COD GALBEN: 28-02-2020 ora 11 Intre 28 februarie, ora 09:00 - 29 februarie, ora 11:00Zone și fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat convingerea, miercuri, că la finalul celor şase luni de preşedinţie rotativă la Consiliul UE se va vorbi mai mult despre România ca despre "o ţară cu voce puternică şi respectată" în Europa, ea precizând că în primele 100 de zile de mandat s-a reuşit finalizarea a 90 de dosare legislative.

"În fiecare din cele 100 de zile de mandat, Guvernul României a dovedit eficienţă, determinare şi capacitatea de a găsi soluţii bune pentru cetăţenii europeni. Miniştrii PSD - ALDE au coordonat dosare dificile, unele dintre ele amânate din mandatele preşedinţiilor precedente, le-au negociat şi le-au adus la stadiul de finalizare. Am dovedit că avem forţa şi priceperea să deblocăm discuţii cu privire la problematici importante pentru viitorul european şi să le punem o amprentă practică. Am dovedit, totodată, alături de Reprezentanţa Permanentă şi de experţii din ministere, că avem o echipă puternică, o echipă responsabilă. Am convingerea că după acest mandat de şase luni se va vorbi mai mult despre România ca despre o ţară cu voce puternică şi respectată în Europa. Îmi este confirmat acest lucru la toate întâlnirile cu oficialii europeni care ne felicită pentru reuşitele mandatului preşedinţiei rotative", a declarat Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria, cu ocazia prezentării bilanţului de 100 de zile de Preşedinţie română la Consiliul Uniunii Europene.

 


Prim-ministrul a precizat că în primele 100 de zile de mandat Preşedinţia română a gestionat peste 1.100 de evenimente şi reuniuni.

"Înseamnă o medie de 11 reuniuni în fiecare zi, organizate în ţară şi la Bruxelles. Acest lucru arată capacitatea noastră de a aduce la masa discuţiilor toţi actorii care au un cuvânt de spus în creionarea viitorului european", a completat Dăncilă.

Ea a menţionat, totodată, că în primele 100 de zile ale preşedinţiei ţării noastre au fost finalizate 90 de dosare legislative, acestea fiind "toate confirmate în Consiliu şi, în mare parte, în Parlamentul European".

"De asemenea, pe durata primelor 100 de zile, preşedinţia României la Consiliul UE a condus negocierile concretizate prin adoptarea a 24 de concluzii ale Consiliului pe diferite teme de interes la nivel european. (...) Am asigurat reprezentarea Consiliului UE la şase sesiuni plenare ale Parlamentului European, participând la 33 de dezbateri pe diferite teme europene. Totodată, reprezentanţii români au consemnat, în calitate de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, 22 de acte legislative împreună cu Parlamentul European", a susţinut ea.

Viorica Dăncilă a subliniat că în calitate de prim-ministru s-a implicat în toate dezbaterile asupra celor mai complexe teme aflate în discuţie şi a participat activ la mai multe evenimente cu vizibilitate politică, menţionând între acestea Summitul european al oraşelor şi regiunilor, Summitul social tripartit cu tema 'O Europă mai puternică, unită şi orientată spre viitor', Consiliul european al femeilor.

Referindu-se la unele dintre dosarele finalizate recent de preşedinţia rotativă, Dăncilă a salutat adoptarea formală în Consiliu, la începutul acestei săptămâni, ca ultim pas al procedurii legislative, a normelor comune pentru piaţa gazelor naturale, cele privind drepturile de autor, normele referitoare la contractele de vânzări de bunuri şi contractele de furnizare de conţinut digital online, precum şi cadrul specific de funcţionare a programului de cercetare-inovare Orizont Europa.

Premierul a subliniat şi importanţa alegerilor europarlamentare din 26 mai.

"Ca preşedinţie a Consiliului UE am lucrat pentru crearea unui mediu de desfăşurare a alegerilor în mod liber şi corect. Am stabilit reguli mai clare pentru protecţia datelor cu caracter personal şi sancţionarea folosirii acestora în scopul de a manipula desfăşurarea şi rezultatele alegerilor. (...) Am urmărit la nivelul Consiliului coordonarea eforturilor statelor membre pentru implementarea a două mecanisme cheie: reţeaua europeană de cooperare în materie electorală şi sistemul de alertă rapidă", a adăugat ea.

Prim-ministrul a subliniat, de asemenea, că Guvernul României a fost implicat activ în negocierile pentru Brexit.

