COD GALBEN: 04-04-2020 ora 14

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Blocarea de către preşedintele Klaus Iohannis a adoptării primei rectificări bugetare afectează negativ economia şi drepturi fundamentale ale românilor, precizează Guvernul într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

"Guvernul României îşi înţelege pe deplin responsabilităţile pe care le are pentru asigurarea bunei guvernări şi va lua toate măsurile necesare pentru plata integrală şi la timp a pensiilor, alocaţiilor şi indemnizaţiilor pentru copii, salariilor bugetarilor, asigurarea serviciilor medicale şi a siguranţei cetăţenilor, buna funcţionare a instituţiilor statului, în pofida încercărilor preşedintelui României, Klaus Iohannis, de blocare a adoptării primei rectificări bugetare din acest an", se arată în comunicat.

Potrivit Executivului, "refuzul preşedintelui României de a convoca de urgenţă CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele şi copiii, ci şi accesul pacienţilor la serviciile medicale".

Executivul solicită public preşedintelui "să acorde importanţa cuvenită proiectului rectificării bugetului pentru 2018, pentru a nu aduce grave prejudicii garantării drepturilor românilor la sănătate, pensie, siguranţă publică şi bunei funcţionări a instituţiilor statului".

*** În context, Guvernul precizează că este nevoie de "fonduri suplimentare pentru pensii şi alte drepturi sociale".

"Având în vedere modificarea Legii pensiilor, recent adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, precum şi creşterea numărului de beneficiari ai alocaţiilor pentru copii, indemnizaţiilor de creştere a copilului şi stimulentelor de reinserţie pentru mamele care revin mai devreme în activitate, este nevoie de o suplimentare a sumelor alocate iniţial Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. (...) Pentru plata pensiilor, conform noilor prevederi legale, este nevoie de o suplimentare cu 1,3 miliarde de lei, iar pentru plata celorlalte drepturi cuvenite copiilor şi părinţilor acestora este nevoie de o creştere a bugetului cu 450 de milioane de lei", se arată în comunicat.

*** Guvernul subliniază că la rectificare vor fi acordate "resurse mai mari pentru sănătate".

"Nealocarea la timp a unor resurse suplimentare pune în pericol accesul la tratament al pacienţilor care suferă de afecţiuni grave, asigurarea rezervelor de sânge, şi aşa insuficiente, necesare în unităţile sanitare pentru realizarea transfuziilor sanguine, precum şi trimiterea la tratament în străinatate a pacienţilor pentru care nu poate fi asigurat tratament în România", se spune în comunicat.

Conform Executivului, în proiectul rectificării bugetare au fost prevăzute în plus 65 de milioane de lei pentru tratamentul bolnavilor cu infecţie HIV/SIDA, 38 de milioane de lei pentru achiziţionarea reactivilor, pungilor de recoltare a sângelui, materialelor sanitare şi tichetelor de masă, 5 milioane de lei pentru Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei şi 10 milioane de lei pentru salvarea vieţii pacienţilor care nu pot fi trataţi în România.

Guvernul mai arată că neadoptarea la timp a rectificării "implică riscuri în ceea ce priveşte plata integrală şi la timp a drepturilor salariale ale personalului din sistemul medical, deşi există resurse bugetare disponibile pentru asigurarea acestora".

"Întârzierea aprobării rectificării pune în pericol şi asigurarea medicamentelor şi tratamentelor gratuite şi compensate pentru următoarele luni, pentru pacienţii cronici cu afecţiuni grave: oncologice, diabet, persoanele care au nevoie de dializă şi cele care suferă de boli rare", se precizează în comunicat.

*** Executivul precizează că protecţia şi siguranţa cetăţeanului au nevoie de mijloace de intervenţie, personal pregătit şi motivate şi resurse adecvate.

"Prin rectificarea bugetară, Guvernul a prevăzut bani în plus pentru dotarea structurilor MAI cu mijloace de intervenţie, pentru mentenanţa elicopterelor care asigură sprijin aerian în special în misiunile SMURD de salvare de vieţi omeneşti, echipamente şi carburanţi", arată sursa citată.

Conform comunicatului, rectificarea bugetară cuprinde şi sumele necesare pentru suplimentarea personalului MAI, prin încadrarea atât a tinerilor absolvenţi din instituţiile proprii de învăţământ, cât şi din sursă externă, plata orelor suplimentare efectuate în afara programului normal de lucru pentru personalul cu statut special care are atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă etc.

"Sumele suplimentare au fost prevăzute prin rectificarea bugetului având în vedere că temeiul legal pentru plata acestora a fost adoptat de Parlament începând cu data de 1 aprilie 2018", precizează Executivul.

