Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Partidului Social Democrat în urma votului exprimat de către cei 1.460 de delegaţi din cele 39 de centre regionale organizate, sâmbătă, în cadrul congresului extraordinar al partidului. Echipa de conducere care va merge alături de Ciolacu, prezentată de acesta ca fiind "noua construcţie şi proiectul politic al PSD", este compusă din Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Vasile Dâncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Laurenţiu Nistor.

 

TRANSMISIE VIDEO CONGRES PSD

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE 16.08 Congresul PSD - Ciolacu: Îl învit pe Eugen Teodorovici să se alăture echipei

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, l-a invitat, sâmbătă, pe contracandidatul său la şefia partidului, Eugen Teodorovici, să se alăture echipei sale.

"O să-l invit pe Eugen Teodorovici să se alăture acestei echipe şi să înţeleagă că o entitate cum este PSD depăşeşte jocul singular. Filmele cu Chuck Norrris şi 'Lupul singuratic' erau prin anii '75", a afirmat Ciolacu după congresul extraordinar al PSD, în care a fost ales preşedintele formaţiunii.

 

UPDATE ORA 15.32 Ciolacu: Obiectivul la alegerile locale este să rămânem cel mai mare partid din România

 

Obiectivul social-democraţilor la alegerile locale este să rămână în continuare cel mai mare partid politic din România, a declarat Marcel Ciolacu sâmbătă, după congresul în care a fost ales preşedintele PSD, şi a adăugat că în cazul unui scor slab, el va fi cel care va deconta acest lucru.

"Obiectivul principal la alegerile locale este să avem cei mai mulţi aleşi locali, pentru că alegerile locale sunt primele, la fel cum avem şi acum, cu alte cuvinte să rămânem, în continuare, cel mai mare partid politic din România. În ceea ce priveşte decontul, decontul este al meu personal şi mi-l asum în totalitate", a afirmat Ciolacu, întrebat care este obiectivul partidului la alegerile locale şi parlamentare şi cine va deconta un eventual scor slab la alegeri.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 15 .19 Congresul PSD/Dâncu: Îi doresc lui Ciolacu să aibă mână mai bună la oameni decât ultimii lideri

 

 Sociologul Vasile Dâncu i-a urat lui Marcel Ciolacu, ales sâmbătă preşedinte al PSD, să "aibă mână mai bună" decât predecesorii săi.

"Domnului Marcel Ciolacu îi doresc să aibă mână mai bună la oameni decât au avut ultimii noştri lideri şi asta pentru binele nostru, al echipei, dar şi al României", a afirmat Dâncu la congresul extraordinar al PSD.

 

UPDATE ORA 15.11 Ciolacu, ales liderul PSD: Vreau să avem o cu totul altă abordare

 

Marcel Ciolacu, ales, sâmbătă, preşedinte al PSD, a declarat că doreşte o cu totul altă abordare atât în interiorul partidului, cât şi în exteriorul acestuia.

"Mă simt împlinit, în visul meu şi al domnului Stănescu, că astăzi am reuşit să facem cea mai performantă echipă în acest moment în PSD. (...) Vreau să avem o cu totul altă abordare în interiorul partidului, mai mult în exteriorul partidului, faţă de români, să fim mai responsabili, să credem în noi, să ne sprijinim unii pe alţii şi să nu mai semănăm neîncredere între noi, colegii", a afirmat Ciolacu la Parlament.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 15.08 Titus Corlăţean: Nimic nu se poate construi trainic în România bazat pe ură, pe agresivitate

 

Senatorul PSD Titus Corlăţean a pledat, sâmbătă, în cadrul congresului extraordinar al partidului, pentru un proiect politic bazat pe dialog şi bună înţelegere, apreciind că "nimic nu se poate construi în România bazat pe ură, pe agresivitate.

    "Am învăţat, cred eu, din ceea ce a fost bun făcut de PSD şi am învăţat să evităm din greşelile trecutului, dar am mai învăţat un lucru: nimic nu se poate construi trainic în România bazat pe ură, pe agresiune, pe agresivitate, pe dezbinare. Dar da, se poate construi în România trainic, dacă ai un proiect, dacă ai o viziune, dacă ai o echipă care include oameni cu expertiză şi dacă construieşti acest proiect adresat tuturor ca model incluziv bazat pe dialog, pe bună înţelegere, dragoste şi pe credinţă", a declarat Corlăţean.

 

UPDATE ORA 15.05 Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Partidului Social Democrat

Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Partidului Social Democrat în urma votului exprimat de către cei 1.460 de delegaţi din cele 39 de centre regionale organizate, sâmbătă, în cadrul congresului extraordinar al partidului.

 

UPDATE ORA 14.34 Congresul PSD: Candidaturile lui Ciolacu şi Teodorovici pentru şefia partidului - aprobate

 

Candidatura liderului interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi a senatorului Eugen Teodorovici pentru şefia partidului au fost aprobate, sâmbătă, de comisia de specialitate a formaţiunii social-democrate, a anunţat senatorul Robert Cazanciuc.

"Comisia de propuneri a constatat: au fost depuse două dosare de candidatură cu respectarea termenului prevăzut de regulamentul privind depunerea candidaturilor, în vederea alegerii conducerii naţionale a partidului şi adoptării programului politic al PSD. Candidatura nr. 1 - respectiv Moţiunea "Reconstrucţia PSD" - candidat la funcţia de preşedinte al PSD, domnul Marcel Ciolacu. Candidatura nr. 2 - domnul Eugen Orlando Teodorovici. (...) Delegaţii îşi vor exprima opţiunea de vot în cabine, prin vot secret", a precizat Cazanciuc.

Delegaţii bifează pe buletinele de vot una dintre cele două candidaturi şi se consideră validă opţiunea marcată "sub orice formă" în chenarul destinat opţiunii de vot - bifă, încercuire, subliniere", a adăugat senatorul.

Buletinele nefolosite se consideră nule, a spus el.

"La constatarea finalizării procedurii de votare, comisia de numărare desigilează urnele şi trece la numărătoarea voturilor. Rezultatul votului se introduce deîndată în aplicaţia informatică după consemnarea în procesul verbal încheiat în cadrul fiecărui centru de votare din ţară. Pentru validarea alegerilor este nevoie să-şi exprime votul majoritatea delegaţilor prezenţi la congresul extraordinar al PSD", a mai precizat Cazanciuc.

Cei peste 1.500 de delegaţi care participă la congresul extraordinar al PSD, organizat în format online, cu 39 de centre teritoriale, au început votul pentru viitoarea echipă de conducere a formaţiunii.

 

UPDATE ORA 14.30 Grindeanu: Moţiunea de cenzură va duce la căderea Guvernului; imediat după, vom prezenta o alternativă bine articulată

 

Moţiunea de cenzură depusă de PSD va duce la căderea Guvernului iar imediat după trecerea moţiunii, social-democraţii vor prezenta o alternativă de guvernare bine articulată atât în plan economic, cât şi în plan social, a declarat fostul premier Sorin Grindeanu, sâmbătă, la congresul PSD.

"Urmează moţiunea de cenzură care, cu siguranţă, va duce la căderea Guvernului. De disperare că-şi pierd scaunele înalte, de supărare că-i oprim din jefuirea ţării, cei din PNL ne acuză în aceste zile că aruncăm ţara în instabilitate. Este cea mai mare minciună, acum, în acest moment. Ţara este în mare instabilitate, este instabilitate şi incertitudine în Sănătate, au pierdut controlul pandemiei, iar bolnavii cronici mor cu zile în faţa porţilor spitalelor închise, este instabilitate şi haos în Educaţie, cu începerea anului şcolar, au dormit toată vara, s-au trezit cu 3 săptămâni înainte de deschiderea anului şcolar să digitalizeze şcoala, să dea decizii inaplicabile şi contradictorii care au creat confuzie şi îngrijorare în rândul elevilor, profesorilor, dar şi al părinţilor. Este, de asemenea, instabilitate în economie, o spun BNR, FMI, Comisia Europeană. Doar miniştrii lor, rupţi de realitate, au impresia că se întâmplă doar lucruri fantastice. Prin urmare, înlăturarea lor e o necesitate, nu are cum să fie mai mult decât stabilitate, această moţiune nu are cum să fie cauză a instabilităţii. Dimpotrivă, este readucerea încrederii într-un nou guvern", a afirmat Grindeanu.

El a adăugat că PSD nu va mai vota niciodată un guvern liberal.

