Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Partidul Naţional Liberal se bate pentru destinul european al României la alegerile europarlamentare, afirmă preşedintele PNL, Ludovic Orban, care consideră că trebuie diminuate forţele politice care manifestă tendinţe eurosceptice.

"Sunt multe forţe politice apărute, multe de curând, care pescuiesc în ape tulburi, care apelează la populism, care manifestă tendinţe eurosceptice şi aceste forţe trebuie diminuate cât mai mult. În Parlamentul European este o bătălie pentru ca forţele proeuropene să fie cât mai puternic reprezentate, această bătălie se dă şi în România, pentru că în timp ce PNL se bate pentru destinul european al României, pentru ca România să aibă un număr cât mai mare de avantaje din apartenenţa la nivelul UE, ultimele discursuri ale lui Dragnea arată din ce în ce mai clar că vrea să scoată România din Uniunea Europeană sau să o marginalizeze într-un asemenea hal încât românii să nu mai beneficieze de avantajele prezenţei în UE", declară Orban, într-un interviu acordat AGERPRES.

Preşedintele PNL mai subliniază că România are nevoie de o reprezentare de calitate în Parlamentul European, susţinând că un vot pentru actualele formaţiuni aflate la guvernare ar aduce deservicii ţării.

El mai vorbeşte în interviu şi despre moţiunea de cenzură care va fi depusă de PNL după alegerile europarlamentare, afirmând că se bazează în acest demers pe susţinerea parlamentarilor care "nu mai acceptă la nesfârşit să fie puşi în aceeaşi oală cu Dragnea şi cu Tăriceanu".


AGERPRES: Suntem în campania electorală pentru europarlamentare, cu ce atuuri faţă de contracandidaţii dumneavoastră veniţi în faţa electoratului şi pe ce scor mizaţi în aceste alegeri?
Ludovic Orban: PNL este partidul cel mai respectat, cel mai influent, cel mai apreciat din România la nivel european şi, votând candidaţii PNL, românii au garanţia că votează nişte oameni care pot să influenţeze decizia la nivelul instituţiilor europene în favoarea României. Mai mult de jumătate din legile care ne afectează viaţa sunt hotărâte la nivel european prin mecanismul de codecizie între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. O mare parte din regulile care ne afectează viaţa se stabilesc la nivel european, iar la nivel european pentru ca aceste decizii să creeze avantaje pentru România, România are nevoie de o reprezentare de calitate, care să aibă un cuvânt de spus, care să fie apreciată şi care să poată să influenţeze aceste decizii în favoarea României. Celelalte partide, PSD-ALDE, sunt pe punctul de a fi date afară din familiile lor politice. Summitul de la Sibiu a arătat clar că, în timp ce preşedintele României şi PNL au stat în primul rând la summitul PPE şi, ulterior, la Consiliul European, cei de la PSD şi ALDE nici măcar nu au fost chemaţi, deşi România deţine Preşedinţia Consiliului UE, iar summiturile s-au desfăşurat în România, la Sibiu. Niciun lider social-democrat dintre partidele europene şi niciun lider din ALDE nu a acceptat să stea la masă cu Dragnea şi cu Tăriceanu pentru că le este ruşine de ei şi pentru că îi consideră nefrecventabili.

Orice vot pentru PSD şi ALDE este un vot care, mai degrabă, face deservicii României decât să aducă avantaje, pentru că întreg conflictul artificial care a fost creat de Dragnea şi Tăriceanu cu instituţiile UE, cu liderii europeni, nerespectarea valorilor, principiilor, regulilor de la nivel european de către liderii PSD şi ALDE au şubrezit România, au slăbit capacitatea de reprezentare. Cei de la PSD şi ALDE nu sunt în stare să obţină lucruri pentru ei ca persoane, dar să mai obţină şi ceva pentru români.

AGERPRES: Un scor al PNL la aceste alegeri?
Ludovic Orban: Nu fac prognoze procentuale. Noi ne batem să obţinem cel mai bun scor posibil, să depăşim intenţia de vot din sondaje, care este încurajatoare şi, dacă este posibil, să putem să batem PSD. Singurul partid care are forţa să lupte cu PSD de la egal la egal şi care are cu adevărat forţa să bată PSD este PNL. În condiţiile unei prezenţe masive la vot, avem şansa de a câştiga aceste alegeri.