"În mandatul nostru au fost finalizate şi adoptate formal la nivelul Consiliului 15 propuneri legislative care au rolul de a limita efectele unei retrageri fără acord a Marii Britanii. Scopul nostru este acela de a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri. De aceea, am făcut eforturi şi am obţinut decizii în domenii cheie, precum transportul rutier şi aerian, coordonarea sistemelor de securitate socială, Erasmus +, vize, dar şi funcţionarea bugetului european pentru anul 2019", a spus premierul.

Viorica Dăncilă s-a referit şi la pregătirea definirii viitorului buget multianual al Uniunii Europene.

"În 100 zile de mandat, am reuşit să obţinem înţelegeri comune cu Parlamentul European pentru o serie de propuneri sectoriale prioritare aferente viitorului Cadru Financiar, precum: Fondul European de Apărare, Programul Europa Digitală 2021 - 2027, Facilitatea Conectarea Europei, Programul Orizont Europa, Programul Spaţiu, Programul Justiţie, Programul Drepturi şi Valori, Programul InvestEU sau Programul LIFE. În paralel, preşedinţia României la Consiliul UE a continuat negocierile privind arhitectura de ansamblu a viitorului buget european care urmează să fie agreată la nivelul Consiliului European în toamna acestui an. Ne concentrăm acum pe elaborarea unui document simplificat şi echilibrat de negociere care să faciliteze discuţiile liderilor europeni la Consiliul European din iunie şi deciziile din a doua parte a anului. Preşedinţia României a depus, totodată, eforturi considerabile în avansarea negocierilor privind pachetul legislativ privind politica de coeziune post-2020", a susţinut premierul.

În domeniul migraţiei, a afirmat ea, preşedinţia română a reuşit revizuirea cadrului juridic pentru funcţionarea reţelei europene a ofiţerilor de legătură în materie de migraţie şi a finalizat negocierile privind extinderea mandatului Agenţiei Europene pentru Paza Frontierelor şi Garda de Coastă, una dintre priorităţile majore ale UE în materie de securitate din ultima perioadă.

La capitolul protecţie socială pentru cetăţenii europeni, premierul a menţionat finalizarea negocierilor şi adoptarea mai multor reglementări europene, care au ca obiectiv condiţii de lucru mai bune pentru cetăţeni, cum ar fi: Regulamentul pentru instituirea unei Autorităţi Europene a Muncii sau Directiva privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă.

Totodată, potrivit prim-ministrului, preşedinţia română "a acordat atenţia cuvenită şi întăririi drepturilor consumatorilor în UE". "În acest sens, menţionez propunerea de directivă Omnibus, care introduce reglementări privind transparenţa online, preţul personalizat şi va veni în sprijinul statelor membre să administreze aspecte legate de eliminarea dublului standard. România a încheiat activitatea pe acest dosar şi aşteaptă votul final al Parlamentului European în reuniunea sa plenară astăzi (miercuri - n.r.). În luna mai, Consiliul va adopta la rândul său, formal, această directivă", a explicat Dăncilă.

Cu privire la sprijinul pentru agricultori şi o mai bună siguranţă alimentară, premierul a afirmat că România şi-a impus punctul de vedere în cadrul comisiei AGRI din PE cu ocazia votului privind viitoarea Politică Agricolă Comună.

"Astfel, am obţinut eliminarea plafonării obligatorii a subvenţiilor pentru agricultură, fapt ce asigură o dezvoltare echilibrată a tuturor fermierilor europeni, fără discriminări. În acelaşi timp, am ajuns la un acord cu Parlamentul European şi în privinţa Legii Generale a Alimentelor, ce va permite un acces mai facil al cetăţenilor la informaţii complete referitoare la siguranţa alimentară şi sănătatea umană", a arătat premierul.

Pentru un mediu mai curat, preşedinţia română a finalizat dosarul privind norme şi mai stricte pentru produse şi ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvenţă a apariţiei pe plajele europene.

Cu privire la dezbaterea privind viitorul UE, care va continua în următoarele luni, Viorica Dăncilă a subliniat că România se înscrie în mod natural în rândul statelor membre care "promovează consolidarea Uniunii şi continuarea procesului de integrare europeană, de o manieră unită şi coezivă".

"Avem nevoie de o Uniune sigură, în măsură să ofere răspunsuri şi soluţii ameninţărilor curente la securitatea cetăţenilor, fie de natură internă, cât şi externă. Nu în ultimul rând, susţinem o Uniune mai activă în plan global, cu instrumente şi resurse adecvate, care să sprijine acest obiectiv", a completat ea.

Prim-ministrul a precizat că şi în următoarele luni România va continua aceiaşi abordare pe linia unei preşedinţii "a eficienţei şi calităţii, care livrează rezultatele aşteptate, dorite şi utile statelor membre, cetăţenilor europeni şi mediului de afaceri". AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Codruț Arsenescu, editori online: Anda Badea, Ady Ivașcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.