*** Potrivit Executivului, controlul şi combaterea pestei porcine africane în România a determinat "măsuri urgente şi ferme de intervenţie", care necesită fonduri suplimentare alocate Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

"Prin proiectul rectificării bugetare sunt asigurate resurse pentru plata compensaţiilor pentru animalele sacrificate, achiziţionarea de dezinfectanţi, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate etc. Întârzierea adoptării rectificării bugetare afectează buna desfăşurare a Programului de control şi combatere a pestei porcine africane", se arată în comunicat.

*** Guvernul face referire şi la sprijinul pentru agricultură.

"Impactul financiar al amânării rectificării bugetare este estimat la 1,75 miliarde de euro - 0,8% din PIB şi este generat de întârzierea asigurării finanţării campaniei agricole de toamnă şi a investiţiilor în zootehnie pentru sectorul avicol, respectiv sectorul de reproducţie la suine. În aceste condiţii, costurile de producţie ar putea creşte cu 10% tocmai în perioada de pregătire a terenurilor şi este pusă în pericol plata la timp a subvenţiei pentru motorină - 100 de milioane de lei", menţionează sursa citată.

Executivul mai arată că "se compromit" plăţile directe prin programul FEGA pentru că se amână finanţarea cu 14,65 milioane de lei a acestui sector. Totodată, la ANIF, lipsa fondurilor pentru reparaţii la 38 de amenajări de irigaţii va avea un impact economic estimat la un miliard de euro, în condiţiile secetei prelungite.

*** În ceea ce priveşte fondurile europene nerambursabile, Guvernul precizează că prin amânarea rectificării bugetare se întârzie încheierea contractelor de finanţare prin Programul Operaţional Capital Uman, în valoare de aproximativ 1.120 de milioane de euro, din care contribuţia de la Uniunea Europeană este de 952 milioane de euro.

Conform Guvernului, aceste proiecte se regăsesc în domenii vitale pentru români: sănătate - circa 400 de milioane de euro; educaţie - circa 320 de milioane de euro; piaţa forţei de muncă - circa 100 de milioane de euro; protecţia copilului - circa 300 de milioane de euro.

*** Executivul face referire şi la investiţiile în infrastructura locală.

Potrivit comunicatului, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală se finanţează investiţii în proiecte de realizare a drumurilor judeţene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, şcoli, lucrări care se efectuează în special în sezonul de vară.

"Suma decontată de administraţia locală a ajuns la 500 milioane lei şi este necesară suplimentarea fondurilor destinate acestui program. Neaprobarea la timp a rectificării bugetului de stat va determina întârzierea finanţării acestor investiţii şi neplata la timp a lucrărilor executate, acestea fiind estimate la 300 de milioane de lei", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, unităţile administrativ-teritoriale au formulat numeroase solicitări de suplimentare a sumelor de echilibrare alocate de la bugetul de stat pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare, iar consiliile judeţene întâmpină dificultăţi în finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap.

*** Guvernul mai afirmă că încercarea de blocare a adoptării rectificării bugetare afectează şi proiecte esenţiale din domeniul transporturilor: lucrări de întreţinere şi reparaţii pe reţelele de drumuri naţionale şi autostrăzi, lucrări de reparaţie capitală a liniilor de cale ferată.

"Totodată, determină întârzieri în decontarea facilităţilor de călătorie pentru operatorii de transport public de călători cu consecinţe asupra activităţii transportatorilor care asigură servicii pentru studenţi, elevi, pensionari, veterani de război şi revoluţionari. Se pot înregistra arierate, insolvenţe etc., ceea ce poate genera noi procese pe rol, conducând inevitabil la majorarea sumelor datorate de la bugetul de stat", se spune în comunicat.

*** Potrivit Executivului, programele de susţinere a antreprenorilor români sunt puse în pericol prin amânarea rectificării bugetare. În proiectul de rectificare sunt alocate suplimentar 14 milioane de lei pentru participarea companiilor româneşti la 18 târguri şi expoziţii externe, sub pavilion de ţară. Peste 150 de firme participante, potenţial exportatoare, sunt afectate, arată Guvernul.

"Programul de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români nu mai poate fi lansat în august 2018, cum era programat iniţial. Programul constă în subvenţionarea participării companiilor româneşti la târguri şi expoziţii internaţionale sub brand propriu. Bugetul iniţial al programului este de 10 milioane de euro. Un alt efect este întârzierea lansării programului Start-Up Nation 2018, în lipsa unui buget aprobat", precizează Guvernul.

*** Conform Executivului, unii ordonatori principali de credite, între care şi Institutul Cultural Român, Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989, nu au asigurată plata integrală a drepturilor salariale în luna septembrie, în condiţiile în care prin rectificarea bugetară s-a propus suplimentarea cheltuielilor de personal. Urmare a deciziei preşedintelui României de a nu convoca de urgenţă şedinţa CSAT, "există riscul ca angajaţii din aceste instituţii publice să nu beneficieze la timp de plata contribuţiilor de asigurări sociale", mai afirmă Guvernul.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe 4 septembrie, pe ordinea de zi figurând analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018. AGERPRES/(AS - autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.