AGERPRES: În condiţiile în care nu ''bateţi'' PSD, consideraţi că este un eşec? Vă veţi asuma cumva?
Ludovic Orban: Deocamdată nu trebuie să declarăm ce considerăm. Întregul PNL este mobilizat la maxim pentru a obţine cel mai bun scor posibil. Suntem în ultima săptămână de campanie. Am intensificat prezenţa noastră în campanie, în interacţiunea directă cu cetăţenii, (...) pentru a-i determina să se prezinte la vot, să voteze PNL la europarlamentare şi să voteze la referendumul convocat de preşedintele României.

AGERPRES: Există o miză specială în plan european, dar şi în plan intern, cu privire cu aceste alegeri europarlamentare?
Ludovic Orban: Cu siguranţă că există o miză foarte mare. Sunt multe forţe politice apărute, multe de curând, care pescuiesc în ape tulburi, care apelează la populism, care manifestă tendinţe eurosceptice şi aceste forţe trebuie diminuate cât mai mult. În Parlamentul European este o bătălie pentru ca forţele proeuropene să fie cât mai puternic reprezentate, această bătălie se dă şi în România, pentru că în timp ce PNL se bate pentru destinul european al României, pentru ca România să aibă un număr cât mai mare de avantaje din apartenenţa la nivelul UE, ultimele discursuri ale lui Dragnea arată din ce în ce mai clar că vrea să scoată România din Uniunea Europeană sau să o marginalizeze într-un asemenea hal încât românii să nu mai beneficieze de avantajele prezenţei în UE.

AGERPRES: Săptămâna trecută a fost prezentat programul politic al PNL pentru europarlamentare. De ce nu aţi venit cu acest program de la început?
Ludovic Orban: Noi l-am avut elaborat. A fost supus consultării şi chiar şi programul prezentat este unul deschis în continuare oricărei propuneri, oricărei sugestii pe care o formulează societatea românească prin intermediul patronatelor, organizaţiilor profesionale, sindicatelor, mediului academic, pentru că vrem să asigurăm o reprezentare cât mai bună a României în PE şi vrem să susţinem toate acele idei şi propuneri care pot să aducă avantaje pentru români.

AGERPRES: Cât de realizabile sunt aceste angajamente? În cazul Schengen este o decizie politică.
Ludovic Orban: Am legat aderarea României la spaţiul Schengen de preluarea guvernării de către PNL. Faptul că România nu este astăzi ţară membră Schengen este vina exclusivă a actualei puteri. După alegerile din 2016, dacă puterea s-ar fi abţinut de la declanşarea acestui conflict cu UE, realizat numai din frica de pedeapsă pe care o au Dragnea şi alţi lideri importanţi ai PSD şi ALDE, dacă guvernele ar fi făcut ce ar fi trebuit, România era ţară membră Schengen. Atâta timp cât va fi un Guvern susţinut de aceste partide din ce în ce mai antieuropene, cum sunt PSD şi ALDE, şansa României de a fi membră Schengen, a românilor de a circula liber ca toţi ceilalţi europeni, se diminuează. Din acest motiv, am condiţionat aderarea României la Schengen de preluarea guvernării de către PNL. Ştim ce avem de făcut, de unde vine opoziţia, ştim care sunt motivele care stau la baza opoziţiei şi avem capacitatea, printr-o guvernare inteligentă, să îndepărtăm toate rezistenţele care există astăzi, ca să obţinem decizia de aderare a României la Schengen. (...) Acelaşi lucru este valabil şi pentru MCV. Am legat MCV tot de preluarea guvernării, pentru că nu ai decât un singur lucru de făcut: să respecţi recomandările din cadrul MCV, să transpui în legislaţia românească aceste recomandări şi bune practici.

AGERPRES: Dincolo de sondaje, de discurs, care au fost raţiunile pentru care aţi decis să mergeţi cu Rareş Bogdan în fruntea listei candidaţilor la europarlamentare?
Ludovic Orban: Rareş Bogdan este un campion al luptei anti-PSD în media, un jurnalist curajos care a dezvăluit toate derapajele, toate abuzurile, toate încălcările legii, toate faptele de corupţie. În plus, Rareş Bogdan a fost în PNL. Nu este aşa o mare surpriză. Practic, a revenit în PNL. Adeziunea domnului Rareş Bogdan la valorile naţional-liberale este bine-cunoscută, ca atare, a fost extrem de simplu să unim campionul luptei anti-PSD din media cu campionul luptei politice anti-PSD, PNL. S-au potrivit ca o mănuşă. De când Rareş Bogdan a acceptat să revină în PNL, să candideze din partea PNL, este alături de noi în prima linie cu o determinare şi cu o combativitate ieşite din comun.

