Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al Partidului Social Democrat s-a reunit vineri în şedinţă, la Palatul Parlamentului, tema centrală de discuţie fiind demersul public asumat de mai mulţi lideri ai formaţiunii prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

 

*CExN PSD/Codrin Ştefănescu: Acceptarea funcţiei de secretar general al Guvernului de Toni Greblă - primită cu aplauze

 

Acceptarea funcţiei de secretar general al Guvernului de către Toni Greblă a fost primită cu aplauze în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de vineri, fiind una unanimă, a declarat pentru AGERPRES secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu.

Potrivit acestuia, nominalizarea lui Toni Greblă reprezintă o recunoaştere pentru cariera lui şi totodată o reparaţie pentru "mizeriile suferite" de acesta "din partea unui sistem odios".

"Toni Greblă este o nominalizare excepţională pentru funcţia de secretar general al Guvenului. Este o recunoaştere pentru toată cariera lui, pentru experienţă, pentru expertiză şi nu în ultimul rând o reparaţie pentru toate mizeriile şi umilinţele la care a fost supus de un sistem absolut odios pe care noi îl denumim 'statul paralel'. Cazul domnului Toni Greblă, judecător la CCR, privind traficul de struţi este penibil şi grotesc şi a făcut înconjurul planetei. Cred că nu a fost ziar, televiziune din lume să nu vorbească despre România - ţară europeană în care oameni de acest calibru sunt scoşi din funcţie pentru nişte dosare de un sinistru total. În momentul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat în CExN că Toni Greblă a acceptat funcţia, pur şi simplu s-a aplaudat din suflet. A fost o decizie unanimă de acceptare şi în acelaşi timp o încântare pentru toţi membrii Comitetului Executiv", a precizat Codrin Ştefănescu.

Fostul judecător CCR Toni Greblă ar putea deveni secretar general al Guvernului, el fiind propus pentru această funcţie în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de către preşedintele partidului, Liviu Dragnea. În prezent, funcţia este deţinută de Andreea Lambru.

 

*CExN PSD/Toni Greblă - propus secretar general al Guvernului (surse)

 

Fostul judecător CCR Toni Greblă ar putea deveni secretar general al Guvernului, el fiind propus pentru această funcţie în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de către preşedintele partidului, Liviu Dragnea, au declarat pentru AGERPRES surse politice.

În prezent, funcţia este deţinută de Andreea Lambru.

 

*CExN PSD/Negoiţă: Este pentru prima dată când s-a discutat deschis, a fost o dezbatere reală

 

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că în CExN al PSD de vineri a fost pentru prima dată când "s-a discutat deschis", când "a fost o dezbatere reală".

"O dezbatere de opinii şi de păreri nu e neapărat un conflict. Este o diferenţă de păreri, de opinii. Am fost într-un cadru colegial, am discutat şi, repet ce am mai spus, este pentru prima dată când s-a discutat deschis, când a fost o dezbatere reală. Sper că lucrurile astea vor schimba şi că în viitor lucrurile se vor întâmpla aşa, adică să avem dezbateri reale, aş prefera în interior", a declarat Robert Negoiţă, vineri seara, după şedinţa CExN.

Fiind întrebat dacă în cadrul CExN i s-a cerut explicit lui Liviu Dragnea demisia din funcţii , Negoiţă a răspuns: " În cadrul CEx-ului nu neapărat, ca urmare a acelei scrisori, a ţinut să se supună la vot şi s-a supus la vot".

Întrebat dacă, în opinia sa, Liviu Dragnea mai este "un tiran", aşa cum afirmase anterior, primarul Sectorului 3 a spus: "Da, eu cred că au fost şi excese pe care, evident, că nu trebuie să le băgăm în seamă".

 

*CExN PSD/Oprişan: Nu pleacă nimeni din partid; nu trebuie să fie fericit niciun lider de opoziţie

 

 

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat vineri după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului că nu pleacă nimeni din partid şi PSD nu va ieşi scindat, menţionând că este normal să fie puncte divergente.

"PSD este cel mai serios partid din România, este singurul care reprezintă cu adevărat interesele românilor. Puterea PSD stă în suma liderilor de valoare din plan local şi central, dar şi în susţinerea cetăţenilor. PSD este un partid viu, care trăieşte democratic şi mi se pare normal să fie puncte divergente. Nu pleacă nimeni din partid, nu trebuie să fie fericit niciun lider de opoziţie sau niciun lider care are de gând să-şi facă un partid balama", a spus Oprişan.

 

*CExN PSD/Dragnea: Au fost colegi din PSE care ne-au cerut să nu susţinem referendumul pentru familie

 

 

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat vineri că au existat colegi din Partidul Socialiştilor Europeni care au cerut PSD să nu susţină referendumul pentru familie, dar că social-democraţii nu pot să nu ţină cont de iniţiativa a trei milioane de români.

Precizarea a fost făcută în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la finalul şedinţei Comitetului Executiv, Liviu Dragnea fiind întrebat dacă există probleme în relaţia dintre PSD şi PSE, în contextul în care în scrisoarea semnată de social-democraţii Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu se propunea îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii internaţionali.

"Am discutat cu membri marcanţi ai social democraţiei europene şi nu avem această problemă, dar au fost şi colegi din Partidul Socialist European care în mai multe rânduri ne-au cerut ca noi să nu susţinem referendumul pentru familie. Am spus că noi nu putem să nu ţinem cont de iniţiativa a trei milioane de români", a spus liderul PSD.

Pe 19 septembrie a apărut în spaţiul public o scrisoare în care lideri ai PSD cer "demisia imediată" a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor. Una dintre propunerile semnatarilor era "îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii internaţionali şi recâştigarea încrederii în România şi în Partidul Social Democrat".

"Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni şi Internaţionalei Socialiste", se arăta în document.

În şedinţa de vineri, membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au dat un vot majoritar de încredere în favoarea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

 

*CExN PSD/Dragnea: Legea offshore - adoptată luni în Senat şi miercuri în Camera Deputaţilor

 

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că legea offshore va fi adoptată săptămâna viitoare în Parlament, subliniind că nu a "cedat" faţă de cele decise în sesiunea parlamentară trecută.

Dragnea a spus, după şedinţa Comitetului executiv Naţional al PSD, că scrisoarea contestatarilor s-a referit la Legea offshore şi la Legea lobbyului.

El a menţionat că Legea offshore urmează să fie adoptată luni în Senat şi miercuri în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

"Legea offshore a fost adoptată în comisie la Senat săptămâna aceasta, luni intră în plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputaţilor, marţi în comisii la Camera Deputaţilor şi miercuri vrem să intrăm pe ea la votul final. Nu am cedat faţă de ceea ce am hotărât împreună în sesiunea trecută cu privire la condiţiile puse în acea lege, condiţii avantajoase pentru statul român şi condiţii acceptabile pentru cei care investesc, pentru că dacă nu sunt acceptabile, nu investeşte nimeni", a afirmat Dragnea.

În privinţa Legii lobbyului, Liviu Dragnea a precizat că aceasta se află în consultare publică pe site-ul IMM.

"Legea lobbyului este de mai mult de o săptămână pe site la IMM. Puteau s-o vadă de acolo şi este luată exact după legea din Austria. Este în transparenţă, după care o să intre în Parlament", a adăugat Dragnea.

Legea offshore a fost adoptată în sesiunea trecută de Parlament iar preşedintele Klaus Iohannis a trimis-o la Parlament spre reexaminare.

 

*CExN PSD/Dragnea: O remaniere a miniştrilor PSD va avea loc într-un CExN organizat după referendum

 

 

O remaniere guvernamentală a miniştrilor din partea PSD va avea loc în cadrul unui CExN care va fi organizat după referendumul pentru redefinirea familiei, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"În ceea ce priveşte remanierea, i-am consultat pe colegii mei când cred că este bine să fie făcută şi aproape în unanimitate au zis după referendum. Asta înseamnă că până atunci... Oricum, doamna prim-ministru începuse o evaluare miniştrilor, care este în desfăşurare şi după referendum vom avea un Comitet Executiv Naţional, care va hotărî cine din partea Partidului Social sau pe locurile Partidului Social Democrat cine va mai rămâne în Guvern, cine nu", a declarat Liviu Dragnea, vineri seară, la finalul şedinţei CExN al PSD.

