Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Decizia ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este "în mâinile statelor" a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

"Această decizie nu este în mâinile Comisiei Europene, este în mâinile statelor, în România. Şi am văzut aici, în ultimele luni şi ani cum lucrurile s-au îndreptat într-o direcţie negativă. În ceea ce priveşte legislaţia privind corupţia, suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă aici. Trebuie să clarificăm faptul că aici este un guvern socialist, un guvern PSD-ALDE şi de aceea socialiştii au responsabilitatea de a clarifica aceste puncte. De aceea, din nou, nu este intenţia noastră să continuăm, dar este situaţia de aşa natură, încât nu avem altă variantă. Guvernul român face în continuare probleme", a subliniat Weber, cu privire la posibilitatea ridicării MCV pentru România.

El a vorbit şi despre planul său de a folosi fondurile UE ca motivaţie pentru statele membre să respecte regulile fundamentale.

"Eu vorbesc aici de principiile fundamentale, de principiile de bază şi cred că fondurile (europene- n.r.) ar trebui folosite pentru a pune presiune pe ţările care nu mai respectă regulile. Acesta este mecanismul meu pentru statul de drept, într-un fel: 1 - evaluare individuală, 2 - Curtea Europeană de Justiţie şi 3 - fondurile, ca un tip de sancţiune. Aceasta este propunerea pe care o prezentăm", a afirmat candidatul PPE.


AGERPRES: Domnule Weber, au existat recent dezbateri - inclusiv o discuţie în Parlamentul European - despre statul de drept în România, despre stabilirea a ceva care s-ar putea numi un 'MCV intern' pentru statele comunitare. Problema s-a pus la modul: "De ce să fie verificate doar statele nou venite şi să nu aplicăm un MCV pentru toate statele membre?". Din perspectiva dumneavoastră, care aspiraţi să fiţi preşedintele Comisiei Europene, credeţi că acest tip de MCV este o soluţie fezabilă?

Manfred Weber: Uniunea Europeană este o uniune a valorilor şi trebuie să implementăm valorile Uniunii Europene. Acesta nu este un lucru teoretic, deoarece oamenii ne cer să facem asta. Vor să trăiască într-un stat fără corupţie, vor să trăiască într-un stat cu un sistem judiciar independent, vor să trăiască într-un stat în care funcţionează democraţia. Acestea sunt principiile fundamentale iar azi, în Uniunea Europeană actuală, avem o întrebare mai mare. În multe ţări există provocări în aceste domenii, la ele se adaugă uneori libertatea presei. Deci avem de-a face cu întrebări fundamentale iar eu propun, din partea PPE, partidul meu propune un mecanism independent pentru statul de drept, în viitor, cu care putem garanta că avem o evaluare independentă, de la personalităţi independente. De exemplu, foşti judecători de la Înalta Curte, de la Curtea Europeană de Justiţie, deci personalităţi importante, cu experienţă vastă. Ei pot prezenta un raport anual despre starea de fapt pentru toate ţările din Uniunea Europeană, iar eu propun să transmit problemele relatate în acest raport, aproape automat către Curtea Europeană de Justiţie, pentru că acesta trebuie să fie procesul.

Dacă apreciază că statele au o problemă, Comisia trebuie să o transmită direct către Curtea Europeană de Justiţie. Mai mult, vreau să folosesc fondurile Uniunii Europene pentru a garanta că regulile sunt respectate. Vreau să fiu foarte clar pe acest subiect - fondurile nu sunt un instrument pentru a obliga pe cineva să accepte o legislaţie, de exemplu pe migranţi. Nu asta este ideea mea. Legislaţia este liberul arbitru al statelor, ca democraţii. Dar eu vorbesc aici de principiile fundamentale, de principiile de bază şi cred că fondurile (europene- n.r.) ar trebui folosite pentru a pune presiune pe ţările care nu mai respectă regulile. Acesta este mecanismul meu pentru statul de drept, într-un fel: 1 - evaluare individuală, 2 - Curtea Europeană de Justiţie şi 3 - fondurile, ca un tip de sancţiune. Aceasta este propunerea pe care o prezentăm.

AGERPRES: Preşedintele actual al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis de mai multe ori că anul acesta, la finalul mandatului său, MCV-ul asupra României va fi ridicat. Cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla. Vedeţi acest fapt ca pe o povară pentru dumneavoastră care aveţi ca ţintă postul de preşedinte al Comisiei Europene?

Manfred Weber. Cred că preşedintele Juncker vrea să încheie această dezbatere, pentru că vrem să trăim într-o Europă în care nu mai este nevoie de un asemenea tratament special aplicat unor ţări - mai ales România şi Bulgaria. Dar această decizie nu este în mâinile Comisiei Europene, este în mâinile statelor, în România. Şi am văzut aici, în ultimele luni şi ani, cum lucrurile s-au îndreptat într-o direcţie negativă. În ceea ce priveşte legislaţia privind corupţia, suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă aici. Trebuie să clarificăm faptul că aici este un guvern socialist, un guvern PSD-ALDE, şi de aceea socialiştii au responsabilitatea de a clarifica aceste puncte. De aceea, din nou, nu este intenţia noastră să continuăm, dar este situaţia de aşa natură, încât nu avem altă variantă. Guvernul român face în continuare probleme. Până nu vor ajunge la o înţelegere comună despre cum luptăm împotriva corupţiei.... În plus, vorbim despre selecţia procurorului-şef european, despre candidatul român, un candidat foarte puternic. Susţinem candidatul Parlamentului European. Este încă o bună şansă ca această candidată română să devină primul procuror-şef al Uniunii Europene. Cred că este o onoare pentru România, pentru o ţară care are încă întrebări esenţiale în prezent, ca cineva să aibă profilul, cunoştinţele şi susţinerea din toate grupurile importante din Parlamentul European de a fi finalist pentru acest post şi este o tragedie să vedem că guvernul român nu susţine demersul. Se întâmplă din motive de partid, din motive egoiste de aceea, din nou, se confruntă cu probleme fundamentale.

