Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Reuniunea Consiliului Naţional al PSD se desfăşoară duminică, la Palatul Parlamentului, având pe ordinea de zi validarea preşedintelui CN şi alegerea şefilor celor 24 de departamente de specialitate, constituite în oglindă cu ministerele din Guvern. Mihai Fifor este singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, fiind aprobat, deja, într-un Comitet Executiv Naţional al PSD, ca preşedinte interimar al CN.

 

UPDATE ORA 23:37 Dragnea: În România intră alimente pline de otravă, pline de chimicale

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD, că în România "intră alimente pline de otravă, pline de chimicale" şi a cerut reprezentanţilor Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare să ia măsuri în acest sens.

"Am mai avut discuţie cu voi şi eu şi ştiu că doamna premier a fost şi mai dură. Se pare că degeaba. Deci în România intră alimente pline de otravă, pline de chimicale, alimente care au calitate mult inferioară faţă de aceleaşi alimente vândute în ţările de origine. Şi eu vă întreb, ultima dată - eu, personal, de la partid, nu decid eu, Guvernul decide, dar vă întreb eu - ce vă lipseşte să începeţi acest program de protecţie a copiilor români şi de protecţie a cetăţenilor români să nu mai consume alimente otrăvite? Vă lipseşte curajul? Dacă vă lipseşte curajul este grav pentru că bărbăţia nu se cumpără de la librărie. Vă lipseşte aparatură? Dotaţi-vă! Vă lipsesc specialişti? Aduceţi-i", a declarat liderul PSD.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


El a adăugat că a mai abordat acest subiect în urmă cu doi ani, dar că România este "inundată" în continuare de produse contrafăcute.

"Sunt deja doi ani de zile de când am vorbit despre asta şi în continuare România este inundată de produse contrafăcute, de alimente care sunt pline de otravă, de alimente şi nu numai de alimente, de produse care au calitate inferioară, pentru că este România şi putem face ce vrem acolo. Eu vă rog foarte mult să o luaţi foarte în serios şi, doamna prim-ministru, (...) să nu mai acceptaţi întârzieri! Vă rog să le cereţi până la sfârşitul anului care este planul de măsuri, necesarul de fonduri şi de când îl pun în aplicare. Nu sunt în stare să protejeze cetăţenii români, să meargă acasă! Da, să mai facă un dosar la DNA pentru trafic de influenţă. Să meargă acasă! Posturile în care sunt numiţi unii sau alţii, nu le mai trataţi ca pe nişte sinecuri. Asumaţi-vă responsabilitatea, că oamenii asta aşteaptă de la noi", a spus Dragnea.

 

UPDATE ORA 23:33 Dragnea: Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR

 

UPDATE ORA 21:40 Dragnea: E nevoie de un Guvern, de un partid să spună multinaţionalelor să plătească taxele din profiturile uriaşe pe care le fac

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este nevoie de un Guvern şi de o coaliţie PSD-ALDE care să le spună băncilor şi multinaţionalelor că "din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici".

"E nevoie de un guvern şi de un partid şi de o coaliţie - că este colegul şi prietenul meu aici - care să le spună atât băncilor, cât şi multinaţionalelor din România, că şi această ţară are dreptul să ceară ca din profiturile uriaşe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici. Nu în paradisuri fiscale sau în ţările de origine. Pentru că banii îi fac aici, în România, cu români", a declarat Liviu Dragnea, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


Liderul social-democraţilor a dat câteva exemple pentru a-şi susţine afirmaţiile.

"Cum să crezi, de exemplu, în onestitatea unui mare lanţ de hypermarketuri care, cu afaceri de miliarde, declară profit de 0,5%. Păi, te gândeşti, chiar îi plângi de milă, domne' se chinuie chiar atât în ţara asta de ani zile şi doar 0,5% profit ? Şi după aia, sigur că afli o informaţie că, de exemplu, cumpără sticla de suc, nu-i dau numele, e un suc pe care-l bem mulţi dintre noi, nu cumpără din România, pentru că se produce şi în România, cu 0,9 lei, îl cumpără dintr-un paradis fiscal cu 2,20 lei şi-l vinde cu 2,70 lei. Dacă l-ar cumpăra cu 0,9 lei, adică 90 de bani, din România şi l-ar vinde cu 2,70 lei, profitul între 0,9 lei şi 2,70 lei s-ar impozita aici. Pe când aşa se impozitează, nu, adică nu se impozitează într-un paradis fiscal. (...) De exemplu, o multinaţională din energie, afaceri grele, are profit de 0,8 la mie, nu mai e la sută, e la mie. Deci, gândiţi-vă cum se chinuie aceşti oameni la afaceri de miliarde de euro, profite de 0,8 la mie. (...) O firmă mare de telefonie, cu epoleţi, afaceri între 3 şi 4 miliarde, profitul raportat uriaş, 1500 de lei. (...) Eu le spun de aici de la tribuna Consiliului Naţional tuturor acestora că România nu e sat fără câini. De mâine, să finanţeze toate atacurile împotriva mea, a premierului şi a Guvernului şi a partidului, să le finanţeze, dar România nu e sat fără câini. Noi nu putem sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele", a mai spus Dragnea.

 

UPDATE ORA 21:15 Dragnea, despre lipsa la Congresul PES: Nu mă bag în poză cu oameni care fac rău ţării

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în cadrul Consiliului Naţional al PSD, că doreşte să explice absenţa sa la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni, menţionând în acest sens nimeni nu poate să îl oblige să apară în poză cu cineva care "duşmăneşte" România.

