Întrevedere Tăriceanu-Glavchev: Consolidarea dialogului politic bilateral, a relațiilor economice și cooperarea în domeniul apărării - pe agenda discuțiilor

 •  Politică
285 afişări

Cooperarea parlamentară și subiecte specifice diplomației parlamentare în vederea consolidării dialogului politic bilateral, al relațiilor economice și al cooperării pe teme de securitate și apărare au constituit subiectele abordate de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la întrevederea cu președintele Adunării Naționale a Republicii Bulgaria, Dimitar Borisov Glavchev.

682c2522-0151-41cb-a760-f4ee87e6d6ef

Potrivit unui comunicat al Senatului transmis luni AGERPRES, în cadrul întâlnirii, care a avut loc cu ocazia vizitei oficiale pe care înaltul oficial bulgar o întreprinde în România, președintele Senatului a subliniat potențialul deosebit pe care îl prezintă parteneriatul în cadrul Uniunii Europene pentru dezvoltarea de proiecte comune finanțate din fonduri europene, inclusiv în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, în domenii de interes precum infrastructură, securitate energetică, cultură și turism.

"În acest sens, a fost reiterată importanța pe care o au lucrările Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt (ședința comună a celor două guverne) și salutată organizarea celei de-a patra sesiuni a acestui instrument de cooperare bilaterală la Varna, la 3 octombrie 2017. Cei doi înalți demnitari au trecut în revistă subiecte aflate pe agenda comună de cooperare sectorială, cum ar fi conectivitatea peste fluviul Dunărea, menținerea navigabilității fluviale, cooperarea economică și exploatarea resurselor de hidrocarburi din platoul continental al Mării Negre, cooperarea în energie prin proiectul BRUA, dezvoltarea turismului", se precizează în comunicat.

În privința dialogului interparlamentar, ambele părți și-au exprimat dorința de intensificare a cooperării în domeniul afacerilor europene, având în vedere preluarea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către Bulgaria în primul semestru din 2018, urmată îndeaproape de România, un an mai târziu.

Potrivit comunicatului, "demnitarul român a subliniat că, în calitate de țări care vor asigura coordonarea de poziții la nivel european în vederea adoptării deciziilor care vor determina viitorul Uniunii Europene, România și Bulgaria trebuie să acționeze, atât în relație cu statele membre, cât și cu Comisia Europeană, în sprijinul edificării unei Europe caracterizate de unitate, solidaritate și coeziune".

Cele două părți au salutat recenta întâlnire a Comisiilor pentru politică externă din Parlamentele României, Bulgariei și Serbiei, în cadrul celei de-a doua Reuniuni Trilaterale, care a avut loc la Belgrad (6 — 8 noiembrie 2017), Tăriceanu evidențiind că membrii minorităților naționale române și bulgare constituie "punți de legătură între cele două state", iar pentru România, protecția reciprocă a identității etnice, lingvistice și culturale reprezintă un obiectiv prioritar al relațiilor bilaterale.

"Cei doi demnitari au discutat, de asemenea, despre semnificația și importanța participării României și Bulgariei, alături de celelalte state membre NATO din flancul estic, la consultările periodice ale Formatului București (B9) și extinderea acestuia cu un pilon parlamentar. Președintele Senatului a evidențiat că organizarea Summitului parlamentar al Formatului București (B9) în prima parte a anului viitor va lărgi sfera consultărilor în materie de apărare și securitate regională și va contribui la demersurile întreprinse la nivel executiv pentru consolidarea prezenței aliate la Marea Neagră, cu beneficii pentru întreg spațiul european și euro-atlantic", se mai arată în comunicat.

La întrevedere, din partea Senatului României, au mai participat președintele Comisiei pentru politică externă, Cristian-Sorin Dumitrescu, și senatorii Dan Marciu, Ionuț Sibinescu și Csaba-Zoltán Novák.

AGERPRES/(AS — autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe