COD GALBEN: 03-07-2020 ora 10 Intre 03 iulie, orele 12 se va semnala disconfort termicZone afectate COD PORTOCALIU: 03-07-2020 ora 10 Intre 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00Fenomene vizate se va semnala 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureştiul găzduieşte, luni şi marţi, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, eveniment la care participă şefi de stat şi de guverne, preşedinţi de Parlamente naţionale, miniştri, preşedintele Comisiei Europene. 

 

În marja evenimentului se desfăşoară şi un forum de afaceri unde sunt aşteptaţi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

 

* Iohannis: Iniţiativa celor Trei Mări s-a maturizat; condiţiile sunt îndeplinite pentru proiecte concrete

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, în cadrul unei alocuţiuni rostite la Palatul Cotroceni, că Iniţiativa celor Trei Mări s-a maturizat politic şi conceptual şi că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a începe proiecte concrete.

"România s-a angajat în pregătirea acestui summit şi a Forumului de Afaceri cu hotărârea fermă de a obţine rezultate clare. Astfel, am colaborat, state participante şi alţi parteneri apropiaţi, pentru a ne asigura că această iniţiativă este pragmatică şi că ne axăm pe obţinerea rezultatelor concrete. Putem spune acum că Iniţiativa celor Trei Mări s-a maturizat politic şi conceptual şi că toate condiţiile sunt îndeplinite pentru a începe proiecte concrete. (...) În timp ce ne pregătim pentru următoarea mare provocare, cea a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru prima jumătate a anului 2019, mă angajez să contribui în mod activ la dezvoltarea Iniţiativei celor Trei Mări şi la punerea în aplicare a proiectelor de interconectivitate care pot însemna mult pentru ţările noastre şi prosperitatea şi securitatea Uniunii Europene", a declarat preşedintele la dineul de gală organizat cu ocazia Summitului "Iniţiativa celor Trei Mări".

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Potrivit alocuţiunii postate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis a evidenţiat că organizarea la Bucureşti a summitului din acest an şi a primei ediţii a Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi eforturile depuse, alături de ceilalţi participanţi, pentru cristalizarea obiectivelor reflectă importanţa acordată cooperării regionale.

"Suntem convinşi pe deplin că Iniţiativa are potenţialul de a facilita o interconectivitate sporită în Europa Centrală şi de Sud-Est, de a intensifica relaţiile economice şi comerciale şi fluxurile de investiţii din regiune şi cu alţi parteneri din comunitatea euroatlantică. Prin urmare, suntem avocaţi ai contribuţiei acestei iniţiative la consolidarea generală a Uniunii Europene şi a relaţiei transatlantice", a spus el.

Preşedintele Iohannis a salutat prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, arătând că implementarea proiectelor agreate de statele participante va susţine eforturile UE pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii pe continent.

El a exprimat apreciere şi pentru participarea reprezentanţilor guvernului SUA: Ian Steff, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului, şi Rick Perry, secretarul pentru Energie. Preşedintele a subliniat că implicarea SUA este esenţială pentru succesul Iniţiativei, dar şi că participarea la nivel înalt reflectă nivelul substanţial la care a ajuns Parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite.

"Aşa cum am subliniat în timpul întâlnirii mele cu preşedintele Trump la Casa Albă, anul trecut, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic cu SUA, în toate domeniile, este o prioritate pentru România şi pentru mine. Este, de asemenea, convingerea mea fermă că legătura transatlantică este vitală, deoarece reprezintă coloana vertebrală a civilizaţiei occidentale", a afirmat el.

Iohannis a evidenţiat că începând cu summitul de la Bucureşti, Germania a devenit de asemenea stat partener al Iniţiativei.

"Suntem convinşi că implicarea Germaniei va spori capacitatea Iniţiativei de a atinge obiectivul nostru comun de a spori interconectivitatea şi, în consecinţă, dezvoltarea economică şi creşterea economică în regiune, în beneficiul tuturor statelor participante şi al întregii Uniuni Europene", a adăugat el.

Preşedintele a salutat de asemenea participarea reprezentanţilor instituţiilor financiare europene şi internaţionale, dar şi ai unor state din Balcanii de Vest şi din vecinătatea estică.

"Sunt încrezător că, pe măsură ce se dezvoltă în continuare, Iniţiativa celor Trei Mări poate să depăşească limitele actuale şi să aducă beneficii economice substanţiale vecinilor noştri. Cooperarea sporită în proiecte concrete de interconectivitate între ţările noastre va servi ca dovadă că, spre deosebire de alte opţiuni, perspectiva europeană şi euroatlantică este singura care poate asigura prosperitatea, dezvoltarea durabilă şi stabilitatea în aceste regiuni", a spus el.

Iohannis a mai evidenţiat că summitul are loc la Bucureşti în anul în care ţara noastră marchează Centenarul Marii Uniri.

"Onorând trecutul, aniversarea acestor o sută de ani ne oferă oportunitatea excelentă de a privi spre viitor. România este acum un stat matur, cu o societate modernă, plină de dinamism, creativitate, profund proeuropeană şi protransatlantică. (...) Într-un context global din ce în ce mai complex, România îşi menţine angajamentul faţă de cei trei piloni care îi definesc politica externă: consolidarea rolului şi eforturilor în cadrul UE şi NATO, precum şi consolidarea şi extinderea Parteneriatului strategic cu SUA. Acestea sunt completate de un rol activ în promovarea stabilităţii, securităţii şi dezvoltării economice a nivel regional", a mai declarat el.