Întrebat dacă vicepremierul Paul Stănescu ar trebui să mai rămână în Guvern, liderul PSD a răspuns: "O să-mi spun opinia atunci".

Dragnea a anunţat în context că "buna comunicare" va fi de acum înainte una dintre "calităţile obligatorii" pentru ca un ministru să rămână membru în Guvern.

"Ce este foarte important, din punctul meu de vedere, şi o să cer în mod imperativ la acel Comitet Executiv şi o să o rog şi pe doamna prim-ministru, ca una din calităţile obligatorii pe care trebuie să le aibă membrii Guvernului să fie buna comunicare. Nu este un moft, este o obligaţie a fiecărui membru al Guvernului să comunice cetăţenilor ceea ce face pentru ei în domeniul de activitate. (...) Dar, dacă nu are calitatea de bun comunicator, din punctul meu de vedere nu trebuie să rămână în guvern. Miniştrii care se ascund, miniştrii cărora le este frică de presă, cărora le este frică să meargă la emisiuni nu pot face parte dintr-un cabinet. Este un cabinet politic, oamenii au dreptul să ştie ceea ce face Guvernul pentru ei. Eu nu mai vreau să fiu purtătorul de cuvânt al ministerelor. Fiecare ministru să spună ceea ce are de făcut, nu trebuie să inventeze, este un program de guvernare foarte bine structurat, foarte clar, trebuie doar să comunice deciziile pe care le-au luat şi, dacă iau decizii proaste, să-şi asume", a subliniat liderul PSD.

El a precizat că nu are cum să se îndoiască vreodată de atitudinea premierului Viorica Dăncilă.

"Doamna Viorica Dăncilă este o femeie foarte echilibrată, responsabilă, loială şi cinstită. Grija dumneaei a fost şi rămâne în continuare păstrarea Guvernului a majorităţii parlamentare, a fost şi motivul pentru care nu a ieşit deloc în aceste zile. (...) Foarte bine că nu a ieşit. Are în continuare susţinerea mea totală, are susţinerea totală din partea PSD, cel puţin declarată. După remaniere o să discutăm, sigur, din nou despre miniştrii care pleacă, care rămân şi aşa mai departe", a spus liderul PSD.

Întrebat dacă intenţionează să facă excluderi în situaţia în care atacurile la adresa sa vor continua, Dragnea a răspuns: "Problema nu e la mine. Nu mi-a fost uşor astăzi să blochez această iniţiativă".

 

*CExN PSD/Neacşu: Mesajul cel mai important după CExN a fost cel de păstrare a unităţii partidului

 

 

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu, a declarat, vineri seară, că mesajul cel mai important desprins după reuniunea CExN a fost acela de păstrare a unităţii partidului, adăugând că în ciuda votului rezultat la finalul şedinţei demersul pe care şi el l-a susţinut a fost tratat cu seriozitate.

 

*CExN PSD/Dragnea despre punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei: Are ca scop timorarea forţelor de ordine

 

 

Acţiunea Parchetului General privind punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei are ca scop "timorarea forţelor de ordine din România", a susţinut, vineri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

 

*CExN PSD/Firea: Nu suntem noi cei care vom duce la dărâmarea Guvernului PSD-ALDE

 

 

Primarul general Gabriela Firea, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, a declarat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că semnatarii scrisorii în care se cere demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, susţin funcţionarea coaliţiei majoritare şi nu vor periclita sub nicio formă buna funcţionare a Guvernului Dăncilă.

 

*CExN PSD/Dragnea: M-am opus excluderii din PSD a Gabrielei Firea

 

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că s-a opus excluderii din partid a Gabrielei Firea, aşa cum a propus primarul sectorului 5, Daniel Florea.