"PSD nu va mai vota niciodată un guvern condus de PNL. Domnule Orban, în scurt timp veţi redeveni cel mai cunoscut şomer din România. Eu ştiu bine partidul nostru şi vă spun următorul lucru: noi avem trei garnituri de oameni foarte bine pregătiţi care să formeze viitorul guvern. Dragii mei, PSD este un partid responsabil, nu depune moţiune doar pentru a dărâma acest guvern, depune moţiune pentru a salva ţara. Imediat după trecerea moţiunii de cenzură, vom prezenta o alternativă de guvernare bine articulată atât în plan economic, cât şi în plan social. Am mare încredere că PSD îşi poate recâştiga rapid prestigiul de cel mai bun partid la conducerea României", a mai declarat Grindeanu la congres.

 

UPDATE ORA 14.12 A început votul la congresul extraordinar al PSD

 

Cei peste 1.500 de delegaţi care participă la congresul extraordinar al PSD, organizat în format online, au început votul pentru viitoarea echipă de conducere a formaţiunii.

Pentru şefia PSD candidează Marcel Ciolacu şi Eugen Teodorovici.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi-a prezentat în cadrul discursului viitoarea sa echipă de conducere: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Vasile Dîncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Laurenţiu Nistor.

"Aceasta este echipa de conducere a noului PSD. Aceasta este construcţia nouă şi proiectul politic la care astăzi vă invit să fiţi parte", a spus liderul social-democraţilor, care a precizat că "PSD trebuie să scape de tătuci".

Potrivit statutului PSD modificat, preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales de congres, în componenţa echipei de conducere propusă în cadrul unei moţiuni.

Moţiunea reprezintă candidatura unei echipe la conducerea naţională a partidului şi cuprinde structura şi componenţa echipei şi programul politic al acesteia, astfel: echipa trebuie să acopere lista completă a funcţiilor cuprinse în statut; programul politic se elaborează de către echipa de conducere din cadrul moţiunii şi reprezintă documentul programatic care conţine principalele direcţii de acţiune ale partidului pentru un exerciţiu sau ciclu electoral şi se adoptă odată cu alegerea echipei de conducere în cadrul congresului. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin)

 

UPDATE ORA 14.07 Congresul PSD - Grindeanu: Îmi pare bine că am revenit; mi-a fost dor de voi

 

Fostul premier Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, la congresul extraordinar al PSD, că este "mândru" să facă parte din acest partid.

"Îmi pare bine că am revenit. Să ştiţi că mi-a fost dor de voi. Simt ca orice român care se întoarce acasă după o călătorie lungă şi plină de neprevăzut, iar pentru mine în politică "acasă" înseamnă PSD. Sunt mândru că fac parte din această echipă a PSD - este o echipă capabilă să reclădească acea stare de spirit ce ne-a făcut pe mulţi şi ne-a adus renumele de partid care ştie să câştige alegerile, de partid care ştie să guverneze bine România", a afirmat Grindeanu.

 

UPDATE ORA 14.01 Congresul PSD - Negrescu: Astăzi, România a devenit din ce în ce mai izolată din cauza slabei guvernări

 

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a declarat la congresul PSD că România a devenit din ce în ce mai izolată din cauza slabei guvernări în perioada pandemiei de COVID-19 şi a cerut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în ultimele luni.

"Suntem în faţa unui moment nemaiîntâlnit. România, noi toţi ne confruntăm cu o criză medicală de o amploare greu de definit, cu un impact economic şi social care necesită un răspuns adecvat şi consistent. Sute de români şi-au pierdut viaţa în ultimele luni şi, în ciuda eforturilor impresionante ale tuturor, ale dumneavoastră, ale românilor, şi în mod special ale celor din linia întâi, cărora trebuie să le mulţumim, România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri. Astăzi, România a devenit din ce în ce mai izolată din cauza slabei guvernări (...) şi trebuie să spunem lucrul acesta, că ne aflăm în această situaţie din cauza a ceea ce a făcut actualul Guvern. Ministrul liberal al Sănătăţii spunea că românii au ajuns ciumaţii Europei, dar a uitat să spună că actuala guvernare nu a gestionat aşa cum trebuie aceste momente. Mai mult, se pare că a uitat de cei care şi-au pierdut viaţa în aceste luni, vorbim în total de 3.000 de persoane. De aceea, vă propun, dragi colegi, să păstrăm un scurt moment de reculegere în memoria celor 3.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa în ultimele luni ", a afirmat Victor Negrescu, sâmbătă, la congresul PSD. 