 

* Preşedintele Austriei la Summitul celor Trei Mări: Securitatea energetică rămâne o precondiţie pentru creşterea potenţialului comun

 

Securitatea energetică rămâne o precondiţie pentru implementarea inovării şi pentru creşterea potenţialului comun, a declarat luni la Bucureşti preşedintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, în deschiderea celui de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări.

"Scopul nostru comun trebuie să fie asigurarea securităţii energetice pentru toţi cetăţenii europeni, iar pentru aceasta este nevoie de diversificarea surselor de energie, precum şi a rutelor de transport. Avem nevoie de amândouă", a subliniat preşedintele austriac.

Ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Austria va încerca sa finalizeze pachetul UE privind energia curată, a menţionat preşedintele Alexander van der Bellen.

Austria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE până la 31 decembrie, preşedinţie care apoi va fi preluată de România.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

În marja summitului de la Bucureşti are loc prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

 

* Summitul Iniţiativei celor Trei Mări: Preşedinta Croaţiei pledează pentru convergenţă economică pe plan european

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO


Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în 2015 în ideea ca Europa Centrală să devină coloana vertebrală a unei Europe solide, pe baza a trei piloni - convergenţă economică şi coeziune pe plan european şi o legătură transatlantică puternică, a declarat luni la Bucureşti preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar Kitarovic, în prima zi a summitului acestui for organizat în capitala României.

Preşedinta croată - cea care a lansat Iniţiativa, acum trei ani, împreună cu omologul său polonez Andrzej Duda - a salutat evoluţia de până în prezent a forului şi a amintit că pentru prima dată în cadrul reuniunii de la Bucureşti are loc şi un forum de afaceri.


"Consider că forumul de afaceri, care se reuneşte acum pentru prima dată, va fi unul din cele mai importante aspecte ale Iniţiativei celor Trei Mări, aş spune chiar mai important decât summiturile oamenilor politici. (...) Suntem aici pentru a crea o platformă pentru afaceri, pentru a atrage investiţii pentru fiecare proiect specific prezentat de ţări specifice. (...) Sectorul afacerilor este sectorul fundamental al tuturor economiilor dezvoltate", a subliniat Kolinda Grabar Kitarovic.

 


Preşedinta croată a pus accentul în special pe necesitatea dezvoltării infrastructurii, amintind de diferenţele care se menţin în plan economic între statele dezvoltate ale Uniunii Europene şi majoritatea statelor din Iniţiativa celor Trei Mări, toate 12, cu excepţia Austriei (Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia).

Kolinda Grabar Kitarovic a amintit în alocuţiunea sa cele 11 proiecte-cheie prezentate de Croaţia, totalizând 1,78 miliarde de euro, şapte consacrate conexiunilor de transport, trei în domeniul energiei şi unul în cel al comunicaţiilor digitale, menţionând în special proiectul terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe insula Krk.

Ea a anunţat cu această ocazie că în octombrie la Zagreb va fi organizat un forum al Iniţiativei celor Trei Mări consacrat comunicaţiilor digitale.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

 

* Andrzej Duda, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări: E momentul ca planurile să fie transpuse în politici reale

 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat luni, în cadrul sesiunii plenare care a deschis Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că a venit momentul ca planurile ambiţioase ale acestei platforme să fie transpuse în politici reale, menţionând, totodată, că la forumul de la Bucureşti are loc o extindere a cooperării.

"A venit momentul ca planurile noastre ambiţioase să fie transpuse în politici reale. Ne aflăm acum în faza de execuţie. Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică continuă să reprezinte un factor cheie pentru această iniţiativă. Este vorba aici de calităţile noastre europene şi transatlantice. Ne aflăm azi aici pentru că facem parte din UE şi NATO. Suntem membri responsabili ai spaţiului euroatlantic. (...) Există şi un alt aspect important, vrem să fim un jucător important, vrem o integrare corespunzătoare şi o structură corespunzătoare pentru a atinge aceste obiective. Vrem să adâncim integrarea în zonele cele mai importante de dezvoltare economică: transportul, energia şi digitalizarea. La Bucureşti, de fapt, are loc o extindere a cooperării şi colaborării, pentru a include noile componente menţionate", a declarat el.

 


Andrzej Duda a adăugat că participarea la forum a unor reprezentanţi ai Comisiei Europene demonstrează că relaţiile dintre UE şi Iniţiativa celor Trei Mări se bazează pe "sinergii pozitive, nu pe o concurenţă negativă", precum şi pe existenţa unor "puncte focale".

El a evidenţiat faptul că la Bucureşti sunt semnate două documente importante - o declaraţie privind înfiinţarea unei reţele a Camerelor de comerţ din ţările participante şi o scrisoare de intenţie referitoare la crearea unui Fond de investiţii.

Preşedintele polonez a menţionat, de asemenea, că, după câteva runde de consultări, a fost stabilită o listă de priorităţi pentru această Iniţiativă.