"Vreau să dau câteva explicaţii despre neprezenţa mea, vorbesc despre mine, la PES, congresul Partidului Socialiştilor Europeni. Stimaţi colegi, nu poate să-mi ceară nimeni, nu poate să mă oblige nimeni, Dane, domnul Nica, să merg şi să vreau neapărat să mă bag în poză cu cineva care duşmăneşte România, cu cineva care a nedreptăţit România. Niciodată. N-o să mă bag în poză niciodată cu oameni care fac rău ţării mele, nu pot. Eu înţeleg că suntem într-o familie politică europeană în care nu vrem neapărat să ne ajute cu ceva, domnule, măcar să ne asculte. Măcar să ne asculte. Dar nu putem să avem limbaj dublu, să mergem acolo să facem poze şi mâine să vedem cum ne spune că trebuie să târască România la nu ştiu ce tribunal internaţional. De ce? Adică, România e o ţară prea coruptă, înţeleg", a precizat Dragnea.

 


El a adăugat că în România "marile" dosare de corupţie constau în cazul Olguţei Vasilescu, acuzată că şi-a făcut capital de imagine în calitate de primar al Craiovei, sau în îndemnul său "de a cere românilor" să meargă la vot la referendum.

"Vorbim despre dosarele construite cu migală de către procurori de elită pe probe falsificate, pe denunţuri obţinute prin şantaj? De înregistrări falsificate, înregistrări contrafăcute? Vorbim de cazuri de corupţie mare la noi? Nu prea am văzut. Adică, de exemplu eu am văzut în alte ţări din Europa fraude bancare de miliarde, prejudicii în cazuri de dosare de corupţie grele de miliarde de euro. Şi n-am văzut oameni condamnaţi, n-am văzut ca acele ţări să fie puse la colţ. Am văzut în schimb că Adrian Năstase a fost condamnat în România pe prejudiciu zero, adică ai pagubă zero dar trebuie să mergi la puşcărie pentru a da un exemplu societăţii. Astea sunt cazurile de corupţie din România? Din acest motiv este România o ţară coruptă? Nu cumva toate aceste lucruri, toată această construcţie este făcută doar pentru ca oricine dintre politicieni, oricine din presă, şi nu numai, şi din alte instituţii care ar vrea să pună problema româneşte să poată să aibă gura închisă? Nu cumva ăsta este motivul", a întrebat liderul PSD.

El a adăugat că în Parlamentul European nu a cerut nimeni rezoluţie împotriva Franţei pentru intervenţia jandarmilor din Paris.

"Numai la noi în continuare dosarele merg, nu? Jandarmii sunt anchetaţi. Nici ei nu ştiu exact pentru ce, dar sunt anchetaţi, pentru că aşa a cerut Iohannis ca în România să se poată intra oricând, în orice instituţie. Să se poată da foc la orice oricând, să se distrugă orice. Ce ar face Iohannis dacă un grup de derbedei, de huligani, care încă n-a apărut până acum în România, dar nu-i obligatoriu să nu apară, vor să intre prin forţă în Palatul Cotroceni? Ce va spune atunci? Porţile larg deschise, jandarmii să rămână de o parte, veniţi şi devastaţi", a spus el.

 

UPDATE ORA 21:07 Dragnea: Mă interesează dacă SRI, SIE acţionează româneşte

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este interesat să constate dacă serviciile de informaţii SRI sau SIE acţionează româneşte, pornind de la criticile pe care le-a lansat la adresa propagandei împotriva social-democraţilor finanţată cu milioane de euro.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


"Lupta se duce nu numai pe culoarele instituţiilor, nu numai pe culoarele justiţiei, nu numai la Cotroceni, la Guvern, se duce şi în stradă şi cu protestatari de meserie, vorbesc de cei plătiţi şi care sigur că antrenează şi câteodată manipulează şi cetăţeni de bună credinţă care cred în ceea ce spun sau pentru ce protestează. Lupta se duce, de asemenea, cu o propagandă uriaşă pe reţele de socializare, propagandă finanţată cu milioane de euro. (...) Eu acum pun o întrebare, pun câteva întrebări, nu ştiu... domnului Eduard Hellvig, fostul nostru coleg, un om de mare caracter, de bună credinţă, un român, domnului Gabriel Vlase, colegul nostru până mai ieri, tot aşa, un bun coleg şi mare patriot, domnului Lazăr, care nu e colegul nostru, nici patriot nu ştiu dacă e, dar îi pun şi lui, domnule, oameni buni, unde este patriotismul ofiţerilor şi procurorilor români care văd miliardari străini, care se cred dumnezei planetari, care îi văd pe aceşti miliardari că finanţează în România mişcări anarhiste, acţiuni anarhiste, menite să dea peste cap ordinea constituţională, să răstoarne guverne şi să transforme România într-un maidan generalizat?", a declarat Liviu Dragnea, duminică, în cadrul Consiliului Naţional al PSD.

Liderul social-democraţilor a adăugat că este interesat dacă serviciile de informaţii acţionează româneşte.