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 13.52 Congresul PSD - Buzatu: Poate că e bine ca la adresa liderilor din trecut să ne exprimăm cu mai multă atenţie

 

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a criticat, sâmbătă, organizarea unui congres extraordinar al formaţiunii şi a subliniat că partidul nu este unul conservator, ci unul modern, atrăgând atenţia şi asupra unor afirmaţii făcute la adresa foştilor lideri social-democraţi.

"Eu sunt unul dintre aceia care m-am luptat din răsputeri ca acest congres să fie un congres ordinar al partidului, să fie un congres la termen, să fie un congres desfăşurat pe baze statutare serioase şi nu pe modificări şi încropeli făcute la repezeală, astfel încât să ne cadă cât mai bine atunci când trebuie să participăm la procesul democratic al alegerii structurilor de decizie ale PSD", a spus Buzatu la congresul partidului.

 

UPDATE ORA 13.23 Zetea: Reforma PSD, pentru ca generaţiile viitoare să aibă ca alternativă adevărata stângă românească

 

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat că el crede în "înnoirea, reforma şi revoluţia" PSD, pentru ca generaţiile viitoare să aibă ca alternativă "Partidul Social Democrat (...) - adevărata stângă românească".

"Înnoirea PSD, reforma PSD, revoluţia PSD sunt lucruri în care cred, cred şi pentru mine şi cred, în special, pentru generaţiile viitoare, pentru că ştiu că e nevoie ca, în România, generaţiile care vin după noi să aibă ca alternativă Partidul Social Democrat (...), să aibă ca alternativă adevărata stângă românească şi poate cred cel mai mult şi îmi doresc cel mai mult ca şi copilul care se va naşte în următoarele zile să aibă posibilitatea ca peste 18 ani, când va merge pentru prima dată la vot, să aibă pe buletinul de vot posibilitatea de a vota sigla PSD, un PSD dinamic şi european", a declarat Gabriel Zetea, sâmbătă, la congresul PSD.

Din calitatea sa de preşedinte al CJ Maramureş, el a acuzat faptul că bugetele locale au fost tăiate "la sânge" de guvernarea PNL, adăugând că este nevoie de un nou proiect de descentralizare administrativ-financiară.

"Comunităţile locale din România nu au bani pentru a-şi cofinanţa proiecte europene, nu avem bani pentru a plăti salariile din asistenţa socială, (...) pentru a continua finanţarea spitalelor şi a centrelor de sănătate în această criză sanitară prin care trece România. Şi pe cei de la guvernare, de la Bucureşti, tot nu-i interesează. De aceea, astăzi, mai mult decât oricând, e nevoie de un nou proiect de descentralizare a competenţelor administrativ-financiare dinspre Bucureşti înspre autorităţile locale. (...) Astăzi, mai mult decât oricând, PSD trebuie să propună descentralizarea în România pentru că noi, autorităţile locale, am demonstrat că putem, am demonstrat că în această perioadă de criză sanitară, că atunci când Guvernul PNL de la Bucureşti îşi dorea doar să facă alegeri anticipate, îşi doreau doar să facă achiziţii, astăzi verificate de instituţiile de anchetă din statul român, noi, atunci, autorităţile locale, am avut curaj, noi atunci am fost cel mai aproape de cetăţeni, am avut curaj să luăm măsuri de restricţie a circulaţiei (...), am avut curaj să luăm măsuri pentru purtarea măştii cu mult înainte de ordonanţele militare haotice pe care le-a dat preşedintele ţării sau Guvernul (...) şi nu am primit niciun sprijin de la Bucureşti. Pentru toate acestea, astăzi, PSD trebuie să propună în continuare României descentralizarea", a mai spus Zetea.

 

UPDATE ORA 13.16 Congresul PSD - Modificări ale statutului: Congresul formaţiunii se poate desfăşura şi în sistem de videoconferinţă

 

Congresul PSD se poate desfăşura în sistem de videoconferinţă, dacă este instituită starea de urgenţă sau alertă, prevede un nou articol al statutului PSD, modificat şi completat sâmbătă.

