România este "o lume a Răsăritului", un Răsărit "foarte puţin iubitor de democraţie", a declarat, joi, vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, în cadrul dezbaterii "Între unitate şi contradicţie: cele două Europe".
Academicianul a vorbit despre poziţionarea socială şi istorică a ţării noastre. "Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, aşa ne-a aşezat Dumnezeu şi mentalul nostru este un mental răsăritean", a punctat acesta.
El a vorbit şi despre tendinţele din această parte a lumii. "Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (...) Răsăritul acesta este foarte puţin iubitor de democraţie. Este foarte iubitor de autocraţie, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală", a spus Theodorescu.
Totodată, a subliniat şi influenţele din această parte a continentului.
"Mulţi m-au etichetat atunci când am vorbit despre cei doi mai jucători europeni care sunt în afara Uniunii Europene şi de care nu poţi să nu ţii seamă - cei doi jucători de tradiţii imperiale, de tradiţii absolutiste, cei doi jucători care se numesc pe de o parte Rusia lui Putin şi Turcia lui Erdogan", a adăugat academicianul.
El a afirmat că România nu poate fi cuprinsă în zona Europei Centrale.
"N-avem ce căuta în Europa Centrală, în Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Zweig, a lui Kundera. Aia este o altă lume, este lumea austrocraţiei, o lume de alte tradiţii, cu care noi nu avem nimic, lumea protestantă şi lumea catolică, extrem de respectabile, dătătoare de măsură pentru Europa Occidentală şi pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrală", a evidenţiat el.
În acest context, el a vorbit despre perspectivele ţării noastre.
"Trebuie să ne gândim puţin cum ne gestionăm viitorul. Viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa de Sud-Est, în Europa Orientală, în relaţii excelente cu cealaltă Europă, cu care, întâmplător, instituţional, ne învecinăm. Şi e bine că ne învecinăm, într-un fel", a mai spus Răzvan Theodorescu.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de carieră din România, Ion M. Anghel, a vorbit despre momentul în care a apărut discuţia despre "două Europe" distincte.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
"Cea mai tranşantă despărţire a Europei sau forme tranşante existente în Europa au fost cele care s-au croit după 1944-1945. (...) Din acea clipă au existat două părţi foarte diferite şi într-o mare contradicţie", a afirmat diplomatul.
Anghel a adus în discuţie perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când au existat "două Europe în competiţie, cu momente uneori în pragul războiului".
Dezbaterea, ce a avut loc la sediul Fundaţiei Europene "Titulescu", a fost moderată de preşedintele fundaţiei, Adrian Năstase.
Evenimentul este cuprins în seria manifestarilor desfăşurate sub genericul "Conferinţele Club M". AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: George Onea, editor online: Adrian Dădârlat)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
© 2025 Agenția Națională de Presă AGERPRES
Conținutul acestui site este proprietatea Agenției Naționale de Presă AGERPRES. Este interzisă republicarea sau redistribuirea conținutului fără menționarea sursei.
Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.
Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:
Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.