COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23    Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 10 – 17 aprilie, ora 23    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11    Fenomene vizate se va semnala 17 aprilie, ora 23 – 18 aprilie, ora 11    Fenomene vizate COD GALBEN: 17-04-2025 ora 10 Intre 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23    Fenomene vizate se va semnala 18 aprilie, ora 11 – 18 aprilie, ora 23    Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a legii care permite copiilor şi mai multor categorii de persoane aflate în condiţii de vulnerabilitate să aibă garantat accesul la servicii de sănătate gratuite, chiar dacă nu deţin cod numeric personal.

Proiectul de lege, adoptat în 18 septembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi completează Legea 46/2003 privind drepturile pacientului.

Conform prevederilor adoptate, serviciile medicale vor fi asigurate pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, persoane cu handicap, femei însărcinate, lăuze şi victime ale traficului de persoane, în cazul în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă şi nu deţin cod numeric personal. Prevederea este valabilă şi pentru bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

O altă categorie care va beneficia de măsură o reprezintă persoanele reţinute, arestate sau deţinute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă.

Potrivit actului normativ, persoanele în cauză, în momentul în care vor solicita servicii medicale, vor declara că nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă. În cazul copiilor de până la 14 ani şi al persoanelor cu handicap, declaraţia va fi formulată de către persoanele care le însoţesc la furnizorul de servicii medicale. Furnizorii de servicii medicale vor anunţa de îndată organele de poliţie şi serviciile de asistenţă socială din raza teritorială a furnizorului de servicii medicale, în vederea efectuării procedurilor de înregistrare a naşterii acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau identificării lor, după caz.

Legea prevede că "niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neînregistrării naşterii sale în actele de stare civilă". AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.