El a adăugat că opt colegi au votat împotriva sa în Comitetul Executiv Naţional al PSD, în timp ce 55 l-au susţinut şi unul s-a abţinut.

"Au existat 64 de membri prezenţi cu drept de vot. Au fost mai mulţi, dar 64 cu drept de vot. (...) Opt voturi au fost împotrivă şi o abţinere - a domnului Gabriel Petrea (n.r. - preşedintele TSD). Deci 55 (n.r. - pentru continuarea mandatului preşedintelui PSD), opt - cu nu. Într-adevăr, domnul Daniel Florea a solicitat supunerea la vot privind excluderea din PSD a doamnei Gabriela Firea. Da, acolo mi-am impus atributul de preşedinte şi am refuzat să supun la vot această propunere, cu speranţa spusă în timpul dezbaterilor din Comitetul Executiv Naţional că după această întâlnire toată lumea va înţelege că e bine totuşi să ne ocupăm de ceea ce am promis şi la alegerile locale şi la alegerile parlamentare, cu speranţa că, începând de astăzi, de mâine, nu vor mai ieşi membri de partid să critice sau să certe alţi membri de partid sau membri ai Guvernului sau 'Guvernul în ansamblu'. Mulţi colegi mi-au spus că este o speranţă deşartă de-a mea. Poate e ultimul gest pe care l-am făcut, pentru că nu am vrut ca astăzi să împingem lucrurile în extrem", a afirmat liderul PSD.

El şi-a exprimat speranţa, la finalul şedinţei CExN al PSD, că "există destulă înţelepciune, după adrenalina ultimelor două săptămâni şi lucrurile să intre în normal'.

 

*CExN PSD/Dragnea: Pe mine personal nu mă interesează o ordonanţă privind amnistia

 

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri seara, că, personal, nu este interesat de o ordonanţă privind amnistia.

"Am discutat (n.r. - în CExN al PSD) despre amnistie şi graţiere, că am auzit tot felul de variante pe surse directe, indirecte, surse deschise, venite dintr-o anumită parte a colegilor. Le-am spus că pe mine personal nu mă mai interesează ordonanţa privind amnistia. Vor să o dea la Guvern, să o dea. Când vor să o dea - este problema lor. Unii colegi din cei care mă criticau au ţinut în continuare presiune luni de zile pentru a se emite această ordonanţă. Premierul Viorica Dăncilă a rezistat", a afirmat Dragnea la finalul CExN al PSD.

În acelaşi timp, a adăugat liderul PSD, trebuie dat răspunsul la o serie de întrebări şi, dacă răspunsul este "amnistia", atunci el va susţine adoptarea acesteia prin lege, în Parlament.

"Nimeni nu a reuşit să răspundă la o întrebare esenţială: care este de fapt rezolvarea tuturor nenorocirilor generate de funcţionarea acelor echipe mixte, de emiterea, semnarea acelor protocoale? Nimeni n-a dat un răspuns la întrebarea ce facem cu probele obţinute nelegal care au făcut ca foarte mulţi români să fie condamnaţi nelegal, şi foarte multi români care stau în procese sau în urmărire penală pe baza unor protocoale nelegale şi neconstituţionale. Nimeni n-a putut să răspundă la întrebarea cum putem ridica presiunea de pe judecătorii care au dosar in rem sau in personam, pentru a avea garanţia că un magistrat în România judecă doar după propria conştiinţă şi nu după presiuni, Dacă răspunsul este 'amnistie', atunci să o dea Guvernul prin ordonanţă. Dacă răspunsul este "amnistie prin lege în Parlament', susţin, dar aceste întrebări rămase fără răspuns nu vor putea limpezi tot ceea ce s-a întâmplat în România", a spus Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, "groaza pentru a fi adoptate şi puse în vigoare Legile Justiţiei şi Codurile penale este dată şi de faptul că la un moment dat toţi cei care au făcut rău vor plăti".

 

* CExN PSD/Dragnea: Colegii din judeţe mi-au cerut să nu renunţ la funcţia de preşedinte al PSD

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri seara că i s-a cerut de către colegii din filiale să nu plece de la conducerea partidului.

