COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 07:55 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Covasna, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților, Județul Harghita; COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că România solicită o "atenţie sporită" a NATO pe zona Mării Negre, menţionând că nevoie de o colaborare NATO şi europeană, de "o atenţie sporită a tuturor pentru Flancul Estic".

"Aceste chestiuni există în toată Europa. Ne preocupă pe toţi, dar pentru noi, în România, este extrem de important să fim pe fază şi suntem pe fază. Însă noi solicităm - şi în ultima vreme văd că reuşim din ce în ce mai bine - o atenţie sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reuşit la Summitul din 2016 să aduc atenţia NATO pe zona Mării Negre. De atunci, există o strategie NATO pe zona Mării Negre. Îmi doresc să mergem mai departe cu aceştia. Înfiinţăm centre de rezilienţă, centre de cybersecurity în România, şi avem, evident, structurile noastre specializate, care se ocupă de aceste probleme. Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conştientizăm că e nevoie de o colaborare şi la NATO, şi europeană, şi este nevoie de o atenţie sporită a tuturor pentru Flancul Estic", a afirmat Iohannis, întrebat dacă va solicita România Alianţei Nord Atlantice o prezenţă mai intensă în bazinul Mării Negre şi în zona apropiată de graniţa cu Ucraina.

 



Şeful statului a adăugat că "Flancul Estic este o problemă care necesită întreaga atenţie a NATO" din punct de vedere militar.

 


"Şi este o zonă care necesită atenţia Uniunii Europene, fiindcă pe Flancul Estic se află membri noi, care au economii care încă nu se pot compara cu cele din Europa de Vest, care au infrastructuri critice care necesită foarte, foarte multă investiţie până ajung la nivelul infrastructurilor critice din Europa de Vest. Şi aceste lucruri le prezentăm, pe de-o parte în zona securitar-militară la NATO, în zona de infrastructuri critice şi infrastructuri civile în Uniunea Europeană. Până la urmă, este vital şi pentru noi, dar şi pentru Uniune, să ajungem într-un timp rezonabil la acelaşi nivel, nu doar de trai, ci şi de dezvoltare a zonelor securitare şi infrastructură, şi pentru asta avem nevoie, evident, de fondurile europene", a adăugat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare va fi convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta despre situaţia din zona Mării Negre. El a catalogat situaţia din zonă "îngrijorătoare". AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

 

Citeşte şi:

 

Klaus Iohannis - discuţii cu miniştrii de Externe participanţi la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia

 

* VIDEO Iohannis: Voi acorda protecţia mea şi Înaltul Patronaj Parcului Naţional Văcăreşti

 

VIDEO Iohannis: Am convocat luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern care lucrează pe PNRR; acest plan va fi îmbunătăţit

 

VIDEO Iohannis, despre întîrzierea livrării vaccinurilor AstraZeneca în UE: Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea pur şi simplu

 

* VIDEO Iohannis: Coaliţia lucrează în condiţii extrem de grele; Guvernul Cîţu şi coaliţia fac faţă bine perioadei

 

VIDEO Iohannis: Să nu credem din greşeală că 1 iunie este data de relaxare totală

 

VIDEO UPDATE/Iohannis: Voi convoca săptămâna viitoare o şedinţă CSAT pentru situaţia din zona Mării Negre

 

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis vizitează Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.