Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Legea pensiilor, legea offshore, încercări de revocare din funcţie, 13 moţiuni simple toate respinse sau schimbarea Regulamentului astfel încât să nu se mai facă proteste în plen sunt câteva dintre elementele care au marcat activitatea Camerei Deputaţilor din acest an.

*** Unul dintre proiectele de lege care a stârnit nenumărate dezbateri în rândul parlamentarilor a fost cel privind sistemul unitar de pensii, adoptat de Camera Deputaţilor ca for decizional. Actul normativ prevede, printre altele, că "pensionarul este persoana care beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare". Se stabileşte, totodată, că persoanele cu stagiu de cotizare de până în 10 ani pot opta între pensia calculată potrivit prevederilor legii şi indemnizaţia socială, iar pentru cei care au un stagiu de cotizare între 10 şi 15 ani, pensia minimă reprezintă 40% din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Şi Legea offshore a fost adoptată în ultima sesiune parlamentară din acest an de către deputaţi. "Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore (...) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor", se precizează în lege. Actul normativ la prevede că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


Proiectul de lege privind declasificarea unor documente a fost şi el adoptat de deputaţi. Propunerea vizează Hotărârea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.

Parlamentarii au mai adoptat un proiect de lege privind aprobarea realizării autostrăzii între Iaşi şi Târgu Mureş - Autostrada Unirii. Potrivit proiectului iniţiat de parlamentari ai PMP şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov - Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş. Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare, conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Parlamentul, Administraţia Prezidenţială şi Secretariatul General al Guvernului vor putea achiziţiona, în condiţiile legii, autoturisme după normativele proprii stabilite, au decis deputaţii, după ce au adoptat un amendament la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.20/2018 pentru completarea art.5 din Ordonanţa Guvernului nr.80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice. Ordonanţa instituie o excepţie de la aplicarea măsurii prin care se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice să achiziţioneze autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 de centimetri cubi, al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro inclusiv TVA. În comisia de specialitate a fost introdus amendamentul care prevede că "prin excepţie de la prevederile alin. (8), Serviciile Parlamentului, Administraţia Prezidenţială şi Secretariatul General al Guvernului pot achiziţiona, în condiţiile legii, autoturisme după normativele proprii stabilite".

Un alt proiect adoptat prevede că răspunderea civilă, administrativă sau disciplinară, pentru faptele privind existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate în cazul persoanelor aflate în exercitarea funcţiilor publice, să fie înlăturată dacă s-a depăşit termenul general de prescripţie de 3 ani.

Deputaţii au stabilit prin lege că pentru toţi inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală se dispune o singură dată renunţarea la urmărirea penală dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%. De asemenea, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an prejudiciul produs majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma la termenul stabilit, suspendarea pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsă cu executare, mai spune această lege.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


Ca în fiecare an, deputaţii au avut grijă şi de momentele festive şi au decis ca pe 25 septembrie să se instituie, prin lege, Ziua dăruirii, pe 2 aprilie - Ziua Instituţiei Prefectului, pe 14 septembrie - Ziua Naţională a Constructorului, iar pe 16 iunie - Ziua Limbii Romani.

*** Partidele din Opoziţie au încercat, fără succes, să îi înlăture de la conducerea Camerei Deputaţilor pe preşedintele instituţiei, Liviu Dragnea şi pe vicepreşedintele Florin Iordache.

PNL şi USR au propus să fie introduse pe ordinea de zi a plenului două hotărâri care vizau suspendarea celor doi din funcţie şi i-au cerut lui Iordache să nu mai conducă şedinţa de plen pentru că, potrivit Regulamentului, nu poate conduce o şedinţă în care se discută revocarea sa din funcţie. Opoziţia a solicitat ca acea şedinţă să fie condusă de un vicepreşedinte din partea PNL, mai exact Marilen Pirtea. În replică, social-democratul Eugen Nicolicea a explicat că atâta timp cât pe ordinea de zi nu există cererea de revocare, care mai întâi trebuia discutată în Biroul permanent, Florin Iordache poate să conducă şedinţa.

 


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a spus că a depus şi el, la Biroul permanent, o solicitare de revocare din funcţia şi a vicepreşedintelui Camerei, Marilen Pirtea. După multe ore de discuţii şi pauze de consultări, Pirtea a anunţat că preia conducerea şedinţei de la tribună şi nu de la prezidiul Camerei (unde stau în mod normal preşedintele de şedinţă şi secretarii care conduc şedinţele - n.r.) şi a supus votului revocarea celor doi, după care a spus că s-a votat pentru demiterea lui Iordache şi Dragnea. Acest vot însă nu a fost validat.

*** Deputaţii Opoziţiei au depus în acest an 13 moţiuni simple, toate fiind respinse prin vot de plen. Dintre acestea două au fost pe domeniul Culturii şi câte una pe Transporturi, pe Ape şi Păduri, Economie, Administraţie publică, Agricultură, Interne, Finanţe, Educaţie, Muncă, Sănătate şi Justiţie.

*** După repetate confruntări de la tribună între Opoziţie şi putere, după ce deputaţii USR au avut mai multe acţiuni de protest în plen, preşedintele Comisiei pentru regulament, Eugen Nicolicea (PSD), a propus o serie de modificări ale regulamentului Camerei care au fost adoptate, astfel încât deputaţii care perturbă activităţile pot fi suspendaţi de la lucrări până la o lună. O altă modificare interzice deputaţilor să afişeze bannere sau pancarte în plenul Parlamentului şi este interzisă adoptarea de comportamente şi limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe. Preşedintele de şedinţă primeşte puteri sporite, putând să dispună chiar eliminarea din sală a unor deputaţi, dar şi să cheme serviciul de securitate dacă cei vizaţi nu se conformează. În urma aplicării acestor modificări, doi deputaţi USR, Dan Barna şi Stelian Ion, au primit atenţionări. AGERPRES/(AS- autor: Dana Piciu, editor: George Onea, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.