El a anunţat că a fost un vot în ceea ce îl priveşte în CExN al PSD, deşi "unii colegi" nu doreau acest lucru.

"A fost un vot, cu toate că unii colegi au spus că nu facem niciun vot. Nu am fost de acord, pentru că s-a spus prea mult, s-a minţit prea mult, s-a manipulat prea mult în ultimele zece zile şi nu aveam de ce să nu supun la vot o cerere atât de importantă - de fapt esenţa acelei scrisori, pentru că de fapt aia era miza. În aceste zile majoritatea colegilor mei din CExN au avut întâlnire cu organizaţiile în judeţe. Majoritatea dintre ei m-au sunat în timpul acelor şedinţe, au pus telefonul pe speaker ca să le spun câteva cuvinte colegilor mei şi să aud de la ei ce puncte de vedere au. Fără nicio excepţie, toţi colegii din judeţele de unde am fost sunat mi-au cerut ca nu cumva să renunţ la funcţia de preşedinte al partidului, cu toate că demisia este un act unilateral", a declarat Dragnea la finalul şedinţei CExN al PSD.

Liderul PSD a menţionat că s-a discutat despre scrisoarea prin care s-a cerut demisia sa, semnată de un grup de iniţiativă.

"Au vorbit foarte mulţi colegi despre celebra scrisoare a grupului de iniţiativă pe care o ştie toată lumea. S-au emis păreri, puncte de vedere, controverse, au discutat între ei, unii colegi s-au completat, unii colegi s-au contrat. Am urmărit puţin din declaraţiile unor colegi de dinaintea mea - nu sunt de acord absolut deloc cu ideea că este prima şedinţă în care se discută serios în PSD. (...) Le-am spus şi colegilor mei: nu mai vreau să avem astfel de şedinţe în care vorbim despre lucruri care ar trebui să se întâmple, vorbind despre faptul că ar trebui să dezbatem în partid, dar de fapt nu dezbatem. Cred că avem un mandat destul de serios şi de responsabil din partea cetăţenilor dat în 2016 atât pentru o viaţă mai bună pentru români, dar în acelaşi timp şi pentru a duce la capăt nişte angajamente pe care ni le-am luat cu toţii în ceea ce priveşte un stat de drept corect în România şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului", a afirmat Dragnea.

Preşedintele PSD a mai precizat că le-a vorbit colegilor din CExN despre motivele pentru care i s-a cerut demisia în scrisoarea deschisă.

"Unul dintre motivele principale era că am deschis prea multe fronturi - cu Klaus Iohannis, un iubitor de PSD şi un sprijinitor al guvernului PSD-ALDE, cu SRI-ul cu DNA-ul, cu Misterul Public, cu SPP şi cu #rezist. Am spus că eu niciodată nu pot să accept ca PSD, cel mai mare partid social-democrat din Europa, să redevină o unealtă a acestui sistem odios. (...) Atât cât voi mai fi în această funcţie, o să fac tot ce pot pentru a destructura, pentru a zdrobi acest sistem odios care a distrus şi distruge mii de vieţi în România. (...) Nu noi am deschis fronturile, fronturile erau deschise, nu numai împotriva noastră, ci a întregii societăţi româneşti", a susţinut Dragnea, care a reafirmat că despre eliminarea cauzelor care au dus la protocoale nu se vorbeşte la nicio instituţie europeană şi nici la vreo ambasadă.

El a mai spus că a cerut în CExN să i se răspundă că, "dacă de mâine nu mai există, este şters din evidenţa populaţiei, de a doua zi acest sistem, aceste instituţii o să ia în braţe PSD, o să sprijine finalizarea legilor justiţiei?".