"Mă interesează şi cred că şi pe dumneavoastră vă interesează şi pe români îi interesează dacă aceste instituţii acţionează româneşte. 99% din ofiţerii SRI, 99% din ofiţerii SIE nu numai că sunt buni patrioţi, şi-au riscat şi-şi riscă viaţa în continuare pentru România. Problema este la 1% care vor să-i ducă în alte direcţii. Poate se gândesc cu toţii că poate, într-adevăr, reuşim cu toţii în această ţară, aproape cu toţii, să decidem un moment zero, un moment de la care spunem: de aici încolo ne uităm în faţă, ne uităm în viitor. Nu ştiu dacă pot fi iertaţi cu toţii, dar o parte pot fi iertaţi. Dar dacă înţelegem că toţi trebuie să punem umărul pentru România, într-adevăr, vom fi cu toţii în echipă, dacă nu, nu. Adică, cei care vom trage pentru România nu o să facem compromisuri cu cei care lucrează împotriva României, indiferent ce funcţii, indiferent ce epoleţi, indiferent ce putere au, pentru că, până la urmă, poporul se numeşte poporul român, nu se numeşte poporul sorosist, nu se numeşte poporul multinaţionalelor. Este poporul român, care are dreptul la o viaţă mai bună, care sigur îşi pune întrebări", a declarat Dragnea

 

UPDATE ORA 20:25 Iordache, despre sesizarea împotriva lui Iohannis: Când va fi gata şi e scrisă, vă anunţăm

 

UPDATE ORA 20:14 Dragnea: România a fost acuzată de lucruri care se întâmplă şi care există peste tot în UE

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, în cadrul Consiliului Naţional al PSD, că România a fost acuzată de lucruri care se întâmplă şi în alte state membre ale Uniunii Europene şi că ţării noastre i s-a cerut să suspende legi adoptate de Parlament sau să blocheze proceduri aflate în desfăşurare.

 


"În ultima perioadă (...) poziţia României a fost în cadrul Uniunii Europene atacată şi vulnerabilizată. Ţara noastră, de fapt, a fost acuzată de lucruri care se întâmplă şi care există peste tot în Uniunea Europeană, dar peste tot, şi haideţi să discutăm despre ele. (...) Ni s-a cerut să adoptăm legi, să suspendăm legi deja adoptate de Parlament. Peste tot în Europa, parlamentele sunt suverane, reprezintă suveranitatea şi exercită suveranitatea popoarelor. Ce ni s-a spus nouă? Parlamentul României e o instituţie oarecare. Suspendaţi legile pe care le-aţi adoptat în Parlamentul României. Dar de ce? Conţin nişte prevederi care nu ne plac. Dar sunt şi în alte ţări. Da, dar la voi nu merg. Adică noi, românii, avem o problemă, avem nişte pete, să înţelegem. De asemenea, ni s-a cerut să oprim nişte proceduri legale aflate în desfăşurare. La ce se refereau? La proceduri de numire, revocare. (...) Să blocăm proceduri de numire şi revocare a procurorilor şefi.", a spus liderul PSD.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


El a adăugat că României i s-a cerut să "nesocotească" decizii ale Curţii Constituţionale sau chiar să modifice Legea Fundamentală, deşi înainte să fie adoptată, în 1991, aceasta a fost avizată de Comisia de la Veneţia. Dragnea a apreciat că în acest fel s-ar dori acordarea unor puteri sporite preşedintelui.

"Înainte să intrăm în Uniunea Europeană, în 2003, s-a completat, s-a modificat Constituţia tot cu sprijinul şi consultanţa partenerului extern, şi acum se constată că trebuie să modificăm. Dar de ce ar trebui să o modificăm? Să înţeleg ca să dăm mai multe puteri preşedintelui Iohannis. Şi când nu o să mai fie Iohannis, ce facem? Revenim şi îi dăm puteri mai mici celui care o să vină după Iohannis sau o modificăm în aşa fel, încât să spunem: Klaus Werner Iohannis, preşedinte pe viaţă în România. Să trăiască! Deci dacă nu vrem asta, atunci trebuie să luptăm", a precizat Dragnea.

El a arătat că despre România s-a spus că "ar fi o ţară prea coruptă pentru a fi stat membru cu drepturi depline în UE" şi că în Parlamentul European a fost votată o rezoluţie "nedreaptă, în care ni se reproşează lucruri care se întâmplă peste tot". În acest sens, liderul PSD a opinat că ţara noastră "a fost transformată în ţapul ispăşitor" al jocurilor de putere dintre familiile politice europene.

"Ce s-a spus în rezoluţia aia? Că jandarmii români au acţionat disproporţionat, cu o forţă disproporţionată împotriva unor protestatari paşnici, care dădeau foc, care o băteau pe jandarmeriţă, care distrugeau mobilierul urban. L-am auzit pe Iohannis ieri când se pregătea să meargă să o încurajeze pe doamna prim-ministru din Marea Britanie, că el are vesta galbenă în portbagaj. Şi întrebarea mea e: când a fost la Macron, i-a spus şi lui că are vesta galbenă în portbagaj? Şi că era pregătit să iasă în stradă împotriva lui? Sau acolo tace mâlc? Acolo, şi la întâlnirile pe care le are cu ceilalţi lideri europeni? Foarte bine că o încurajează pe doamna prim-ministru Theresa May. Foarte bine. Dar în aceeaşi intervenţie în care spunea că încurajează un premier britanic îi încuraja pe alţii să dea jos premierul guvernului ţării lui. Ăsta este Iohannis. În mod nedrept şi jignitor, cu complicitatea, să o spunem deschis, unor europarlamentari români, ţara noastră a fost transformată în ţapul ispăşitor al jocurilor de putere dintre familiile politice europene", a declarat el.