"Este vorba de investiţii cheie care să asigure succesul economiilor şi societăţilor noastre. Această hartă include proiecte cunoscute, cum ar fi traseul Via Carpatia sau Coridorul Nord-Sud. E vorba, de asemenea, şi de soluţii cât se poate de moderne în domeniul digital. Este nevoie de colaborare în aceste domenii. Trebuie crescută capacitatea de a implementa proiectele cheie", a mai spus Andrzej Duda.

Preşedintele polonez a vorbit şi despre sprijinul autorităţilor americane.

"Vorbim aici de o topografie. Această topografie nu poate fi gândită în afara spaţiului european sau a spaţiului trans-atlantic. Sunt foarte încântat că ministrul Energiei din Statele Unite se află la Bucureşti. Vreau să menţionez diversificarea surselor de energie; de asemenea, pieţele de gaz lichefiat - toate acestea reprezintă elemente extrem de importante pentru colaborarea şi cooperarea cu Statele Unite. Această Iniţiativă a devenit un instrument strategic şi acest lucru nu este demonstrat doar de activităţile în creştere privind aspectele comerciale cu SUA. E vorba şi de sprijinul autorităţilor americane pentru această Iniţiativă. În numeroasele discuţii pe care le-am avut cu investitori americani şi cu înalţi reprezentanţi ai administraţiei SUA am ajuns la aceste concluzii. Voi aborda aceste aspecte şi în timpul vizitei mele la Casa Albă", a arătat Duda.

 

* Iniţiativa celor Trei Mări: Documentele pentru crearea reţelei Camerelor de Comerţ şi Fondului de investiţii, parafate luni

 

Oficialii platformei Iniţiativa celor Trei Mări au semnat, luni, în cadrul Forumului de Afaceri de la Romexpo, Declaraţia Comună privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi o Scrisoare de intenţie în legătură cu înfiinţarea unui Fond de investiţii destinat aceleiaşi Iniţiative.

Prin intermediul Fondului de investiţii, estimat a fi de ordinul zecilor de miliarde de euro, vor putea fi finanţate o serie de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital. În prezent, sunt depuse aproximativ 40 de astfel de proiecte. Crearea acestui fond este o iniţiativă a Poloniei.

La ceremonia de semnare a Declaraţiei Comune privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări au luat parte oficiali ai Camerelor de Comerţ din Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Ungaria, Polonia, Estonia şi România.

De asemenea, Scrisoarea de intenţie referitoare la crearea Fondului de investiţii destinat Iniţiativei celor Trei Mări a fost parafată de către reprezentanţi ai băncilor naţionale şi ai fondurilor de garantare din Croaţia, Polonia, Slovenia, Slovacia şi România.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017.

Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în cadrul reuniunii liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră, din data de 29 septembrie 2015, organizată la iniţiativa preşedintei Croaţiei, Kolinda Grabar- Kitarovic, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council.

Reuniunea la nivel înalt a avut loc la New York, în marja Adunării Generale a ONU şi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, s-au aflat preşedinţii din Croaţia, Bulgaria, Polonia, precum şi miniştri de externe şi înalţi oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia şi Statele Unite ale Americii.

Primul summit al Iniţiativei celor Trei Mări a fost organizat la Dubrovnik, în Croaţia, în perioada 25-26 august 2016. Summitul s-a încheiat cu Declaraţia celor Trei Mări, prin care semnatarii şi-au exprimat dorinţa de a consolida legăturile economice şi de infrastructură dintre ţările membre.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost gazda celui de-al doilea summit care s-a desfăşurat la Varşovia, la 6-7 iulie 2017. Invitatul special al evenimentului a fost preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Prezent la summitul Initiaţivei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis a propus ca următoarea reuniune să aibă loc, în 2018, la Bucureşti. Propunerea a fost acceptată de toţi liderii prezenţi la summitul de la Varşovia.

 

* Corina Creţu: Iniţiativa celor Trei Mări sprijină obiectivul comun al UE, de a apropia Estul şi Vestul Europei

 

Iniţiativa celor Trei Mări vine în sprijinul obiectivului comun al Uniunii Europene de a apropia Estul şi Vestul Europei, a declarat, luni, Corina Creţu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională.

"Am onoarea de a vorbi astăzi în numele preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean Claude Junker. Principalul mesaj al Comisiei Europene este acela de mare apreciere faţă de această Iniţiativă a celor Trei Mări. Ştiţi foarte bine, cu ocazia discursului său privind starea Uniunii Europene, de săptămâna trecută, preşedintele Junker a subliniat că îşi doreşte să facem eforturi mai mari pentru a apropia Estul şi Vestul Europei, atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul statelor membre, iar Iniţiativa celor Trei Mări vine tocmai în sprijinul acestui obiectiv comun. Este o iniţiativă foarte relevantă şi legitimă, contribuie la dezvoltarea regională amplificând astfel procesul de coeziune la nivelul întregii Uniuni Europene. O iniţiativă care poate oferi în egală măsură prosperitate şi securitate pentru statele membre. S-a vorbit aici despre decalajele care există, din păcate, pe teritoriul continentului nostru, nu numai între Est şi Vest, dar şi în interiorul unor state membre. De exemplu, dacă ne uităm la domeniul Transporturilor, în Europa Centrală şi de Est parcurgerea aceleaşi distanţe durează de două ori mai mult decât în statele vestice ale Uniunii Europene", a spus Creţu, în cadrul primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, organizată la Romexpo, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTOComisarul pentru Dezvoltare Regională a menţionat, totodată, că forul european susţine obiectivul comun al şefilor de state şi de guverne de a identifica proiecte comune în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiilor digitale.

"(...) în numele preşedintelui Junker doresc să mulţumesc tuturor statelor membre participante pentru acţiunea lor proactivă şi pentru determinarea lor de a creşte dezvoltarea economică şi conectivitatea, întărind astfel convergenţa europeană. Doresc, de asemenea, să mulţumesc preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru că a adus prezidarea Summitului celor Trei Mări la Bucureşti, în România. Comisia Europeană susţine obiectivul comun al şefilor de state şi de guverne de a identifica proiecte comune şi sprijinim aceste proiecte în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiilor digitale. Încurajăm realizarea unor proiecte transnaţionale în aceste domenii, iar fondurile structurale şi de investiţii, pe care am onoarea să le gestionez în această comisie, cred că pot contribui la realizarea acestora, împreună bineînţeles cu mediul privat. Numai aducând împreună întreprinderi mici şi mijlocii, antreprenori, start-up-uri şi toate părţile interesate din ecosistemul de afaceri la prima ediţie a Forumului de Afaceri va contribui fără îndoială la crearea condiţiilor favorabile pentru demararea unor acţiuni concrete", a afirmat Corina Creţu.

Aceasta a subliniat că Summitul de la Bucureşti reprezintă o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană a unui înalt nivel de conectivitate în Europa Centrală şi de Est, fie că vorbim despre sectorul energetic, despre transporturi sau de cel digital.

"Comisia Europeană vede în acest Summit o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană ca întreg a unui înalt nivel de conectivitate în Europa Centrală şi de Est, fie că vorbim despre sectorul energetic, despre transporturi sau de cel digital. Aceste reţele sunt, într-adevăr, o precondiţie evidentă pentru ca cetăţenii şi oamenii de afaceri să beneficieze pe deplin de pe urma liberei circulaţii şi a pieţei comune. Sunt esenţiale pentru puterea şi stabilitatea Uniunii într-un context global care a devenit, din păcate, din ce în ce mai volatil. Tensiunile geopolitice continue din Orientul Mijlociu, efectele din ce în ce mai evidente ale schimbărilor climatice, disputele comerciale, criza refugiaţilor şi criza migranţilor, toate aceste fenomene au avut efecte negative asupra echilibrului economic şi social al Europei. Cu toate acestea, Uniunea Europeană, Uniunea noastră, trebuie să rămână unită, robustă şi inovatoare pentru a face faţă dificilelor negocieri comerciale, pentru a rămâne cu un pas înainte în competiţia globală, pentru a putea fi independentă şi puternică în faţa şocurilor externe. În această privinţă, Uniunea Europeană salută dorinţa de a aprofunda în continuare relaţiile transatlantice, relaţiile dintre Uniunea Europeană, dintre statele sale membre şi SUA", a punctat Creţu.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, luni şi marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

În marja summitului, luni se desfăşoară, la Romexpo, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Cu această ocazie va fi parafată Declaraţia Comună privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi Scrisoarea de intenţie în legătură cu înfiinţarea unui Fond de investiţii destinat aceleiaşi Iniţiative.

La Forumul de Afaceri participă companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017.

Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în cadrul reuniunii liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră, din data de 29 septembrie 2015, organizată la iniţiativa preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar- Kitarovic, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council.

Reuniunea la nivel înalt a avut loc la New York, în marja Adunării Generale a ONU şi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, s-au aflat preşedinţii din Croaţia, Bulgaria, Polonia, precum şi miniştri de externe şi înalţi oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia şi Statele Unite ale Americii.

Primul summit al Iniţiativei celor Trei Mări a fost organizat la Dubrovnik, în Croaţia, în perioada 25-26 august 2016. Summitul s-a încheiat cu Declaraţia celor Trei Mări, prin care semnatarii şi-au exprimat dorinţa de a consolida legăturile economice şi de infrastructură dintre ţările membre.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost gazda celui de-al doilea summit care s-a desfăşurat la Varşovia, la 6-7 iulie 2017. Invitatul special al evenimentului a fost preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Prezent la summitul Initiaţivei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis a propus ca următoarea reuniune să aibă loc, în 2018, la Bucureşti. Propunerea a fost acceptată de toţi liderii prezenţi la summitul de la Varşovia.

 

* Iohannis, la Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări": Vom avea o listă scurtă de proiecte prioritare de interconectare

 

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea, luni, în cadrul sesiunii plenare care a deschis Forumul de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că instrumentele create odată cu summitul de la Bucureşti vor aduce valoare acestei platforme informale, menţionând în acest sens că va exista o listă scurtă de proiecte prioritare de interconectare, pe deplin compatibile cu politicile Uniunii Europene.

