Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale.

 


Potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ prevede, printre alte, "comasarea unităţilor sanitare, inclusiv a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino', în subordinea Direcţiei medicale şi trecerea acesteia sub comanda Statului Major al Apărării".

Aceste schimbări "permit conducerea unitară şi operaţionalizarea acţională a structurilor sanitare şi realizarea eficientă a actului medical atât pentru structura de forţe ale armatei, cât şi pentru sprijinul autorităţilor centrale şi locale, asigurarea unui flux logistic corespunzător şi aprovizionarea cu echipamente şi materiale medicale", se arată în nota de fundamentare.

Pe agenda şedinţei Guvernului figurează şi un proiect de hotărâre pentru modificarea HG 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice.

Proiectul de HG prevede, printre altele, conform notei de fundamentare, "reducerea numărului maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice de la 1.917 exclusiv demnitarii, la 1.715 posturi exclusiv demnitarii", respectiv "reducerea numărului de secretari de stat de la 6 la 4 posturi şi implicit reducerea a 8 posturi aferente cabinetelor acestora". Totodată, prin acelaşi proiect se propune reorganizarea şi comasarea unor Direcţii din cadrul MFP.

În cadrul şedinţei, Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi de modificare a art. II din HG 204/2013 de modificare şi completare a HG 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

"Prezentul act normativ completează cadrul legislativ existent referitor la domeniul schimbărilor climatice, în vederea transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2018/410/CE cu privire la: alocarea gratuită post-2020, noile valori de referinţă pentru alocarea gratuită, alocarea gratuită de certificate pentru sectoarele aflate sub risc semnificativ de relocare a emisiilor de gaze cu efect de seră, alocarea gratuita pentru instalaţiile nou-intrate şi care au creştere de producţie, Fondul de modernizare, alocarea tranzitorie cu titlu gratuit în scopul modernizării sectorului energetic (opţională), alocarea gratuită pentru sectoarele aflate sub risc de relocare, utilizarea veniturilor obţinute din certificatele destinate licitaţiilor, revizuirea rezervei de stabilitate pentru piaţa EU-ETS, contribuind astfel la îndeplinirea obligaţiilor României ca Stat Membru al Uniunii Europene", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Tot printr-o HG, Guvernul va aproba Lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat, din domeniul de activitate al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

"Prezentul act normativ introduce noi problematici/domenii din responsabilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în special cele legate de apărarea cibernetică, protecţia infrastructurilor critice etc., elemente de actualitate care produc diferenţe de fond faţă de vechiul act normativ. Acesta răspunde dinamicii activităţilor şi implicaţiilor determinate de necesitatea asigurării compatibilităţii clasificării informaţiilor cu standardele NATO si UE. Totodată, noua listă a categoriilor de informaţii secrete de stat proprie instituţiei militare este neclasificată şi, prin urmare, accesibilă cetăţenilor, care vor avea astfel posibilitatea de a fi în cunoştinţă de cauză, atunci când se solicită accesul, despre importanţa unei informaţii privind apărarea ţării şi securitatea naţională, determinându-i astfel să discearnă între interesele personale şi cele naţionale", conform notei de fundamentare a actului normativ. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.