"Nu, pentru că legile justiţiei, Codurile penale, care sunt modificate în lumina deciziilor CCR, a Direcţiei Europene privind prezumţia de nevinovăţie, a deciziilor CEDO, odată intrate în vigoare, îi fac pe toţi să plătească, pe toţi cei care au făcut rău în această ţară. Şi, de asemenea, pentru că toţi care au vorbit dintre cei care au pictat acea scrisoare au spus că da, într-adevăr, amândouă dosarele mele sunt pur politice, i-am întrebat: vor ca în continuare în România un om să fie condamnat la închisoare pentru că a îndemnat lumea la vot sau pe baza unor studii sociologice? Adică în România discutăm de stat de drept când un studiu sociologic reprezintă o probă pentru a condamna un om? Şi i-am întrebat dacă pot susţine aşa ceva. Şi i-am întrebat: dacă se va întâmpla pentru alt român sau alţi români acest lucru, e bine? N-am primit răspuns la această întrebare", a spus liderul PSD.

Dragnea a mai subliniat că nu va da înapoi, indiferent dacă şefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, "refuză să pun în aplicare o lege" şi "continuă presiunile pe judecători".

"Sigur că m-am întrebat de ce colegii din ţară şi cei de aici au susţinut că trebuie să continui. Nu vreau să fiu răutăcios, dar poate că s-au gândit că nimeni nu mai poate avea inconştienţa mea, să se lase ciuruit în asemenea hal şi să continue să târască după el lupta cu acest monstru. Poate că ăsta este motivul, mi-am asumat şi nu dau înapoi, indiferent ce se întâmplă, indiferent dacă doamna Tarcea refuză să pun în aplicare o lege doar pentru a avea eu un complet anume, indiferent că vor continua presiunile pe judecători. N-am nicio problemă", a susţinut Liviu Dragnea.

 

* CExN PSD/Ţuţuianu: Este prima dezbatere consistentă în şedinţa CExN; scrisoarea şi-a atins scopul

 

 

Vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu a declarat vineri, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, că a fost prima dezbatere consistentă în acest for şi, din acest punct de vedere, scrisoarea şi-a atins scopul.

"Apreciez că este prima dezbatere consistentă în şedinţa Comitetului Executiv Naţional. Cred că este începutul unei normalităţi şi cred că, din acest punct de vedere, scrisoarea pe care am făcut-o şi-a atins scopul. Nu contează numărul de voturi, ci contează că ne-am putut exprima, că am adus argumente pro şi contra şi mai contează că acest CExN devine un organ lucrativ care va avea capacitatea să ia în viitor cele mai bune decizii pentru partid", a spus Ţuţuianu.

Membrii Comitetului Executiv National al PSD au dat, vineri seara, un vot majoritar de încredere în favoarea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

 

* Firea: 39 voturi pentru rămânerea lui Dragnea în funcţie şi 10 împotrivă; s-a propus excluderea mea

 

 

 

Primarul general Gabriela Firea, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, a declarat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, că propunerea potrivit căreia liderul PSD, Liviu Dragnea trebuie să facă "un pas lateral din managementul politic" al partidului a întrunit 10 voturi pentru, 39 împotrivă şi o abţinere.

Ea a menţionat că primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a propus excluderea sa din PSD, dar propunerea nu a fost supusă votului.

"La finalul dezbaterilor, de peste opt ore, domnul preşedinte Dragnea a supus votului membrilor CEx doar un punct din declaraţia noastră comună, nu toate cele 20 care priveau diferite domenii de activitate, doar referirea la domnia sa, dacă să continue sau nu ca preşedinte. Au fost 10 voturi să facă un pas lateral din managementul politic al PSD, 39 de voturi să continue domnia sa şi o abţinere. De asemenea s-a cerut excluderea mea din PSD de către domnul primar de la Sectorul 5, fapt care nu a fost supus dezbaterii şi aprobării la intervenţia domnului preşedinte Dragnea şi a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, care nu au considerat necesar, oportun şi potrivit, practic, să fie supus un astfel de punct privind excluderea mea la dezbatere şi vot", a spus Firea.

 

* Codrin Ştefănescu: Au votat pentru Liviu Dragnea 55 de membri ai CExN şi 8 împotrivă

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a primit un vot de susţinere din partea a 55 de membri ai CExN, iar 8 au votat împotrivă, a anunţat vineri seara secretarul general adjunct al partidului, Codrin Ştefănescu.

