Premierul Florin Cîţu susţine că cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiştilor de la Institutul "Cantacuzino" este să nu îi încurce cu decizii politice şi "să îi lase să îşi facă treaba".
"Ca prim-ministru, voi continua să susţin cu toată convingerea proiectele şi iniţiativele Institutului. Însă, dincolo de asigurarea resurselor necesare, cred că cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiştilor de la 'Cantacuzino' este să îi lase să îşi facă treaba. Să nu îi încurce cu decizii politice, să nu uite lecţia trecutului", a declarat Cîţu, joi, la evenimentul de celebrare a 100 de ani de la înfiinţarea institutului medico-militar.
El a arătat că "subfinanţarea, frecventele schimbări manageriale şi ingerinţa politicului au făcut ca această instituţie-etalon în cercetare să fie la un pas de colaps". "Este o lecţie pe care nu trebuie să o uităm", a adăugat Cîţu.
Şeful Guvernului a vorbit de rolul esenţial al specialiştilor, în acest caz.
"Descoperirile ştiinţifice remarcabile în plan internaţional şi cercetările neobosite ale unor specialişti pasionaţi au fost pilonul care a susţinut Institutul 'Cantacuzino' în perioade extrem de dificile. Şi aici nu mă refer atât la perioada anterioară anului 1989, ci şi la ceea ce s-a întâmplat ulterior", a spus premierul.
Totodată, Cîţu a adăugat că "eforturile deosebite din ultimii ani au salvat Institutul 'Cantacuzino' şi au făcut posibilă continuarea cercetărilor şi relansarea activităţii de fabricaţie a produselor biologice - cartea de vizită care l-a făcut renumit". Astfel, el a amintit că anul trecut au fost produse, la Institutul "Cantacuzino", primele doze, necomerciale, de vaccin gripal trivalent. "Sunt premise foarte bune că la 'Cantacuzino' va fi realizat la scară largă un produs sigur şi benefic pentru români", a apreciat el.
Premierul a mai spus că Institutul "Cantacuzino" va rămâne în prima linie de combatere a pandemiei SARS-CoV-2, atât prin ceea ce face în prezent, dar şi prin capacitatea şi expertiza pe care o va pune în valoare în cadrul Mecanismului European de creştere a capacităţii de producţie a vaccinului împotriva COVID-19. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu, imagine: Daniel Mihalcea, editor video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
* VIDEO Iohannis: Vom primi un număr semnificativ de doze; îi îndemn pe români să se vaccineze
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.