COD GALBEN: 07-05-2025 ora 10 Intre 7 mai, ora 12 – 7 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura alocarea bugetară pentru MApN a fost foarte bine chibzuit de minister, a declarat, marţi, la şedinţa de bilanţ, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.

El a subliniat că în MApN "gradul de execuţie bugetară a fost ascendent" în anul 2019.

"Vreau să vă asigur că efortul financiar pe care l-a făcut ţara pentru a asigura această alocare bugetară a fost foarte bine chibzuit. Structura bugetului (...) este una foarte echilibrată, ponderea cheltuielilor cu personalul, inclusiv pensiile militare, fiind de 57,9%, iar asumarea angajamentului de a aloca 30% din buget pentru achiziţia de echipamente majore permite continuarea în ritm susţinut a procesului de modernizare a capabilităţilor Armatei", a afirmat el.

 


Nicolae Ciucă a menţionat că 2019 a adus o investiţie semnificativă în infrastructură. Astfel, a explicat Ciucă, au fost alocate 523 milioane de lei pentru infrastructură militară, din care au fost cheltuite 514 milioane. În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru mentenanţă, din totalul de 798 de milioane, ministerul a angajat şi cheltuit 791 milioane.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, pentru anul 2020 MApN are alocat 2,13% din PIB.

"Suntem convinşi că alocaţiile bugetare în 2020 vor conduce la un nivel al execuţiei bugetare de cel puţin 2% din PIB", a apreciat el. Acesta a menţionat că, în 2019, pentru achiziţiile de tehnică militară au fost alocate 4,938 miliarde de lei, din care au fost utilizate 4,916 miliarde lei.

Ministrul interimar al Apărării a vorbit şi de programele care sunt "în grafic", precum Sistemele Patriot. Totodată, el a subliniat că "programele de înzestrare implică şi industria naţională de Apărare, în măsura maximă posibilă", Nicolae Ciucă menţionând în acest sens Uzina Mecanică Bucureşti, IAR, Aerostar, Romaero.

Însă, el a vorbit şi despre programele care nu s-au încadrat în calendarul stabilit. "De-a dreptul îngrijorătoare este evoluţia la nivelul procedurii specifice de achiziţie pentru corveta multifuncţională, dar având în vedere că se află în instanţă Ministerul Apărării Naţionale nu are instrumente prin care să se implice în acest proces, fiind însă pregătiţi să finalizăm procedura de atribuire imediat ce instanţele vor finaliza cauzele", a punctat el.

Totodată, Nicolae Ciucă a vorbit şi despre echipamentele Armatei cu vechime mare în exploatare. "69% din tancuri, 96% din transportoarele 8x8 şi 4x4, 57% din avioanele de transport şi 73% din nave au mai mult de 20 - 30 de ani în serviciu şi sunt uzate fizic şi moral", a subliniat el.

O provocare a MApN, a evidenţiat Ciucă, a fost "recuperarea deficitului de personal", după ce, în perioada 2015 - 2017, ieşirile din sistem au depăşit 8.000 de militari.

Conform ministrului, anul trecut au fost organizate 8.460 de exerciţii naţionale şi interinstituţionale şi 131 de exerciţii multinaţionale la care a participat România.

Cheltuielile pentru pregătirea, participarea şi susţinerea forţelor la misiuni în afara teritoriului statului român s-au ridicat la peste 624 milioane de lei, a spus Nicolae Ciucă, care a subliniat că anul 2020 "nu va fi deloc un an uşor".

"Suntem pregătiţi să menţinem un nivel ridicat de reacţie pentru apărarea naţională, să continuăm ambiţioasele programe strategice de înzestrare, să dezvoltăm capabilităţile vitale participării la angajamentele NATO şi UE, dar şi să cooperăm eficient cu celelalte instituţii din domeniul securităţii naţionale pentru gestionarea oricărui tip de criză. Suntem determinaţi să potenţăm creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi UE prin continuarea promovării profilului ţării noastre ca pilon de stabilitate şi securitate pe Flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă", a evidenţiat ministrul interimar al Apărării.

Nicolae Ciucă a precizat că "de o importanţă majoră pentru 2020 vor fi structurile NATO pe teritoriul naţional, cu accent pe constituirea şi operaţionalizarea Comandamentului de corp multinaţional de sud-est şi implementarea pachetului aliat de măsuri de la Washington pentru Marea Neagră".

"În cadrul UE ne vom concentra pe operaţionalizarea proiectelor PESCO, realizarea demersurilor pentru obţinerea de progrese în domeniul mobilităţii militare, asigurarea contribuţiei la elaborarea unor documente de orientare strategică. Accelerăm procesul de consolidare a capacităţii operaţionale a Armatei", a punctat ministrul Nicolae Ciucă. AGERPRES/(A - autori: Oana Ghiţă, Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, imagine: Alfred Schupler, redactare video: Sergiu Olteanu, montaj: Andrei Cârlan, editori online: Ady Ivaşcu, Ada Vîlceanu)

 

Citește și:

 

Bilanţ MApN/ Nicolae Ciucă: Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic

 

Bilanţ MApN/ Orban: Vocea ministrului Apărării în cadrul Guvernului este una foarte puternică

 

 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.