COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 08:45 si 13:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...60 km/h. in Zona joasă a județului Alba , respectiv zona localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că a depus în Parlamentul European o iniţiativă pentru crearea unui mecanism european de confiscare a averilor ilegale scoase în afara Uniunii Europene, care urmează să fie votată în septembrie în Comisia de Control Bugetar, iar votul în plen pe acest raport se va da probabil în octombrie.

"Am o iniţiativă în Parlamentul European de creare a unui mecanism prin care averile ilegale scoase în afara Uniunii Europene să fie recuperate de către UE ca decizia să nu mai rămână la nivelul unui stat membru. Pentru că, de exemplu, România niciodată nu o să meargă după averile politicienilor corupţi din Dubai, Brazilia, Madagascar sau pe unde s-au mai dus ei. Vorbind cu cei de la DIICOT, am înţeles că instituţiile statului român ştiu exact unde şi-au dus aceşti indivizi banii, numai că nu au pârghiile necesare ca să recupereze averile respective pentru că nu sunt lăsaţi. Şi am prezentat de-a lungul timpului cum există în legislaţie portiţe lăsate pentru infractori, pentru avocaţii infractorilor ca să îi scape. Şi atunci am spus că singura soluţie este ca UE să acţioneze la nivel european pentru toate statele membre, să se creeze un mecanism automat de schimb de informaţii, mecanisme de confiscare, de aducere a acestor averi în Uniunea Europeană, pentru că, până la urmă, sunt afectate interesele europene în ansamblu, nu doar interesele statului membru", a declarat Cătălin Ivan.

Europarlamentarul a spus că reacţiile colegilor săi din PE, dar şi cele ale experţilor europeni au fost pozitive şi că nu a întâmpinat nicio opoziţie din partea vreunui organism european cu privire la acest subiect.

"Sunt foarte puţine iniţiative ale europarlamentarilor pentru că iniţiativa aparţine comisiei. Deci iniţiativele sunt acceptate dacă vin pe o problemă foarte clară, dacă ceilalţi colegi sunt de acord că acea temă trebuie dezbătută şi apoi votată. A durat cam un an şi jumătate să obţin acest raport, a trebuit să discut cu toţi colegii, să îi conving, reacţiile sunt pozitive. Am fost la Europol, la OLAF, la Comisie, am discutat cu experţi din toate instituţiile europene, cu foarte mulţi experţi români din instituţiile europene. (...) Reacţiile sunt doar pozitive, nu am întâlnit pe nimeni care să spună că nu e nevoie, că ar trebui să lăsam statele să se descurce singure (...) În septembrie se va vota în Comisia de Control Bugetar acest raport şi probabil votul final va fi în plen în octombrie. Sigur că va fi un raport care va trece, nu cred că va fi un vot împotrivă", a afirmat deputatul european.

Cătălin Ivan consideră că această iniţiativă urmăreşte înfiinţarea unui mecanism european care să acţioneze automat, fără să mai aştepte decizia diferiţilor politicieni care pot avea interesul să îşi plaseze averile în state din afara UE.

"Prin această iniţiativă averile tuturor celor corupţi sunt în pericol (...) Dacă aş avea puterea vreodată să decid, aş scoate prescrierea faptelor de corupţie. În contextul acesta de facto nu mai puteam să fiu membru PSD pentru că preocupările mele sunt total opuse cu cele ale celor din PSD", a precizat Cătălin Ivan. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.