Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Premierul Viorica Dăncilă a primit, luni, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Victoria, ''Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din UE'', subliniind în acest context că responsabilitatea actualilor politicieni europeni este de a lăsa generaţiilor viitoare o Uniune Europeană ''stabilă şi puternică''.
 


"Mă bucur să văd interesul copiilor şi adolescenţilor pentru viitorul Uniunii Europene. (...) Preşedinţia în exerciţiu a ţării noastre la Consiliul UE s-a construit în jurul valorii de unitate, de coeziune, aşa cum se reflectă şi în motto-ul nostru: "Coeziunea, o valoare comună europeană". Ce înseamnă coeziune? Coeziune înseamnă libertate. Nu poţi fi liber, dacă ceilalţi nu sunt. Coeziune înseamnă solidaritate şi reciprocitate - nu-ţi îţi este bine, dacă celui de lângă tine îi este rău. Coeziune mai înseamnă şi egalitate de tratament, acces nediscriminatoriu la bunuri materiale, sociale şi culturale. Acestea sunt valori fundamentale faţă de care trebuie să rezonăm cu toţii. Copiii reprezintă viitorul unei naţiuni, iar unul din cinci cetăţeni europeni este copil sau tânăr. Prin urmare, voi, copiii, reprezentaţi viitorul UE, pe umerii voştri stă continuarea proiectului european, consolidarea şi adaptarea lui la exigenţele voastre şi la noile condiţii de viaţă. Nouă ne revine însă răspunderea de a lăsa generaţiilor viitoare o Uniune Europeană stabilă şi puternică, iar primul pas pe care trebuie să-l facem în acest sens este întărirea proiectului european şi recâştigarea încrederii cetăţenilor în instituţiile sale", a declarat Dăncilă în cadrul întâlnirii cu copiii şi adolescenţii care s-au implicat în redactarea "Declaraţiei de la Bucureşti a copiilor din UE" privind participarea lor la luarea deciziilor la nivel naţional şi european.

Premierul a adăugat că pentru atingerea acestor deziderate, apropierea cetăţenilor de instituţiile europene şi implicarea lor în luarea deciziilor joacă un rol esenţial.

"Unul dintre succesele Preşedinţiei la Consiliul UE, remarcat de partenerii noştri europeni, este dialogul deschis şi consultările ample organizate pe marginea celor mai importante teme şi cu toţi actorii interesaţi şi toate instituţiile, ceea ce aduce plusvaloare soluţiilor aşteptate de cetăţeni. Convenţia ONU privind drepturile copilului, ratificată de toate statele UE, conferă copiilor dreptul de a participa şi de a fi consultaţi. Aveţi dreptul, aşadar, de a vă face vocea auzită şi de a contribui la modul în care vom imagina viitorul UE, iar demersul de astăzi arată clar modul vizionar în care doriţi să vă exercitaţi acest drept şi vă felicit pentru implicare", a mai declarat Dăncilă.

Premierul a punctat faptul că în cazul Preşedinţiei rotative, cooperarea Guvernului României cu instituţiile importante care promovează drepturile copiilor a pus un accent special asupra dreptului la participare.

"Principalul obiectiv al acestei cooperări îl constituie întărirea poziţiei copiilor în procesul de luare a deciziilor prin stabilirea unor reguli general valabile şi a unor mecanisme concrete de consultare la nivel european, care să le garanteze implicarea constantă în toate procesele cu impact asupra viitorului lor. Pe durata mandatului României la Consiliul UE a fost elaborată, iată, "Declaraţia de la Bucureşti", un document cadru realizat printr-un amplu proces de consultare a copiilor şi tinerilor din statele membre, definitivat în aceste zile. Este un document vital, ce pune bazele mecanismelor prin care opinia copiilor poate deveni o componentă permanentă a proceselor decizionale la nivel european. Îmi exprim speranţa că demersul vostru va fi continuat şi de către statele care urmează să preia Preşedinţia Consiliului UE şi, cât de curând, copiii să poată participa mai activ la elaborarea politicilor în cadrul UE. Iar vouă, celor prezenţi, vă doresc, parafrazând din textul "Declaraţiei de la Bucureşti", să continuaţi să vă scrieţi singuri povestea prin implicare, voluntariat, activism, printr-o voce puternică şi prin reprezentare, pentru că voi sunteţi viitorul Europei ", a afirmat Dăncilă.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la rândul său că autorităţile guvernamentale de la Bucureşti susţin şi îşi asumă "Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din UE" şi şi-a exprimat speranţa că Finlanda şi Croaţia, când vor deţine Preşedinţia Consiliului UE, şi-o vor asuma şi ele.

Rareş Voicu, un adolescent în vârstă de 16 ani, ambasador junior al României la Uniunea Europeană, a punctat faptul că ei, copiii, într-un final, au "un loc în faţă".

"Mă bucur că ne putem exprima opiniile şi mă bucur că ne putem face vocea auzită cu oarecare garanţie că vom fi ascultaţi. (...) Ne aflăm astăzi aici alături de copiii din 16 ţări ale Uniunii Europene şi alături de board-ul copiilor din România, din care fac şi eu parte. Board-ul copiilor din România este o grupă de copii din toate colţurile ţării, care au fost aduşi laolaltă de către UNICEF. Încă din luna februarie, noi lucrăm "Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană", prin care facem apel la participarea şi la consultarea copiilor atunci când vine vorba de deciziile care ne influenţează viaţa în mod direct. Procesul de scriere a "Declaraţiei" a fost unul lung şi destul de greu, dar am reuşit împreună, prin mai multe întâlniri, să creăm primul document de acest fel la nivel mondial, unul scris de către copii şi adresat copiilor şi factorilor de decizie", a susţinut tânărul.

După ce documentul a fost finalizat, a informat el, l-a trimis tuturor copiilor din statele membre ale UE pentru a obţine părerea şi viziunea lor şi pentru ca "Declaraţia" să fie cât mai incluzivă şi mai reprezentativă cu putinţă.

"Zilele acestea (...) are loc conferinţa internaţională cu privire la participarea copiilor la luarea deciziilor, organizată sub auspiciile Preşedinţiei României la Consiliul UE. În cadrul acestei conferinţe, vom adopta în mod oficial "Declaraţia", urmând să o înmânăm liderilor europeni şi factorilor decizionali, dar toate aceste lucruri nu sunt îndeajuns, (....) avem nevoie de acţiune, avem nevoie să luaţi atitudine, să vă asumaţi faptul că, până acum, copiii au avut mult prea puţin de spus şi să faceţi tot ce vă stă în putere, de acum încolo, să îmbunătăţiţi situaţia, astăzi, pentru că ziua de ieri a trecut şi pentru că mâine e prea târziu ", a spus Rareş Voicu.

În acelaşi cadru au susţinut alocuţiuni în sprijinul "Declaraţiei" şi doi adolescenţi din Finlanda şi Croaţia. AGERPRES/ (A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, i
magine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Traian Arsenescu, editor online: Gabriela Badea) 

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.