Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură.


UPDATE ORA 18.08 Iohannis: Întoarcerea la electorat este soluţia corectă

 

Întoarcerea la electorat este soluţia corectă, a declarat, joi seară, preşedintele Klaus Iohannis, după consultările de la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că alegerile anticipate sunt prima sa opţiune.

 

UPDATE ORA 18.05 Klaus Iohannis îl propune din nou pe Ludovic Orban prim-ministru

 

Preşedintele Klaus Iohannis îl propune din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcţia de prim-ministru.

"După ce m-am consultat cu toate partidele şi formaţiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban cu formarea unui nou Guvern", a anunţat preşedintele Iohannis, la Palatul Cotroceni. 

 

UPDATE ORA 17.47 Consultări la Cotroceni/Varujan Pambuccian: Nu dorim alegeri anticipate; vom vota orice propunere de prim-ministru

 

Deputatul Varujan Pambuccian a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că grupul minorităţilor naţionale nu doreşte alegeri anticipate şi că va susţine prim-ministrul propus de preşedintele Klaus Iohannis.

"Noi am expus domniei sale motivele pentru care mai degrabă nu am dori alegeri anticipate şi că vom vota absolut orice propunere ne va face preşedintele pentru un prim-ministru", a declarat liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

 

UPDATE ORA 17.15 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia minorităţilor naţionale

 

Preşedintele Klaus Iohannis discută, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia minorităţilor naţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Delegaţia minorităţilor naţionale este formată din: Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Iulius Firczak, Daniel Vasile şi Gabriel Grosaru.

 

UPDATE ORA 17.13 Consultări la Cotroceni/ Tăriceanu: OUG privind alegerile anticipate legiferează, practic, turismul electoral

 

Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen reprezintă o legiferare a turismului electoral, a apreciat, joi, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a adăugat că vor exista probabil sesizări la Curtea Constituţională în legătură cu această ordonanţă.

 

UPDATE ORA 17.06 Consultări la Cotroceni/Ponta: Propunerea noastră a fost Remus Pricopie pentru un guvern de uniune naţională

 

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis să-l desemneze pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie, care să formeze un guvern de uniune naţională.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


"Propunerea noastră a fost domnul Remus Pricopie, însă nu pentru un guvern PSD - Pro România, ci pentru un guvern de uniune naţională, în care domnul Pricopie să-şi aleagă miniştrii cu care să ne treacă peste o perioadă evidentă de criză politică, care poate însă degenera şi într-o criză economică şi socială. Pentru că prelungirea situaţiei actuale (...) înseamnă că în perioada următoare nu se pot adopta acte esenţiale, rectificare bugetară, de exemplu", a declarat Ponta.

 

UPDATE ORA 16.32 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Pro Europa

 

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Pro Europa au început, joi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul Pro România,Victor Ponta, au anunţat miercuri că îl vor propune pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie.

 

UPDATE ORA 16.19 Consultări la Cotroceni/Tăriceanu: Soluţia alegerilor anticipate - nepotrivită; economia de timp este una nesemnificativă

 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că soluţia alegerilor anticipate i se pare nepotrivită, deoarece ar avea consecinţe negative în plan politic şi economic, iar timpul câştigat faţă de alegerile la termen ar fi nesemnificativ.

 

UPDATE ORA 15.53 Consultări la Cotroceni/Paşcan (PMP): Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate

 

Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate.

"I-am explicat că parlamentarii PMP au preferat să nu participe la votul pentru moţiunea de cenzură împotriva guvernului, pentru că am pus, înainte de toate, nevoia de stabilitate a ţării. Considerăm în acest moment că există posibilitatea alegerilor anticipate. Vom stabili în Consiliul Executiv Naţional al PMP, care va avea loc duminică, poziţia noastră în raport cu această posibilitate", a declarat Paşcan.

 

UPDATE ORA 15.49 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia ALDE

 

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia ALDE au început joi, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Delegaţia ALDE este formată din: Călin Popescu-Tăriceanu, Simona Brătulescu, Anton Anton şi Claudiu Catană.