AGERPRES: Consideraţi că, la un moment dat, Rareş Bogdan ar fi potrivit să preia conducerea PNL?
Ludovic Orban: Nu cred că trebuie să mă întrebaţi pe mine. Eu am fost ales preşedinte al PNL cu 80%. Eu sunt cel care l-a propus pe Rareş Bogdan, pentru că prin hotărârea Consiliului Naţional privitor la procedura de alcătuire a listei, am fost încărcat cu responsabilitatea de a propune primul loc pe listă. Rareş Bogdan a fost propus de mine. Între mine şi Rareş Bogdan este o relaţie deosebit de bună, un parteneriat care e dominat de spirit de echipă şi de angajamentul nostru pentru atingerea aceloraşi obiective şi anume, să reuşim să punem punct acestei guvernări, să batem PSD în toate alegerile care vin de acum încolo.

AGERPRES: Aţi anunţat că, după europarlamentare, veţi depune o moţiune de cenzură. Pe ce alte formaţiuni vă mai bazaţi pentru înlăturarea de la guvernare a coaliţiei PSD-ALDE, în contextul în care, de exemplu, preşedintele UDMR a declarat că nu vede un lider politic din Opoziţie care să coaguleze o nouă majoritate?
Ludovic Orban: Să-şi schimbe ochelarii domnul Kelemen Hunor şi să renunţe la a mai fi complice cu Dragnea şi cu Tăriceanu. Atunci vom putea vorbi pentru că, în momentul în care va ţine cont de ce va ţine electoratul român de etnie maghiară - care este într-o proporţie zdrobitoare de peste 90% împotriva colaborării UDMR cu Dragnea şi cu PSD -, atunci când va asculta voinţa alegătorilor maghiari, atunci putem sta de vorbă. Liderii UDMR, astăzi, acţionează împotriva voinţei cetăţenilor care i-au trimis în Parlament. Le spun foarte clar: Nu mai staţi lângă Liviu Dragnea! În rest Kelemen Hunor face numai servicii lui Liviu Dragnea, atacând sistematic PNL şi punând sub semnul întrebării capacitatea PNL de a forma un Guvern sau de a-şi asuma răspunderea guvernării. Nu cred că cel mai potrivit om care să facă remarci despre PNL este Kelemen Hunor, care de doi ani jumătate este complice la această guvernare profund nocivă pentru societatea românească.

AGERPRES: Liderul PRO România, Victor Ponta, spunea că nu vede în prezent PNL şi USR în stare să guverneze mai bine...
Ludovic Orban: S-a trezit vorbind şi Victor Ponta.

AGERPRES: Până la urmă, pe cine vă bazaţi în demersul moţiunii de cenzură?
Ludovic Orban: Demersurile pe care le-am efectuat au fost sprijinite de parlamentarii care au plecat din PSD ca să scape de Dragnea. Şi sunt în continuare mulţi parlamentari, şi în PSD şi în ALDE, care nu mai acceptă la nesfârşit să fie puşi în aceeaşi oală cu Dragnea şi cu Tăriceanu şi să suporte toate consecinţele actelor complet nesăbuite ale acestor lideri antieuropeni, antidemocratici, care parcă acţionează împotriva interesului general al României. Ne bazăm pe orice parlamentar care ţine la ţara lui, care vrea să acţioneze aşa cum vor românii. Este clar că peste 80% dintre români nu mai au încredere în această guvernare, 85% nu au încredere în Dragnea, că 83% consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită. Trebuie numai să asculţi românii ca să ştii ce trebuie să faci. Şi lucrul acesta este valabil pentru toţi parlamentarii din coaliţia majoritară.

AGERPRES: În scenariul unei reuşite a moţiunii, rămâneţi propunerea de premier?
Ludovic Orban: Este tot o decizie a Consiliului Naţional, care este o decizie firească. În toate democraţiile din lumea asta, preşedintele partidului care câştigă alegerile este însărcinat să formeze Guvernul. Dragnea nu a putut să formeze Guvernul pentru că nu avea voie să fie membru al Guvernului, în conformitate cu legea, având o condamnare definitivă, care a fost decisă de instanţă, pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură electorală la referendum. În ce mă priveşte pe mine, eu sunt candidatul partidului. E clar că PNL are cea mai mare şansă să câştige alegerile parlamentare care vor avea loc, fie anticipat, fie la termen, în noiembrie 2020, şi ne pregătim cu asiduitate pentru a repara toate stricăciunile produse de PSD, pentru a pregăti un program de guvernare care să dea răspunsurile optime problemelor cu care se confruntă societatea românească.

