Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în Fâşia Gaza se află în jur de 320 - 350 de cetăţeni români, misiunile diplomatice din regiune au instrucţiuni să se pregătească pentru a le acorda sprijin, însă, până în acest moment, nu au fost primite cereri de asistenţă consulară din partea românilor aflaţi în zona de conflict.
"Noi am condamnat ferm aceste tiruri de rachete care vin din Fâşia Gaza peste zone locuite de civili în Israel. Ne-am exprimat în mod profund regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti şi speranţa că aceste pierderi de vieţi omeneşti nu se vor mai produce. Din păcate, văd că în continuare există astfel de situaţii. De asemenea, am decis convocarea unui task-force la nivelul MAE, care să monitorizeze foarte atent situaţia şi care să elaboreze eventuale linii de acţiune pentru a sprijini cetăţenii români, dacă situaţia se agravează şi mai mult", a afirmat Aurescu, duminică, la Prima TV.
El a precizat că MAE ţine legătura cu toate misiunile diplomatice din regiune, care au primit deja instrucţiuni să se pregătească pentru a acorda sprijin cetăţenilor români, dacă este nevoie.
"Până în acest moment, nu am primit cereri de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români, însă am contactat reprezentanţii comunităţilor de români, mai ales mă refer la cei din Fâşia Gaza, pentru că acolo există în jur de 320 - 350 de cetăţeni români, inclusiv cu dublă cetăţenie, care ar putea eventual să aibă nevoie de un sprijin consular consolidat şi am început deja să-i înregistrăm pe cei care, eventual, doresc un astfel de sprijin consular, dar nu se pune problema în acest moment să li se acorde un astfel de sprijin consular. Prin urmare, suntem pregătiţi să acţionăm. Am discutat şi cu alte instituţii ale statului român, care au mai fost implicate în eforturi de sprijin pentru cetăţenii români în situaţii similare. Urmărim evoluţia evenimentelor şi vom acţiona în funcţie de aceasta", a adăugat ministrul de Externe.
Bogdan Aurescu a subliniat că România are relaţii "excepţional de bune" cu statul Israel, care este un partener cu valenţe strategice pentru ţara noastră, dar şi relaţii "foarte bune" cu partea palestiniană. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.