COD GALBEN: 09-05-2025 ora 10 Intre 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ministrul Mihai Fifor a efectuat vineri o vizită la Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, deplasarea având un caracter de documentare privind facilităţile centrului, principala temă de discuţie cu reprezentanţii instituţiei fiind provocările actuale şi de viitor privind informaţiile militare, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

"În condiţiile unui mediu internaţional incert, România face paşi importanţi pentru consolidarea profilului de pilon regional de securitate şi stabilitate în NATO şi UE. Cred cu tărie în avantajul strategic al folosirii inteligente a informaţiilor, iar faptul că o structură NATO în domeniul intelligence a fost înfiinţată pe teritoriul românesc spune multe despre experienţa şi profesionalismul militarilor români", a apreciat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Centrele de excelenţă sunt instituţii militare internaţionale, găzduite de către una dintre ţările membre NATO (naţiune-cadru), sprijinită de alte naţiuni, numite naţiuni-sponsor.

Urmare a experienţei acumulate în numeroasele misiuni executate în teatrele de operaţii, România şi-a asumat statutul de naţiune-cadru pentru un centru de excelenţă focalizat pe informaţiile din surse umane (HUMINT).

Astfel, în martie 2010, a fost deschis Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, care a reuşit să devină, cu sprijinul naţiunilor-sponsor (Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria), principalul vector al iniţiativelor importante desfăşurate în cadrul NATO în acest domeniu de specialitate.

Misiunea centrului de la Oradea este de a furniza un punct unic de referinţă în domeniul de expertiză în cadrul NATO, atât în ce priveşte instruirea şi dezvoltarea de politici şi proceduri standardizate, cât şi în sprijinirea Alianţei şi prefigurarea evoluţiei capabilităţilor HUMINT ale acesteia.

Centrul urmăreşte să devină principalul agent de transformare a Alianţei în domeniul de expertiză specific prin dezvoltarea, promovarea şi implementarea de politici, concepte şi strategii noi, în scopul îmbunătăţirii capabilităţilor operaţionale şi, în final, în scopul atingerii dezideratelor de interoperabilitate.

Centrul are o dotare de excepţie, săli de clase moderne, săli de conferinţe, facilităţi de cazare, poligoane şi spaţii de instruire adaptate diferitelor activităţi, se menţionează în comunicatul MApN. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Blada, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.