Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

"De la Ministerul Agriculturii, un proiect de hotărâre de guvern, aprobat astăzi, este vorba despre reglementări privind risipa alimentară. Principalul obiectiv al acestui act normativ este acela de a combate risipa alimentară prin încurajarea donării de alimente. Practic, e vorba de normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare", a declarat Nelu Barbu, miercuri, la finalul şedinţei de guvern.

El a precizat că operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale "în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit".

"Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate sau seminţele germinate", a explicat Barbu.

Este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală, potrivit acestuia.

" Şi mă refer aici la carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, păsări de curte (...), carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude. Totuşi, aceste alimente pe care le-am menţionat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unităţi de alimentaţie publică în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final ", a arătat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că pe tot parcursul procesului de donare sunt şi vor fi verificate şi respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară.

"Aceste norme metodologice au fost elaborate în urma consultărilor, evident, cu toate autorităţile publice responsabile în domeniul agroalimentar, dar şi cu reprezentanţi ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanţului agroalimentar: producţia primară, procesare, comercializare, Horeca, organizaţii nonguvernamentale din domeniul mediului şi asistenţei sociale", a mai declarat Barbu. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.