"Cred cu tărie că instrumentele create odată cu Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti vor aduce valoare acestei platforme informale, care acum va dispune de instrumente concrete pentru atingerea obiectivelor sale. Astfel, vom avea o listă scurtă de proiecte prioritare de interconectare, pe deplin compatibile cu politicile Uniunii Europene, aducem la realitate acest format al Forumului de afaceri, vom dispune de o reţea a Camerelor de comerţ din ţările participante, care să sprijine activitatea Forumului de afaceri şi activitatea comunităţilor de afaceri din regiune, şi va fi înfiinţat un Fond de investiţii regional, care să sprijine implementarea proiectelor prioritare", a spus preşedintele Iohannis.

El a apreciat că, într-o lume şi într-o perioadă "marcate de evenimente şi evoluţii complexe în plan global şi regional", noua etapă deschisă în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, orientată spre rezultate concrete, oferă un exemplu pozitiv.

"Este vorba despre exemplul unei cooperări benefice nu numai pentru partenerii din regiune, dar şi pentru cei din imediata apropiere - din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică. Interconectivitatea sporită şi extinderea contactelor directe între mediile de afaceri vor conferi o dinamică pozitivă altor proiecte economice din statele învecinate", a precizat şeful statului român.

Klaus Iohannis a adăugat că, în ultima perioadă, a avut loc o acumulare a tensiunilor în economia globală, "pe fondul unui mediu securitar în erodare".

"Suntem, de aceea, expuşi unor riscuri majore, care afectează toţi participanţii la comerţul internaţional cu bunuri şi servicii. Sunt de părere că viitorul economiei mondiale trebuie susţinut mai degrabă prin eforturi de a consolida dialogul dintre toate părţile implicate şi de a întări reglementările multilaterale, pentru ca acestea să fie cu adevărat eficiente. Desigur, beneficiile echilibrat distribuite şi reciprocitatea constituie baza oricăror aranjamente multilaterale funcţionale", a arătat el.

Preşedintele Iohannis a evidenţiat că ideea înfiinţării Iniţiativei celor Trei Mări a pornit tocmai de la constatarea "menţinerii unui decalaj de dezvoltare economică" între vechile şi noile state membre UE şi de la dorinţa de atenuare a acestuia. Totodată, Iniţiativa acţionează concomitent în trei direcţii principale - dezvoltarea economică, coeziunea europeană şi consolidarea legăturilor transatlantice.

"O bună cale pentru recuperarea decalajului de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale Uniunii este creşterea interconectivităţii în regiunea celor trei mări, în primul rând în domeniile energiei, transportului şi digital, în special pe axa nord - sud, dar nu numai. Iniţiativa, care odată cu Summitul de la Bucureşti ajunge să livreze rezultate şi instrumente concrete, este circumscrisă obiectivelor pieţei interne a Uniunii Europene. Sunt convins că acest format de cooperare va aduce o contribuţie substanţială la dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii în cele trei domenii, completând eforturile Uniunii Europene în acest sens", a adăugat preşedintele.

El şi-a exprimat convingerea că viitorul Uniunii Europene este unul al unităţii şi coeziunii, iar Iniţiativa celor Trei Mări poate contribui concret la conturarea acestuia. Iohannis a adăugat că la fel de relevantă pentru succesul Iniţiativei este participarea partenerilor din Statele Unite ale Americii, atât la nivel de autorităţi, cât şi al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune.

"Pentru Statele Unite, interconectivitatea regională capătă astfel, pe lângă relevanţa implicării în Europa pe dimensiunea de securitate, tot mai bine conturată în ultimii ani, şi o semnificaţie aparte, economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu Statele Unite ale Americii. Suntem deci extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale. Iniţiativa celor Trei Mări este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuţie regională la consolidarea parteneriatului transatlantic", a spus el.

 

* Vizitele preşedintelui polonez la Bucureşti şi Washington sunt 'legate de un concept comun', afirmă şeful său de cabinet 

 

Vizita pe care preşedintele polonez, Andrzej Duda, o efectuează acum la Bucureşti, pentru a participa la summitul Iniţiativei celor Trei Mări, şi vizita pe care el o va face imediat apoi la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele Donald Trump, sunt 'legate de un concept comun', preşedintele polonez urmând să meargă în SUA şi ca un emisar 'de facto' al summitului celor Trei Mări, a declarat luni şeful său de cabinet, Krzysztof Szczerski, citat de agenţia PAP.

Preşedintele Duda va pleca de la Bucureşti direct la Washington, el urmând să fie primit marţi la Casa Albă de preşedintele Trump. În plus faţă de întrevederea celor doi lideri, urmată de o conferinţă de presă comună, se va desfăşura şi o reuniune a celor două delegaţii, din delegaţia americană ce va avea discuţii cu cea poloneză urmând să facă parte de asemenea vicepreşedintele Mike Pence şi secretarul de stat Mike Pompeo, conform declaraţiei date de Krzysztof Szczerski.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTOEste important să 'avem posibilitatea de a merge direct' de la reuniunea Iniţiativei celor Trei Mări la discuţii bilaterale cu SUA, a menţionat oficialul polonez în faţa presei. 'Această succesiune a fost planificată, astfel încât preşedintele (Duda) să meargă de facto ca un emisar de la summitul celor Trei Mări direct la preşedintele Trump', a explicat în continuare şeful de cabinet al preşedintelui polonez, el amintind că la ultimul summit al Iniţiativei celor Trei Mări, desfăşurat anul trecut la Varşovia, a participat şi preşedintele Trump.

