COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ministrul de externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că va aborda la Bruxelles cu omologul său român, Teodor Meleşcanu, problema înfiinţării liniei maghiare la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, la fel cum s-a reuşit prin dialog reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din acest oraş.

"Acum un an sau un an şi jumătate nimeni nu ar fi crezut că Liceul catolic din oraş va fi redeschis. Şi astăzi, sute de elevi, împreună cu profesorii şi cu părinţii, au sărbătorit faptul că, în urma unei înţelegeri care respectă drepturile minorităţii, la Târgu Mureş elevii pot învăţa în limba maghiară. Dacă nu altceva, acest aspect este un îndemn că într-adevăr merită să lucrăm la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale. În aceste relaţii bilaterale încă se mai aşteaptă unele provocări, dar pe cât de incorect ar fi să negăm existenţa acestor provocări, la fel de incorect ar fi să negăm că am făcut şi paşi înainte. Considerăm că aceşti paşi înainte sunt un îndemn şi iată că se vor face şi alţi paşi. Dacă la Târgu Mureş am reuşit să ajungem la un acord în ce priveşte învăţământul gimnazial şi liceal, de ce nu am reuşi şi în învăţământul superior? Din acest motiv am avut această discuţie cu domnul preşedinte Kelemen Hunor şi cu conducătorii maghiari ai UMF. (...) În acest spirit voi vorbi la Bruxelles cu domnul Meleşcanu, ca să vedem împreună cum putem să facem un pas înainte în ce priveşte UMF Târgu Mureş", a declarat Szijjártó Péter, potrivit traducerii oficiale.

În opinia şefului diplomaţiei ungare, în privinţa relaţiilor româno-maghiare, Târgu Mureş este un loc ideal, "deoarece ne arată că, bazat pe un respect reciproc, putem să obţinem rezultate în ce priveşte relaţiile bilaterale, rezultate care anterior păreau fără de speranţă".

"Şi eu sper cu sinceritate că vom ajunge ca legislaţia în vigoare din România să fie aplicată şi la Târgu Mureş, şi la UMF să fie înfiinţată secţia maghiară, cum a fost înfiinţată şi secţia engleză. Şi cred că prin înfiinţarea secţiei engleze ar creşte argumentele în ceea ce priveşte necesitatea înfiinţării liniei maghiare. Eu cred că asta ar putea fi un nou succes comun. Şi Guvernul României şi Guvernul Ungariei consideră că este un succes comun înfiinţarea Liceului catolic la Târgu Mureş. Fiindcă am arătat că, respectându-ne corect înţelegerile, putem să luăm decizii bune şi putem să facem lucruri bune", a spus Szijjártó Péter.

Ministrul ungar de externe a precizat că este adeptul dialogului, fiindcă ceea ce s-a obţinut până acum a fost prin dialog. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.