El a declarat că au fost prezenţi 64 de membri ai CExN al PSD, din totalul de 65 - ministrul Apărării fiind plecat din ţară.

"Au votat 8 împotriva lui Liviu Dragnea, a fost o abţinere şi 55 pentru. Ăsta a fost votul de astăzi", a precizat Ştefănescu la finalul şedinţei CExN al PSD.

Potrivit acestuia, există un proces-verbal în acest sens, întocmit de secretariatul tehnic al PSD, voturile fiind la vedere.

Ştefănescu a menţionat că doi dintre social-democraţi au plecat motivat în timpul şedinţei, predând mandatul. Este vorba despre primarul sectorului 4 şi preşedintele executiv al sectorului 1.

"Dintre cei care au votat pentru susţinerea lui Liviu Dragnea, aproape toţi au avut mandat din partea organizaţiilor. (...) Mandatele au fost puse pe masă şi fiecare dintre cei care au votat pentru susţinerea lui Liviu Dragnea a avut în spate întreaga organizaţie. La final, primarul sectorului 5, Daniel Florea, a propus o rezoluţie, votată în Comitetul Executiv al organizaţiei pe care o reprezintă, privind excluderea din PSD a doamnei Gabrielei Firea pentru declaraţiile pe care le-a făcut consecutiv, timp de 11 zile şi care au afectat imens imaginea partidului - lucru pe care l-am discutat şi noi în interior. Sigur, foarte mulţi dintre colegi au cerut un vot în sensul ăsta şi e de la sine înţeles cum ar fi fost votul în condiţiile astea. Dar Liviu Dragnea, preşedintele partidului, ne-a cerut calm şi cooperare, a zis că în calitatea lui de preşedinte poate să ne ceară din nou să avem încredere şi să nu supunem la vot lucrul ăsta. Cerea ce s-a şi întâmplat, 'dictatorul' Liviu Dragnea anulând intenţia de a vota şi această chestiune. A închis-o", a explicat Ştefănescu.

El a adăugat că, cel mai probabil, în perioada următoare va avea loc o altă reuniune a CExN al PSD.

"Aici au fost nişte propuneri foarte interesante, inclusiv că ar trebui să ne asumăm politic anumite chestiuni. Am fost de acord cu foarte multe dintre puncte, am fi dorit şi eu şi colegii mei ca de aici să plecăm cu unanimitate. Nu s-a putut, a fost un vot democratic, ăsta este rezultatul", a menţionat secretarul general adjunct al PSD.

 

* Paul Stănescu: Nimeni nu pleacă din partid

 

 

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, că nici un membru al PSD nu va pleca din partid, adăugând totodată că aceasta a fost "prima discuţie serioasă" şi "cu mult curaj" care a avut loc în CEx.

"Nimeni nu pleacă din partid. Este prima discuţie serioasă pe care o avem, şi cu mult curaj", a precizat Stănescu.

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au dat, vineri seara, un vot majoritar de încredere în favoarea preşedintelui partidului Liviu Dragnea.

 

* Firea: Cred că a fost prima şedinţă CEx în care s-au dezbătut cu sinceritate problemele care ne frământă

 

 

Primarul general Gabriela Firea, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, a apreciat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că a fost prima reuniune a acestui for în care au fost dezbătute cu foarte multă sinceritate problemele care îi frământă pe membri.

"Primul câştig al acestui Comitet Executiv este acela că - aşa au opinat mai mulţi colegi - a fost prima şedinţă CEx în care s-au dezbătut cu foarte multă sinceritate, cu argumente logice, fireşte, toate problemele care ne frământă pe cei care suntem membri ai Comitetului Executiv. Nu a mai avut nimeni acea timorare care a existat până acum şi cred că este de bun augur că, deşi a fost, să spunem, contestată, această declaraţie comună privind starea PSD a adus şi un lucru bun, un lucru benefic partidului", a declarat ea.