Acel summit din capitala poloneză 'a fost de asemenea un eveniment care a consolidat într-o mare măsură iniţiativa' celor Trei Mări, ce 'se bucură de asemenea de sprijinul preşedintelui Trump', a menţionat mai departe Krzysztof Szczerski.

El a spus de asemenea că rezultatul întrevederii de marţi dintre preşedinţii Duda şi Trump ar putea fi o 'consolidare şi aprofundare a parteneriatului strategic dintre Polonia şi SUA', cei doi lideri urmând, probabil, să adopte o declaraţie comună în acest sens.

Şeful de cabinet al preşedintelui polonez a detaliat în continuare că această declaraţie ar urma să cuprindă trei piloni: extinderea cooperării militare, de securitate şi a celei energetice, inclusiv prin investiţii şi 'opoziţia comună faţă de iniţiative care întrerup şi distrug piaţa europeană deschisă a gazelor naturale' (cum este cazul proiectului gazoductului Nord Stream 2), precum şi cooperarea economică şi pentru realizarea de investiţii.

Textul final al declaraţiei, a explicat Szczerski, va fi cel asupra căruia vor conveni preşedinţii Trump şi Duda, 'întrucât ei sunt cei care în final vor formula conţinutul acestei declaraţii'.

Oficialul polonez a subliniat că vizitele preşedintelui Duda la Bucureşti şi Washington sunt 'legate de un concept comun', acela 'de a construi o regiune puternică a celor Trei Mări, o regiune puternică pe axa Nord-Sud, de la statele baltice la Marea Adriatică şi Marea Neagră'.

'Pentru Europa, cu Europa, dar şi pentru comunitatea euroatlantică, pentru că noi spunem foarte clar că (Iniţiativa celor) Trei Mări şi politica externă poloneză - în interiorul cadrului european - reprezintă o politică euroatlantică', a mai spus şeful de cabinet al preşedintelui polonez.

Întrebat dacă la summitul de la Washington va fi luată o decizie privind staţionarea permanentă a unor trupe americane în Polonia, Szczerski a răspuns că o asemenea hotărâre face parte dintr-un 'proces', care 'nu poate fi grăbit' şi în acest sens trebuie să existe o 'decizie consensuală'.

 

* Daraban: Comunităţile de afaceri din Iniţiativa celor Trei Mări pot implementa proiecte de zeci de miliarde de euro

 

Comunităţile de afaceri din cele 12 ţări care fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări pot implementa proiecte comune de ordinul zecilor de miliarde de euro, a declarat, luni, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

"Această reuniune (Summitul Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti, n.r.) poate deschide oportunităţi de cooperare economică. Poate descătuşa energii pentru consolidarea creşterii economice cu efecte imediate. Din punct de vedere economic, esenţa Iniţiativa celor Trei Mări o reprezintă proiectele comune. În acelaşi timp, se poate deschide un spaţiu larg în domenii extrem de variate într-un context de creştere economică şi deschidere către investiţii şi proiecte comune. Proiecte de ordinul zecilor de miliarde de euro pot să fie implementate de comunităţile de afaceri din ţările participante. Camerele de comerţ din cele 12 ţări membre, împreună cu întreaga comunitate de afaceri pe care o reprezintă, aşteaptă să-şi aducă contribuţia la implementarea acestora", a afirmat Daraban, în cadrul primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, organizată la Romexpo în cadrul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

Potrivit preşedintelui CCIR, oamenii de afaceri au capacitatea de a utiliza oportunităţile create la nivel politic şi de a transforma viziunea în realitate.

"În general, acordul dintre camerele de comerţ subliniază, în mod clar, schimbul de informaţii referitor la societăţile comerciale, unitatea lor, solvabilitatea lor şi, nu în ultimul rând, lucrăm la diseminarea oportunităţilor de afaceri. Pentru comunitatea de afaceri aşteptarea este de a fi identificate proiecte comune şi modalităţile de finanţare a lor. Forumul este cel mai complex eveniment la organizarea căruia a contribuit Camera de Comerţ şi Industrie a României. Personal, sunt foarte optimist şi aici aş vrea să remarc dorinţa comunităţilor de afaceri de a folosi oportunităţile deschise de această excelentă cooperare politică şi de a le transforma în proiecte de dezvoltare menite să aducă mai multă prosperitate şi mai multă coeziune în această parte a Europei. Contaţi pe oamenii de afaceri! Ei au această capacitate de a utiliza oportunităţile create la nivel politic şi de a transforma viziunea în realitate", a spus Mihai Daraban.


Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO


Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, luni şi marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe, fiind organizat în Bucureşti şi un forum de afaceri.

În marja summitului, luni se desfăşoară, la Romexpo, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Cu această ocazie va fi parafată Declaraţia Comună privind crearea reţelei Camerelor de Comerţ a Iniţiativei celor Trei Mări, precum şi Scrisoarea de intenţie în legătură cu înfiinţarea unui Fond de investiţii destinat aceleiaşi Iniţiative.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări este un angajament al Declaraţiei summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia din 2017.

Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în cadrul reuniunii liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică şi Neagră, din data de 29 septembrie 2015, organizată la iniţiativa preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar- Kitarovic, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council.