 

UPDATE ORA 19:55  Dragnea: PNDL trebuie să crească de la an la an; din păcate, acest program nu este o vedetă publică

 

 

UPDATE ORA 19:35 Dragnea, despre amnistie şi graţiere: Acţionaţi ca oameni de stat, hotărâţi-vă când şi dacă; PSD-ALDE au obligaţia să repare nedreptăţile

 

 

UPDATE ORA 19:35 Dragnea: Guvernul va aproba până la sfârşitul anului trei proiecte majore

 

Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat că până la finele anului Guvernul va aproba Fondul de investiţii locale, Fondul de dezvoltare a sistemului balnear şi schema de ajutor de stat pentru 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


"Doamna premier de ziua ei mi-a dat o veste foarte bună, că va aproba până la sfârşitul anului cele trei proiecte majore pentru România despre care am discutat de curând: Fondul de investiţii locale de 10 miliarde de euro, Fondul de dezvoltare a sistemului balnear din România de 310 milioane pentru 31 de staţiuni balneare şi schema de ajutor de stat pentru 1.000 de grădiniţe olimpice cu profil sportiv. De abia aştept să le văd aprobate, avizate inclusiv de justiţie şi de finanţe", a spus Dragnea, duminică, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD.

 


El a adăugat că anul viitor punctul de pensie va creşte la 1.265 lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 707 lei.

"Înainte să ne mai întrebe Iohannis dacă mai avem bani de pensii sau de salarii, veniturile bugetare au crescut cu 60 de miliarde de lei. (...) Toţi funcţionarii vor primi anual două salarii pentru cheltuielile de hrană, iar din câte ştiu aţi stabilit o majorare a sporurilor pentru cadrele didactice cu 10%", a mai spus Dragnea.

 

UPDATE ORA 18:55 Dragnea: De ce nu e chemat Iohannis la anchetă?

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat absenţa soţiei preşedintelui Klaus Iohannis de la audierile de la Parchetul General, adresând ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, întrebarea de ce în cazul acestei anchete nu este chemat şeful statului.

 


"Nu am nimic cu doamna Iohannis (...) dar dacă oricare din această sală (...) dacă Liviu Pleşoianu şi cu mine am fi acuzaţi de ceva şi am fi chemaţi la procurori şi noi nu am merge? Nici prima dată, nici a doua oară. 'Domnule eu sunt răcit şi Liviu are o problemă, are o vizită de făcut în Franţa'. Cam ce credeţi că s-ar întâmpla? Cu oricare dintre dumneavoastră? Ce arată asta? Nu numai justiţie selectivă.Tupeu! Credinţa că sunt deasupra legii. Eu am o întrebare pentru domnul ministru Toader, nu e ultima, pe care vă rog să o transmiteţi şi prietenului dumneavoastră, domnul Lazăr. Cu dumnealui nu am contact direct. Domnule, o întrebare: în Constituţia României scrie că preşedintele nu poate fi trimis în judecată decât pentru înaltă trădare, dar în Constituţie nu scrie că preşedintele României nu poate fi anchetat sau nu poate fi cercetat - şi întrebarea e foarte simplă: De ce nu este chemat la anchetă preşedintele Iohannis, că din câte îmi aduc aminte, din acea plângere penală, inclusiv dumnealui este acuzat?", a întrebat Dragnea.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


El a adăugat că Tudorel Toader nu trebuie să răspundă imediat la această întrebare, care reprezintă o temă de reflecţie constituţională.

"Nu trebuie să daţi răspunsul acum. Este o temă de reflecţie constituţională, o temă de discuţie la facultăţile de drept, o temă de discuţie printre procurori, de exemplu, dar eu am vorbit cu mai mulţi. Nimeni nu mi-a spus că preşedintele nu poate fi chemat şi anchetat. Dacă cumva, prin absurd, la al 47-lea dosar care i s-a făcut lui Iohannis, va fi găsit din nou nevinovat, sigur, se închide, dar dacă cumva va fi găsit, pe baza unor suspiciuni rezonabile, că ar trebui trimis în judecată, până când va fi preşedinte, dosarul stă, după aia merge să răspundă la întrebări în faţa instanţei. Nu că îi doresc răul, Doamne fereşte. Dar aşa cum spune dumnealui, pentru a apăra statul de drept. Că acolo vorbim de nişte case luate cu japca, adică, prin fals, şi câteva sute de mii de euro care în loc să ajungă la statul român, familia Iohannis nu vrea să îi dea. Dar el respectă statul de drept", a adăugat liderul PSD.

 

UPDATE ORA 18:52 Tăriceanu: Am ajuns în ultimul ceas pentru a hotărî măsuri astfel încât abuzurile să nu mai fie posibile

 


UPDATE ORA 18:36 Dăncilă: De ziua mea, îmi doresc ca România să fie respectată

 

UPDATE ORA 18:31 Dragnea solicită depunerea unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva lui Iohannis

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a solicitat, duminică, social-democraţilor să depună o plângere penală pentru înaltă trădare pe numele şefului statului, Klaus Iohannis.

 


"Nişte europarlamentari români trădători au votat chiar în preajma Centenarului Marii Uniri împotriva ţării noastre, împotriva României, minţind întruna şi prezentând o cu totul şi cu totul altă realitate despre ceea ce se întâmplă în România. Nu au avut nicio ezitare, nu au avut nicio tresărire. Şi insistă în continuare ca României să i se facă rău. Că spun ei 'aşa trebuie'. Să rămână în continuare MCV, să nu ne puneţi în Schengen, cât mai multe pedepse aplicate României până venim noi la putere, pentru că atunci când venim noi la putere, adică guvernul de tehnocraţi (...) nu mai e nevoie să faceţi nimic, pentru că vă dăm totul, oricum. Ce ne spuneţi, aia facem. Cam asta se întâmplă în aceste instituţii. Peste toate aceste acţiuni ale acestor europarlamentari români, cetăţeni români, deasupra tuturor este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta este act de trădare a intereselor naţionale ale acestei ţări, practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Drăghici, domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis şi cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, vă rog ca după Anul Nou să depuneţi acea plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis," a declarat liderul PSD.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


Dragnea a adăugat că atitudinea pro-europeană nu trebuie confundată cu "slugărnicia" şi a subliniat că toţi cetăţenii europeni trebuie să aibă aceleaşi drepturi.