    "În situaţii excepţionale, în care autorităţile declară situaţii de urgenţă, alertă, stări cu potenţial generatoare de situaţii de urgenţă sau alte situaţii care împiedică adunarea unui număr definit de persoane într-o locaţie, congresul partidului se poate desfăşura de la distanţă prin sistem de videoconferinţă cu respectarea prevederilor statutare privind convocarea şi asigurarea votului secret de alegere a conducerii naţionale a partidului", se arată într-un nou articol al statutului PSD.

 

UPDATE ORA 13. 08 Olguţa Vasilescu: Am constatat că percepţia despre PSD, după aproape un an de guvernare de dreapta, s-a schimbat

 

Liderul PSD Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la congresul PSD de sâmbătă că a constatat în teritoriu că "percepţia despre PSD" s-a schimbat după aproape un an de guvernare de dreapta.

"Suntem cu o lună înaintea alegerilor locale şi am constatat un lucru: percepţia despre PSD, după aproape un an de guvernare de dreapta, s-a schimbat foarte mult. Au reuşit să piardă, în nici un an de zile, 860.000 de locuri de muncă. (...) Datoria publică a crescut la 40%. Noi am reuşit să o scădem până la 35% în câteva luni, ei au crescut-o cu 5 procente şi asta fără să se întâmple lucruri extraordinare pentru români. (...). Fără să aibă măcar un singur proiect al lor, cu semnătura lor, a celor de la PNL", a declarat Olguţa Vasilescu.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 13. 01 Firea: Se vorbeşte că PSD trebuie să se înnoiască; să fim 'cei adevăraţi', care au fost 'dintotdeauna', cu 'anticorpi'

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că dincolo de "înnoirea" PSD despre care se vorbeşte în partid, social-democraţii trebuie să fie "cei adevăraţi", care au fost "dintotdeauna" şi care au avut "anticorpi" şi pentru cei care "le-au stricat renumele".

"Se vorbeşte în aceste zile, intens, despre faptul că partidul nostru trebuie să se înnoiască, eventual să fie altul. Vă spun sincer ca om venit mai curând în echipa dumneavoastră, cred, în primul rând, să fim noi, cei adevăraţi, care am fost dintotdeauna şi care am avut anticorpi şi pentru cei care ne-au stricat renumele, dar au fost momente mult peste puterile noastre şi nu ne-am putut implica şi nu am putut avea rezultate din prima clipă. Dar, până la urmă, am ştiut să facem ordine în propria casă. Avem strategii, programe, proiecte, au tot fost de-a lungul anilor echipe, persoane foarte bine pregătite în plan politic, în planul marketingului politic, în plan sociologic. Toate sună foarte bine, toate sunt bune, dar dacă rămânem cu aceste gânduri frumoase şi idei doar pe hârtie, înseamnă că au dreptate românii care spun: e aceeaşi Mărie cu altă pălărie!", a afirmat Gabriela Firea, sâmbătă, la congresul PSD.

Ea a opinat că schimbarea unor elemente de formă în partid "nu înseamnă că s-a produs vreo revoluţie".

"Dragi colegi, eu vă propun să nu o schimbăm pe Maria, doar să ne mai uităm, din când în când, la ce pălărie poartă, dacă e în regulă, pentru că Maria noastră a fost şi este cea mai harnică, corectă, cea mai omenoasă, cea mai dornică să-i ajute pe ceilalţi. Şi nu avem de ce să ne ferim şi să ne fie ruşine de Maria noastră, că noi am cam făcut-o de râs. Dacă schimbăm numele, sigla, conducerea, poate chiar sediul nu înseamnă că s-a produs vreo revoluţie. Adevărata revoluţie este în fiecare clipă, în fiecare clipă pe care noi o trăim alături de oameni", a mai declarat Gabriela Firea. 

 

UPDATE ORA 12. 22 Stănescu: PSD este obligat să câştige alegerile din acest an, miza este salvarea României

 

Secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a declarat că social-democraţii sunt obligaţi să câştige alegerile din acest an, miza fiind "salvarea României".

"Anul 2019 a fost unul greu pentru PSD. Am analizat ce s-a întâmplat, am înţeles mesajul cetăţenilor, ne-am admis greşelile şi am început o schimbare, zic eu, profundă a partidului nostru. Astăzi vreau să vă spun de ce trebuie să câştigăm în acest an, nu doar să ne propunem să câştigăm. Suntem obligaţi să câştigăm alegerile din acest an. Înfrângerea nu este o opţiune. Avem o singură variantă: victoria, o victorie categorică, o victorie totală, o victorie zdrobitoare împotriva partidului de guvernământ. De ce vă spun că suntem obligaţi să câştigăm? Pentru că miza nu mai este doar partidul nostru. Miza este mult mai mare, miza acestor alegeri este salvarea României", a declarat Paul Stănescu, sâmbătă, la Congresul extraordinar al PSD.

