COD GALBEN: 21-02-2018 Intre 04:00 si 10:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși local 75-85 km/h, iar la munte 95-100 km/h in Județul Caraş-Severin, Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 11 nov /Agerpres/ - 11 noiembrie înseamnă şi fatidica zi din anul 2003, când Armata României a pierdut primul militar în teatrul de operaţii din Afganistan, alţi 28 de eroi urmându-l de atunci ''în sacrificiu'', amintind tuturor cât de preţioasă este libertatea, a declarat sâmbătă ministrul Apărării, Mihai Fifor, în mesajul transmis de Ziua Veteranilor.

''Astăzi este o zi importantă pentru întreaga Armată a României, o zi a bucuriei, dar şi a tristeţii deopotrivă. Ne amintim cu admiraţie de misiunile pe care le-aţi îndeplinit, cu profesionalism, curaj şi dedicaţie, în ultimele decenii în teatrele de operaţii, pentru care vă mulţumim fiecăruia dintre dumneavoastră. Durerea celor 29 de familii care şi-au pierdut fiii, soţii, taţii, fraţii în aceste misiuni de luptă nu se va stinge niciodată. Ei vor rămâne veşnic în inimile noastre, eroi intraţi mult prea devreme în legendă, cărora le datorăm recunoştinţă şi pios respect'', a spus Fifor.

Potrivit acestuia, ziua de 11 noiembrie este una a comemorării eroilor în toată Europa, ''fiind cea care marchează intrarea în vigoare, în anul 1918, 'a unsprezecea oră din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni', a armistiţiului dintre Antantă şi Puterile Centrale, care încheia Primul Război Mondial, un conflict devastator care a sfâşiat Europa începutului de secol XX, în bătăliile căruia au căzut şi militarii Armatei României''.

''Am marcat, în acest an, la locurile de odihnă şi la monumentele ridicate în memoria lor la Mărăşti, Mărăşeşti ori Oituz, centenarul luptelor de legendă purtate sub înflăcărata deviză 'Pe aici nu se trece!''', a adăugat ministrul.

El a reamintit însă că pe 11 noiembrie 2003 Armata României a pierdut primul militar în teatrul de operaţii din Afganistan.

''Pentru noi însă ziua de 11 noiembrie înseamnă şi fatidica zi din anul 2003, când Armata României a pierdut primul militar în teatrul de operaţii din Afganistan, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogoraşi. Alţi 28 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de preţioasă este libertatea. Numele lor stă înscris la loc de onoare pe frontispiciul monumentului care le este închinat şi în inimile noastre. Durerea familiilor lor nu se va stinge niciodată. Precum niciodată nu vom înceta noi, cei ce la ducem mai departe moştenirea, să le cinstim memoria şi să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor'', a arătat ministrul.

Iar gândurile sale s-au îndreptat către toţi veteranii de război. ''În calitate de ministru al Apărării, de om care apreciază valorile fundamentale ale ostaşului român - onoarea, demnitatea, disciplina şi solidaritatea - vă prezint onorul întregii Armate Române. Alături de bravii noştri veterani ai celui de Al Doilea Război Mondial, scrieţi istoria acestei ţări şi sunteţi un exemplu pentru noi toţi. Vă mulţumim pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru noi, vă preţuim sacrificiile şi vă asigur că ne străduim, prin gânduri şi prin fapte, să fim la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră legitime, atât asupra mersului ţării, cât şi în privinţa grijii şi respectului care vi se cuvin din partea societăţii'', a transmis el.

Ministrul a arătat că pe mulţi dintre militarii răniţi în teatrele de operaţii a avut posibilitatea să-i cunoască personal, la activităţile organizate de minister şi, mai ales, cu prilejul jocurilor Invictus.

''Mărturisesc că niciodată nu am fost mai impresionat decât atunci când militarii noştri, răniţi sau invalizi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne, au luat startul în probele concursului şi au câştigat medalii. Nu poţi să nu fii mişcat până la lacrimi atunci când îţi sunt premiaţi militarii care reprezintă, în stare pură, adevăratul spirit de luptător, coeziunea echipei şi solidaritatea umană. Sperăm ca exemplul lor să ne motiveze pe toţi să ne îndeplinim visurile, să devenim mai buni şi mai puternici, să ne depăşim limitele'', a menţionat Fifor.

El a dat asigurări că vor continua să aplice cele mai bune soluţii care să vină în sprijinul veteranilor.

''Vă asigur că suntem alături de dumneavoastră, de toţi cei peste 25.000 de veterani, peste 190 de răniţi şi de familiile militarilor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Vom continua să vă fim aproape aplicând cele mai bune soluţii care să vină în sprijinul veteranilor. Locul important pe care ţara noastră îl ocupă acum în NATO şi Uniunea Europeană se datorează, în mare măsură, dumneavoastră, militarilor excepţionali ai Armatei României. Din acest motiv, suntem datori să ducem mai departe tradiţiile şi renumele Armatei, să consolidăm statutul şi prestigiul militarului român, în spiritul obligaţiei morale pe care o avem faţă de militarii veterani. Cu acest prilej, îi asigur pe colegii dumneavoastră - cei peste 900 care sunt acum în teatrele de operaţii sau pe cei care se pregătesc să plece în viitoarele misiuni - că nu există prioritate mai mare pentru noi decât aceea a asigurării condiţiilor necesare îndeplinirii misiunilor lor. Şi mă refer atât la cele de muncă - echipamente şi dotări moderne şi performante, cât şi la cele de viaţă'', a precizat ministrul Fifor.

Alocarea a două procente din PIB începând din acest an şi achiziţiile deja demarate vor contribui la întărirea rolului ţării noastre de pilon regional de stabilitate şi securitate în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, în această perioadă complicată din punct de vedere al securităţii în lume, în general, şi în zona Mării Negre, în special, a continuat ministrul.

''Noua tehnică va face din Armata României, care are oameni extraordinari, o instituţie de top, demnă de marea încredere pe care populaţia o are în ea şi de aprecierile deosebite ale partenerilor externi. La ceas de sărbătoare, vă mulţumesc, dragi şi bravi veterani, pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi poporului român şi vă adresez, de Ziua Dumneavoastră, în nume personal şi în numele Ministerului Apărării Naţionale, cele mai calde şi sincere felicitări, multă sănătate şi împliniri personale. La mulţi ani!'', a încheiat Mihai Fifor. AGERPRES/(AS - editor: Georgiana Tănăsescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.