În acest sens, el a apreciat că, în prezent, românii ar avea "în principal dreptul de a pune la dispoziţie toate resursele" acestei ţări.

"România are nevoie de o voce sănătoasă, de o voce clară, o voce puternică, o voce românească care să spună Europei, care să spună lumii ce se întâmplă în această ţară, ce vrem să facem în această ţară, ce facem pentru români, ce facem pentru capitalul românesc şi pentru economia românească. Numai o voce puternică, numai un grup de patrioţi, numai oamenii care au curaj şi care îşi iubesc ţara mai mult decât orice pe lume pot face lucrul ăsta, nu cei care sunt acum şi la preşedinţie, şi prin Parlamentul European, oameni care împreună cu noi să le spună tuturor, nu cu aroganţă, nu cu îngâmfare, dar cu tărie, că România nu acceptă să fie o ţară de mâna a doua în Uniunea Europeană. Atitudinea noastră pro-europeană, dorinţa noastră prin care am aderat la principiile Uniunii Europene nu poate fi şi nu acceptăm să fie confundată cu slugărnicia, nu acceptăm să ne fie alocată o poziţie pe care alte ţări nu o acceptă. Toţi suntem cetăţeni europeni, toţi avem aceleaşi drepturi. Înţeleg că noi avem în principal dreptul de a pune la dispoziţie toate resursele acestei ţări. Am înţeles asta, dar cred că românii, copiii românilor, copiii copiilor românilor au dreptul ca din acele resurse pe care le exploatează alţii să beneficieze şi ei de educaţie, de sănătate, de dreptul de a merge pe autostrăzi", a adăugat el.

 

UPDATE ORA 18:31 Dăncilă: De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a mers bine

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a mers bine, a avut creştere economică, de pensii şi salarii, dar a punctat, în context, că măsurile luate trebuie mai bine comunicate.

"Guvernul PSD a reuşit creşterea substanţială a salariilor în educaţie şi sănătate, creşterea salariului minim, creşterea pensiei minime, scăderea ratei şomajului şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Sunt lucruri pentru care oamenii ne apreciază şi ne respectă. Sunt lucruri care au schimbat viaţa multor români", a spus premierul.

Dăncilă a arătat că în departamentele Consiliului Naţional al PSD sunt pregătite politicile publice ale partidului pe care guvernul trebuie să le pună apoi în practică.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


"Departamentele Consiliului Naţional reprezintă pentru noi baza de selecţie a celor care poate mâine vor ajunge în guvern. De aceea, fac un apel către toţi colegii noştri care au o bună experienţă profesională să se exprime în cadrul acestor departamente şi să aducă plusvaloare guvernării noastre. Partidul nostru a fost întotdeauna apreciat şi recunoscut pentru specialiştii săi, iar rezultatele guvernării nu au întârziat să confirme aceste calităţi. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, România a mers bine, am avut creştere economică, creştere de pensii şi salarii. În general, România s-a dezvoltat când PSD a fost la guvernare", a declarat Viorica Dăncilă, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

Premierul a oferit, apoi, câteva exemple legate de evoluţia principalilor indicatori economici şi sociali, inclusiv în perioada de când conduce Guvernul României.

"În ultimii doi ani de guvernare a PSD, PIB-ul României a crescut cu 20 de miliarde de euro anual. Anul viitor vom depăşi pragul de 1.000 miliarde lei, ceea ce va însemna 65% din media europeană privind valoarea Produsului Intern Brut pe locuitor. Românii au un nivel de trai mai ridicat, deţin mai multe bunuri şi proprietăţi faţă de momentul venirii PSD la guvernare. Avuţia netă a românilor a ajuns la maximul ultimilor zece ani, ajungând la 21.000 de euro pe persoană, valoarea activelor nete deţinute de populaţie. Având un PIB mare, ponderea datoriei guvernamentale a scăzut şi a ajuns la a patra cea mai mică datorie din UE. Am preluat de la Guvernul Cioloş o datorie de 37,3% din PIB, iar astăzi am coborât la 35% din PIB. Asta arată că România este o ţară stabilă macroeconomic", a precizat Dăncilă.

Ea a adăugat că, în prezent, România dispune de o rezervă financiară care acoperă necesarul de finanţare pe cinci luni şi este mult mai bine pregătită să facă faţă unor şocuri economice externe.

"În aceste 11 luni în care am condus Guvernul s-au creat peste 100.000 de noi locuri de muncă mai bine plătite. Am ajuns să avem cel mai mare număr de angajaţi din ultimii 20 de ani, respectiv 5,5 milioane persoane cu 6,5 milioane de contracte de muncă active. Am promis în campania electorală şi ne-am asumat în programul de guvernare că vom aduce mai mulţi români în clasa de mijloc şi ne-am ţinut de cuvânt, iar clasa de mijloc va creşte în continuare. Sunt peste 800.000 de români care în guvernarea noastră au depăşit salariul de 1000 de euro brut, iar conform Eurostat, sunt peste 650.000 de români care au ieşit din riscul de sărăcie şi excluziune socială şi peste 800.000 de români care au ieşit din starea de deprivare materială. Acestea sunt efectele majorărilor succesive ale salariului minim şi a creşterii numărului de locuri de muncă", a spus prim-ministrul.