Reuniunea la nivel înalt a avut loc la New York, în marja Adunării Generale a ONU şi, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, s-au aflat preşedinţii din Croaţia, Bulgaria, Polonia, precum şi miniştri de externe şi înalţi oficiali din Slovacia, Lituania, Ungaria, Letonia, Slovenia, Austria, Republica Cehă, Estonia şi Statele Unite ale Americii.

Primul summit al Iniţiativei celor Trei Mări a fost organizat la Dubrovnik, în Croaţia, în perioada 25-26 august 2016. Summitul s-a încheiat cu Declaraţia celor Trei Mări, prin care semnatarii şi-au exprimat dorinţa de a consolida legăturile economice şi de infrastructură dintre ţările membre.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a fost gazda celui de-al doilea summit care s-a desfăşurat la Varşovia, la 6-7 iulie 2017. Invitatul special al evenimentului a fost preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Prezent la summitul Initiaţivei celor Trei Mări, preşedintele Klaus Iohannis a propus ca următoarea reuniune să aibă loc, în 2018, la Bucureşti. Propunerea a fost acceptată de toţi liderii prezenţi la summitul de la Varşovia.

 

* Klaus Iohannis: Suntem interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă

 

România este interesată să menţină o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Summitului "Iniţiativa celor Trei Mări".

"Contăm pe sprjinul instituţiilor europene a căror prezenţă la Bucureşti în aceste zile o salut. Viitorul Uniunii Europene este unul al unităţii şi coeziunii, iar "Iniţiativa celor Trei Mări" poate contribui concret la conturarea acesteia. La fel de relevantă pentru succesul Iniţiativei este participarea partenerilor din SUA, atât la nivel de autorităţi, cât şi al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune. Pentru SUA, interconectivitatea regională capătă astăzi (...) şi o semnificaţie aparte economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu SUA. Suntem deci extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale. "Iniţiativa celor Trei Mări" este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuţie regională la consolidarea parteneriatului transatlantic", a subliniat şeful statului român.

Klaus Iohannis a arătat că o bună cale pentru reducerea decalajului de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE este creşterea interconectivităţii în regiunea celor trei mări, în primul rând în domeniile energiei, transportului şi digital, în special pe axa nord-sud, dar nu numai. 

 

* Iohannis: La Bucureşti se deschide o pagină foarte importantă în istoria Iniţiativei celor Trei Mări


Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, la deschiderea oficială a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că prin reuniunea de la Bucureşti se deschide o pagină foarte importantă în istoria acestei structuri, menţionând, totodată, că o idee care anul trecut, la Varşovia, "era doar un concept asumat" a prins contur pe parcursul ultimului an, devenind realitate.

"Putem spune, fără echivoc, că astăzi, la Bucureşti, deschidem o pagină foarte importantă în istoria Iniţiativei celor Trei Mări. Mă bucură, în mod special, să constat că o idee care anul trecut, la Varşovia, era doar un concept asumat a prins contur pe parcursul ultimului an şi acum devine realitate. Un astfel de eveniment este cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate naţională, sunt legate de promovarea intereselor economice şi a aspiraţiilor de bunăstare ale cetăţenilor noştri. Astfel, după o perioadă de explorare şi apoi de cristalizare conceptuală, derulată la nivel politic, este necesar ca Iniţiativa celor Trei Mări să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi a rezultatelor pragmatice. Am încredere că acest deziderat îşi începe materializarea astăzi, la Bucureşti, cu ocazia primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei", a spus preşedintele.

Iohannis a reliefat faptul că evenimentul are o anvergură şi un calibru "deosebite", reunind peste 600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, al celui academic, precum şi oficiali provenind ''din regiunea noastră extinsă şi din Statele Unite ale Americii''.

"Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potenţialului de care dispune regiunea celor Trei Mări. Prin acest forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiunea noastră", a spus el.

Iohannis a adăugat că un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă.

"Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creşterii economice şi a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluţiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuţie, dar şi a economiei şi societăţii digitale se impune ca o necesitate. Ne dorim ca aceste proiecte să aibă impact regional real, să fie relevante pentru obiectivul de creştere a interconectivităţii în cele trei domenii prioritare şi deplin compatibile cu priorităţile şi politicile Uniunii Europene în materie", a menţionat preşedintele.

Potrivit lui Iohannis, fiecare dintre statele participante poate să aducă o contribuţie importantă la succesul Iniţiativei, menţionând în acest sens că România are potenţialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esenţial la securitatea energetică regională, dar şi europeană.

"Încurajăm reprezentanţii companiilor prezente astăzi, ai camerelor de comerţ, ai asociaţiilor patronale şi sectoriale, dar şi ai autorităţilor publice şi locale să pună bazele dialogului şi cooperării permanente. Avem nevoie de coerenţă în promovarea şi susţinerea proiectelor propuse, precum şi de crearea şi fructificarea mecanismelor adecvate de atragere a investiţiilor. Nu în ultimul rând, sper că reprezentanţii mediului de afaceri vor valorifica întâlnirile business-to-business şi business-to-government pentru a forma sau a consolida legăturile cu omologii din regiune şi cu sectorul public şi pentru a identifica noi oportunităţi de afaceri şi de investiţii'', a spus şeful statului.