Firea a mai precizat că a fost o şedinţă de Comitet Executiv foarte lungă, dar şi, probabil, "una dintre cele mai dense", în cadrul căreia au luat cuvântul aproximativ 30 de persoane.

"Au fost opinii pro şi contra demersului nostru de a da publicităţii o declaraţie comună privind starea Partidului Social Democrat. (...) Declaraţia comună privind starea PSD a fost semnată - practic, asumată şi prin iscălitură de către 25 de colegi de-ai noştri. (...) Sunt membru al PSD, sunt vicepreşedinte al partidului, am considerat că am epuizat etapele statutare atunci când am ieşit public cu afirmaţiile pe care le-am făcut; am avut colegi care au gândit de aceeaşi manieră în foarte multe privinţe", a afirmat ea.

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au dat, vineri seara, un vot majoritar de încredere în favoarea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

 

* CExN PSD: Vot de încredere în favoarea lui Liviu Dragnea (surse)

 

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au dat, vineri seara, un vot majoritar de încredere în favoarea preşedintelui partidului Liviu Dragnea, precizează surse oficiale.

Potrivit surselor citate, 60 de voturi au fost în favoarea lui Dragnea, iar opt - împotrivă.

 

* Dragnea, întrebat dacă CExN se va termina cu un vot: Normal că trebuie

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat vineri că discuţiile din şedinţa Comitetului Executiv Naţional vor fi tranşate printr-un vot.

"Normal că trebuie să fie un vot", a răspuns Liviu Dragnea, întrebat de jurnalişti dacă se va da un vot în finalul şedinţei.

Liderul PSD a făcut aceste precizări când a ieşit într-o scurtă pauză din şedinţa CExN.

Întrebat ce se mai întâmplă în cadrul reuniunii, Dragnea a spus: "Ascult".

Şedinţa CExN al PSD, care a început în urmă cu cinci ore, se află încă în desfăşurare la Palatul Parlamentului.

 

* Comitetul Executiv Naţional al PSD a început

 

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al Partidului Social Democrat a început vineri la Palatul Parlamentului.

Alături de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele executiv, premierul Viorica Dăncilă, participă membri ai Biroului Permanent Naţional, lideri ai organizaţiilor judeţene, liderii grupurilor parlamentare ale social-democraţilor, precum şi preşedinţii organizaţiilor interne ale partidului.

Punctul central al discuţiilor îl constituie demersul iniţiat de mai mulţi lideri ai formaţiunii, care cer demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor şi asigurarea interimatului la şefia partidului de către premierul Viorica Dăncilă, care este preşedinte executiv al social-democraţilor.

Au venit împreună la reuniunea CExN iniţiatorii scrisorii - vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD şi primar general al Capitalei, şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului -, alături de alţi susţinători, printre care secretarul general al PSD, Mihai Neacşu, preşedintele PSD Brăila, Mihai Tudose, preşedintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, preşedintele Caraş-Severin, Ion Mocioalcă. AGERPRES/(AS - autori: Daniel Florea, Alina Novăceanu, Irinela Vişan, Cătălina Matei, editori: Florin Marin, Andreea Rotaru, George Onea, Cătălin Alexandru, Antonia Niţă, imagine: Alfred Schupler, Dan Mihalcea, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Ioana Matei-Cârlan, editori online: Ada Vîlceanu, Andreea Lăzăroiu, Anda Badea, Daniela Juncu)

 

Citiţi şi:

 

Dragnea, despre o eventuală propunere de excludere a contestatarilor săi: Categoric, nu!

 

Stănescu înainte de CExN: Nimeni nu va pleca din PSD; suntem nemulţumiţi de managementul politic al lui Dragnea

 

Oprişan, înainte de CExN al PSD: Mesajul este de a continua guvernarea; Dragnea - ales de toţi membrii PSD

 

Gabriela Firea, înainte de CExN al PSD: Cred că se va propune excluderea mea şi doi miniştri vor fi remaniaţi-Stănescu şi Toader

 

CExN al PSD analizează vineri solicitarea privind demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile deţinute

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.