AGERPRES: În aceeaşi zi cu europarlamentarele, va avea loc şi referendumul pe tema Justiţiei. Cum vedeţi îndemnul preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ca votanţii să nu ridice buletinele de vot pentru referendum?
Ludovic Orban: Eu sunt convins că românii ştiu ce au de făcut. Evident că lui Tăriceanu, care blochează de peste şase luni soluţionarea cererii de urmărire penală a sa, îi este frică de voinţa românilor care îşi doresc o Românie cinstită, care să fie condusă de oameni care nu au săvârşit infracţiuni de corupţie, că nu doresc sub nicio formă să fie permisă amnistierea şi graţierea faptelor de corupţie săvârşite tocmai de aceia pe care cetăţenii îi pun să lucreze în slujba lor şi, ca atare, şansele să treacă acest referendum sunt mari. Este o încercare disperată de a împiedica exercitarea dreptului de vot al cetăţenilor români în favoarea unei teme fundamentale pentru societatea românească. Sunt convins că românii vor spune toleranţă zero faţă de corupţie şi că, spunând ''da'' la întrebări, nu vor fi de acord ca să fie posibilă vreodată amnistierea şi graţierea faptelor de corupţie şi că nu vor mai accepta ca Guvernul să emită ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ca să-i favorizeze pe infractori.

AGERPRES: Preşedintele Klaus Iohannis a participat la mitingurile PNL pentru susţinerea referendumului. Va fi şeful statului, duminică, 26 mai, la sediul partidului, alături de PNL?
Ludovic Orban: Nu ştiu ce va face preşedintele Iohannis. Preşedintele este implicat în campanie, el a declanşat referendumul. Este normal să susţină referendumul, să argumenteze public motivele care l-au determinat să pună soarta ţării în mâna cetăţenilor români şi să-i determine pe români să înţeleagă că este fundamental să vină la vot şi să voteze în favoarea referendumului convocat, pentru că este un mijloc clar de a opri întreg asaltul actualei puteri împotriva independenţei justiţiei şi tentativelor disperate ale infractorilor de a scăpa de pedepse.

AGERPRES: Anul acesta au loc şi alegerile prezidenţiale. Cum vedeţi o posibilă competiţie Iohannis-Tăriceanu?
Ludovic Orban: Nici nu se ştie dacă va candida. Nu vedeţi că domnul Tăriceanu ba candidează, ba nu candidează, ba candidează din partea ALDE, ba candidează din partea PSD-ALDE, nici el nu ştie ce va face. Noi ştim un lucru simplu: preşedintele Iohannis a anunţat clar intenţia de a candida din timp, ca să ştie fiecare român că doreşte să-şi continue mandatul, să aibă al doilea mandat prin alegerea cetăţenilor. PNL a luat decizia în Consiliul Naţional, în unanimitate, să susţină candidatura preşedintelui României. Vom fi implicaţi cu toate forţele în susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis şi avem încredere în capacitatea noastră de a câştiga alegerile prezidenţiale alături de preşedintele Iohannis. De departe Klaus Iohannis este liderul care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei româneşti şi cea mai mare intenţie de vot la prezidenţiale. Convingerea noastră este că va câştiga alegerile.

AGERPRES: Vineri, PNL împlineşte 144 de ani de la înfiinţare. Aţi anunţat că l-aţi invitat şi pe preşedintele Klaus Iohannis. Unde va avea loc evenimentul aniversar?
Ludovic Orban: Aici va fi. (n.r. - la sediul central al partidului). Va fi garden party. Deschidem grădina partidului către invitaţi. L-am invitat pe preşedinte şi aş fi foarte bucuros să fie alături de noi la această aniversare importantă. PNL este un partid istoric, cel mai vechi partid din România, cu cea mai amplă istorie, un partid care întotdeauna a fost parte la cele mai importante realizări din istoria modernă a României şi care îşi continuă misiunea de a dezvolta România şi de a o aduce în rândul naţiunilor europene cele mai dezvoltate. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Gabriela Badea) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.