Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele organizaţiei Mureş a Partidului Pro România, Călin Buzgău, primul pe lista de candidaţi ai formaţiunii pentru Consiliul Judeţean Mureş, susţine că partidul se prezintă pentru prima oară în faţa alegătorilor din judeţul Mureş pentru a accede în structura administraţiei publice locale, dar că propune soluţii viabile în baza unor analize complexe.

"Pro România este un partid tânăr care se prezintă pentru prima oară în faţa alegătorilor din judeţul Mureş. În componenţa partidului se regăsesc cu precădere profesionişti tineri din diverse domenii de activitate, fiind astfel puternic ancorat în realităţile socio-economice din ţară şi străinătate. Abordarea principalelor probleme care stau în faţa comunităţilor locale şi a soluţiilor propuse au la bază o analiză complexă, realistă şi profesională a acestora. De acest lucru trebuie ţinut seama în aprecierea care se va face la adresa programelor şi proiectelor pe care Pro România le susţine în spaţiul public cu maximă responsabilitate", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Călin Buzgău.

Potrivit candidatului, economia mondială este în faza incipientă a unei crize economice fără precedent în istoria recentă, care are efecte complexe şi imprevizibile asupra mediului economic şi social internaţional şi că programul economic propus de echipa sa pentru CJ Mureş ia în calcul şi acest scenariu.

"Pe baza acestui scenariu putem estima, pentru mandatul 2020-2024 al Consiliului Judeţean Mureş, că vor exista două perioade distincte ale mandatului sub aspectul resurselor disponibile pentru Consiliul Judeţean Mureş: anii bugetari 2021-2022 caracterizaţi prin restrângerea resurselor disponibile datorită contracţiei economice şi anii bugetari 2023-2024 caracterizaţi prin revenirea resurselor disponibile la valorile anilor 2018-2019. În condiţiile restricţiilor legate de sursele de finanţare în anii 2021-2022 Consiliul Judeţean Mureş va trebui să îşi stabilească priorităţi pentru selecţia proiectelor şi a activităţilor care vor fi finanţate. Se va insista pe asigurarea nevoilor de bază ale populaţiei precum infrastructura de apă potabilă, canalizare, gaz care va trebui să fie dezvoltată prin continuarea planurilor existente şi eventual accelerarea lor. De asemenea, asigurarea securităţii alimentare prin sprijinirea producţiei agricole locale, asigurarea serviciilor necesare sănătăţii populaţiei, asigurarea funcţionalităţii Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi menţinerea şi dezvoltarea serviciilor Salvamont-Salvaspeo", a arătat Călin Buzgău.

Un alt punct din programul Pro România pentru CJ Mureş este asigurarea condiţiilor minimale necesare de funcţionare a elementelor de educaţie, civilizaţie şi cultură, prin asigurarea condiţiilor de funcţionare a Teatrului pentru copii şi tineret "Ariel, a Filarmonicii de stat, a Ansamblului artistic profesionist "Mureşul", a Muzeului Judeţean, a Bibliotecii Judeţene şi a Centrului judeţean pentru cultură tradiţională şi educaţie artistică Mureş, dar şi a revistelor culturale Vatra şi Lato.

"Mai propunem asigurarea condiţiilor minimale necesare de funcţionare a centrelor şcolare pentru educaţie incluzivă şi asigurarea de resurse complementare pentru învăţământ pentru a completa finanţarea în colaborare cu primăriile de oraşe şi comune", a spus Buzgău.

În programul echipei Pro România pentru CJ Mureş se mai propune implementarea de măsuri de stimulare a activităţii economice locale, cum ar fi dezvoltarea Parcului Industrial, dezvoltarea Aeroportului Transilvania, investiţii în extinderea pistei, facilităţi în vederea atragerii de noi operatori aerieni, dezvoltare de noi rute, promovare mult mai consistentă şi vizibilă a rutelor existente, atragere operatori Cargo.

Se mai doreşte îmbunătăţirea procedurilor administrative în vederea accelerării tuturor procedurilor de avizare a construcţiilor la nivel de judeţ, accentuarea dezvoltării peri-urbane, identificarea de formule de suport pentru HORECA şi activităţile de organizare de evenimente, pentru a se asigura supravieţuirea turismului şi menţinerea stării de funcţionare a infrastructurii de transport.

"În perioada 2022-2024 Consiliul Judeţean Mureş trebuie să depună cereri de finanţare pentru investiţii la toate sursele de finanţare disponibile, proiecte pentru infrastructura de transport judeţeană, proiecte pentru irigaţii, proiecte pentru e-guvernare şi eficientizarea administraţiilor publice locale, proiecte pentru modernizarea energetică şi ecologizarea energiei şi proiecte pentru dezvoltarea resurselor forestiere, protecţia mediului, dezvoltarea ariilor protejate. De asemenea, vom iniţia şi sprijini proiecte care vizează împăduriri masive pe raza judeţului si crearea de perdele forestiere adiacente drumurilor judeţene şi naţionale, proiecte pentru un serviciu de salubritate cât mai performant pe raza judeţului Mureş şi de asemenea, pentru o informare cât mai eficientă a cetăţenilor privind utilitatea şi beneficiile colectării selective a deşeurilor menajere. Mai susţinem proiecte privind susţinerea sporturilor de mase şi în vederea organizării de evenimente şi competiţii sportive de anvergură naţională şi internaţională, dar şi proiecte privind renovarea şi semaforizarea corespunzătoare a tuturor trecerilor de cale ferată din judeţ", a mai afirmat Buzgău.

El a precizat că, întrucât configuraţia electorală a judeţului Mureş nu permite formarea unui bloc unitar politic, în cadrul Consiliului Judeţean, viitorii consilieri Pro România vor sprijini punctual proiectele şi propunerile oricărei formaţiuni politice care va reuşi să demonstreze că se conformează unor criterii raţionale, vor fi oportune şi vor maximiza beneficiile în favoarea cetăţenilor judeţului.

De asemenea, Pro România doreşte construirea unui complex de clădiri nou, modern, conform tuturor cerinţelor şi standardelor actuale şi previzibile pentru Spitalul Clinic Judeţean Mureş, deoarece "cele 16 clădiri care momentan sunt folosite de spital nu sunt compatibile cu viitorul medicinei, chiar dacă pot răspunde nevoilor momentului, reparaţiile capitale necesare au costuri foarte ridicate sau sunt imposibile datorită caracterului istoric al clădirilor".

"Acest proiect va fi pregătit pentru a obţine finanţare direct de la Uniunea Europeană. Evident, dacă se va găsi deschiderea necesară, se vor folosi toate resursele disponibile de la Ministerul Sănătăţii sau de la Consiliul Judeţean Mureş. Acest spital va fi realizat în cooperare cu UMFST 'George Emil Palade' pentru a asigura o integrare deplină cu procesele de educaţie şi cercetare din domeniul sănătăţii. Perioada de implementare 2023-2024. Este considerat un proiect strategic pentru menţinerea şi creşterea competitivităţii Judeţului Mureş în aria de competenţă specifică, sănătate", a spus Buzgău.

Candidaţii Pro România la Consiliul Judeţean Mureş mai intenţionează reabilitarea, dezvoltarea şi crearea, unde este cazul, a unei reţele de apă pentru irigaţii, crearea unui program de dialog economic şi transparenţă şi un program de sprijin al mediului academic din Târgu Mureş. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.