El a acuzat apoi modul de a guverna al PNL.

"PNL a pierdut total controlul pandemiei şi ne îndreptăm cu paşi repezi către falimentul ţării şi către intrarea populaţiei într-o lungă perioadă de austeritate. Dacă PNL continuă să rămână la putere, România este condamnată la prăbuşire. Iar toată lumea ştie că PSD este singurul partid care poate opri dezastrul actualei guvernări. PSD este singurul partid care poate învinge PNL", a declarat Stănescu.

El a susţinut că o altă miză mare a alegerilor este "salvarea democraţiei din ţara noastră".

"Nu sunt cuvinte mari. De la zi la zi, Guvernul Orban şi Iohannis încearcă, sub pretextul pandemiei, să preia controlul total asupra statului, asupra instituţiilor independente, încearcă să pună pumnul în gură celor care îi critică, să facă dosare penale celor care îndrăznesc să spună altceva decât linia oficială - aşa ameninţă prim-vicepreşedintele PNL, domnul Rareş Bogdan, zis Batistuţă sau Ruj Roz..., să facă dosare penale împotriva celor care îndrăznesc să critice măsurile haotice ale Guvernului privind pandemia.PNL, atacă fără jenă instituţiile fundamentale ale statului de drept, pe motiv că este pandemie. Încalcă fără să clipească drepturi şi libertăţi fundamentale, pe motiv că este coronavirus. Se comportă ca nişte dictatori sovietici, îmbrăcaţi în geci de piele şi încinşi la brâu cu pistoalele Beretta şi, vorbindu-ne cu o aroganţă fără limite, pe motiv că în acest fel controlează răspândirea virusului. Se cred deasupra legii şi deasupra pandemiei. (...) E datoria noastră să oprim dezastrul. Nimeni altcineva nu poate face asta. PSD este singurul partid care poate învinge acest monstru politic, cu cele două capete ale sale, Orban şi Iohannis. PSD este singurul partid care poate salva România de la falimentul garantat de Guvernarea PNL", a spus Stănescu. AGERPRES/ (A,AS - autor: Daniel Florea editor: Karina Olteanu)

 

UPDATE ORA 12. 19 Congresul PSD - Stanişev (PES): La alegerile locale veţi dovedi că sunteţi cel mai puternic partid

 

Preşedintele socialiştilor europeni (PES), Serghei Stanişev, şi-a exprimat, sâmbătă, încrederea că PSD - "cu experienţa", "expertiza" şi "puterea" sa - poate oferi un viitor României şi s-a declarat "încrezător" că la alegerile locale social-democraţii români vor dovedi că sunt "cel mai puternic partid din România".

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 12.09 Congresul PSD - Firea, despre începerea şcolii: Părinţii nu trebuie transformaţi în vinovaţi

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la congresul PSD de sâmbătă că Guvernul, prin măsurile impuse în vederea începerii şcolii, vrea să-i transforme pe toţi părinţii într-o "grupare de vinovaţi", pentru că vor completa o declaraţie pe proprie răspundere, şi a adăugat că este important ca PSD să rămână aproape de oameni.


UPDATE ORA 12.02 Congresul PSD - Ciolacu: Trebuie să fim mândri că am rămas uniţi în faţa lui Iohannis

 

Social-democraţii trebuie să fie mândri că au rămas uniţi în faţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a 'unei coaliţii de forţe, care au avut tot timpul un singur obiectiv: dispariţia PSD', a afirmat liderul interimar al formaţiunii, Marcel Ciolacu, sâmbătă, la congres.

"Sunt de 30 de ani în Partidul Social Democrat şi sunt mândru de asta. De fiecare dată când am fost la guvernare, am luat măsuri economice corecte, care au generat locuri de muncă, creştere economică şi venituri mai mari. (...) Trebuie să fim mândri că, după un an foarte greu, am rămas uniţi şi am rezistat în faţa lui Iohannis şi a unei coaliţii de forţe, care au avut tot timpul un singur obiectiv: dispariţia PSD. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi rezistat acestor presiuni uriaşe. Vă mulţumesc că în faţa crizei sanitare aţi ales să nu faceţi politică demagogică, ci să faceţi politica solidarităţii, să aveţi grijă de sănătatea oamenilor", a declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, "toate guvernările de dreapta au făcut rău României', dar ultimele 9 luni de guvernare ale PNL 'le-au întrecut pe toate'.

