COD GALBEN: 21-02-2018 Intre 01:00 si 05:00 se va semnala Intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 75-85 km/h. in Județul Alba, Județul Sibiu, Județul Sibiu; COD PORTOCALIU: 20-02-2018 ora 23 Intre 23:20 si 02:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși izolat 100 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 20-02-2018 ora 22 Intre 22:00 si 04:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor atinge local 80-90 km/h in Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Satu Mare, 21 oct /Agerpres/ - Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat sâmbătă la Satu Mare că are o formă aproape finală a noii legi a dialogului social, urmând să fie trimisă în Parlament şi să intre în vigoare de anul viitor.

"Noi negociem încă de la începutul anului aceste modificări pentru că ne-am dorit să existe un consens între partea sindicală şi partea patronală. Având în vedere că nu am primit un punct de vedere comun din partea acestora, noi am devenit arbitru şi, în ultima perioadă, am ajuns către forma finală a legii. Luni mai avem o întâlnire cu confederaţiile sindicale şi patronale la nivel naţional şi în funcţie de feed-back-ul pe care o să îl primim din teritoriu sper ca în cel mai scurt timp să avem o formă finală pe care să o trimitem în Parlament. În Parlament, într-un mod democratic, va exista o dezbatere publică, eu vreau ca această lege să fie cunoscută de toată lumea şi, în funcţie de cât durează în Parlament, va putea intra în vigoare în anul următor", a precizat Petrea.

Ministrul a efectuat vizite în mai multe judeţe ca să discute cu sindicaliştii şi patronatele pentru a aduce modificări la noua lege a dialogului social.

"Sunt într-un turneu prin ţară pentru a participa la comisiile de dialog social, în vederea dezbaterii modificărilor la Legea 62 ori privind dialogul social şi a Hotărârii de Guvern 1260 care reglementează sectoarele de activitate. Am vrut neapărat să luăm şi pulsul din teritoriu, pentru că din comisiile de dialog fac parte şi reprezentanţii în teritoriu ai sindicatelor şi patronatelor, şi vrem să vedem dacă aceştia sunt de acord cu modificările propuse de noi şi unde mai trebuie făcute modificări astfel încât în cel mai scurt timp să ajungem la o formă finală a legii care să fie intodusă în Parlament", a spus ministrul.

Proiectul noii legi prevede stipularea în contractele colective de muncă la nivel de sector a tuturor problemelor.

"Principala problemă care există în momentul de faţă este că sectoarele de activitate, aşa cum sunt ele definite, practic fac imposibilă negocierea colectivă. Sunt atât de complexe încât pentru a-şi lua reprezentativitate ai nevoie de un număr atât de mare de angajaţi din acel sector de activitate, astfel încât nu poţi ajunge niciodată la acest nivel de reprezentativitate. Fie patronatele, fie sindicatele. În momentul de faţă noi mărim numărul de sectoare la 66 şi definim sectorul de activitate după specificul muncii angajaţilor. Practic, dacă vrei să închei un contract colectiv de muncă la nivel de sector, trebuie să defineşti problemele din acel sector, astfel încât să poţi să-l rezolvi, fie că vorbim de condiţii de muncă, fie că vorbim de migraţia personalului şi de necesitatea personalului calificat, fie că vorbim de concedii, de ore libere, de ore suplimentare. Toate aceste lucruri trebuie negociate în contractul colectiv de muncă la nivel de sector, astfel încât cei care lucrează acolo să aibă asigurată o bunăstare prin salarizare şi condiţiile de muncă", a explicat acesta.

De asemenea, ministrul doreşte ca în noua lege să se prevadă ca reprezentanţii angajaţilor dintr-o unitate să fie aleşi democratic.

"Un alt lucru pe care îl reglementăm este negocierea colectivă la nivel de unitate, pentru că în România în momentul de faţă foarte multe din contractele colective la nivel de unitate sunt încheiate cu reprezentanţi ai salariaţilor care nu sunt aleşi de salariaţi, ci sunt fie desemnaţi, fie nu există o procedură transparentă de alegere a acestora. Noi ne dorim ca în unităţile unde nu există sindicat reprezentativ sau nu există mai multe sindicate, acest reprezentant al salariaţilor să fie ales de către toţi angajaţii într-un mod democratic, astfel încât ei să reprezinte drepturile şi libertăţile angajaţilor şi nu pe cele ale patronilor", a subliniat Gabriel Petrea. AGERPRES/(A - autor: Gheorghe Pietrar, editor: Andreea Rotaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.