Guvernul a aprobat Programul de iarnă 2017 - 2018 în domeniul energetic

 •  Politică
504 afişări

Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Energiei, Programul de iarnă în domeniul energetic, document care se adresează tuturor producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare cu unități dispecerizabile și se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 - 31 martie 2018.

d1c52686-5c04-47a0-b3d6-ecc379b9942f

Potrivit unui comunicat al Executivului, prin programul aprobat, a fost stabilit nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii de energie pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 15 noiembrie anul curent, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de acumulare.

Sursa citată precizează că la estimarea nivelului stocurilor de combustibili au stat prognozele realizate de Comisia Națională de Prognoză și Dispecerul Energetic Național, precum și cele ale Administrației Naționale de Meteorologie și ale Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor.

"Astfel, după analiza tuturor informațiilor livrate de aceste instituții, a fost luată în calcul pentru iarna 2017 — 2018 o creștere medie a consumului de energie electrică de 1,1% față de programul de iarnă anterior (2016 — 2017). Pornind de la aceleași date, estimăm pentru perioada de iarnă o producție de 23,5 TWh de energie electrică și 7,5 milioane de gigacalorii energie termică", se arată în comunicat.

Stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin program pentru asigurarea condițiilor în vederea producerii acestor cantități sunt următoarele: lignit în centrale — 1.309 mii tone (din care 1.000 la CEO); lignit depozitat în carierele CE Oltenia — 500 mii tone; huilă (Hunedoara și Iași) — 332 mii tone; păcură — 25,9 mii tone; volum de apă în lacuri — 1.656 mil. mc; energie electrică echivalentă în lacuri — 1.600 mii MWh; stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017 — 2.200 mil. mc.

"Totodată, având în vedere cantitatea de energie electrică de 23.514 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referință, precum și de consumul de energie electrică estimat de DEN la 22.294 GWh, rezultă disponibil un sold de export-import de 1.220 GWh. Estimările lunare ale acestui sold pentru perioada decembrie — martie pornesc de la 280 MW și ajung până la 915 MW putere medie", se mai arată în comunicat.

Conform documentului aprobat de Guvern, se va constitui Comandamentul de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Apelor și Pădurilor, operatorilor din sectorul energie și gaze, precum și din partea Ministerului Transporturilor și a CFR Marfă în calitate de invitați.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe