Cioloş premier, la consultările de la Cotroceni

 

USR participă la consultările de la Cotroceni având ca propunere de premier pe preşedintele partidului, Dacian Cioloş, a decis, luni, Biroul Naţional al formaţiunii.

 

 

UPDATE ORA 12.05 Consultăti la Cotroceni/ Preşedintele Iohannis discută cu delegaţia PNL

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, la Palatul Cotroceni, consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, prima fiind invitată delegaţia PNL.

 

Liberalii sunt reprezentaţi de preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

 

Şeful statului îi are alături pe consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină şi Daniela Bârsan.

 

 

UPDATE ORA 11.17 Ciolacu: Dacă avem o majoritate revenim la guvernare

 

PSD ar putea reveni la guvernare dacă are o majoritate parlamentară, a declarat, luni, preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.
 

Întrebat, la sediul central al partidului, dacă este exclus ca PSD să revină la guvernare, Ciolacu a răspuns: "Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare".
 

El a exclus însă varianta ca PSD să susţină un Guvern minoritar PNL.

 

 

UPDATE ORA 11.08 AUR participă la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie condusă de George Simion

 

Delegaţia AUR care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de deputatul George Simion, copreşedinte al partidului.
 

Din delegaţie vor mai face parte Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, Marius Lulea, Dan Tănasă şi Dumitrina Mitrea.

 

 

ORA 10.16 UDMR participã la consultãrile de la Cotroceni cu o delegaþie formatã din cinci membri, condusã de Kelemen Hunor

 

Delegaţia Uniunii Democrate Maghiare din România care va participa la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de preşedintele Kelemen Hunor, conform unei decizii luate luni de conducerea formaţiunii.

 

Din delegaţie vor mai face parte ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

 

ORA 05.30 Preşedintele Iohannis - consultări cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

 

Preşedintele Klaus Iohannis are, luni, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Conform programului anunţat, consultările vor începe la ora 12,00, cu Partidul Naţional Liberal. La ora 13,00 sunt aşteptaţi reprezentanţii Partidului Social Democrat. Urmează la ora 14,00 - Uniunea Salvaţi România, la ora 16,00 - Alianţa pentru Unirea Românilor, la ora 16,30 - Uniunea Democrată Maghiară din România. Runda de consultări se va încheia la ora 17,00 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

"Voi încerca, împreună cu cei mai maturi, mai responsabili, să găsim o ieşire din această criză. (...) Eu, personal, sunt total implicat şi eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără Guvern. Suntem în pandemie, suntem în plin val patru, pentru că prea puţini români s-au vaccinat. Suntem într-o criză a preţurilor la energie, care nu a fost generată de noi şi este o criză globală şi va trebui să-i facem faţă. Pe de altă parte, suntem aproape în pragul iernii şi sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un Guvern cu puteri depline, deci este clar, cu maturitate, cu calm trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală", spunea, săptămâna trecută, şeful statului, Klaus Iohannis.

*** PNL a anunţat că se va prezenta la consultările cu şeful statului cu o delegaţie formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Liberalii au precizat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că, în acest moment, nu au o majoritate.

"Având în vedere că, în acest moment, nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Naţional al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier", au transmis vinerea trecută liberalii.

PNL şi-a schimbat, în acest fel, poziţia, după ce, anterior, anunţase că nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL.

*** PSD nu merge în acest moment la Cotroceni cu nicio propunere de premier, însă o decizie finală va fi luată luni dimineaţă la şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, a anunţat, duminică, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al social-democraţilor.

"PSD nu merge în acest moment cu nicio propunere pentru că vrem să vedem ce vrea preşedintele, în primul rând. Preşedintele este cel care s-a aflat în spatele, cel puţin, a unei părţi din această criză, cea politică, a girat-o până la urmă, girându-l pe Florin Cîţu. (...) Analizăm această situaţie, vom vedea luni dimineaţă, înainte de a merge la Cotroceni. Avem un Birou Naţional, putem să facem şi un Consiliu Naţional (...). Dar, în acest moment, cred că în această fază nu suntem hotărâţi pentru că nu suntem siguri de intenţia preşedintelui", a afirmat Dîncu.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, miercurea trecută, că social-democraţii rămân consecvenţi că soluţia rezolvării crizei o reprezintă alegerile anticipate şi până atunci un guvern de specialişti să conducă ţara. El a respins şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar al PNL.

*** USR va merge la consultările de la Cotroceni cu o delegaţie formată din: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.

Delegaţia va avea un "mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească" într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare, au anunţat recent reprezentanţii USR.

Preşedintele formaţiunii, Dacian Cioloş, a reiterat că doreşte un alt premier. "Suntem gata să continuăm într-o coaliţie cu PNL şi cu UDMR, dacă avem un alt premier. E de discutat cine poate să fie, dar cel puţin Florin Cîţu a demonstrat că nu e capabil să conducă un Guvern de coaliţie şi să modereze o relaţie de lucru între miniştri din diferite partide, ci îi atacă pe unii şi îi susţine pe alţii. De asta avem nevoie de un alt premier", preciza Cioloş.

El a arătat că, în cazul în care PNL nu are propuneri, USR ar putea avansa un nume pentru funcţia de premier, menţionând că acesta poate fi el, Cristian Ghinea sau Cătălin Drulă.

*** AUR va participa la consultările de la Palatul Cotroceni, însă nu ia în calcul o alianţă cu PSD la guvernare şi nu va susţine "niciodată" o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este "toxică", a anunţat, săptămâna trecută, copreşedintele AUR George Simion.

"Noi întotdeauna suntem deschişi la dialog şi vom participa întotdeauna la consultări. (...) Noi ne aliem doar cu poporul român, discutăm în schimb cu domnul Ciolacu pentru a găsi o formulă bună de Guvern de specialişti. (...) Coaliţia asta toxică (PNL-UDMR-USR - n.r.) a arătat ce poate. Nu o să ne aliem şi nici nu o să-i susţinem cu votul nostru", a precizat Simion.

*** UDMR va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, iar dacă PSD nu vine cu o coaliţie, "PNL are următoarea prioritate", a precizat marţea trecută liderul formaţiunii, Kelemen Hunor.

"Noi tot timpul mergem la consultări, indiferent unde ne aflăm, de ce parte a Parlamentului - în opoziţie sau la guvernare. Mergem la consultări şi, bineînţeles, după consultări, vom şti cine cu ce propunere vine, cine ce propunere are. (...) Dacă PSD nu vine cu o coaliţie, PNL are următoarea prioritate, care ar avea capacitatea de a coagula o majoritate pentru a susţine un guvern, să câştigăm timp, să trecem peste iarnă şi bineînţeles acest lucru înseamnă că, după aceea, de fiecare dată trebuie să negociem pentru susţinerea guvernului", a menţionat Kelemen Hunor.

***
Guvernul Cîţu a fost demis marţea trecută, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost votată de Parlament. AGERPRES

 

Sursa foto: presidency.ro

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citeşte şi:

 

Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş candidat la funcţia de premier, publicat în Monitorul Oficial

 

George Simion (AUR): Nu există o majoritate care să îl susţină pe Cioloş; nominalizarea - doar un joc politic

 

Csoma Botond: Pentru UDMR va fi foarte greu să susţină un guvern condus de Dacian Cioloş

 

Cîţu: PNL va discuta cu Cioloş după ce acesta va găsi soluţia unei majorităţi împreună cu PSD şi AUR

 

Radu Oprea (PSD): Iohannis a făcut doar o rocadă în alianţa pierzătorilor nominalizându-l pe Dacian Cioloş

 

Decretul privind desemnarea lui Cioloş candidat la funcţia de prim-ministru, semnat de preşedintele Iohannis

 

Consultările preşedintelui cu partidele în vederea desemnării premierului (2019-2021)

 

Dacian Cioloş, desemnat candidat la funcţia de prim-ministru (fişă biografică)

 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.