 

UPDATE ORA 15,32 Consultări la Cotroceni/Barna: Colaborări PNL-USR la locale ar fi cel mai clar mesaj că nu suntem în secvenţa unui blat

 

Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, a afirmat joi că dovada cea mai clară a faptului că nu a existat un "blat" între PNL şi PSD l-ar reprezenta colaborări locale între USR şi liberali în localităţile în care social-democraţii au şanse să câştige primăriile.

 

UPDATE ORA 15.01 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PMP

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu reprezentanţii PMP în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Delegaţia Partidului Mişcarea Populară este formată din: Marius Paşcan, Ioana Constantin, Sebastian Moise, Marian Andronache.

 

UPDATE ORA 14,57 Consultări la Cotroceni/Kelemen Hunor: Nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD pentru funcţia de prim-ministru

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat joi, după consultările de la Cotroceni, că Uniunea nu a prezentat un candidat propriu pentru funcţia de premier şi nu îl va susţine nici pe candidatul PSD.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


"Am spus că nu vom constitui o majoritate în jurul candidatului PSD la funcţia de prim-ministru. (...) Votul pe moţiunea de cenzură era pentru a bloca schimbarea sistemului electoral privind alegerea primarilor, nu era pentru un alt proiect politic. Şi am spus că nu avem o propunere pentru funcţia de prim-ministru", a declarat Kelemen Hunor.

 

UPDATE ORA 14.19 Consultări la Cotroceni/Barna: Alegerile anticipate sunt soluţia morală, etică, corectă şi necesară pentru România

 

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis decizia de a susţine scenariul declanşării alegerilor anticipate.

 

UPDATE ORA 14.17 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia UDMR

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia UDMR în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat miercuri că Uniunea va participa la consultările cu şeful statului, dar nu va avea o propunere de prim-ministru.

 

UPDATE ORA 13.46 Consultări la Cotroceni/Ciolacu: Am luat act de auto-propunerea domnului Orban; nu ştiu cât de legală este

 

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi-a exprimat joi îndoiala în ce priveşte legalitatea nominalizării lui Ludovic Orban ca prim-ministru, după ce a trecut moţiunea de cenzură, menţionând că PSD va cere lămuriri în acest sens.

 

UPDATE ORA 13.34 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia USR

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia USR în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

 

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Preşedintele USR, Dan Barna, a reiterat miercuri că Alianţa USR PLUS susţine dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, dar dacă nu va exista o majoritate în acest sens, alianţa este pregătită să participe la o guvernare care să vizeze prioritar revenirea la alegerile de primari în două tururi.

 

UPDATE ORA 13.23 Consultări la Cotroceni/Ciolacu: Am venit cu propunerea Remus Pricopie - prim-ministru; decizia aparţine preşedintelui

 

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de a-l desemna premier pe Remus Pricopie.

 

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 12.47 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu reprezentanţii PSD

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

 


Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat miercuri că îl va propune pentru funcţia de premier pe Remus Pricopie, susţinut şi de Pro România.

 

UPDATE ORA 12.34 Consultări la Cotroceni/Orban: Propunerea de premier a PNL - subsemnatul; am prezentat decizia de a susţine întrunirea condiţiilor pentru anticipate

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat joi, după consultările de la Cotroceni, că i-a prezentat preşedintelui decizia PNL de a susţine întrunirea condiţiilor pentru declanşarea alegerilor anticipate.

 

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO

 

UPDATE ORA 12.03 Consultări la Cotroceni/Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia PNL

 

Preşedintele Klaus Iohannis a început, joi, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia PNL în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, după demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură.

Conducerea PNL a decis să meargă la consultări cu propunerea de prim-ministru Ludovic Orban.

 

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, şeful statului a invitat preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările se desfășoară după următorul program:
* Ora 12,00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
* Ora 12,45 - Partidul Social Democrat (PSD);
* Ora 13,30 - Uniunea Salvaţi România (USR);
* Ora 14,15 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
* Ora 15,00 - Partidul Mişcarea Populară (PMP);
* Ora 15,45 - Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
* Ora 16,30 - Grupul parlamentar Pro Europa;
* Ora 17,15 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va convoca partidele politice parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier.

"Este nevoie de câţiva paşi politici şi vor fi făcuţi într-o succesiune foarte rapidă. Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12,00. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editori online: Irina Giurgiu, Andreea Lăzăroiu, Adrian Dădârlat)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

 

*** Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

 

Citiţi şi:

 

Parlament: Moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.