Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este pregătită pentru alegerile locale şi parlamentare.

"Autoritatea Electorală Permanentă a intrat în logică de alegeri, suntem pregătiţi pentru acest an pentru alegerile locale şi alegerile parlamentare. (...) Aseară a fost finalizată ordonanţa de urgenţă pentru a crea cadrul legal pentru alegeri anticipate, deoarece nu exista o astfel de reglementare, dar şi aşezarea lucrurilor bune făcute pentru alegerile prezidenţiale din 2019 să fie preluată şi aplicată şi la alegerile parlamentare din acest an", a spus Mituleţu-Buică într-o declaraţie de presă.

El a menţionat că printre noutăţi se numără modificarea termenelor în ceea ce priveşte alegerile anticipate.

"Noutăţile ar fi în ce priveşte alegerile anticipate reducerea termenelor, pentru că acum pentru alegeri la termen înseamnă cel puţin 90 de zile. Or, potrivit Constituţiei, ai cel mult 90 de zile pentru a organiza alegeri anticipate. Propunerea noastră a fost de cel puţin 50 de zile pentru perioada electorală, dar potrivit calculelor va fi puţin peste 50 de zile perioada electorală pentru anticipate. A fost preluarea pentru votul în străinătate - cele trei zile de vineri, sâmbătă şi duminică în străinătate şi în ţară doar duminica, cu prelungirea votării pentru cele trei zile în străinătate şi în ţară până la ora 23,59, astfel încât să ne asigurăm că vor vota cât mai mulţi alegători. A fost crescut numărul de parlamentari pentru Circumscripţia 43 străinătate, astfel încât să asigure o mai mare reprezentare a cetăţenilor cu paşaport CRDS în evidenţele AEP, de la doi la patru senatori şi de la patru la opt deputaţi şi la fel o serie de proceduri pentru simplificarea procesului de votare", a afirmat Mituleţu-Buică.

El a adăugat că, urmare a ordonanţei de urgenţă adoptate, s-a creat cadrul legal pentru alegeri anticipate şi pentru a se putea împuternici un guvern interimar, la propunerea AEP, să emită actele normative subsecvente la nivel de hotărâre de guvern pentru data alegerilor, calendarul măsurilor organizatorice, hotărârea privind finanţarea şi posibilitatea de a acorda din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Executivului banii pentru organizarea procesului electoral.

"Potrivit calculelor noastre, poate ajunge la un miliard de lei acest proces electoral - localele şi, dacă vor fi, parlamentarele tot în aceeaşi sumă putem să ne încadrăm, deoarece prin ordonanţă de urgenţă s-a stabilit că, dacă avem alegeri generale, locale la termen şi se declanşează alegeri parlamentare anticipate, mergem pe aceeaşi infrastructură - BEC, Biroul Electoral Judeţean; birourile de circumscripţie comunale, fiind înfiinţate pentru locale, rămân funcţionale pentru alegerile parlamentare; şi birourile secţiilor de votare", a explicat preşedintele AEP. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.