Viorica Dăncilă a menţionat şi că salariile în învăţământ au fost mărite cu 70% şi 100% faţă de anul 2016, iar cele ale medicilor au ajuns să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană.

"În acest an, investiţiile de la buget au atins maximul ultimilor cinci ani, atât ca nivel de PIB, în PIB, cât şi în valoare absolută, cu mult peste guvernul tehnocraţilor. La fel au crescut şi investiţiile străine, cu aproape 10% faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că România este unul din statele cele mai atractive din Europa pentru investitori", a declarat Dăncilă.

Premierul a subliniat, faţă de cele menţionate, că aceste măsuri nu au putut fi, însă, comunicate "aşa cum ar fi fost normal".

"V-am prezentat aceşti indicatori economici şi sociali pentru că eu am aşteptări mari de la noul Consiliu Naţional. Fluxul de date şi de expertiză trebuie să fie în ambele sensuri. Voi urmări cu atenţie propunerile şi expertiza care vor veni către Guvern dinspre departamentele Consiliului Naţional, dar în acelaşi timp, mizez că voi, cei care veţi face parte din aceste departamente, veţi prelua veştile bune de la guvernare, informaţiile despre măsurile luate pentru cetăţeni şi evoluţiile pozitive pentru a le disemina în rândul membrilor PSD şi în general către societate", a mai afirmat Dăncilă.

 

UPDATE ORA 18:13 Dragnea: PSD a fost supus celui mai amplu şi bine pregătit program anti

 

Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat că PSD a fost supus, în ultimii doi ani de guvernare, celui "mai amplu" şi "bine pregătit" program împotriva formaţiunii.

 


"Partidul nostru a fost supus celui mai amplu (...) şi bine pregătit program anti. S-a încercat dezbinarea noastră, sfâşierea acestui partid, atât din interiorul nostru, cât şi din exteriorul nostru, atât din interiorul guvernării, cât şi din exteriorul guvernării, atât din interiorul ţării, cât şi din exteriorul ţării. Am fost trădaţi de unii pe care i-am crezut colegi şi camarazi cu noi şi care acum au fugit la alte partide, se înghesuie la un partid securist, făcut de securişti pentru securişti", a spus Dragnea, duminică, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD

 

Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


Liderul social-democrat a adăugat că PSD şi partenerii de coaliţie au fost obiectul unui "asalt permanent furibund".

"Vorbim de un asalt permanent furibund la adresa premierului, la adresa Guvernului, la adresa partidului, la adresa mea, la adresa lui Călin, adică a celor care o dată dislocaţi, ar putea să conducă la o cădere a Guvernului, că de fapt asta este una din mizele principale. Au crezut prima dată că va fi uşor pentru ei şi că ne vom frânge singuri, au crezut că nu vom avea puterea, mintea, determinarea, curajul să punem în practică programul de guvernare votat de români. Au sperat că vom eşua în plan economic. (...) Au ieşit vreodată ei sau Iohannis să spună: 'Domnule, am greşit, am evaluat greşit, uite ca realitatea ne contrazice?' Nici vorbă. Bineînţeles că s-au înşelat amarnic. Avem rezultate cu care trebuie să ne mândrim, şi vreau vă spun tuturor, nu sunt de acord să aveţi vreunul, sau eu sau altcineva, să avem discursuri triumfaliste, asta era şi este obligaţia noastră, asta era şi este responsabilitatea guvernului nostru, pentru că pe baza acestor angajamente ale noastre am fost votaţi. Ceea ce am făcut noi în ăştia doi ani de zile nu este un bonus sau un cadou pentru români, este responsabilitatea şi obligaţia noastră (...) şi aşa trebuie trataţi şi următorii doi ani, când avem de pus în operă mult mai multe lucruri decât am realizat până acum", a declarat Dragnea.

 

UPDATE ORA 18:08 Tăriceanu, la CN al PSD: Cred că împreună putem să câştigăm alegerile prezidenţiale şi să îl învingem pe Iohannis

 


UPDATE ORA 18:01 Dăncilă: Opoziţia lansează ştiri false şi insistă cu minciuna că nu sunt bani de pensii şi salarii

 

Premierul Viorica Dăncilă susţine că Opoziţia lansează ştiri false şi insistă cu "minciuna" că nu sunt bani de pensii şi salarii.

 

Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


"Nu mai vreau să stăm pasivi. Opoziţia lansează o serie de ştiri false şi insistă cu minciuna că nu sunt bani de pensii şi salarii, chiar dacă sunt contrazişi mereu de către realitate. Toată această propagandă a dezastrului promovată de unele partide de Opoziţie este dăunătoare economiei pentru că generează îngrijorări nejustificate la nivelul populaţiei şi chiar la nivelul oamenilor de afaceri. Chiar şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea în urmă cu câteva zile: 'Dacă te-ai lua după televizoare totul ar trebui să se prăbuşească în ţara asta, dar economia nu vrea să se prăbuşească, merge înainte'. Este o descriere bună a prevestirilor apocaliptice ale Opoziţiei contrazise de fiecare dată de realitatea economică", a spus Dăncilă, duminică, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD.

 


Ea le-a solicitat social-democraţilor să fie mai activi în promovarea propriilor rezultate şi să demonteze fiecare minciună.

 

UPDATE ORA 18:00 Mihai Fifor: Consiliul Naţional al PSD va avea 25 de departamente de specialitate

 

Consiliului Naţional al PSD va avea 25 de departamente de specialitate, în "oglindă" cu Guvernul, a anunţat, duminică, preşedintele acestui for, Mihai Fifor.

