Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni că din data de 23 februarie s-au întors în ţară 1.279.000 de cetăţeni români, precizând, pe de altă parte, că potrivit estimării Guvernului numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam de "300-350.000".
"Din 23 februarie, de când, practic, am monitorizat toate intrările în România, s-au întors 1.279.000 de cetăţeni români, iar cei mai mulţi dintre ei au venit din ţări europene, Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie, unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. De ce v-am spus lucrul acesta? România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în ţară. (...) Noi am carantinat şi am decis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii, de fapt, au întârziat în primă fază şi, ulterior, au redus intrarea în faza de răspândire în comunitate. Foarte puţine ţări au avut curajul să facă aşa ceva", a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a menţionat că estimarea Guvernului cu privire la numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam la "300-350.000 de cetăţeni români".
"De altfel, şi pe o evaluare a Comisiei Europene, există un risc de creştere a şomajului până la 6%. Tocmai din acest motiv generăm aceste măsuri economice, întrucât cea mai bună formă de protecţie a unui român este să aibă un loc de muncă", a adăugat Orban.
Premierul a menţionat că pentru cei care nu vor reuşi să se angajeze există Legea venitului minim garantat şi până îşi găsesc un loc de muncă pot să beneficieze de anumite forme de susţinere.
"Încercăm să gândim produse şi pentru mediul urban şi pentru mediul rural, pentru a oferi posibilitatea de integrare. De exemplu, o să punem la punct o măsură activă inclusiv pentru zilieri. O să pregătim un program pentru fermieri şi chiar avem resurse pentru tinerii fermieri, pentru a demara un program de susţinere a tinerilor fermieri, cu ajutoare, mi se pare, până la 40.000 de euro pentru construcţia unei ferme. Sunt mulţi care s-au întors, în loc să se mai ducă să culeagă sparanghel sau de astea, o să încercăm să dezvoltăm programe în care să le permită să îşi deschidă o fermă în România. De asemenea, încercăm să susţinem fermele, avem un program de susţinere a fermelor, mai ales a fermelor care au fost afectate în perioada respectivă. De asemenea, fermele care au fost afectate de secetă, vom acorda despăgubiri - cred că nu s-au mai acordat despăgubiri de 11 ani", a mai spus Orban. AGERPRES/ (A,AS - autor: Daniel Florea, editor: Antonia Niţă, imagine: Guvernul României, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editori online: Gabriela Badea, Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
* VIDEO Conferinţă de presă susţinută de prim-ministrul Ludovic Orban, la ora 20,00
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.