AGERPRES: Recent, premierul ungar, Viktor Orban a spus că FIDESZ îşi retrage susţinerea pentru dumneavoastră la postul de preşedinte al Comisiei Europene şi a fost citat spunând că a făcut asta pentru că i-aţi jignit ţara. Vă este teamă că acest argument ar putea fi folosit de alte ţări în viitor, pentru că, evident, devine un argument forte?

Manfred Weber: Sunt sută la sută convins că oamenii, votanţii sunt mai conştienţi de ce se întâmplă decât unii politicieni. Deci nimeni nu atacă România, nimeni nu atacă Ungaria. Vorbim despre guvern, despre socialişti, despre deciziile guvernului FIDESZ în Ungaria, despre asta vorbim, nu vorbim împotriva ţării. Deloc! Iar aici, în România, avem foarte mulţi prieteni şi văd angajamentul atâtor români, când ies în stradă şi demonstrează pentru o societate modernă şi respect asta foarte mult. Am întâlnit mulţi dintre cei care au organizat demonstraţiile de lunile trecute şi de aceea România este una dintre ţările pro-europene ale Uniunii Europene şi toţi aceşti oameni care sunt în favoarea Europei sunt partenerii noştri. Nu există îndoială.

AGERPRES: Vorbeaţi la Varşovia despre amânarea termenului pentru Brexit şi spuneaţi că acest lucru este inacceptabil. Deja termenul a fost amânat. Cum vedeţi lucrurile în acest context?

Manfred Weber: Partea pozitivă din cea mai recentă decizie a Consiliului privind Brexit este că Uniunea Europeană cu 27 de membre este încă unită. Astfel, am ajuns la o înţelegere comună referitor la abordarea Brexit în viitor. Dar partea negativă, trebuie să spun, este că nu pot explica cetăţenilor de ce o ţară care părăseşte Uniunea Europeană, în mod formal - regret asta, dar ei părăsesc Uniunea Europeană - are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene, prin participarea la alegeri. Acesta este un lucru pe care eu, ca membru al Parlamentului, ca lider de grup, în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei, nu îl pot explica cetăţenilor. Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă membrii Consiliului, ei au decis. Eu nu pot înţelege asta dar respect asta, deoarece situaţia legală este cum este. Au decis să nu participe, alegerile vor avea loc în Marea Britanie. Va trebui să facem faţă situaţiei, dar trebuie să existe o înţelegere comună că vocea britanică din Consiliu şi din Parlament nu poate fi una decisivă pentru viitorul Europei. Acest lucru trebuie să fie clar.

AGERPRES: Brexit a fost unul dintre motivele pentru care unii lideri UE vorbesc despre o regândire a Tratatului de la Lisabona ce uneşte ţările membre ale Uniunii Europene. Care este poziţia dumneavoastră privind aceste aspecte şi care sunt domeniile care ar trebui abordate în primul rând în această eventuală reînnoire a Tratatului de la Lisabona?

Manfred Weber: Principiul primar, pentru mine, ca posibil preşedinte al Comisiei, este să folosesc, în primul rând, baza Tratatului de la Lisabona, pentru a întări abordarea noastră europeană. Şi cred că ceea ce au pregătit preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Donald Tusk pentru acest summit în Sibiu este un semnal important că principiile fundamentale, provocările viitoare ale Europei sunt bine înţelese. În special în ceea ce priveşte conştientizarea la nivel global - că trebuie să fim puternici împreună, mai puternici împreună. Acesta este primul şi cel mai important pas. Al doilea pas este şi îl susţin şi eu, de exemplu ce spune Sebastian Kurz din Austria, şi eu susţin asta: dacă vedem o nevoie de schimbare, trebuie să facem schimbările, trebuie să fim optimişti, trebuie să fim curajoşi, trebuie să fim conectaţi la viitor. Nu vreau să fiu oprit de populişti, de extremişti. Dacă e o nevoie de a consolida Europa, haideţi să o facem, iar domeniul la care mă gândesc eu este cel al Afacerilor Externe. Vedem dezvoltarea chinezilor, americanii, chestiunea rusă la masa de discuţii. Trebuie să ne consolidăm capacitatea de a lucra împreună, în calitate de europeni, pe teme de Afaceri Externe, de securitate, chestiunea legată de armată, de Apărare. Sunt două domenii - Afaceri Externe şi Apărare şi va trebui să consolidăm abilitatea europeană de a fi mai puternici împreună, deoarece dimensiunea globală este evidentă - trebuie să fim alături unii de alţii.

Dacă îmi permiteţi să vorbesc despre situaţia României, există un subiect care am înţeles că a fost discutat aici, despre problema Schengen pentru România. Trebuie să vă spun că a fost cu adevărat o oportunitate ratată când, în contextul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, ministrul român prezida Consiliul Afaceri Interne, nu au fost evoluţii în domeniul Schengen, iar locul în care luăm decizii despre extinderea Schengen este Consiliul Afaceri Interne. De asta vreau să spun asta, pentru că înţeleg că circulă acuzaţii la adresa preşedintelui Iohannis şi vreau să clarific că situaţia legală este că Ministerul Afacerilor Interne decide legat de asta şi de asta este negativ să vezi că şansa de a fi preşedinţie a Consiliului şi să ai asta în mâna guvernului român nu a fost folosită în ultimele săptămâni şi luni. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.