"În mai puţin de un an, din nou, austeritatea şi nesiguranţa zilei de mâine au reapărut. Acest Guvern a îndatorat ţara pe trei generaţii. PNL şi Iohannis se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă. Dar la români sau la firmele româneşti n-a ajuns un leu. Raportul Curţii de Conturi şi anchetele DNA sunt dovada certă a jafului generalizat al PNL. Asta au făcut în pandemie. Până aici! Un guvern care fură şi distruge economia trebuie să plece! Un guvern care apără interlopii şi pedofilii trebuie să plece! Un guvern care încalcă legile ţării şi nu creşte alocaţii, salarii şi pensii trebuie să plece!", a susţinut liderul PSD.

 

UPDATE ORA 11.34 Ciolacu: PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci; vremea tătucilor a trecut

 

PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe 'tătuci' iar 'vremea tătucilor a trecut', a declarat liderul interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, sâmbătă, la congresul formaţiunii.

"Potenţialul PSD vine de la oamenii buni pe care îi avem. Suntem partidul primarilor: avem în jur de 1.700 de primari, peste jumătate din primarii din România, care sunt aproape de oameni. Eu cred în victoria noastră în alegerile care urmează. Vă spun şi vouă să credeţi: avem cei mai buni oameni, avem cea mai mare experienţă, avem cei mai eficienţi primari şi preşedinţii de consilii judeţene. Avem prima şansă! Depinde numai şi numai de noi. (...) Avem oameni extraordinari, bine pregătiţi, profesionişti, care şi-au demonstrat competenţa fiecare în domeniul său, dar care nu au fost lăsaţi să vină în faţă. PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Şi, în mod evident, acest lucru nu a făcut bine partidului, şi nici României. Vremea tătucilor a apus", a afirmat Ciolacu la congresul extraordinar al PSD de la Palatul Parlamentului.

El a precizat că este un om de echipă şi a propus viitoarea echipă de conducere a noului PSD.

"Eu sunt un om de echipă. Eu vreau un PSD condus de o echipă şi, de aceea, am adus în prima linie cei mai buni oameni, oameni care şi-au dovedit competenţa atât în organizaţiile lor, cât şi în comunităţile lor. Oameni care se bucură de încrederea românilor: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Vasile Dîncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Laurenţiu Nistor. Aceasta este echipa de conducere a noului PSD. Aceasta este construcţia nouă şi proiectul politic la care astăzi vă invit să fiţi parte", a spus liderul social-democraţilor.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 11. 31 Modificări în statutul PSD: Preşedintele Consiliului Naţional - ales de congres

 

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD va fi ales de congres, prevede una dintre modificările aduse statutului PSD şi votate, sâmbătă, de delegaţii social-democraţi.

"Preşedintele Consiliului Naţional al PSD este ales de congres, în componenţa echipei de conducere propusă în cadrul unei moţiuni", potrivit modificării, şi coordonează activitatea Consiliului Naţional şi prezidează şedinţele CN, coordonează activitatea departamentelor, forumurilor, ligilor, asociaţiilor constituite în cadrul partidului la nivel naţional.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

UPDATE ORA 11.21 Ciolacu: Reconstrucţia PSD a început; toleranţă zero faţă de corupţie şi abuzuri

 

Reconstrucţia PSD a început, iar astăzi se decide viitorul social-democraţiei din România, a declarat, sâmbătă, la congresul extraordinar al formaţiunii, liderul interimar, Marcel Ciolacu.

"România are nevoie de o stângă puternică. (...) Astăzi, doar PSD reprezintă stânga românească şi valorile sale. Vrem să rămânem un partid conservator, care se uită mai degrabă în spate, în trecut, sau vrem să ne transformăm într-un partid modern, care se uită în viitor spre progres? Societatea românească s-a schimbat. La fel, şi aşteptările românilor. Vrem să ascultăm dorinţele oamenilor şi nevoile lor de astăzi sau vrem să rămânem prizonierii vechilor metode de a face politică? PSD va continua să-i apere pe bunicii noştri, pe cei vulnerabili, pe mame şi pe copii, pe tinerii care sunt la început de drum. Dar trebuie să privim şi mai departe. Să fim aproape de toţi românii din clasa de mijloc!", a afirmat Ciolacu la congresul PSD.