Iohannis a salutat paşii întreprinşi pentru crearea Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, prin semnarea unei Scrisori de intenţie, fond care îşi propune să co-finanţeze proiectele prioritare.

"Fondul va reprezenta un vehicul important, prin care regiunea are şansa de a mobiliza şi prioritiza contribuţiile financiare necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale regiunii. Pe lângă toate aceste rezultate, încurajez participanţii la Forum să analizeze modalităţile concrete de monitorizare, stimulare şi sprijinire activă a implementării proiectelor prioritare", a mai spus el.

 

* Preşedintele Iohannis a întâmpinat delegaţiile oficiale participante la Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări"

 

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, au întâmpinat, luni, delegaţiile oficiale participante la Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări".

Printre aceştia s-au numărat: preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic; preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen; comisarul european Corina Creţu.

Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTOFoto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTOÎn zilele de 17 şi 18 septembrie 2018 se desfăşoară, la Bucureşti, cea de-a treia ediţie a summitului Initiaţivei celor Trei Mări, o platformă politică lansată în 2015, al cărei obiectiv principal este acela de oferi susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări - Adriatică, Baltică şi Neagră - în domenii precum energia, transporturile, telecomunicaţiile sau protecţia mediului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Initiaţiva celor Trei Mări include cele 12 state membre UE aflate între Marea Adriatică, Baltică şi Neagră: Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, precum şi alte state, instituţii europene şi internaţionale partenere.

Unul dintre principalele obiective ale summitului organizat la Bucureşti este acela de a realiza o serie de progrese concrete pentru creşterea interconectivităţii, în regiune, în trei domenii principale - energie, transporturi şi digital. În acest sens, reprezentanţii statelor membre UE împreună cu invitaţii lor vor discuta despre modalităţi concrete pentru dezvoltarea conectivităţii în regiune, creşterea nivelului de convergenţă, coeziune şi unitate europeană şi, totodată, despre consolidarea relaţiilor transatlantice.

 

* Preşedintele SUA salută iniţiativa organizării Summit-ului celor Trei Mări 2018


Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului "Iniţiativa celor Trei Mări", un mesaj adresat participanţilor la Summitul de la Bucureşti, în care a salutat această iniţiativă şi a subliniat că SUA este mândră să rămână partener în această inţiativă, într-o regiune de importanţă strategică.

 

Sursa foto: (c) Susan Walsh / AP"Anul trecut am avut onoarea de a susţine un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est. Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale", se arată în mesajul preşedintelui SUA, transmis AGERPRES într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Donald Trump a transmis mulţumirile sale preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestui important eveniment, precum şi Secretarului pentru Energie, Rick Perry, pentru conducerea delegaţiei americane.

"Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv şi încununat de succes!", a conchis mesajul şeful statului american.

 

* Summitul celor Trei Mări, luni şi marţi, la Bucureşti

 

Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, luni şi marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe, fiind organizat în Bucureşti şi un forum de afaceri.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, summitul de la Bucureşti va reprezenta oportunitatea politică de a valida liniile directoare strategice care stau la baza dezvoltării viitoare a Iniţiativei celor Trei Mări.

"Această platformă politică flexibilă are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, prin creşterea interconectivităţii, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale - transport, energie, digital - şi stimularea competitivităţii economiilor statelor participante. Al doilea obiectiv vizează creşterea convergenţei reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unităţii şi coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european. În al treilea rând, Iniţiativa are rolul de a contribui la consolidarea relaţiei transatlantice, prin încurajarea prezenţei economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată şi ca parte a parteneriatului transatlantic", arată Administraţia Prezidenţială.

Summitul găzduit la Bucureşti de preşedintele Klaus Iohannis va contribui, într-o manieră concretă, şi la procesul de dezvoltare a cooperării regionale, marcând trecerea Iniţiativei în faza rezultatelor tangibile. Astfel, Summitul urmăreşte exprimarea susţinerii politice a statelor participante la Iniţiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor şi digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei reţele a Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă, demararea demersurilor pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări şi lansarea oficială a site-ului Iniţiativei.

În marja summitului, va avea loc, la Romexpo, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Administraţia Prezidenţială arată că obiectivul forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide, luni, Forumul de Afaceri, iar ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de omologii din Croaţia, Kolinda Grabar-Kitarovic, din Polonia, Andrzej Duda, din Republica Federală Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

Luni seara, şeful statului va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă.

Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului va susţine declaraţii de presă alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei al SUA, Rick Perry.

Reprezentarea statelor participante la summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Totodată, la summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernul Statelor Unite ale Americii, prin secretarul Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe, Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care reuneşte cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră - Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017. AGERPRES/(AS - autori: Cătălina Matei, Irinela Vişan, Daniel Badea, Mihaela Toth, editori: Mihai Simionescu, Florin Marin, Andreea Rotaru, Andreea Marinescu, Georgiana Tănăsescu, Sorin Popescu, imagine: Cătălin Soci, redactor video: Alberta Forgiarini, grafician: Ioana Matei-Cârlan, editori online: Adrian Dădârlat, Ada Vîlceanu, Andreea Lăzăroiu, Anda Badea, Daniela Juncu)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.