COD GALBEN: 29-11-2020 ora 12 Intre 30 noiembrie, ora 05:00 - 30 noiembrie, ora 20:00Zone afectate se va semnala 30 noiembrie, ora 05:00 - 30 noiembrie, ora 20:00Zone afectate COD GALBEN: 30-11-2020 ora 10 Intre 10:30 si 13:30 se va semnala - intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de 55 - 60 km/h in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

PNL propune în programul său de guvernare, la capitolul "Finanţe publice", adoptarea unor politici fiscale şi bugetare plecând de la un sistem fiscal care se bazează pe menţinerea cotei unice de impozitare.

Viziunea PNL în materie de Finanţe publice prevede că politicile fiscale şi bugetare trebuie să asigure îndeplinirea a trei obiective majore: să mobilizeze, prin impozite, taxe şi alte venituri, resursele financiare de care statul are nevoie pentru finanţarea exercitării funcţiilor sale prevăzute prin Constituţia României şi legile în vigoare; să susţină un mediu de afaceri favorabil şi predictibil, precum şi unele procese pozitive pentru o creştere economică sustenabilă; să contribuie la realizarea stabilităţii economiei româneşti, prin atenuarea impactului nefavorabil care poate apărea în evoluţia ciclurilor economice.

"În viziunea PNL, politicile fiscale şi bugetare trebuie reformate astfel încât acestea să asigure îndeplinirea celor trei obiective majore anunţate, plecând de la un sistem fiscal care se bazează pe menţinerea cotei unice de impozitare", se arată în programul liberalilor.

Aceştia îşi propun pe termen scurt o serie de obiective, precum: încheierea exerciţiului bugetar pe anul 2019 cu limitarea depăşirii ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB; definitivarea proiectelor de legi ale bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2020 cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB; definitivarea programului de investiţii cu finanţare din fondurile publice, concentrând fondurile disponibile pentru finalizarea obiectivelor de investiţii aflate în curs de execuţie.

Totodată, guvernarea PNL doreşte "revizuirea şi corectarea" unor acte normative, inclusiv a celor aflate în proceduri parlamentare, cu "impact negativ" pentru economie: OUG 114/2018 (şi OUG care o modifică 19/2019, 43/2019) cu impact negativ în special în sectoarele energiei, telecomunicaţii, financiar şi administrarea Pilonului 2 de pensii; proiect de lege pentru anularea completă a split TVA; proiect de lege pentru eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time; proiect de lege pentru eliminarea supraccizei la carburanţi.

Totodată, PNL anunţă că va începe încă din acest an pregătirea unor reforme structurale în domeniul fiscal şi bugetar care vor contribui la o creştere economică sustenabilă pe termen mediu şi lung. Astfel, ei au în vedere respectarea predictibilităţii politicii fiscale şi bugetare.

"Măsurile de politică fiscală şi bugetară vor fi puse în dezbatere publică, cu consultarea agenţilor economici şi a reprezentanţilor societăţii civile; măsurile de politică fiscală şi bugetară vor fi însoţite de studii de impact", se arată în programul PNL.

De asemenea, sunt vizate: restructurarea ANAF, astfel încât această instituţie să îşi exercite atribuţiile fără interferenţa factorului politic, să devină eficientă în combaterea evaziunii fiscale şi să promoveze principiul conformării voluntare în relaţia cu contribuabilii; accelerarea procesului de informatizare a relaţiei contribuabil-autoritate fiscală; întărirea cooperării cu autorităţile fiscale din celelalte state membre ale UE, cu Comisia Europeană şi cu alte instituţii internaţionale implicate în prevenirea şi reducerea evaziunii fiscale, prin consolidarea bazei de venituri şi eliminarea transferului de profituri în jurisdicţiile fiscale care încurajează astfel de practici; instituirea fermă a bugetului multianual ca instrument de dimensionare şi calibrare a opţiunilor de politici fiscale şi bugetare, în corelare cu cadrul de programare financiară la nivelul UE.

Liberalii îşi propun şi programarea multianuală a invesţiilor publice, indiferent de sursa de finanţare (bugetele publice, fonduri europene, împrumuturi, participaţii public-private) pe baza unor criterii de prioritizare a proiectelor în funcţie de relevanţă (compatibilitate cu strategiile sectoriale), rezultate aşteptate (impact), capacitate de realizare a proiectului în termenul prevăzut şi sustenabilitatea financiară.

Ei au în plan şi analiza schimbărilor intervenite şi a noilor provocări cu care se confruntă sectoarele finanţate din bugetele publice, pentru fundamentarea propunerilor de restructurare a instituţiilor publice pentru a fi adaptate şi a face faţă la aceste provocări.

PNL solicită modificarea Legii finanţelor publice, astfel încât să se asigure autonomia financiară reală a autorităţilor publice locale.

"Avem în vedere, de exemplu, ca până la 80% din redevenţele obţinute din exploatarea resurselor naturale, precum şi impozitul pe venit în întregime să fie alocat autorităţilor publice locale", se spune în program.

Liberalii se angajează la întărirea activităţii instituţiilor de control în domeniul Finanţelor publice, astfel încât fiecare leu cheltuit din fondurile publice să fie în concordanţă cu prevederile legii. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

Program de guvernare/ Obiective pe termen scurt - organizarea alegerilor din 2020, reluarea dezbaterilor pe legile Justiţiei

 

Program de guvernare/Guvernul optează pentru stoparea modificărilor aduse Codurilor penale; relansarea procedurii - după consultări

 

Programul de guvernare/Educaţie: Cadru normativ previzibil şi stabil pentru a preveni apariţia unei noi generaţii "pierdute"

 

Programul de guvernare/Evaluarea activităţii MAI şi a structurilor din subordine în vederea eficientizării, măsuri prioritare

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.