"Ca preşedinte al Consiliului Naţional, îmi asum azi, în faţa dumneavoastră, responsabilitatea revitalizării departamentelor, a platformei de dezbatere şi lucru a partidului nostru, pentru ca alături de colegii din Parlament şi din Guvern să putem furniza cele mai bune soluţii tehnice şi politice necesare dezvoltării acestei ţări. Vom fi deschişi tuturor celor care doresc să aibă o contribuţie în domeniile acoperite de departamente. Către tineri, pentru că avem tineri mulţi în rândurile noastre. Către intelectuali, pentru că avem oameni care pot susţine dialogul la cote înalte. Către elitele tehnice, culturale şi artistice ale ţării, pentru că vor găsi în noi interlocutori dedicaţi. Avem cu toţii misiunea de a atrage, de a aduce lângă noi oameni competenţi şi de a-i convinge de valorile social-democrate", a spus Fifor, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al PSD

 

Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


Fifor a adăugat că, începând de duminică, au fost "repornite motoarele departamentelor Consiliului Naţional" şi că din dezbaterea de idei vor rezulta liniile de acţiune politică şi se vor afirma personalităţi care să exercite cu succes atribuţii executive.

"Astăzi începe extinderea bazei de selecţie pentru viitoare elită politică a României. Sunt cel puţin trei criterii esenţiale: buna pregătire profesională, ataşamentul faţă de partidul nostru şi faţă de valorile social-democrate şi, poate cel mai important dintre toate, dragostea faţă de această ţară. Şi vom avea un instrument esenţial, transparent şi public, o bază de date online unde orice membru de partid îşi poate trimite CV-ul profesional şi de unde se va face selecţia pentru viitor", a declarat el.

Fifor a prezentat, de la tribuna reuniunii CN al PSD, departamentele de specialitate care vor activa în cadrul partidului:

- Departamentul pentru Muncă şi Justiţie Socială;

- Departamentul pentru Educaţie Naţională;

- Departamentul pentru Sănătate;

- Departamentul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat;

- Departamentul pentru Politici fiscal-bugetare;

- Departamentul pentru Justiţie şi Libertăţi Cetăţeneşti;

- Departamentul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală;

- Departamentul pentru Mediu;

- Departamentul pentru Administraţie Publică şi Dezvoltare Regională;

- Departamentul pentru Infrastructură şi Transport;

- Departamentul pentru Politică Externă;

- Departamentul pentru Afaceri Europene;

- Departamentul pentru Apărare;

- Departamentul pentru Afaceri Interne;

- Departamentul pentru Cultură şi Identitate Naţională;

- Departamentul pentru Tineret şi Sport;

- Departamentul pentru Românii de pretutindeni;

- Departamentul pentru Comunicaţii şi Societate Informaţională;

- Departamentul pentru Economie;

- Departamentul pentru Ape şi Păduri;

- Departamentul pentru Energie;

- Departamentul pentru Cercetare şi Inovare:

- Departamentul pentru Turism;

- Departamentul pentru Fonduri Europene;

- Departamentul pentru Revoluţionari şi Eroii Martiri.

Activitatea departamentelor este coordonată de un Birou de conducere format din preşedintele Consiliului Naţional al PSD, secretarul Consiliului Naţional şi preşedinţii departamentelor.

 

UPDATE ORA 17:45 Dăncilă: PSD a fost sub asediu; nu voi ceda

 

Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


Premierul Viorica Dăncilă a declarat că, după câştigarea alegerilor, PSD a fost sub asediu, subliniind că ea nu va ceda.

 


"Nu voi ceda. Chiar dacă unii nu cred, sunt un om puternic, care ştie ce are de făcut. Vă asigur că am forţa de a merge mereu mai departe dacă voi avea susţinerea dumneavoastră. (...) Vă promit că am să depăşesc toate obstacolele, toate piedicile. (...) După câştigarea alegerilor din decembrie 2016, PSD a fost sub asediu, guvernarea a fost atacată şi blocată şi aproape orice demers guvernamental a fost contestat public sau prin plângeri penale. Chiar şi aşa, în aceşti doi ani de guvernare, am reuşit să facem schimbări fundamentale pe care oamenii simpli le simt", a spus Dăncilă, duminică, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD.

 

UPDATE ORA 17:43  Rovana Plumb: PSD a performat de câte ori a fost la guvernare

 


UPDATE ORA 17:28 Tăriceanu: Principalul obiectiv pentru PSD-ALDE în perspectiva Preşedinţiei Consiliului UE - să promovăm o Uniune cu o singură viteză

 


UPDATE ORA 17:15 Oprişan: Vă rog să daţi amnistia şi graţierea

 

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a solicitat duminică, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD, folosirea prevederilor constituţionale pentru a se da amnistia şi graţierea.

 


"Un înalt oficial roman spunea: mai bine un vinovat în libertate, decât un nevinovat închis, lucru care s-a transformat mai târziu în mai bine o mie de vinovaţi, de condamnaţi în puşcărie, decât un nevinovat în puşcărie. (...) Dacă vrem o ţară ca afară, haideţi să ne asumăm responsabilitatea şi să apelăm la Constituţie. (...) Eu, ca cetăţean al acestei ţări, vă rog şi vă încurajez la modul cel mai sincer să facem dreptate şi anume să folosiţi prevederea constituţională şi (...) să daţi ceea ce este normal şi anume amnistia şi graţierea în România anului 100" a spus Oprişan la reuniunea Consiliului Naţional al PSD.

El a susţinut că "mii de familii plâng că un sistem nedrept condus de Băsescu Traian şi de camarila lui, de uneltele lui, au generat prin protocoalele secrete condamnarea a mii de români".

"Doamnă prim-ministru, domnule ministru al Justiţiei, dincolo de ce spun cei răi şi cei minoritari, PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. PSD şi Parlamentul ţării, organul suprem, legislativ al poporului român trebuie să ducă la capăt reforma justiţiei pentru ca cetăţenii României, atunci când se adresează unui judecător, să fie convinşi că li se va face dreptate, nu cum este în acest moment, doar dacă ai norocul de la Dumnezeu să nimereşti judecători cinstiţi şi ştiutori de carte poţi să-ţi demonstrezi nevinovăţia. Dacă ai ghinionul să nimereşti nişte judecători proprietate ai sistemului paralel nu ai nicio şansă, mergi la puşcărie cu ochii închişi", a mai spus Oprişan.

 

UPDATE ORA 16:41 Tăriceanu, despre Iohannis: Am sperat să nu mai avem al doilea Băsescu

 

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a criticat duminică, la şedinţa Consiliului Naţional al PSD, pe preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că a sperat ca acesta să nu fie "un al doilea Băsescu".

 


"Am fi putut poate face minuni dacă am fi găsit în preşedintele României un partener onest şi conştient că diferenţele dintre noi trebuie să cadă pe locul doi atunci când însăşi democraţia este în pericol şi când drepturile şi libertăţile românilor sunt călcate în picioare zi de zi. Am sperat şi eu, ca şi dumneavoastră, să avem în preşedintele României un partener care să ne ajute în stoparea erodării şi degradării sistemului de justiţie. Am sperat şi eu, ca şi dumneavoastră, să avem în preşedintele României un partener pentru o Românie puternică şi demnă în Europa. Am sperat şi eu, ca şi dumneavoastră, să găsim în preşedintele României un partener echilibrat, echidistant politic şi care să se gândească în primul rând la ţară şi în al doilea rând la un al doilea mandat. Am sperat şi eu ca şi dumneavoastră să nu mai avem un al doilea Băsescu. Ceea ce avem vedem cu toţii. În această luptă de gherilă am avut şi pierderi, pierderi importante - două guverne care au căzut în prima parte guvernării noastre. Mulţi dintre noi am fost târâţi în faţa procurorilor sau instanţelor pentru fapte pe care nu le-am comis, dar important este că nu ne-am pierdut nici busola, nici credinţa că putem readuce România în rândul ţărilor cu adevărat democratice", a spus Tăriceanu, la reuniunea Consiliului Naţional al PSD

 Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


Potrivit lui Tăriceanu, la doi ani de guvernare, coaliţia PSD-ALDE "per ansamblu poate ţine capul sus", deoarece românii câştigă şi trăiesc "mai bine".

"Salariile au crescut în toate domeniile, dar în particular, vreau să remarc creşterea din domeniul sănătăţii, care a făcut posibilă stoparea hemoragiei cadrelor medicale în alte ţări din Uniunea Europeană. De asemenea, punctul de pensie a crescut consistent şi cred că pensionarii aşteaptă cu şi mai multă încredere ziua de mâine. Investiţiile româneşti şi străine, de asemenea, au păstrat trendul crescător, generând noi locuri de muncă şi aducând şomajul la un minim istoric", a adăugat el.

 

ORA 16:15 A început Consiliul Naţional al PSD

 

Reuniunea Consiliului Naţional al PSD a început, duminică, la Palatul Parlamentului, în prezenţa a peste 600 de social-democraţi.

În cadrul reuniunii urmează să fie validat preşedintele Consiliului Naţional şi să fie aleşi şefii departamentelor de specialitate ale partidului.

La şedinţă participă şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

CN al PSD se va constitui după noul statut, având în componenţă parlamentarii - senatorii şi deputaţii, miniştrii partidului, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, primarii marilor oraşe, câte trei primari din principalele comune din fiecare judeţ, liderul Ligii Aleşilor Locali judeţeni, europarlamentarii.

Mihai Fifor este singurul candidat pentru funcţia de preşedinte, fiind desemnat, deja, într-un Comitet Executiv Naţional al PSD, ca şef interimar al Consiliului Naţional.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


La reuniune vor fi constituite şi departamentele PSD, în număr de 24, în oglindă cu ministerele.

"Departamentele CN se vor întruni săptămânal şi tot săptămânal va avea loc şedinţa şefilor departamentelor cu preşedintele Consiliului Naţional, în funcţie de temele de actualitate din ţară. Departamentele vor fi constituite şi la nivel teritorial, vor fi formate din cei mai buni specialişti, cele mai bune cadre pe care PSD le are în toate domeniile de activitate: economic, sănătate, educaţie, transporturi, turism şi aşa mai departe. În cadrul acestor şedinţe se va discuta inclusiv despre probleme ridicate de societatea civilă, de sindicate, de patronate, cu posibilităţi de modificare a unor legi, de completare sau de a se crea noi iniţiative în domeniu, care să uşureze viaţa românilor. Vor avea loc dezbateri pe aceste teme, unele în prezenţa mass-media", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, secretarul general al social-democraţilor, Codrin Ştefănescu.

 


Foto: (c) Mihai Poziumschi / AGERPRES FOTO


La reuniunea Consiliului Naţional este prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, Irinela Vişan, Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, Cătălin Alexandru, Oana Popescu, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Andrei Cârlan, editori online: Ady Ivaşcu, Daniela Juncu)

 

* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza stirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării stirilor pe fluxul agenţiei.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.