Numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9.700.000, conform datelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României şi centralizate de ministerul de resort.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat miercuri bilanţul MRP pentru prima jumătate a anului 2019, precum şi primele rezultate ale unor chestionare adresate persoanelor şi ONG-urilor româneşti din diaspora şi din comunităţile istorice.
La aceste chestionare au răspuns 322 de persoane şi ONG-uri. Participanţii la consultare au afirmat că ar dori mai multă unitate în cadrul comunităţilor româneşti de peste hotare, mai multe posibilităţi de învăţare a limbii române, o mai bună relaţie cu autorităţile române.
Potrivit raportului de activitate, numărul exact al românilor de pretutindeni este greu de estimat întrucât mulţi dintre aceştia nu îşi stabilesc domiciliul legal în ţara-gazdă.
MRP arată, într-un comunicat de presă, că a aplicat pentru finanţare europeană prin POCA pentru a realiza un studiu sociologic privind diaspora românească.
Ministrul s-a referit şi la iniţiativele privind procesul de reîntoarcere şi reinserţie socială a românilor din afara ţării, menţionând elaborarea unui proiect de lege în domeniu.
Bugetul alocat de MRP pentru sprijinirea activităţilor românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora pentru acest an este de 13.468.000 lei şi s-a solicitat majorarea la următoarea rectificare bugetară. Finanţarea nerambursabilă se cifrează la 5.478.000 de lei, fiind 159 de proiecte aprobate după prima sesiune (5.372.378,50 lei) - 71 în diaspora (2.477.708,50 lei), 58 în comunităţile istorice (1.796.670,00 lei) şi 30 în România (1.098.000,00 lei). AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, imagine: Dan Mihalcea, redactor video: Cătălin Soci, grafician: Andrei Cârlan, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.