Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic în a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Şeful diplomaţiei române a participat miercuri la sesiunea dedicată relaţiilor cu Rusia, securităţii regionale şi dezvoltărilor din domeniul controlului armamentelor, în cea de a doua zi a reuniunii care se desfăşoară la Bruxelles. Pe lângă miniştrii aliaţi, la sesiune au mai participat miniştrii de externe din Finlanda, Suedia şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell.
Potrivit unui comunicat al MAE, transmis AGERPRES, în cadrul intervenţiei sale, Bogdan Aurescu a salutat prezenţa Finlandei, Suediei şi a Înaltului Reprezentant al UE la sesiunea ministerială, evidenţiind importanţa coordonării cu partenerii "like-minded" pe subiecte de interes comun, pentru promovarea unei abordări strategice, unitare şi coezive. El a atras atenţia, în mod special, asupra aprofundării coordonării între UE şi NATO în acest sens, ministrul Bogdan Aurescu evidenţiind aceste aspecte şi în cadrul recentei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe din 22 martie.
Ministrul Afacerilor Externe a prezentat analiza României cu privire la provocările persistente de securitate la frontiera estică a Alianţei, inclusiv la Marea Neagră, referindu-se în acest context şi la necesitatea soluţionării conflictelor prelungite care destabilizează securitatea regiunii, precizează MAE.
În consecinţă, el a reiterat sprijinul pentru abordarea actuală a NATO faţă de Rusia, accentuând asupra necesităţii consolidării pe mai departe a posturii Alianţei de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic. În acest cadru, ministrul de Externe a subliniat că dialogul cu Rusia se poate desfăşura "numai în condiţiile unei posturi foarte robuste a NATO de descurajare şi apărare".
Totodată, Bogdan Aurescu a evocat importanţa pe care Alianţa trebuie să o acorde unităţii şi coeziunii Flancului Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a evidenţiat impactul relevant al controlului armamentelor asupra securităţii şi stabilităţii regionale şi a susţinut necesitatea continuării de o manieră aprofundată a coordonării aliate pe această dimensiune, arată MAE. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.