Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

 

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 18:35  Congres PNL/ Florin Cîţu - noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal (oficial)

 

Florin Cîţu a câştigat sâmbătă mandatul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal.

Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban - 1.898 de voturi "pentru".

 

UPDATE ORA 16:33 Congresul PNL/ S-a încheiat votul pentru alegerea preşedintelui partidului

 

 

Votul privind alegerea preşedintelui PNL s-a încheiat, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo.

Pentru şefia PNL candidează actualul preşedinte, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.

Cei aproximativ 5.000 de delegaţi au votat timp de peste o oră.

În timpul exercitării votului, s-au creat aglomeraţii în locurile în care erau distribuite buletinele.

 

UPDATE ORA 16:19 Cîţu: Voi face tot ce e posibil să ţinem coaliţia PNL - USR PLUS - UDMR mai departe

 

UPDATE ORA 16:13  Incident la Congresul PNL; un delegat a căzut prin podeaua scenei modulare

 

 

UPDATE ORA 16:07 Congresul PNL/ Orban: În cel puţin 14 organizaţii li s-a cerut oamenilor să-şi arate votul

 

 

UPDATE ORA 15:45  Congres PNL/ Cîţu: Reuniunea - organizată bine, toţi participanţii au mască şi păstrează condiţiile de securitate

 

UPDATE ORA 15:12 Congresul PNL/ A început votul pentru alegerea preşedintelui partidului

 

 

Votul privind alegerea preşedintelui PNL a început, sâmbătă, la Congresul care se desfăşoară la Romexpo.

Un număr de 4.874 de delegaţi din întreaga ţară s-au înregistrat la congres, după cum a anunţat preşedintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan.
 

UPDATE ORA 15:18 Congres PNL/Adrian Veştea: Când l-aţi sunat pe Ludovic Orban, aţi avut şansa de a vorbi cu el

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat sâmbătă că de fiecare dată când reprezentanţii administraţiei locale l-au sunat pe Ludovic Orban au putut discuta cu acesta la telefon.

"Sunt alături de Ludovic Orban fiindcă, în decursul anilor, atât eu cât şi marea majoritate dintre dumneavoastră, fie că sunteţi în administraţia publică, fie că aţi ocupat alte poziţii, vi s-a răspuns la telefon de către Ludovic Orban şi, în acelaşi timp, de fiecare dată când l-aţi sunat pe Ludovic Orban, indiferent în ce poziţie se afla la vremea respectivă, aţi avut şansa de a vorbi cu el", a spus Veştea, în discursul de susţinere a actualului lider PNL pentru un nou mandat.

 

UPDATE ORA 15:06 Congres PNL/ Virgil Guran: Mircea Ionescu Quintus se uită la noi şi nu-i place ce vede

 

 

Senatorul Virgil Guran a afirmat că, în opinia sa, fostului preşedinte liberal Mircea Ionescu Quintus nu i-ar plăcea situaţia actuală din PNL.

"Acum patru ani şi ceva, la Congresul pe care l-am avut, am avut privilegiul să prezint mesajul domnului Mircea Ionescu Quintus. Cred că în acest moment se uită de undeva, de acolo de sus, la noi şi nu-i place deloc ceea ce vede. Nu-i place ce se întâmplă în Partidul Naţional Liberal şi cred că ar trebui să-l ascultăm şi să ne dea Dumnezeu mintea să alegem ceea ce trebuie", a declarat Guran.

 

UPDATE ORA 14:52  Congres PNL/Boc: Florin Cîţu - omul cuvântului dat şi respectat; să ducem partidul şi ţara la nivelul următor

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat sâmbătă, la Congresul PNL, că Florin Cîţu este "omul cuvântului dat şi respectat", menţionând că partidul nu se poate conduce numai cu "incantaţii şi lozinci", ci cu performanţă în activitatea politică şi guvernare, iar premierul este garanţia unei asemenea politici.

"Numai uniţi şi împreună suntem puternici. PNL împreună, toţi pentru România, toţi pentru PNL. Am avut o competiţie internă, cele rele să se spele, cele bune să se adune. S-a depăşit de multe ori limita unei dezbateri, dar trecutul nu îl putem schimba, însă viitorul este aici în mâinile dumneavoastră şi trebuie să prevaleze forţa dreptului, nu dreptul forţei. Într-o democraţie despre asta este vorba. Aveţi fiecare dreptul la vot şi acolo ne manifestăm opţiunile noastre. Aici este civilizat să ne ascultăm, să ne spunem argumentele pentru ce susţinem un candidat sau altul, liderul de echipă care de luni ne conduce pe toţi în spatele lui pentru victoriile Partidului Naţional Liberal şi pentru modernizarea României", a afirmat Boc, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia PNL.

 

UPDATE ORA 14:47 Congres PNL/Siegfried Mureşan: România va primi 80 de miliarde de euro; aceşti bani vi se cuvin dumneavoastră

 

 

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a amintit, sâmbătă, că România va primi cea mai mare sumă de bani din istorie, din partea Uniunii Europene, 80 de miliarde de euro, transmiţându-le autorităţilor locale prezente la Congresul PNL că aceşti bani li se cuvin.

"În următorii ani, România va primi mai multe fonduri europene, mai mulţi bani de la Uniunea Europeană decât am primit oricând până acum, 80 de miliarde de euro şi aceşti bani, vreau să ştiţi, vi se cuvin dumneavoastră, primarilor, preşedinţilor de Consilii Judeţene, întreprinzătorilor, oamenilor din sectorul privat, ONG-urilor, cu o singură condiţie: să avem cele mai bune proiecte. Acestea nu vin pe criterii politice şi aceasta va fi principala sursă de dezvoltare, de modernizare şi de investiţii a României", a arătat el.

 

UPDATE ORA 14:22 Congres PNL/Rareş Bogdan către liberali: Demisia nu se strigă, e guvernul nostru; să vă puneţi în spatele lui Cîţu

 

 

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a transmis, sâmbătă, la Congresul PNL, că liberalii trebuie să îşi susţină guvernul şi le-a cerut acestora să se pună în spatele lui Florin Cîţu, pentru că premierul este "un om onest şi de bun simţ".

"De luni mergem în unitate totală. Îi rog pe colegii mei din Braşov, Dâmboviţa, Sectorul 3, Vrancea şi Argeş să îi respecte pe toţi delegaţii la Congres. (...) Nimic nu ne desparte. Adversarii, duşmanii sunt în afara sălii, nu aici. Unitate! Este absolut normal să susţineţi un candidat sau altul, dar nu cred că cinci judeţe puteţi să încercaţi să rechiziţionaţi o sală, bazându-vă pe bunul simţ al celorlalţi", a afirmat Rareş Bogdan, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia PNL.

 

UPDATE ORA 14:21 Congres PNL/Violeta Alexandru: Oricât de mult ai clama echipa, trebuie să te uiţi la omul care ia decizia

 

 

Deputatul liberal Violeta Alexandru, susţinătoare a lui Ludovic Orban pentru funcţia de preşedinte al PNL, a vorbit la congresul liberalilor de sâmbătă despre calităţile pe care trebuie să le aibă un lider.

"Drumul unui om ca mine, ca Florin Cîţu, abia începe. Să nu grăbim etapele, pentru că va fi foarte dificil atunci când ne vom trezi în situaţia ca, fără cunoaşterea Partidului Naţional Liberal, să se ia decizii care nu sunt inspirate", a afirmat ea.

 

UPDATE ORA 14:09  Congres PNL/ Ionel Dancă: Votaţi liber, nu vă fie frică de controlul votului

 

 

Deputatul liberal Ionel Dancă i-a îndemnat sâmbătă pe participanţii la Congresul PNL să voteze liber şi să nu se teamă de "controlul" votului.

"Dragi colegi, liberali adevăraţi, votaţi liber, nu vă fie frică de controlul votului. Ludovic Orban câştigă!", a spus el, în discursul pentru susţinerea candidaturii lui Orban.

 

UPDATE ORA 14:03  Congres PNL/Flutur: Vă cer o amnistie a supărărilor şi a vorbelor grele; trebuie unitate, nu un spectacol jalnic al democraţiei

 

 

Preşedintele PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut, sâmbătă, la Congresul PNL, "o amnistie a supărărilor şi a vorbelor grele" şi a făcut apel la unitatea partidului, transmiţând că este nevoie de unitate în coaliţie pentru a guverna şi "nu pentru un spectacol jalnic al democraţiei care este la Romexpo".

"Particip la acest congres care are o încărcătură aparte, sper să ne descărcăm astăzi de energiile acumulate şi cu 'Doamne ajută' să începem pentru că avem foarte multă treabă. Şi am să îmi permit de la acest microfon, dragi liberali, un mesaj extrem de pragmatic, pentru că trebuie să răspundem şi am intrat în această echipă a lui Florin Cîţu pentru a susţine pragmatismul. Ce facem de luni dimineaţă? Pentru că suntem principalul partid de guvernare. Şi am câteva propuneri concrete pentru fiecare dintre dumneavoastră. În primul rând, unitatea Partidului Naţional Liberal, dar nu declarată. Vă cer o amnistie a supărărilor şi a vorbelor grele, să uităm, să ştergem cu buretele şi să adunăm marea familie a PNL", a afirmat Flutur, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia partidului.

 

UPDATE ORA 14:01  Congres PNL/Orban: Varianta pe care o susţin este refacerea coaliţiei de guvernare, singura coaliţie onorabilă

 

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, candidat la un nou mandat de lider al liberalilor, a afirmat că susţine varianta refacerii coaliţiei de guvernare, despre care spune că este "singura coaliţie onorabilă".

"Prima variantă, pe care o susţin şi pe care o apăr cu toată puterea, este aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliţiei de guvernare, care este singura coaliţie onorabilă, singura coaliţie care are un program de guvernare care poate să ducă România în direcţia bună. Iar pentru acest lucru, după Congres, cum ne vom prezenta în faţa partenerilor noştri din Coaliţie, dacă va fi ales cel care a provocat criza, în loc să fie ales cel care are soluţia la criză, cel care este respectat, cel care are cu adevărat capacitatea să refacă majoritatea parlamentară, să genereze un guvern de patru ani pentru România, condus de un premier al Partidului Naţional Liberal?", a afirmat Orban, la Congresul PNL.

 

UPDATE ORA 13:49  Congres PNL/ Orban: Mă îndoiesc că Florin Cîţu va lua toate deciziile după ce îi va consulta pe membrii partidului

 

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, sâmbătă, că se îndoieşte de faptul că premierul Florin Cîţu ar urma să îi consulte pe liberali cu privire la deciziile pe care le va lua dacă va ajunge lider al partidului.

"Problema mea, astăzi, este legată tocmai de ce a spus colegul şi prietenul meu Florin Cîţu despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dumneavoastră, ca şi cum eu nu am consultat PNL. Daţi-mi voie să vă spun că mă îndoiesc. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva când a dat afară toţi consilierii de stat care au fost în Cabinetul PNL, toţi membri ai PNL, care au slujit partidul şi pe care toţi prietenii i-au întrebat de ce au fost daţi afară. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîţu să fi consultat pe cineva atunci când l-a demis pe ministrul Alexandru Nazare, sigur că mi-a cerut părerea, dar nu am fost de acord. Cum să demiţi ministrul de Finanţe a cărui activitate a dus la rezultate pozitive în funcţionarea guvernamentală. Nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au dus la criza guvernamentală şi care au dus la retragerea din coaliţia de guvernare a USR PLUS. În niciun caz nu a fost consultat nici preşedintele PNL, nici BPN. A fost o decizie sau au fost două decizii luate de premier", a precizat Orban.

 

UPDATE ORA 13:39  Congres PNL/ Vîlceanu, către Orban: Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi

 

 

Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, l-a acuzat sâmbătă, la Congresul PNL, pe Ludovic Orban că a fost în Parlament alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul, susţinând că actualul lider al liberalilor a ridicat un zid în partid.

"A fost o campanie lungă şi dură, am fost în multe judeţe din România şi am putut să văd ce au cultivat cele două tabere în această campanie electorală. Domnule Orban, nu veniţi la microfon acum să le cereţi susţinătorilor dumneavoastră să respecte pentru că asta i-aţi învăţat toată campania. Nu veniţi acum la microfon să cereţi să nu strige demisia propriului guvern, pentru că asta aţi făcut în Parlament, aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Domnule Orban, aţi ridicat un zid în PNL şi acum, la Congres, vă cer: dărâmaţi zidul din PNL", a afirmat Vîlceanu, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia PNL.

 

UPDATE ORA 13:34  PNL/Cîţu: Cât sunt eu preşedintele PNL, nu vom face alianţă cu PSD

 

 

Premierul Florin Cîţu le-a transmis delegaţilor la Congresul PNL că atât timp cât el va fi preşedinte al partidului nu va purta niciodată "o geacă pe care scrie 'Votaţi PSD'", iar liberalii nu vor face niciodată alianţă cu social-democraţii.

"Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie 'Votaţi PSD'. Niciodată! Cum aş putea? Când PSD este şi va rămâne cel mai mare inamic al Partidului Naţional Liberal? Sunt sincer şi direct, indiferent de costurile politice, aşa că trasez o linie foarte clară. Cât sunt eu preşedinte al Partidului Naţional Liberal, nu vom face alianţă cu PSD. Ne delimităm de acest partid toxic, care a făcut rău românilor. Îl ţinem în opoziţie acum, dar şi după 2024. Şi iarăşi vreau să fiţi foarte atenţi: pe mine nu o să mă vedeţi niciodată în ipostaza de a forţa o moţiune de cenzură împotriva propriului guvern. Suntem liberali, nu facem ca Dragnea! Aceste lucruri le vedeţi la PSD, nu la liberali. Vă spun foarte clar: nu facem compromisuri, ne dezicem de orice are legătură cu PSD", a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la Congresul PNL.

 

UPDATE ORA 13:22  Congres PNL/ Cîţu: PNL trebuie să facă o alegere care să ducă partidul la alt nivel

 

 

Ludovic Orban a avut un rol important pentru partid, dar acum PNL trebuie să facă o alegere care să ducă partidul la alt nivel, a declarat sâmbătă premierul Florin Cîţu, candidat la şefia formaţiunii politice.

El le-a transmis delegaţilor la congres să aleagă un "om al faptelor", care susţine, într-o echipă a tuturor liberalilor, "România liberală".

"Ludovic Orban a avut un rol important pentru partid, îl apreciez pentru lucrurile bune, aşa cum l-am taxat de fiecare dată pentru lucrurile proaste. Acum, PNL trebuie să facă o alegere care să ducă partidul la alt nivel. Nu este o luptă personală, este o luptă pentru a imprima un traiect nou pentru partidul nostru. Eu ştiu că şi contracandidatul meu conştientizează acest lucru, dar refuză să o accepte, pentru că în joc este cariera sa politică şi funcţia de preşedinte al PNL", a afirmat Florin Cîţu, în discursul prin care şi-a prezentat moţiunea cu care candidează la şefia partidului, "România liberală".

 

UPDATE ORA 13:22  Congres PNL/Iulian Dumitrescu: O calitate pe care trebuie să o aibă preşedintele PNL - altruismul; Cîţu o are, Orban nu

 

 

Prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a declarat, sâmbătă, la Congresul liberalilor, că altruismul este o calitate pe care viitorul preşedinte al partidului trebuie să o aibă, menţionând că Florin Cîţu are această trăsătură, în timp ce, Ludovic Orban nu.

"Alegerile din Partidul Naţional Liberal nu sunt, însă, despre faptele noastre din ultimii patru ani, ele sunt despre viitor, despre cum vom guverna România, ele sunt despre 2024 cel mai important an electoral de până acum. Noi avem de ales, astăzi, între Ludovic Orban şi Florin Cîţu", a afirmat Dumitrescu, în discursul de susţinere a candidaturii lui Florin Cîţu la preşedinţia partidului.

 

UPDATE ORA 13:18   Congres PNL/Orban la prezentarea bilanţului mandatului: Noi, liderii, suntem nimic fără voi baza PNL

 

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat, sâmbătă, efortul tuturor liberalilor la realizările partidului.

Orban şi-a prezentat raportul de activitate ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal, care a fost aprobat de Congres.

"Daţi-mi voie să încep prin a vă transmite respectul meu, recunoştinţa, aprecierea pentru munca depusă de fiecare membru al PNL în cei patru ani de activitate. Fără efortul fiecăruia dintre dumneavoastră nu am fi putut realiza nimic, pentru că noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza PNL", a spus Orban.

 

UPDATE ORA 12:48 Congres PNL/Orban: Îi rog pe susţinătorii mei să-l lase pe premier să prezinte moţiunea; Cîţu: Pot şi în urale

 

 

Susţinătorii preşedintelui PNL, Ludovic Orban, au întrerupt de mai multe ori, sâmbătă, la Congresul liberalilor, discursul premierului Florin Cîţu, scandând sau fluierând.

În acest context, Orban le-a cerut susţinătorilor săi să-l lase pe Cîţu să-şi susţină moţiunea cu care candidează la şefia PNL.

"Domnul Florin Cîţu îşi prezintă moţiunea. Am rugămintea către toţi susţinătorii mei să stea liniştiţi, să-l lase să-şi prezinte moţiunea. Noi suntem pozitivi. Rugămintea mea, încă o dată, către susţinători: Lăsaţi-l pe Florin Cîţu să-şi prezinte moţiunea!", a spus Orban.

 

UPDATE ORA 12:46 Congres PNL/ Florin Cîţu: România are nevoie de liberalism

 

 

România are nevoie de liberalism, a declarat premierul Florin Cîţu, sâmbătă, la Congresul PNL, în timpul prezentării moţiunii cu care candidează la şefia partidului - "România liberală".

Premierul a fost întrerupt din discursul său de către susţinătorii lui Ludovic Orban, care l-au huiduit şi i-au cerut demisia din funcţia de prim-ministru.

 

UPDATE ORA 12:32 Congres PNL/Cristian Diaconescu: Am încredere în maturitatea politică a PNL; sunt sigur că va găsi o rezolvare a crizei guvernamentale

 

Partidul Mişcarea Populară este alături de Partidul Naţional Liberal şi are încredere în maturitatea politică a liberalilor că vor găsi o rezolvare a crizei guvernamentale, a declarat, sâmbătă, preşedintele PMP, Cristian Diaconescu.

 


"În sală m-am întâlnit cu mulţi foşti colegi cu care în trecut am avut plăcerea şi onoarea să colaborez atât din punct de vedere instituţional, cât şi din punct de vedere politic. Împreună cu mulţi dintre dumneavoastră am reuşit să lucrăm la consolidarea parcursului european şi euroatlantic al României, dar şi la întărirea rolului strategic al României în regiune. Sunteţi astăzi în faţa unor decizii hotărâtoare, dar mult mai importat este ce se va întâmpla mâine. În general, politicienii speră ca această zi în care sunteţi astăzi să nu vină niciodată. România este acum parte a familiei occidentale, are cele mai puternice garanţii de securitate din istoria sa. Weber şi Lopez s-au adresat către dumneavoastră, dar vă asigur că ceea ce se întâmplă aici este urmărit de marile capitale occidentale, care în acest moment sunt adevăraţii noştri parteneri", le-a transmis Cristian Diaconescu delegaţilor la Congresul PNL.

 

UPDATE ORA 12:25 Congres PNL/ Kelemen Hunor: De săptămâna viitoare, va trebui să încercăm să refacem coaliţia; avem o responsabilitate uriaşă

 

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, le-a transmis sâmbătă delegaţilor la Congresul PNL că, de săptămâna viitoare, va trebui încercată refacerea coaliţiei de guvernare, având în vedere responsabilitatea uriaşă asumată prin programul de guvernare.

 "Este firesc să ne vedem la congresele noastre, nu doar dintr-o pură formalitate şi colegialitate, dar dincolo de aceste aspecte PNL şi UDMR fac parte din aceeaşi familie politică, suntem membri ai Partidului Popular European, suntem în aceeaşi coaliţie guvernamentală şi parlamentară şi dezideratele majore ne orientează în aceeaşi direcţie. Putem să avem şi avem dispute, dar pe parcursul anilor am fost parteneri de guvernare, am învăţat că într-o coaliţie e nevoie de răbdare, e nevoie de înţelegere şi, bineînţeles, e nevoie de compromisuri. Această experienţă este un prim argument, un motiv solid şi în 2021, în toamna congreselor partidelor din coaliţie, în condiţii politice, sociale şi economice dificile, să nu renunţăm la parteneriat şi să trecem peste neînţelegerile de moment, să trecem peste orgoliile personale. Până la urmă, politica este despre cetăţeni şi nu despre noi, nu despre politicieni", a punctat Kelemen Hunor, în discursul susţinut la Congresul PNL.

 

UPDATE ORA 12:05  Congres PNL/ Iohannis: Am încredere că parteneriatul cu PNL va continua

 

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat, sâmbătă, încrezător că parteneriatul său cu PNL va continua.


"Eu am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulţi ani cu Partidul Naţional Liberal va continua şi va produce multe beneficii pentru România. Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru Partidul Naţional Liberal şi că guvernarea va fi bine gestionată de liberali, care vor şti să susţină un Executiv racordat la provocările momentului şi preocupat de dezvoltarea ţării pe termen mediu şi lung. Contaţi mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul pentru care românii ne-au oferit încrederea şi sprijinul lor! Un program care are în prim-plan o Românie normală, mai puţin afectată de scandaluri şi dispute sterile şi mult mai mult orientată spre creştere organică, spre bunăstare, spre şanse egale pentru toţi, spre servicii publice moderne.
Cu alte cuvinte, o democraţie consolidată şi un viitor mai bun pentru fiecare român", a afirmat şeful statului la Congresul PNL.

 

 

UPDATE ORA 11:49 Congres PNL/ Iohannis: Guvernarea înseamnă responsabilitate, nu un loc al gâlcevii nesfâşite

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că Partidul Naţional Liberal are obligaţia să continue să guverneze responsabil şi a subliniat că guvernarea "nu este un loc al ironiilor sau al gâlcevii nesfârşite, în care unii parteneri se comportă ca şi cum ar fi într-o dezbatere pe reţelele de sociale, iar când apare primul impas îşi iau lucrurile şi pleacă".

 

UPDATE ORA: 11:32 Congres PNL/ Iohannis: E imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză; guvernarea trebuie să continue

 

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, sâmbătă, necesitatea ca actuala criză guvernamentală să fie depăşită, punctând că guvernarea trebuie să continue deoarece nu există niciun motiv ca premierul Florin Cîţu să demisioneze sau să fie demis.


"Este imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză. Această guvernare trebuie să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia, cu atât mai mult cu cât prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întregul PNL ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să îi susţină cu toate forţele", a spus Iohannis, la Congresul PNL.

 

 

UPDATE ORA 11:26 Congres PNL/Iohannis: Viitorul preşedinte PNL va trebui să demonstreze că partidul e cel mai important din România

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că viitorul lider al Partidului Naţional Liberal va avea o misiune foarte grea, respectiv să demonstreze că PNL este în continuare cel mai important partid din România.


"Viitorul preşedinte al PNL va avea o misiune foarte, foarte grea - să demonstreze, în primul rând, că PNL este în continuare cel mai important partid din România", a spus şeful statului, în discursul susţinut în cadrul Congresului liberalilor.

 

UPDATE ORA 11:07 Congresul Partidului Naţional Liberal a început

 

Congresul Partidului Naţional Liberal în cadrul căruia va fi ales preşedintele formaţiunii a început, sâmbătă, la Romexpo.


Potrivit preşedintelui Comisiei de organizare a congresului, Theodor Solojan, la lucrări şi-au înregistrat prezenţa 3.660 de delegaţi.

 

 

* ORA 6:00 Congres PNL: Liberalii îşi aleg preşedintele - Ludovic Orban versus Florin Cîţu

Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu.


La reuniunea liberalilor, care se va desfăşura la Romexpo începând cu ora 11,00, sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi din toată ţara.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat şi el prezenţa la Congresul PNL.

***

Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.

"La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată", a precizat Cîţu. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

***

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

***

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea "Forţa Dreptei", iar Florin Cîţu cu moţiunea "România Liberală".

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un "suflu nou".

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, "un festival al democraţiei".

Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este "cea mai urâtă campanie" cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

"Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu 'pâinea şi cuţitul sunt la mine', 'dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni'", spunea Orban.

El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.

"Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă", spunea atunci Ludovic Orban.

Contracandidatul său, Florin Cîţu, a declarat, în august, că Orban a ales "un mod foarte urât" să iasă din politică.

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului.

Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi "cel mai mare susţinător" al moţiunii de cenzură.

În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. "Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece", a declarat Florin Cîţu.

Pe 8 septembrie, premierul a susţinut că el niciodată nu va negocia "interese personale", ci "doar ale PNL şi ale românilor". "În PNL este o mare dezamăgire la modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulţi dintre colegii mei au spus că domnul preşedinte şi-a negociat întâi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi după aceea au rămas portofoliile (de miniştri - n.r.). (...) E nevoie ca atunci când negociem, să negociem şi interesele PNL, nu interesele personale", afirma Florin Cîţu.

Şi Ludovic Orban şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.

***

Cu doar câteva zile înainte de reuniunea liberalilor, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu la guvernare, anunţând că va participa la Congresul PNL.

"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care l-au însoţit la New York la Adunarea Generală a ONU.

***

A doua zi după Congres, duminică, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

La începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17. AGERPRES/(AS - autori: Alina Novăceanu, Florentina Peia, Oana Ghiță, Daniel Florea, editori: Andreea Rotaru, Mirela Bărbulescu, editori online: Irina Giurgiu, Ada Vîlceanu, Alexandru Cojocaru)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citiți și:

 

Congres PNL/Orban: Am încredere că vor fi respectate toate procedurile încât să fie asigurat secretul absolut al votului 

 

Congres PNL/ Rareş Bogdan: Florin Cîţu va câştiga preşedinţia partidului şi va continua guvernarea 

 

Congres PNL/ Rareş Bogdan: Dacă Cioloş intră în Cabinetul Cîţu, voi intra şi eu în Guvern 

 

Congres PNL/ Florin Cîţu: După ziua de azi, partidul va fi mai unit ca niciodată, mai puternic

 

Florin Cîţu, noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal (fişă biografică)

 

Congres PNL/ Florin Cîţu: Voi fi preşedintele tutuor liberalilor; PNL - un partid unit

 

Congres PNL/Orban: Demisia mea din funcţia de preşedinte al Camerei - luni pe masa noului lider al PNL

 

Congres PNL/UPDATE Orban anunţă că va demisiona de la şefia Camerei Deputaţilor şi că rupe parteneriatul cu Iohannis

 

PSD, după rezultatul votului de la congresul PNL: Cîţu, te aşteptăm la moţiune !

 

Florin Cîţu: Săptămâna viitoare ar urma să merg cu noii miniştri în Parlament

 

Cîţu despre un guvern minoritar: Şanse foarte mici; cea mai mare şansă - coaliţia PNL-USR-UDMR

 

Cîţu: Marţi - primul Birou Politic Naţional după Congres; discutăm de strategia privind coaliţia de guvernare

 

Florin Cîţu: Contăm pe experienţa lui Ludovic Orban în perioada următoare; are un rol important în PNL

 

* * *  

 

Congresul PNL din 25 septembrie 2021: date generale 

 

DOCUMENTAR: Congresele PNL (1990-2017)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.