El a adăugat că au existat cazuri în care "munca" social-democraţilor a fost "irosită" de cei care au crezut că pot folosi PSD "ca pe o cheie la uşile justiţiei".

"Sunteţi mulţi care aţi muncit enorm în partid. Aţi avut, la fel ca şi mine, rezultate bune. Aţi construit, la fel ca şi mine, organizaţii puternice. Dar au fost cazuri când munca noastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la uşile justiţiei. Nu ei sunt PSD! Ei aparţin trecutului. Astăzi, trebuie să ne rupem de acest trecut!", a adăugat liderul social-democrat.

El a subliniat că "justiţia trebuie făcută în sala de judecată, nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administraţiei prezidenţiale".

"Reforma justiţiei trebuie făcută de către profesionişti, de magistraţi, de CSM, de asociaţiile profesionale. O spun cu toată răspunderea, conştient că poate pierd voturile unora care văd lucrurile altfel. În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiţia acolo unde îi este locul - în sala de judecată. Astăzi, suntem hotărâţi să lăsăm greşelile trecutului în spate, acolo unde le este locul. Astăzi, decidem viitorul social-democraţiei din România! Reconstrucţia PSD a început. Viitorul PSD este legat de apărarea valorilor în care credem: solidaritate, echitate şi şanse egale pentru toţi. Viitorul PSD înseamnă criterii de performanţă pentru cei care ocupă funcţii publice", a arătat Ciolacu.

El a făcut referire şi la modernizarea partidului, la dezvoltarea colaborării cu familia social-democrată din Europa, a cerut toleranţă zero, pentru viitorul PSD, faţă de corupţie şi abuzuri şi a subliniat că este nevoie de promovarea oamenilor integri, competenţi.

"Viitorul PSD înseamnă o strânsă colaborare cu familia social-democrată europeană. (...) Aceasta este calea noului PSD, calea unui partid de stânga modern european, cu privire spre viitor şi atent la nevoile cetăţenilor!", a concluzionat liderul interimar al PSD.

 

UPDATE ORA 11.00 Congresul extraordinar al PSD: Au fost adoptate modificările şi completările la statut; CExN devine Consiliul Politic Naţional

 

Congresul extraordinar al PSD a adoptat, sâmbătă, modificările şi completările la statut.

 Potrivit anunţului făcut de senatorul Robert Cazanciuc, s-au înregistrat 1.376 de voturi "pentru", 42 "împotrivă" şi o abţinere.

 

ORA 10.07 Congresul extraordinar al PSD a început, evenimentul de sâmbătă fiind organizat online, cu 39 de centre de vot teritoriale, la care vor participa peste 1.500 de delegaţi.

Votul va fi secret, cu buletine, procesele verbale urmând a fi transmise la centru. Centrele teritoriale, dintre care unul la Palatul Parlamentului, vor fi dotate cu aparatură audio-video pentru transmiterea live a congresului, iar toţi participanţii vor avea acces pe ecrane la imaginile din celelalte centre.

La conducerea PSD candidează actualul lider interimar al partidului, Marcel Ciolacu, şi senatorul Eugen Teodorovici - singurul parlamentar social-democrat care n-a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

La Congres, delegaţii PSD vor supune la vot dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres.

Vasile Dîncu va candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.

Vineri, Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că "acţiunea civilă merge mai departe". AGERPRES/(AS - autori: Cătălina Matei, Daniel Florea, Livia Popescu; editori: Florin Marin, Mirela Bărbulescu, Karina Olteanu; editor online: Simona Aruştei)

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

Citiţi şi:

 

Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Partidului Social Democrat (fişă biografică)

 

Ciolacu, înainte de Congresul PSD: Avem nevoie de o conducere validată înainte de două examene importante

 

Dîncu: Acest congres este congresul ultimei şanse, sper că vom reuşi să dăm PSD o nouă direcţie

 

Grindeanu: Astăzi PSD îşi va arăta forţa şi dorinţa de a câştiga alegerile locale şi parlamentare

 

DOCUMENTAR: Congresele PSD (1990-2020)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.